Spotřeba - a jiné
Moderátor: Colommbo
Re: Spotřeba - a jiné
Carina nemala vvti. Az neskorsi avensis. Mohol si mat : 1.6 4afe, 1.8 7afe alebo dvojliter 2.0 3sfe. A tvoja spotreba viacmenej zodpoveda vyssiemu priemeru. Cariny 1,6 jazdili za cca do 7, 1.8 vedeli aj za menej ake skor " teoreticky". V praxi ani nie.. A dvojlitre do 8. Co bola na takyto motor s 93kw fajn spotreba.
Moja dlhodoba u byvalej 1.8 bola 7,03 a terajšia 1.6 ma dlhodoby priemer 6,83. Je to ale dane aj tym , ze podiel mestskych jazd je cca len 40%, skor este menej.
A ano chapes to presne. Akurat ze cariny vyrobene v japonsku mali vstrekovace denso ( takmer večnė) a tie vyrobene neskor v anglicku ( 96-ka uz urcite), mali svetlomodre vstrekovace bosch. A tie pravidelne okolo 300tkm postupne zlyhavali. Boli tazko zohnatelne a drahe, lebo tieto motory uz boli vsetky lean burn , teda chudobna zmes, a tak ich ludia casto nahradzali zltymi prave z prvych avensisov. Fungovalo to.
Inak test vstrekovacov nie je len o tom, ze to "cuká". Mal by si mat namerany spravny odpor, nemal by prepustat a mal by byt spravny tvar vystrekovaneho paliva. Okrem toho je dolezita velkost davky, co vsak v garazi neporiesis. Doma maximalne precistenim docielis, ze sa rozhybe ak bol napriklad zalepeny biosračkou. Viac zial nic.
A co sa tyka mojich "starych" 1992, ano mam v plane ich tiez precistit takymto sposobom, ovsem ak nahodou niektory netesni alebo je pridrety, tak to zial na stole neporiesim. A takyto tam davat je blbost, hrozi odpalenie ventilov.
Moja dlhodoba u byvalej 1.8 bola 7,03 a terajšia 1.6 ma dlhodoby priemer 6,83. Je to ale dane aj tym , ze podiel mestskych jazd je cca len 40%, skor este menej.
A ano chapes to presne. Akurat ze cariny vyrobene v japonsku mali vstrekovace denso ( takmer večnė) a tie vyrobene neskor v anglicku ( 96-ka uz urcite), mali svetlomodre vstrekovace bosch. A tie pravidelne okolo 300tkm postupne zlyhavali. Boli tazko zohnatelne a drahe, lebo tieto motory uz boli vsetky lean burn , teda chudobna zmes, a tak ich ludia casto nahradzali zltymi prave z prvych avensisov. Fungovalo to.
Inak test vstrekovacov nie je len o tom, ze to "cuká". Mal by si mat namerany spravny odpor, nemal by prepustat a mal by byt spravny tvar vystrekovaneho paliva. Okrem toho je dolezita velkost davky, co vsak v garazi neporiesis. Doma maximalne precistenim docielis, ze sa rozhybe ak bol napriklad zalepeny biosračkou. Viac zial nic.
A co sa tyka mojich "starych" 1992, ano mam v plane ich tiez precistit takymto sposobom, ovsem ak nahodou niektory netesni alebo je pridrety, tak to zial na stole neporiesim. A takyto tam davat je blbost, hrozi odpalenie ventilov.
"Věř si čemu chceš, ale nikomu to necpi"
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Shell HX7 10w40

HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
motorovy olej všeho druhu

Shell HX7 10w40

Ach jasne moja blbost to vvti, to tam bolo napisane 16V
, bola to 1.6, krasna modra 
[b]Honda CIVIC IX[/b], rv.2015, 1.8ivtec, R18Z4
[b]Moto olej:[/b]Shell AF 5W30,Ravenol FDS5W30, DXG5W30, ECS0W20, SFE5W20, Mobil1 LV 0W30, FS0W40,
Prevodovka :Honda MTF3
Spotreba:6.4-7.4l/100km
Goodyear Eagle F1 A6 225/45 R17, UltraGrip 205/55 R16
[b]Moto olej:[/b]Shell AF 5W30,Ravenol FDS5W30, DXG5W30, ECS0W20, SFE5W20, Mobil1 LV 0W30, FS0W40,
Aký si mal problém keď si pristúpil k tej výmene ?jarson1 píše: ↑pát črc 18, 2025 10:11 V ramci mojej oblubenej cinnosti "pokusov a omylov" vymenil som na Carine vsrekovace benzinove. Namiesto povodnych rok 1992 najazd 391tkm som dal "nove" z roku 1996 najazd 500tkm. Identické denso ( z predoslej cariny.) Predtym som to len rozpohyboval pomocou baterky a cistica karburatorov co zostal zabudnuty na polici. Len preto, aby som zistil, ci teda su ok a tiez ze viac rokov stali odlozene.
Vysledok - starty jak za mlada a spotreba - prave som natankoval - 6,05 ( 2x poprad, sem tam KE, zvysok poskoky po okoli , celkom 838km.
Honda Civic 1.4iS 66kw => FANFARO VSX 5W40 + PURFLUX LS350
Mazda 3 1.6i GTA 77kw => Valvoline SynPower 5W40 + CHAMPION COF100116S
Mazda 3 1.6i GTA 77kw => Valvoline SynPower 5W40 + CHAMPION COF100116S
Spatne starty.
Teda manzelka sa divila, ze co riesim, ze to startuje normalne....ale ja viem ako to startovalo predrym tj. Na šupu - ako Jezevcik hovori " jak ked cvaknes vypinacom" a teraz. Ano , nastartovalo , ale chcelo to par otacok. Niekedy aj 5 sekund. Puo vie - bol svedkom. Raz normalne, inokedy takto dlhsie. Hlavne medzi jazdami. Po dlhsom odstaveni obvykle problem nebol. Kludne aj pri minus xy stupnov , po par dnocej odstavke...To bolo ok. Ale ak som niekde len na chvilu zastavil ( par minu az hodinka) tak uz to zacinalo blbnut.
Po vymene znovu " ako vypinač"
Teda manzelka sa divila, ze co riesim, ze to startuje normalne....ale ja viem ako to startovalo predrym tj. Na šupu - ako Jezevcik hovori " jak ked cvaknes vypinacom" a teraz. Ano , nastartovalo , ale chcelo to par otacok. Niekedy aj 5 sekund. Puo vie - bol svedkom. Raz normalne, inokedy takto dlhsie. Hlavne medzi jazdami. Po dlhsom odstaveni obvykle problem nebol. Kludne aj pri minus xy stupnov , po par dnocej odstavke...To bolo ok. Ale ak som niekde len na chvilu zastavil ( par minu az hodinka) tak uz to zacinalo blbnut.
Po vymene znovu " ako vypinač"
Shell HX7 10w40

Shell HX7 10w40

Tak neviem kam s týmto či do pneu alebo sem o spotrebe...
Pred cca 2 týždňami som prezul na zimné kôli kontrole bŕzd. Krátko na to som mal vyjazdenu nádrž a po dotankovaní do plna bola spotreba 6.5l.
Odvtedy som na zimných najazdil síce len cca 300km mimo mesto a trocha mesto,žiadna diaľnica a poloprázdne auto,ale aj tak ma prekvapila spotreba na palubovke 5,7l.
Keď som to aj trocha ponahánal dostal som sa na 6,a v zápätí po pár desiatok km klesla zase na 5.8.
Auto je na tých zimných r16 205mm pocitovo živšie, ale ze to spraví až taký rozdiel oproti r17 225mm
Hustím ich rovnako na 2.2. Pri max zátaži na 2.3.
Pred cca 2 týždňami som prezul na zimné kôli kontrole bŕzd. Krátko na to som mal vyjazdenu nádrž a po dotankovaní do plna bola spotreba 6.5l.
Odvtedy som na zimných najazdil síce len cca 300km mimo mesto a trocha mesto,žiadna diaľnica a poloprázdne auto,ale aj tak ma prekvapila spotreba na palubovke 5,7l.
Keď som to aj trocha ponahánal dostal som sa na 6,a v zápätí po pár desiatok km klesla zase na 5.8.
Auto je na tých zimných r16 205mm pocitovo živšie, ale ze to spraví až taký rozdiel oproti r17 225mm
Hustím ich rovnako na 2.2. Pri max zátaži na 2.3.
Tak da sa predpokladat, ze budu minimalne o nieco lahsie. Okrem toho palubaky radi klamu a mal si hlavne prevahu jedneho jazdneho rezimu.
Myslim , ze to objektivne moze byt menej ako na predoslych kolesach , avsak odhadujem realne tak 2-3 dcl/100.
Ale aj to potesi. Zvlast ked sa km kotia a kotia....
Myslim , ze to objektivne moze byt menej ako na predoslych kolesach , avsak odhadujem realne tak 2-3 dcl/100.
Ale aj to potesi. Zvlast ked sa km kotia a kotia....
Shell HX7 10w40

