Nafta bez bio humusu

Diskuze o palivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
Návštěvník

Re: Nafta bez bio humusu

Příspěvek od Návštěvník »

No vida. Biokvalita made in EU. Snad se ti to podařilo ještě zachránit.
bastien

Příspěvek od bastien »

Hehe, ono se stačí podívat do sekce "Jezdíme na fritovací olej". Bionafta s tím Volvem vůbec nesouvisí.
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Řekl bych, že ARAGON je schopen rozeznat naftu od friťáku....
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
bastien

Příspěvek od bastien »

Nepsal jsem, že Volvo jezdilo na friťák, ale chtěl jsem upozornit, že když u nás se jezdí na friťák, tak původní vlastník toho Volva mohl jezdit třeba na milku. Tedy je mimo mísu to svádět hned na naftu s biosložkou.
rousini

Příspěvek od rousini »

Takže jezdil na Milku. A byla s oříškama?
Mondeo combi 2.0TDCi 103kW "vraník" Valvoline All Climate 5W-40
SMT 890 Motorex Power Synt 4T 10W-50
Shiver 900 Shell Advance Ultra 4T 15W-50,
Versys 650 Motul 5100 5W-40
bastien

Příspěvek od bastien »

V tomto případě je rozdíl milka a Milka.
skodovkar

Příspěvek od skodovkar »

Panuje zde mýlka, jezdil na vyjetý olej :lol:
ARAGON

Příspěvek od ARAGON »

Kdepak vyjetej olej, je to v poslední době několikátý případ v Německu a kolega toto objevil nyní v traktoru kterej dlouho stál. Protože se v této biologicky napadené naftě utvořily cucky a jako mech podobné částice tak to jasně svědčí o rozkladném procesu v naftě která dle Eu obsahuje 7% biosrágory, ale může být i větší procento když distribuční společnost dohání zimní sezonu kdy je biosrágora částečně omezená. Tuto naftu mám na pálení a na to jediné se hodí, Filtry jsem rozebral a podrobil zkoumání. Tímto se mi potvrdilo že jezdit na cokoliv bio je risk a třeba při odstavení auta po bouračce může být hned problém. Než se vyřídí uzdravení a pojišťovna tak bakterie zahájí svojí destrukční práci, zejména v létě. Vznikne kyselé prostředí a koroze nastupuje svojí destrukční činnost.
bastien

Příspěvek od bastien »

Natankuj (Verva) plnou nádrž v listopadu, nech ji přes zimu venku a v dubnu bez problému bude v nádrži, auto ochotně nastartuje a výkonem je na tom lépe než čerstvý neaditivovaný Optimal.
ARAGON

Příspěvek od ARAGON »

Vervu ne je s biosrágorou. Dneska jsem byl v Bosch servisu kvůli seřízení vstřiků na Volvu díky novejm tryskám a probíral jsem s odborníkem problematiku nafty. Jsem rád že jezdím na čistou naftu řadu let. Zajímavé poznatky byly okolo piezoelektrických vstřikovačů a biosložky. Je to vážný problém pro ně a dokáže to totálně zlikvidovat vstřikovací trysku, ta zaviní propálení pístu a je hotovo. Takže proto se všemu bio vyhejbám jak čert kříži a zatím jsem vůbec nelitoval.
bastien

Příspěvek od bastien »

Aha, já myslel, dle zdejších odborníků, že Verva diesel je běžná bionafta do které u pumpy při stáčení nalijí VIF. Alespoň se to tu tak mnohokráte prezentovalo.
bastien

Příspěvek od bastien »

Bio/nebio - existuje jen nafta pančovaná a nafta kvalitní. Samotná deklarace EuroOilu, tedy nafty bez bio, nemá s kvalitou nic společného - http://www.coi.cz/userdata/files/rozhod ... pro-sp.pdf . Už jsem to psal několikrát, až někdo provede srovnávací testy této chudé nafty, to bude překvapení....
rousini

Příspěvek od rousini »

No a co má být. Prostě jedna z desítek Eurooil pump měla naftu mimo normu. Takových pump jsou ročně desítky (zjištěných...). Tím neříkám, že je to dobře, ale stává se. Navíc tady byl snížen bod vzplanutí a to nasvědčuje kontaminaci benzínem nebo jiným poměrně drahým produktem a tedy asi nekázeň v palivovém hospodářsví v rámci řetězce Závoz - Pumpa. Žádné levné řešení s úmyslem obohacení (transformátorový olej nebo prošlý kerosín) tyto vlastnosti nezmění.
A k té kvalitě jako takové. Kvalitní znamená dodržení normy. Jak je norma nastavená je věc druhá a to je o čem se zde vede debata. Kvalitní je i dobře prozrálá chlévská mrva. Přesto 99% populace to vnímá jako smradlavý bordel...
Mondeo combi 2.0TDCi 103kW "vraník" Valvoline All Climate 5W-40
SMT 890 Motorex Power Synt 4T 10W-50
Shiver 900 Shell Advance Ultra 4T 15W-50,
Versys 650 Motul 5100 5W-40
Palin

Příspěvek od Palin »

Pokud vezmu naftu bez biohumusu, konkrétně OMW, jsou klasické biosložky nahrazeny skandinávským hydrogenovaným rostlinným olejem, který má takřka neomezenou oxidační stabilitu a mnohem lepší nízkoteplotní vlastnosti. Navíc tyto složky mají samy o sobě cetanové číslo okolo 70 jednotek, takže doplňují účinek aditiv. Nedokonalým spalováním HVO nevznikají lepivé pryskyřičné úsady, ani se nevylučují kovy, které zanášejí vstřikovače (zdroj: svět motorů speciál).
Dnešní diesely mají nízkou kompresi a tedy nízké kompresní teplo. Při studených startech tak vypomáhají i žhavící svíčky celé minuty (při poklesu dynamické komprese a teploty ve válcích). Spalování pak neprobíhá difuzně v celém prostoru, ale šíří se od žhavého bodu. A pokud studený motor jedoucí i na "žhavící svíčky" se více vytočí, nestihne plamen projít celým prostorem a část nespálené nafty jde do výfuku. Tam ulpívá mimo jiné na vedení recirkulace plynů, na ventilu a klapce, na mechanismech naklápění rozváděcích lopatek turba, atd. Pokud nafta obsahuje FAME biosložky, zanechá na nich lepivý film na kterém ulívají další nečistoty jako saze, atd. Z tohoto důvodu se doporučuje aditivovat naftu jejíž složkami jsou i čistící (detergentní) přísady, které mají vliv na části motoru, kde jsou již jen cirkulující spaliny. Např. v dieselu centru v Soběslavi mají hlavně u nákladních aut porovnání s naftou co čepují kamioňáci v ČR (zablokované EGR ventily či swirl klapky) anebo na západ od našich hranic, kde již je většina nafty aditivovaná. (Čerpáno ze stejného zdroje.)
ARAGON

Příspěvek od ARAGON »

Na Optimal diesel jezdím stále a rozdíl ve spotřebě oproti Maxxu nepozoruji žádej, zato rozdíl v ceně je obrovstej. Dneska jem viděl Maxe za 39,90 - 40,90 kč a Optimal za 36,20 a tím je jasnej vítěz. Každej týden beru tak 80 litrů a na ekonomiku se musí taky koukat. Když to ÖMV přehání s cenou tak ještě že je zde alternativa :D .
Odpovědět