předem se omlouvám za neregistrování se zde na fóru, nepřinesu nic moudrého či odborného na téma motorové oleje. Prosím o názor ohledně oleje a jeho výměn u našeho automobilu a stylu používání.
Máme nový Hyundai i20 , 1.2(CVVT) , 63kW, benzín. (U vysloužilého R19 , 1.7 , 54kW jsem toto nijak neřešil, kluci v servisu mě tam dali "nějaký" olej a auto bylo po motorické stránce celoročně ok.)
Pročítal jsem zde několik témat , např. o HTP, TSI , o 0W,5W nebo 10W? a jiné, možná až moc informací a názorů naráz
Jezdím po Vysočině, okresky, kopce, mráz, teplo, časově z cesty dělá víc průjezd vesnic a měst. Týdenní průměrné vytížení je 5 dní denně 13+13km + cca 2+2km, víkendy nějaká ta krátká trasa + 20 až 50 km tam a zpět. A odhadem 2000 km/rok najetých po 100 až 150 km (dálnice ne), ale stejně většinou s přestávkou.
Garančka mě vychází na duben-květen, pro případ výměny oleje 1x ročně. Pokud 2x ročně tak to vychází "pěkně" létní a zimní provoz.
Ročně cca 12t km, 10t km to asi bude a přes 15t km myslím nepůjdu.
Servis mi vymění olej, který si přinesu a kdy budu chtít, jen se dost divili proč chci poprvé měnit olej dříve, že mám přece 20t km nebo 1 rok čas. Podobný názor, že olej je celoroční záležitost, mají i servisáci mého starého auta.
Hyudai předepisuje API SL/ACEA A3 nebo vyšší, SAE nepředepisují (doporučují Shell Helix Ultra(Plus)(VB) 5W-40, 0W-40, 10W-40)
Takže mám dilema, do kterého bych zavedl i trochu ekonomiky vs dobré pro moto:
A) výměna 1x ročně s olejem asi 0W-40 ? (je to jenom 1x za rok, takže pohodlnější) ... nebo
B) výměna 2x ročně s oleji (asi levnějšími) 5W-40(30) nebo zima/léto 5W/10W ?
Trochu mě usměrněte, mi z toho hlava brní.
Díky Franta