Interval výměny motorového oleje - skútr
Moderátor: Colommbo
Interval výměny motorového oleje - skútr
Jaký máte názor na toto?
Mám skútr Peugeot Geopolis 250, motor Piaggio M288M a prodejce mi řekl, že výrobce doporučuje výměnu oleje každých 5tis. km, ale ať ho měním radši každé 4tis. km. V tom by problém nebyl. V servisním manuálu ale píšou interval výměny každých 12tis. km. Není třikrát častější výměna už trochu plýtvání penězi? Beru v mém případě, kdy najedu něco přes tisíc km měšíčně.
Olej dávám Agip 4T RACING 5W-40 (+filtr Hiflofiltro), jezdím denně v rovinaté krajině 80km s tím, že cca 85% této trasy běží motor na 75% maximálních otáček. Motor má plnohodnotný olejový filtr.
Díky za názory
Mám skútr Peugeot Geopolis 250, motor Piaggio M288M a prodejce mi řekl, že výrobce doporučuje výměnu oleje každých 5tis. km, ale ať ho měním radši každé 4tis. km. V tom by problém nebyl. V servisním manuálu ale píšou interval výměny každých 12tis. km. Není třikrát častější výměna už trochu plýtvání penězi? Beru v mém případě, kdy najedu něco přes tisíc km měšíčně.
Olej dávám Agip 4T RACING 5W-40 (+filtr Hiflofiltro), jezdím denně v rovinaté krajině 80km s tím, že cca 85% této trasy běží motor na 75% maximálních otáček. Motor má plnohodnotný olejový filtr.
Díky za názory
Re: Interval výměny motorového oleje - skútr
A není v servisce uvedeno po 12-ti tkm měnit olejový filtr? Oni to někteří výrobci uvádí, že měnit filtr objedno s olejem, což by bylo na olej 6tkm, a to je u většiny 4T moto běžný interval (ale skútry moc neznám). Já bych se - zvláště při Tvých jízdních podmínkách a používaném oleji ale zřejmě "držel" těch 5-ti 6-ti tisíc km (a s novým filtrem při každé výměně).
Ale ať se vyjádří i někdo, kdo má větší zkušenosti se skútry.....
Ale ať se vyjádří i někdo, kdo má větší zkušenosti se skútry.....
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.
Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
cituji
"The oil and cartridge filter should be replaced every 6,000 km (125 cc) or 12,000
Km (250 cc)..."
Po 12tkm určitě měnit nechci, ale ty 4 mi přišly fakt málo. Každopádně díky
"The oil and cartridge filter should be replaced every 6,000 km (125 cc) or 12,000
Km (250 cc)..."
Po 12tkm určitě měnit nechci, ale ty 4 mi přišly fakt málo. Každopádně díky
- Durex
- Kontaktovat uživatele:
Tak záleží na provozních podmínkách. Pokud by to byly jen crcačky do 5 km,kdy se ten motor ani neprohřeje,tak pak čím kratší,tím lepší. Pokud jsou to jízdy,kdy se motor prohřeje tak stačí po 6 tkm. Záleží taky na množství oleje
Suzuki GSX 1300R Hayabusa, Suzuki GSXR 750W, Honda CBR 400RR, Honda CBR 600F3, KTM EXC 300 2T, Honda VFR 750,Suzuki Inazuma 750, Kawasaki ZX7R -2x, Kawasaki GPZ 900,Suzuki SV 650, CFMOTO 800 MTX,Fiat Ducato 2.3 JTD
Moto-Emergency motoservis
Asi toto:
tento motor je ve své třídě mezi NEJ,možná na vrcholu.
Moje rada-jestli jezdíš ty kiláky v kuse resp. napůl,dávej v chladnu ...w-40 ale v létě ...w-50.
Měnit po cca max 6tkm,přeci jen musí dávat výkon a zaslouží si to. Používáš kvalitní filtr,tak skutečně stačí ob výměnu,je dimenzován na delší proběhy. Můžeš ho ale nechat pří výměně vykapat.Z toho co jsi psal,je to účelové vozidlo.
