ACEA A3/B3 a firemní normy MB a VW

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

FF

Re: ACEA A3/B3 a firemní normy MB a VW

Příspěvek od FF »

...ale do kelu :lol: , si ako pätnásťročný :lol: - ja viem, že je to ten a ten olej prezlečený za "henten" olej a normy sa jednoducho prepísali z obalu na obal - ale do kelu :wink: , prečo tam nemajú uvedenú normu ACEA?! Majú finančný dôvod, právny dôvod, alebo to fakt tu normu (kvôli akejkoľvek nuancii) neplní...?!
...asi im pošlem e-mailom otázku...!

P. S.: do Feldy (konkrétne do mojej) sú predpísané výhradne normy VW501.01, VW500.00, alebo VW502.00 (moja obľúbená :wink: ) a tie to uvedené má - ale aj tak som to nekúpil, lebo mám takú zásadu, že tam jednoducho chcem mať uvedené aj ACEA A3 a môžeš mi dookola vysvetľovať, že to má VW502.00 (a teda to plne dostačuje a spĺňa - dokonca prekračuje (lebo VW502.00 je už veľmi seriózny olej) - jednoducho som si to tak kedysi umienil a hotovo! ...skrátka to mám ako niekto náboženstvo a verí tomu, tak ja mám namiesto náboženstva normu VWxxx.xx spolu s ACEA A3 - ináč tomu neverím a odmietam sa pomodliť :mrgreen: :lol: ! :wink:
skodovkar

Příspěvek od skodovkar »

Někdo je zatížený na Castrol, na 5W-30 nebo na LL. No a ty jsi zatížený na ACEA :mrgreen:
Autoxxxrady

Příspěvek od Autoxxxrady »

Ale tovární normy mají přednost před obecnýma normama .) Když máš předepsanou VW normu, tak neni potřeba řešit ostatní normy .) Podle mně je to finanční důvod. Za ty schválení se musí platit. A když máš nějáké schválení, tak pak nesmíš měnit recepturu. To platí pro oleje, které mají certifikaci. Jsou oleje, které jsou certifikovány na ty normy a pak jsou oleje, které splňují ty normy taky, ale nemají certifikaci. Toho využívají levnější výrobci neznačkový. Pak můžou měnit dodavatele surovin. Když se koukneš na oleje, tak některé mají jen doporučení a některé mají schválení atd. Jsou tam různé formulace.
Když máš třeba formulaci, že se doporučuje pro VW 505.01, tak ten olej tu normu může plnit, ale nemá to oficiálně uznáno VW.
FF

Příspěvek od FF »

...no veď o to mi ide, že by to tam mohli mať aj bez platenia, ale nemajú - niečo sa za tým skrýva, keď na iných olejoch ACEA majú?!
...a keby to malo ACEA A3, a nemalo VW, tak taj vtedy mám problém - vyžadujem skrátka obe!
Naposledy upravil(a) FF dne úte pro 24, 2013 12:38, celkem upraveno 1 x.
Autoxxxrady

MOGUL 5W-40 Professional

Klasifikace, specifikace:
ACEA C3
API SM/CF
BMW Longlife-04
Aprobace:
Approved under VW Standard 502 00, VW Standard 505 00 and VW Standard 505 01,
MB-Approval 229.51

1L = 554kč

MOGUL 5W-40 EXTREME PD
Klasifikace, specifikace:
API SM/CF
Odpovídá: ACEA C3
VW 502.00/505.00/505.01
MB 229.31/229.51
BMW Longlife-04
Porsche A40
Renault RN 0700/ RN 0710

1L = 359kč

Srovnání ceny stejných olejů. Mají stejné specifikace. Řada Extreme má ještě nějáký navíc. Ale v technickym listu má napsáno, že odpovídá těm normám. Kdežto řada Professional, tam má napsáno, že má aprobace. A u ACEA C3 má uvedeno jen C3 nemá u něho uvedeno, že odpovídá. Takže řada Professional podle mě má oficiální certifikaci od výrobce. Kdežto řada Extreme ne. Proto je levnější.
Autoxxxrady

Koukněte se na drahé oleje. Budou mít uvedeno v technických listech sepcifikace pro obecný normy API a ACEA a aprobace pro tovární normy. Proto jsou tak drahé. Mají oficiálně uznanou certifikaci od výrobce a musí dodržovat recepturu a ještě další požadavky.

Nebudou tam mít napsáno splňuje, odpovídá, doporučeno. Prostě tam mají jen aprobaci .) ostatní to splňují, ale nemají to oficiálně uznaný.

Vy si necháte namíchat olej, který odpovídá, ale nenecháte si ho oficiálně schválit. Pak nemáte aprobaci a ušetříte. Nemusíte platit za oficiální schválení. Proto se pak lidi diví, že jsou tak rozdílný ceny.

