jaký olej pro citroen c3 1.0.

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
petrjaka

jaký olej pro citroen c3 1.0.

Příspěvek od petrjaka »

Ahoj,
je možné do vozu Citroen C1 s motorem 1.0 dát nějaký levnější olej bez rizika poškození?
Pitris
Site Admin

Re: jaký olej pro citroen c3 1.0.

Příspěvek od Pitris »

"A čo si predstavujetě pod takým pojmom" "levnější olej" :?:

Olej do motoru musí plnit určité výrobcem motoru předepsané výkonnostní normy / API, ACEA a příp. firemní normy :!: Je vhodné dbát na včasnou výměnu, a SAE přizpůsobit jízdním podmínkám auta :!:
Při častých startech a krátkých jízdách líp 0w nebo 5w30/40, na málo startů a delší jízdy lze i 10w40; a v případě těch krátkých jízd by se měl předepsaný kilometrový interval výměny i o 1/3 zkrátit.....

P.S. Ty výkonnostní (firemní) normy a interval výměny najdeš v "chytré knížce" k autu.....
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
bjukemen

Příspěvek od bjukemen »

..predpokladam ze tam je dost mala olejova napln tak nevidim dovod tam davat laciny olej ked aj predpisany Total bude stat par supov
chevrolet cruze 2.0 vcdi 120kw

Alfa Romeo 156 SW 2,4 JTD 110kw @ 142,3kw
Itall

Příspěvek od Itall »

Už jsem myslel, že má někdo Citroen 3 s motorem 1,0 (něco takového se očekává v bubububudoucnosti :D ).
Ale jedná se tedy o C1. Páč mám P107, což je stejné (až na tu hubu), tak bych k tomu mohl něco podotknout.
1. Dávám olej viskozity 10W-40, motor se zklidní a netřese se tak blbě; samozřejmě předepsané specifikace, což je ACEA A3. Tu má snad každý běžný olej, s výjimkou některých starých typů olejů domácí provenience. Nejprve jsem dával značkový Mobil, páč olej jsem si na záruční prohlídky dodával sám, tak aby v servisu nekoukali moc nelibě (oni stejně koukali - přineste si do servisu olej, to je jako přinést si pití do hospody, že). Poprvé mě stál asi 125,- Kč/L a podruhé 90,- Kč/L. Tak nevím, jestli je to drahé nebo levné, ale ta druhá cena je zajisté DOST ucházející. Ovšem není běžná, to ne.
2. Dále si olej měním sám, takže jsem najel na nějaký obyčejnější (to je už k tomu dotazu), což je Cinol 10W-40, ten tady doporučoval kdejaký Návštěvník (nebo modelář, já už se v tom nevyznám). Běžně je na pumpách ONO pod 90,- Kč/L (ne Návštěvník a modelář už vůbec ne, ale ten olej, rozuměj :idea: ). Zatím jsem ho dal 2x. Na jednu náplň stačí 3 litry. Jezdí dobře. Na Cinol jsem dosud s P107 najezdil jen asi 24000 km, ale s Fábií 1,0 mnohem víc.
3. Ne, že bych něco doporučoval, to je každého věc. Dá se ale předpokládat s velmi vysokou pravděpodopností, že při použití jakéhokoliv oleje předepsané specifikace motoru nic nehrozí. I přes to, že oleje nejsou stejné, jako ostatně i jejich ceny.
Tak si toho prcka užij, petrjako. Kolik máš vlastně najeto? A jaké jsou zkušenosti s vozíkem?
bjukemen

Příspěvek od bjukemen »

..da sa aj tak ako pise Itall Cinol postaci :)
chevrolet cruze 2.0 vcdi 120kw

Alfa Romeo 156 SW 2,4 JTD 110kw @ 142,3kw
scott

Příspěvek od scott »

Využijem túto tému aký olej ide do prevodovky a koľko litrov Citroen C3 1,6 benzín 2003 ide o prevodovku Sensodrive. ďakujem :wink:
Autoxxxrady

Příspěvek od Autoxxxrady »

Levnější olej bez rizika poškození tam můžeš dát. Většina 10W-40 má MB 229.1 a 5W-40 229.3 a to ti stačí.
Já bych dal buď Mogul Alfa 5W-40 od Mountfieldu za 85kč litr a nebo, když chceš šetřit ještě víc tak Mogul GX-FE 10W-40 za 70kč za litr
A jak píše bjukemen oleje Total jsou za dobrý peníze.

Já to píšu pro petrjaka .)
Naposledy upravil(a) Autoxxxrady dne sob lis 30, 2013 23:06, celkem upraveno 1 x.
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

Bacha! Scott píše o PŘEVODOVCE... :!:
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40,
přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
boris

Příspěvek od boris »

Tebe je lúto dať o pár korún viac za fakt kvalitný olej do motora ? A paliva kolko prevezieš do roka to ti nieje lúto tie tisíce korun .Ved olej v motore je Dôležitý ...a meníš ho tak 1 az 2 do roka . Ma ide rozdrapit ked niekde čitam že nejaky lacnejší . B.ha !!!
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

scott píše:....aký olej ide do prevodovky a koľko litrov Citroen C3 1,6 benzín 2003 ide o prevodovku Sensodrive....
Dá se to zjistit třeba na http://www.oleje.cz/search/oils , http://www.oleje.cz/clanek/oleje-podle-znacky nebo http://www.millersoils.co.uk/whichoil.asp anebo se zeptat na origo olej přímo u Citroënu....

scott

Příspěvek od scott »

Dik pôjde tam Total transmission bv 75W80 2litre už je to overené štvrtok sa to vymení :)
jerome

Příspěvek od jerome »

boris píše:Tebe je lúto dať o pár korún viac za fakt kvalitný olej do motora ? A paliva kolko prevezieš do roka to ti nieje lúto tie tisíce korun .Ved olej v motore je Dôležitý ...a meníš ho tak 1 az 2 do roka . Ma ide rozdrapit ked niekde čitam že nejaky lacnejší . B.ha !!!
Tak hlavne skludni hormon... :wink: Preco by sa nemohol niekto opytat na lacnejsi olej ? Lepsie jak prist niekde do servisu a tam ti daju (az ho vobec vymenia) nejaky kastrol za prehnanu cenu kdezto sam si mozes zohnat za rozumnesie ceny aj kvalitny olej :idea:
Honda Civic 1.4iS 66kw => FANFARO VSX 5W40 + PURFLUX LS350
Mazda 3 1.6i GTA 77kw => Valvoline SynPower 5W40 + CHAMPION COF100116S
Autoxxxrady

Příspěvek od Autoxxxrady »

Boris, když si koupim dva oleje stejná výkonnostní klasifikace. Rozdíl bude akoráť ve výrobci. Např. Mobil a Total. Total bude levnější. Bude i horší? V čem bude horší?
To, že chce někdo lacinější neznamená, že myslí špatný.
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

U olejů nemusí platit, že nejdražší rovná se nejlepší. Je spousta olejů které - ač levnější, jsou na tom s kvalitou velmi dobře, ale vybírat ty extra levné se z dlouhodobého hlediska vyplatit zrovna nemusí.
Ale zas na druhou stranu - za ty co kvalitou opravdu převyšují ostatní, je potřeba zaplatit o něco víc.

Odpovědět