Takhle bych to viděl jakožto variantu účel-náklady-životnost.
tento motor je ve své třídě mezi NEJ,možná na vrcholu.
Moje rada-jestli jezdíš ty kiláky v kuse resp. napůl,dávej v chladnu ...w-40 ale v létě ...w-50.
Měnit po cca max 6tkm,přeci jen musí dávat výkon a zaslouží si to. Používáš kvalitní filtr,tak skutečně stačí ob výměnu,je dimenzován na delší proběhy. Můžeš ho ale nechat pří výměně vykapat.Z toho co jsi psal,je to účelové vozidlo.
Takhle bych to viděl jakožto variantu účel-náklady-životnost.
-
no name
Informace o intervalech výměn, typů olejů , množství náplní a jiných lze dohledat také zde po zadání požadovaných dat - je to takové univerzální pokud nevíte jaký olej, interval a množství
Je to univerzální pro osobáky až po traktory.
http://www.liqui-moly.de/liquimoly/web. ... eiser.html
Je to univerzální pro osobáky až po traktory.
http://www.liqui-moly.de/liquimoly/web. ... eiser.html
Ještě dotaz - je nějaký zásadní rozdíl mezi AUTO a MOTO oleji? Klidně bych dal na radu PePeho, ale nedaří se mi najít motoolej 5w50. Patří tam 5w, tak vyšší dávat nechci. A 5w60 od Molu už mi přijde trochu moc. V jednom autě jezdíme Mobil 1 5w50, byl by to problém?
Jinak se mi dnes rozsvítilo na dispeji Change oil. Nemáte někdo tušení, jestli to jde smáznout bez PC v domácích podmínkách?
Děkuju
Jinak se mi dnes rozsvítilo na dispeji Change oil. Nemáte někdo tušení, jestli to jde smáznout bez PC v domácích podmínkách?
Děkuju
- Durex
- Kontaktovat uživatele:
Tak zásadní rozdíl mezi motooleji a autooleji samozřejmně je. A to zásadní
Nicméně se ptáš kvůli tomu,že by si chtěl asi použít auto olej do skůtru a tam to jde,jelikož skůtr není motorka
resp. technickým řešením pohonu jde o auto,než o moto,kde je společná náplň pro spojku,motor,převodovku ...
Suzuki GSX 1300R Hayabusa, Suzuki GSXR 750W, Honda CBR 400RR, Honda CBR 600F3, KTM EXC 300 2T, Honda VFR 750,Suzuki Inazuma 750, Kawasaki ZX7R -2x, Kawasaki GPZ 900,Suzuki SV 650, CFMOTO 800 MTX,Fiat Ducato 2.3 JTD
Jak píše Hajabusák,skútr motor je samostatně,klidně tam Mobil dej,s elektronikou ti neporadim,jsem stará neelektronická škola.
Nám na xsaře po zapnutí klíčku 5 s svítí na dipleji symbol klíče a 6 nul. Už asi 3 roky....

Nám na xsaře po zapnutí klíčku 5 s svítí na dipleji symbol klíče a 6 nul. Už asi 3 roky....
Zásadní rozdíl je v tom, že MOTOoleje jsou pro společnou náplň motoru a převodovky, a pro mokré spojky, což u aut není. Krom toho MOTOolej musí být podstatně více střihově odolnější, a zvláště pak u vysokootáčkových motorů.nogis píše:Ještě dotaz - je nějaký zásadní rozdíl mezi AUTO a MOTO oleji?
A i v SAE 5w50 jsou 4T motooleje - např. http://www.autooleje.cz/detail/oleje/mo ... &detail=93
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.
Tak Change oil už nepíše. Napoprvé jsem to smáznul.
Je to na podobném principu jako u koncernových aut. Já jim dám "navštivte autorizovaný servis." 
-
čenda
Ahoj, jak si prosím tě resetnul ten olej?
Díky
Díky