Olej do Passat-u

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
Autoxxxrady

Re: Olej do Passat-u

Příspěvek od Autoxxxrady »

505.00 ma specifikaci a 505.01 má jen doporučení. Koukal jsem na víc listů. I kdyby to doporučení neměl, tak když ho tam dáš motor nezničíš.
Autoxxxrady

Právě Motul co doporučuje Pitris má normu 505.01 schválenou. A ne jenom doporučenou. Proto je určitě vhodnější, než ta Q8 co ji má jen doporučenou.
(Ale ta Q8 to taky zvládne. Hlavně, když olej měníš :wink: )
Technický list k tomu Q8. Norma 505.01 pro ni je doporučený
http://ebookbrowse.com/q8-formula-excel ... d282286336
kornel

Příspěvek od kornel »

Autoxxxrady.. v prvom rade :wink: ze si si dal tu namahu a celkom slusne sa v tom pohrabal a rozpitval to v ramci dostupnych moznosti :D

..no sice si nemyslim a netvrdim, ze je to jednoznacne tak.. ale z toho co som doteraz nacital, pocul atd. som dospel k nazoru, ze pokial nebude znizenie obsahu kritickych prvkov (antioxidacnych, protioderovych prisad, ZDDP atd.) nahradene v tych novych modernych eko-olejoch minimalne rovnocennymi aditivami (co sa doteraz stale nestalo, podla toho co som cital..) tak z hladiska kvality mazania, ochrany voci oderu, prekysleniu..atd. taha drviva vacsina LL olejov oproti ne-LL za kratsi koniec (konkretne trebars VW507 vs. VW505.01 alebo VW504/507 vs. VW502).
Jirka Telda

Příspěvek od Jirka Telda »

No pánové to jste mi neudělali moc radost :? a to jsem objednal ještě pro kolegu 2O litrů té Q8 do Fábie 1.4 TDI PD
kornel

Příspěvek od kornel »

zavolaj im a poziadaj o zmenu za iny olej.. ak to este nevyexpedovali.. s tym urcite nebude mat ziaden predajca problem
Autoxxxrady

Já četl o výzkumu nanočástic pro průmyslové oleje z roku 2007 co by měly nahradit ty klasické protioděrové přísady. Další možnost zkoušení míchání aditiv. Jednotlivé aditiva co nahrazovaly ty klasické samostatně nefungovaly, ale když je smíchali spolu, tak pak fungovaly lépe. Takže uplně teď nemám přesný info musel bych to najít jak je to je daleko to nahrazení těch klasických. Podle dostupnýho srovnání je 507.00 lepší než 505.01 v ochraně motoru. Jediný v čem bude mit problém je alkalická rezerva, že ji bude mit nižší. Když oba zdroje uvádějí, že má lepší ochranu proti opotřebení než 505.01, tak to beru na vědomí. Když někde zjistim další info o těhle normách a bude 505.01 lepší než 507.00 tak to klidně zas uveřejním, ale zatim o ničem nevim, tak považuji 507.00 za lepší. Ale bavíme se tady o detailech. Jestli někdo dává 505.01 nebo 507.00 je podle mě jedno. Hlavní je olej měnit.
Jsem to spíš rozebral z důvodu, že když jezdí na 507.00 tak nevidim důvod ke změně. Akoráť upravim výměnný inerval oleje dle druhu provozu. Že má 505.01 vyšší alkalickou rezervu to beru. Ale neberu, že je lepší v ochraně motoru.
Jirka Telda

Takže co jsem vysledoval bude asi jedno co tam naleju jestli LL nebo 505.01 každej mi udělá stejnou službu...asi zůstanu u ARALu Super tronic 5W-30 co jsem tam lil naposled nebo ještě ARAL High tronic 5W-40
Autoxxxrady

V roce 2007 byl v Ústavu technologie ropy a petrochemie na VŠCHT započat výzkum, který se zabývá aplikací anorganických nanočástic jako ekologických aditiv do mazacích olejů. Jak je to teď daleko nevim.
Další možnost je kromě použití nanočástic míchání aditiv které neobsahují síru, fosfor a nevytváří sulfátový popel, které samostaně nefungovaly. Ale taky nevim jak je to daleko. Když to zjistim, tak to napíšu.
Jirka Telda

Hmmm tak sem našel něco zajímavýho, nějakej olej zn. EUROLUB....znáte ho někdo? Dá se sehnat 5.litrovka 5W-30 (507.00) tak i 5W.3O (505.01) za cca 570 Kč ..... www.eurolub.de .....
Autoxxxrady

http://www.eurolub.com/media/pdfs/pdb/W ... 0_PI_D.pdf
http://www.eurolub.com/media/pdfs/pdb/C ... 0_PI_D.pdf

