Jaký olej do ameriky r.v. 1959

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Kubikula

Jaký olej do ameriky r.v. 1959

Příspěvek od Kubikula »

Dobrý den,
prosím o radu, jaký olej nalít do staré ameriky - Oldsmobile 6,5 l , r.v. 1959 . Motor má již hydroštely. V dobovém manuálu doporučují API SC , SAE 30 . To by odpovídalo dnešním M6AD .... Motor jsem měl částečně rozebraný, a uvnitř je velmi čistý, není zakarbonovaný. Současný olej tam dával ještě nekdo v USA a netuším co to je zač. Abych řekl pravdu, tak se mi trochu příčí tam nalít jeden z nejhorších olejů na trhu :-)
Ještě jedna otázka - dle zahraničních webů se v té době ( 1959 ) přidávalo do olejů hodně zinkových a fosforových additiv - z důvodu přímých třecích ploch na vahadlech ventilů vůči ventilům ( později se tam začaly dávat válečky) . Později se však od těchto additiv ustoupilo z ekodůvodů, a je prý vhodné přidávat zinkové additivum do oleje, aby se plochy na vahadlech rychle neopotřebily, co si o tom myslíte ?
Díky Jakub
Itall

Re: Jaký olej do ameriky r.v. 1959

Příspěvek od Itall »

To je otázka do pranice :) . Jednorozsahový olej SAE 30 mě napadá jen do sekaček... A ten bude jistě lepší, než M6A. Navíc M6A je i SAE 40, já bych řekl, že hydroštel se studeným M6A toho asi moc nepošteluje... A hlavně - předpis jednorozsahového oleje je dán stářím toho předpisu. No, jsem rád, že tohle nemusím řešit... :)
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40,
přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Pedro

Příspěvek od Pedro »

No člověče,tak tady ti asi přesně neporadíme,budeš musel zalovit na nějakém veterán foru,nebo fanklubu USA old timer.
Já před pár lety řešil olej do motoru a skříně Aut v Plymothu 1972.
Nakonec sehnal ale byl to olej na cca 3tis mil,dovezený nějakým klubem historiků z USA. Myslim že Chevron,ale už nevim kde jsem to vylovil...
Jo a pamatuju se že byl určitě jednorozsahový. A auto sloužilo kdysi v Kalifornii jako poliscar.
Jipocar

Příspěvek od Jipocar »

Jestli je motor cisty a ma to olejovy filtr, dej kvalitni veteranskou 20w50 Millers Classic nebo Penrite. Tyhle oleje maji zminovana ZDDP aditiva v sobe z vyroby a mas po starostech...

Pokud se chces drzet jednorozsahovyho oleje a jeste ke vsemu to nema filtr tak dej v klidu pro jistotu SAE 40. Ideal je Millerol tady ze shopu nebo to same od Penritu treba....

Ja bych dal teda 20w50 ;-)
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Oleje do veteránů jsou i třeba tady http://www.znackoveoleje.cz/znackoveole ... o-veterany ale přesně jaký si v tomto případě napsat raději netroufnu.... Asi bude lepší opravdu nějaké "veterán"fórum.
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Kubikula

Příspěvek od Kubikula »

Díky všem za rady. Pro upřesnění , motor je vybaven klasickým šroubovacím olejovým filtrem , stejným jako je na moderních autech ( toto bylo jedno z prvních aut s tímto typem filtru) . ještě jsem bádal v servisním manuálu, kde připouští multigrade oleje - což byla tehdy novinka. Tak si říkám, jestli nepoužít nějaký obyčejný 15w-40 , to by mohlo být hodně podobné. U většiny těch veteránských olejů mi přijde, že to je pro vyloženě staré motory bez filtrace. Tento motor je přes své stáří vlastně poměrně moderní :-)
Itall

Příspěvek od Itall »

No vida, to je asi rozumnější.
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

S ohledem na to, že u těchto vozů se předpokládá téměř výhradně letněslunečný provoz kochacím stylem, bude olej řady 15Wxx zcela dostačující, však taky ty veteránské oleje jsou až na výjimky řady 20Wxx... :)
Valvoline ML 10W40,
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Kubikula píše:....jestli nepoužít nějaký obyčejný 15w-40
Asi může být, ale POZOR :!: Jestli to opravdu dřív/doteď jezdilo na olej API SC, tak PRVNÍ výměna API SD (nebo max. SE) :!: Pokud motor není důkladně a celý mechanicky vyčištěn, může nastat s olejem o vyšším API rozpuštění úsad (i když se zdá, že tam nejsou) a ucpání některého mazaného místa / mazacího kanálu. A potom při další výměně (vždy s filtrem !) API zase "o jedno (max. dvě) zvednout".

Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

Škoda, že Kuba vůbec netuší, jaký olej je (byl) v motoru a co se oleje SC týče, zmiňuje se o něm dobový manuál, což neznamená (a což předpokládám), že by auto dosud jezdilo na takový olej. Může být, že naposled byl v motoru olej dobrý, současný, tož osobně bych při zachování jisté obezřetnosti použil olej specifikace API SG, který nebude o mnoho lepší než staré oleje a současně o mnoho horší, než ty moderní. Nicméně jako připomenutí opatrnosti to považuju za moudrý přípodotek, Jarku... :wink:
Valvoline ML 10W40,
Kubikula

Příspěvek od Kubikula »

Na amerických fórech se často doporučuje Valvoline VR1 Racing 20W-50 , právě kvůli vysokému obsahu ZDDP ( to jsou ta zinková additiva ) , to by mohl být vhodný cílový olej. Mezi tím bych to tedy propláchnul ( řekněme projel pár desítek km) na nějakém tom API SD, což jsou většinou ty levné 15W-40 oleje.... Souhlas ?
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Tak propláchnout olejem API SD - třeba http://www.cinol-shop.cz/motorovy-olej- ... uper-gx-4l klidně můžeš, ale tak 3 tkm (když tam něco bude, mělo by se to začít rozpouštět, když nebude, tak se za 3 tkm nic motoru nestane), pak bych ale (já osobně, a pro jistotu) dal ještě na 3 tkm API SF - třeba http://www.veteranskeoleje.cz/veteransk ... CD-2-litry potom API SG a pak třeba to Valvoline VR1 Racing 20W-50, což je totiž API SL.... Je to trošku složitější, ale zase jistější. Ale olej API SG by měl stačit.

Brembo

Příspěvek od Brembo »

čo sa týka vahadiel,nejak extra by som to neriešil,mnoho motorov s OHC,DOHC to má riešené trochu podobne,kde su ventili ovládané priamo vačkovou hriadelou bez nejakých valivých vahadiel a podobne. Dnešné oleje su už daleko pred olejmi made in USA zo 60-tich rokov a bez problémov uchránia motory 5x viac namáhané,ako Váš veterán.
Suzuki SV 1000,Opel Insignia Sport Tourer CDTI 96 kW -153kW,Opel Vectra 1,7 DT-išla do sveta
Pedro

Příspěvek od Pedro »

Taky záleží kolik toho hodláš ročně najezdit.
Určitě to nebude kdovíjaká porce.
15-40 SG bude vyhovující,měmil bych po roce,tato cenová relace tě nezrujnuje. Když máš na kachnu,musí zbejvat i na zelí ...
SL a výše bych asi nedával.
Odpovědět