To neznamená, že jsou to špatné oleje.
Naposledy upravil(a) Autoxxxrady dne úte pro 24, 2013 15:25, celkem upraveno 1 x.
Autoxxxrady

Koukněte se na značky Motul a další dražší řady olejů. Uvádějí specifikace pro API a ACEA a pro tovární normy buď OEM schválení nebo aprobaci.
Všechny ostatní kombinace slov jako doporučeno, splňuje nebo odpovídá co se uvádějí na levnějších olejích nejsou oficiální schválení. Proto jsou ty ceny někde jinde. Oleje oficiálně schválené nejde dělat levně. Za ty schválení se platí balíky peněz a nejde si měnit dodavatele surovin. Musíte pak dodržovat určitý postupy. Pro konečnýho zákazníka by tam měla být větší záruka kvality.
FF

Příspěvek od FF »

...ono je to s tými cenami ináč ako si myslíš - viď Mogul Racing a Mogul Alfa - a to nevravím o kúpe Totalu Qurtz 9000 5l za cca 21,-€, ktorý má "čo má mať".

P. S.: poslal som Mogulákom e-mail s "ACEA otázkou", tak som zvedavý, čo mi (ak vôbec) po sviatkoch odpíšu.
Autoxxxrady

Mogul Alfa je v akci já to myslim obecně. Ty drahé oleje mají aprobace oficiální. Se koukni na řadu trident u Mileru taky mají jen splňuje. Kdežto prémiová řada to nemá. Total to taky nemá aprobace většinou. Většina olejů aprobace nemá .) Na tom neni nic zvláštního. Výrobci si to kvůli ceně u některých řad jenom namíchají, aby to odpovídalo, ale bez schválení. Většina olejů co se prodává nemá oficiální schválení.

Mám základní olej. Zavolám velký firmě co dělá aditivace ať mně dodá balík s VW normama např. 502.00 a 505.00 + další ACEA a API. Velký aditivační firmy znají receptury jak namíchat potřebnou aditivaci pro specifikae a normy automobilek. Udělám olej. Prodávám ho. Splňuje ty normy. Ale nemá oficiální schválení .) ušetřim za schválení. Kdybych všechno schvaloval pal by všechny oleje stály balík a ne 600kč za 5litrů .) Ani velký firmy jako Total a ostatní nedělají všechny oleje s aprobací. Ale když koukám na Total, tak zrovna on ty aprobace má celkem hodně. Právě proto aby mohli nabízet i levnější řady. To jsou ty oleje co si většina lidí kupuje .)
Naposledy upravil(a) Autoxxxrady dne úte pro 24, 2013 13:21, celkem upraveno 1 x.
FF

Příspěvek od FF »

...veď to chcem aj od Mogulu, že "spĺňa" - nepotrebujem nič iné - majú dôvod to tam nemať, keď na iných olejoch problém nemajú?
...to s tými receptami som písal vyššie - že netreba testy, ale stačia testované recepty...
skodovkar

Příspěvek od skodovkar »

Autoxxxrady píše:Koukněte se na značky Motul a další dražší řady olejů. Uvádějí specifikace pro API a ACEA a pro tovární normy buď OEM schválení nebo aprobaci.
Ale tam se může platit i za samotný olej (jako základ), který může být fajnovější http://www.znackoveoleje.cz/znackoveole ... S-5W-40-1l
Autoxxxrady

Jasný i za značku platí a za další věci. Ale obecně. Ty neznačkové oleje hlavně. Menší výrobci s nejlevnějšími nabídkami na trhu. Proto můžou být tak levné a zároveň kvalitní. U všech velkých zavedených výrobců máš většinou jistotu kvality a nemusíš nic řešit. Ale i ty levné oleje můžou být kvalitní. Prostě jen nemají oficiální schválení
skodovkar

Příspěvek od skodovkar »

Do levného oleje typu Cinol bych klidně šel, ale jen kdybych ho rychle vyjel (do půl roku alespoň). Jinak si klidně počkám na akci a koupil bych do zásoby. Ale do HTP dávám samé "lepší věci" (Mogul 5W-40 Racing, Mobil1 5W-50, Panolin RACING SYNTH 5W-40 a teď Motul 8100 X-CESS 5W-40) :mrgreen:
Mick 1

Příspěvek od Mick 1 »

Zeptám se při tomto tématu:Obvykle kupuji větší množsví oleje (20l -30l) Liqui Moly Top Tec 4100 5W/40 přičemž se mi zamlouvá zde v e-shopu nalévaný Q8 Formula Excel 5W/40.-příznivější cena- To z důvodů smíšeného vozového parku,včetně PD a pár malých benzínů.Otázka zní,zda je uvedený Q8 "srovnatelný" s LM.Druhá věc co mě zaujala je ta,že normu VW 50501 splňuje skoro každá "lepší" 5W/40 a potvrzuje moji dávnou doměnku že PD nejsou zase tak výjimečné na olej náročné motory...
Autoxxxrady

Určitě nejsou PD na oleje něják vyjimečně náročné. Ono těhle motorů jezdí hodně, tak se každý snaží tu VW normu plnit, aby měl větší okruh kupujících pro daný olej.
Odpovědět