Palivový filtr.

Další nezařaditelná témata

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
Itall

Příspěvek od Itall »

Opravuji: podepsal 8) . Aby někdo nemyslel, že je to pod psa :roll: .
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Colommbo píše:A mně se nejvíc líbí, jak vlákno prvotně pojednávající o výměně palivového filtru po mojem náhodným přípodoteku o prorezlým tomtéž pěkně plynule přešlo v normální metalurgickej korespondenční seminář... :wink:
Ono to možná zase plynule "přejde" zpátky k těm filtrům.... :lol:
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Pedro

Příspěvek od Pedro »

K tomu já asi nepřispěju. U xsary bůh ví kdy to kdo v SRN dělal a u almy to dle ser.knihy nastane,po druhé, za hodně desítek tisíc km. Toho se to auto nikdy nedožije.
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Itall píše:Tak jsem se podíval do palivového filtru po 150000 km. Prošlo jím 8750 litrů benzinu. Jak jsem ho vzal do ruky, tekl z něj černý svinčík a po rozříznutí je filrační papír (nebo co to je) z jedné strany skoro černý. Z té druhé ("čisté") lze rozeznat původní barvu, ale původní už určitě není. Hm, překvapuje mě, že v rozpisu údržby není napsána výměna třeba alespoň po 100000 km. To by se fakt hodilo. Bůhví, třeba by se provoz obešel bez potíží i s nevyměněným filtrem, ale podle oka bych teď už spíše měnil.
Vypadal takto?

Obrázek

Ale on i vzduchový filtr může vypadat takto :( (majitel se divil, že mu to auto "netáhne"....)

ObrázekObrázek

Itall

Příspěvek od Itall »

Pitris: Ten palivový vypadal zvenku určitě lépe :lol: a uvnitř asi něco podobného. Pokud jde o vzduchový, jak jsem ho viděl po 60000 km, pak ten na fotce má najeto, držím se při zemi, tak čtvrt melouna :shock: .
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Údajně 80 tkm.....

emge

Příspěvek od emge »

Itall píše:...Nejsem pro to neměnit a čekat na smrt nějakého zařízení, ale dochází k tomu skutečně? Proč je v seznamu úkonů pravidelných prohlídek palivový filtr ignorován, stejně jako např. olej v převodovce?
Porucha palivového čerpadla je bežnou závadou mnohých áut. Zanesený filter spôsobí vyššie namáhanie čerpadla, čo jeho životnosti určite neprospieva.
Cena filtra je k ostatným nákladom na prevádzku auta úplne zanedbateľná (cca 2-3 litre benzínu) a výmena trvá (väčšinou) menej ako 1/2 hodiny aj s prípravou. Preto ja sa nad otázkou o výmene vôbec nezamýšľam.
Prípadná porucha palivového čerpadla počas jazdy by bola oveľa drahšia a časovo náročnejšia záležitosť.

Pokiaľ ide o servisy, tak určite platí aj to, že nie je servis, ako servis. Niektorý môže aj kalkulovať s tým, že viacej zarobí na oprave väčšej závady.
Na vine môže byť aj správanie väčšiny zákazníkov, ktorí sú ochotní zaplatiť viacej peňazí za väčšiu opravu, keď už niečo nefunguje, ako zaplatiť preventívny servis, keď všetko funguje.
Itall

Příspěvek od Itall »

Pitris píše:Údajně 80 tkm.....
Tak s tím jezdí jen kolem komína (který ale hódně kouří :P ). Nebo má do sání vyvedený výfuk :lol: .
Pedro

Příspěvek od Pedro »

Mnohých aut ? Ja se za léta setkal jen s jednim,feldou 13 spi.
A to jen proto,že měla natočíno skoro 400 tis.km
Kdysi to bylo častější,ale to byly vibrační a sem tam odešla membrána. A následně NĚKDY i motor,z důvodu naředění oleje.
skodovkar

Příspěvek od skodovkar »

Tatíkovi na fávu na stříkačce taky odešlo, byl to jakýsi polorepas snad kolem 3000Kč, nové asi kolem 5000Kč. Za ty ceny bych ruku do ohně nedal, ale byla to hodně drahá sranda, auto mělo poctivých 150tKm.
Itall

Příspěvek od Itall »

emge: Palivový filtr bych vyměnil po 100000 km i při své známé lakomosti. Teď, když jsem ho viděl. Ovšem 569,- Kč nejsou 2-3 litry benzinu (i když - možná za chvíli budou :evil: ).
emge

Příspěvek od emge »

Itall: 569 Kč je dosť, ale ako som už písal v úvode diskusie, počet najazdených km nie je rozhodujúci. Dôležitá je čistota a kvalita paliva, ktoré tankuješ. A keďže do filtra (pri väčšine vozidiel) nevidíš...
Ako vidím, cena filtrov je pri rôznych autách výrazne odlišná. Ja som naposledy kupoval filter Mann na Feliciu za cca 4 EUR, preto to porovnanie s cenou benzínu. V súčasnosti je to už o niečo drahšie, ale stále prijateľné:
http://www.mannfiltre.sk/katalog/palivo ... er-wk-410/
Itall

Příspěvek od Itall »

emge: Ale jo, třeba je to s cenou filtru v servisu jako s oleji. Možná se dá filtr koupit za polovinu. Nezjišťoval jsem to.
Pokud jde o čistotu tankovaného benzinu, asi je potřeba počítat s nějakým standardem. Jinak se filtr může měnit každou chvíli.
Napadá mě, že doma máme v chodbě koberec, který se vysává jednou týdně, např. v sobotu. Je tam dost "provoz", takže když se na něj podívám v neděli večer a budu malinko úzkostlivý na čistotu, tak ho vyluxuji znovu. A v pondělí znovu a v úterý znovu atd....No, zkrátka, dělá se to jednou týdně :lol: .
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Pokud je někomu za těžko vyměnit/vyměňovat výrobcem motoru montovaný palivový filtr, dá se tomu filtru předřadit levný, a lehce vyměnitelný třeba tento typ filtru.....

Obrázek

Zachytí spoustu nečistot, jeho cena je kolem 40-ti Kč, a většinou i výměna je jednoduchá.
A výměna toho originálního filtru se dá "odsunout". Ale ne se na ni vykašlat úplně.....

Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

Blééé! Ale správně: PŘEDŘADIT. A kde bývá vesměs palivový filtr, aha? Hned po vývodu z nádrže. Takže kde bývá vesměs palivový filtr, aha? Pod autem. A když mu budu chtít předřadit tuhle věcičku, musím vlízt kam, aha? Pod auto. A když už budu muset vlízt pod auto, vyměním si co, aha? No přece PALIVOVÝ FILTR! AHA! :wink:
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40,
přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Odpovědět