Pitris píše:
A PROhřátý motor je, když se stabilizuje teplota na první pístní drážce. Prý i až po 15-ti km....
NO HITS píše:Nevěděl jsem jestli použít termín prohřátý nebo zahřátý. Ať si rozumíme, zahřátý bude třeba na těch 70°C (ne plně prohřátý), prohřátý bude provozní teplota oleje

Při zahřátém oleji (což by mělo být zhruba od těch 60-ti °C) se dá jezdit už normálně - tzn. i občas protáhnout. Při prohřátém oleji (ale nevím jestli od 90-ti, od 100 nebo 110-ti °C, bo olej může krátkodobě i na 130°) se dá jezdit "pila".
Já to ale nikdy až takhle "nepitval" - dávám dobrý olej se SAE přizpůsobenou mým jízdním podmínkám, včas měním, a když jedu tak po nějakých 10-ti km když je potřeba na to šlápnu a neřeším to, bo
ad1) nemám teploměr oleje,
ad2) stejně asi nevíš kde Ti ji auto měří (obrovský rozdíl jestli v hlavě nebo ve vaně),
ad3 mě to vlastně asi ani nezajímá, bo když chci jet "pilu", dám si napřed takových aspoň běžných 30 km.
NO HITS píše:Ptám se takhle specificky, protože mě mimo jiný i zajímá, jestli výměník voda-olej prospěje rychlejšímu ohřevu oleje, teoreticky by měl.
Teoreticky by měl, ale když není chladič oleje, tak jestli spíš při ostřejší jízdě není přednější že by voda odebírala teplo tomu oleji....