Specifikace splňují, tak neni problém. Když to nekoupíš v JZD nebo na nějákým podezřelym eshopu.
Jirka Telda

Uvažuju o tom CLEANTEC přece jenom je to "MID SAPS" což bude asi lepší... a koupil bych to tady... http://www.prag-info.cz/_shop/Motorovy+ ... 79441.html
Autoxxxrady

Specifikace to splňuje a cena je hodně dobrá. Alespoň ti to nebude líto často měnit, při tom městskym provozu, když to nestojí ranec.
Autoxxxrady

kornel píše:Autoxxxrady.. v prvom rade :wink: ze si si dal tu namahu a celkom slusne sa v tom pohrabal a rozpitval to v ramci dostupnych moznosti :D

..no sice si nemyslim a netvrdim, ze je to jednoznacne tak.. ale z toho co som doteraz nacital, pocul atd. som dospel k nazoru, ze pokial nebude znizenie obsahu kritickych prvkov (antioxidacnych, protioderovych prisad, ZDDP atd.) nahradene v tych novych modernych eko-olejoch minimalne rovnocennymi aditivami (co sa doteraz stale nestalo, podla toho co som cital..) tak z hladiska kvality mazania, ochrany voci oderu, prekysleniu..atd. taha drviva vacsina LL olejov oproti ne-LL za kratsi koniec (konkretne trebars VW507 vs. VW505.01 alebo VW504/507 vs. VW502).
K těm specifikacím. Jak píšeš, že tahají LL za kratší konec. Jestli používáš LL intervaly ,tak ano protože to každý tahá za kratší konec. Ale jestli je měníš max. po 15 000km. Tak si to nemyslim. Budou mit nižší TBN, ale že by mazání a ochrana vůči oděru byla horší to si nemyslim.
504.00 nahrazuje 503.00 a 503.01: Například norma 503.01 je speciálně pro vozidla, která mají víc jak 180 koní. Např. Audi A8 6.0V12 nebo Audi RS4.
V tom srovnání z tabulky a grafu má prostě 504.00 lepší vlastnosti než 502.00. Norma 502.00 drží s 504.00 krok právě v oxidační stabilitě, ale jinak ztrácí.
Ale můžem to zjistit, když si skočíme koupit dva Passaty ty budeš dávat 502.00 a já 504.00 prvních 100 000km budem měnit po 10 000km pak rozebereme motory a změříme opotřebení a kouknem jak jsou čistý. A pak můžem dalších 100 000km měnit po 15 000km a zas udělat rozborku motoru.
Naposledy upravil(a) Autoxxxrady dne pát led 04, 2013 19:36, celkem upraveno 1 x.
kornel

Příspěvek od kornel »

Autoxxxrady píše: Budou mit nižší TBN, ale že by mazání a ochrana vůči oděru byla horší to si nemyslim.
..vychadzam z toho, ze nakolko maju LL schvalne znizeny obsah kritickych prvkov (ich vyznam a prinos pre motor je jasny..), aby bolo dosiahnute Low SAPS, tak musia mat zakonite v tomto smere horsie vlastnosti, ako ne-LL Full SAPS oleje s neznizenym obsahom kritickych prvkov. Skratka tieto oleje su ochudobnene a doteraz nebola vyvinuta plne adekvatna nahrada tychto kritickych prvkov-aditiv.. aj ked ano, tiez viem o tom, ze sa laboruje s kadecim, cim to nahradit, ale stale to nieje ono.
Autoxxxrady píše: V tom srovnání z tabulky a grafu má prostě 504.00 lepší vlastnosti než 502.00. Norma 502.00 drží s 504.00 krok právě v oxidační stabilitě, ale jinak ztrácí.
..neviem z coho konkretne vychadza dana tabulka a na zaklade coho a kym bola zostavena, ale mam trochu dojem, ze je to ucelovo prismahnute.. ale je to len moj nazor, mozno sa mylim. No minimalne ma k tomu vedu uvahy mnou vyssie zmienene :idea:
Autoxxxrady píše: Jestli používáš LL intervaly...
P.S nie nie, mna sa LL terorizmus netyka :twisted: ..moj 2.0TSI si chrochta blahom so zavodnym tri-esterom od MillersOils CFS NT 5W-40, vymenny interval 8-9tkm
Autoxxxrady

Ale můžem to zjistit, když si skočíme koupit dva Passaty ty budeš dávat 502.00 a já 504.00 prvních 100 000km budem měnit po 10 000km pak rozebereme motory a změříme opotřebení a kouknem jak jsou čistý. A pak můžem dalších 100 000km měnit po 15 000km a zas udělat rozborku motoru.
Odpovědět