Shell HX7 10w40

- Colommbo
Hlavní důvod vidím v menší šířce pneu - jen vesnickým pohledem 4x225mm je dokopy 900mm styčné plochy a ve srovnání s tím je 820mm o téměř deset procent méně. Mně se na zimních 195/65R15 jezdí pocitově taky líp než na letních 205/60R15.
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Valvoline ML 10W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Na "spotrebu", presnejšie na jej meranie, má vplyv priemer kolesa. Kolesá s menším priemerom sa na rovnakej vzdialenosti otočia viackrát a namerajú väčšiu prejdenú vzdialenosť. Tá zasa spôsobí "nižšiu spotrebu" paliva.
Nahoď si kolesá do kalkulačky a vypočítaj si priemer kolesa. Možno tým vyriešiš "záhadu":
https://www.oponeo.sk/nastroje/kalkulac ... -pneumatik
Širšia pneumatika má trochu vyšší valivý odpor. V zákrutách dochádza aj k väčšiemu pnutiu medzi jej vonkajšou a vnútornou časťou, ktoré opisujú odlišnú dráhu (nemá diferenciál).
Optimálny je väčšinou rozmer, ktorý predpisuje výrobca. Nemá význam dávať širšie pneumatiky. A už vôbec nie zväčšovať priemer disku (znižovať výšku bočnice pneumatiky).
Nahoď si kolesá do kalkulačky a vypočítaj si priemer kolesa. Možno tým vyriešiš "záhadu":
https://www.oponeo.sk/nastroje/kalkulac ... -pneumatik
Širšia pneumatika má trochu vyšší valivý odpor. V zákrutách dochádza aj k väčšiemu pnutiu medzi jej vonkajšou a vnútornou časťou, ktoré opisujú odlišnú dráhu (nemá diferenciál).
Optimálny je väčšinou rozmer, ktorý predpisuje výrobca. Nemá význam dávať širšie pneumatiky. A už vôbec nie zväčšovať priemer disku (znižovať výšku bočnice pneumatiky).
Otazku rozdielnych obvodov kolesa pri pouziti ineho disku riesi umerne upraveny vyskovy profil pneu. Ok, mozno to nie vzdy sadne na milimeter, ale to je irelevantne v danom kontexte.
Prave na to su tie " kalkulacky,".
Co sa sirky pneu tyka, ano, je to tak ako bolo napisane. Proste fyzika. Polopate, ak by sa slo iba po spotrebe, mali by sme vsetci " galusky".
Prave na to su tie " kalkulacky,".
Co sa sirky pneu tyka, ano, je to tak ako bolo napisane. Proste fyzika. Polopate, ak by sa slo iba po spotrebe, mali by sme vsetci " galusky".
Shell HX7 10w40

Shell HX7 10w40

Profilové číslo to rieši s dosť vysokou toleranciou. Rozdiely sú aj v centimetroch. Odporúčam Ti vyskúšať tú kalkulačku.
Výrobca často pre nejaký rozmer odporúča 2 profily. Jeden s plusovou, druhý s mínusovou odchýlkou.
Ani jazdné vlastnosti široká pneumatika často nezlepší. V mnohých prípadoch je to iba tuzing.
Šírka pneumatiky by mala byť primeraná hmotnosti auta. Prípadné zlepšenie vlastností na suchej vozovke vedie k zhoršeniu vlastností na vode a snehu.
Nie je to iba o spotrebe.
Výrobca často pre nejaký rozmer odporúča 2 profily. Jeden s plusovou, druhý s mínusovou odchýlkou.
Ani jazdné vlastnosti široká pneumatika často nezlepší. V mnohých prípadoch je to iba tuzing.
Šírka pneumatiky by mala byť primeraná hmotnosti auta. Prípadné zlepšenie vlastností na suchej vozovke vedie k zhoršeniu vlastností na vode a snehu.
Zaujmavé že papierové hodnoty spotreby na tých R16 nieje problem splniť, narozdiel od R17 ktoré sú však v TP uvedené ako prvá voľba. R16 a R18 sú iba ako schválená alternatíva.
Možno to je len zlý prepos TP, ešte pozriem nemecký...
Podľa tej kalkulačky sú v mojom prípade R17 oproti R16 do plusu o 0,38%, 2,4mm, to asi nebude až tak zásadné. Skôr tá hmotnosť a šírka.
Podľa tej kalkulačky sú v mojom prípade R17 oproti R16 do plusu o 0,38%, 2,4mm, to asi nebude až tak zásadné. Skôr tá hmotnosť a šírka.
Tiez to tak vidim 
Shell HX7 10w40

Shell HX7 10w40

emge píše: ↑ned říj 26, 2025 10:54 Profilové číslo to rieši s dosť vysokou toleranciou. Rozdiely sú aj v centimetroch. Odporúčam Ti vyskúšať tú kalkulačku.
Suzuki SV 1000,Opel Insignia Sport Tourer CDTI 96 kW -153kW,Opel Vectra 1,7 DT-išla do sveta
Presne tak. Vačší Priemer kolesa znižuje teoreticky valivý odpor-vela premenných. Pri vačšom priemere spravidla výrobca predpisuje i vačšiu šírku pneu-vačší valivý odpor a tiež celková hmotnost kolesa samozrejme narastá.Erik82 píše: ↑pon říj 27, 2025 11:15 Zaujmavé že papierové hodnoty spotreby na tých R16 nieje problem splniť, narozdiel od R17 ktoré sú však v TP uvedené ako prvá voľba. R16 a R18 sú iba ako schválená alternatíva.
Suzuki SV 1000,Opel Insignia Sport Tourer CDTI 96 kW -153kW,Opel Vectra 1,7 DT-išla do sveta
- Colommbo
Protože všechno souvisí se vším (a vždy je něco za něco) a nejen v případě kol/pneumatik automobilů... 
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",