Dobíjení baterie
Moderátor: Colommbo
-
miru
Dobíjení baterie
Zdar pánové,
dotaz k dobíjení baterie.
Chci dobít baterii u auta,co asi měsíc stálo-v garáži,kde je teplota asi mezi 12-15 stupni.
Auto bude teď na mrazu, tak nechci riskovat že nanaskočí,během posledního měsíce se moc nejezdilo a v prosinci taky více stálo než jezdilo.
Mám baterii 5 let starou,bezúdržbovou.Zatím s ní nebyl problém.
Chci ji dobíjet v autě (problematicky se vyndavá, stejně se nedolévá) tak mi jde o to, jestli musím baterku odpojovat od přívodních kabelů auta (plus a kostra) nebo jestli to mohu rovnou chytit (kleště dobíječky) přes ty připnuté kabely připevněné k baterii a dobíjet to takto -baterie připojená k autu.
Díky za rady.
miru
dotaz k dobíjení baterie.
Chci dobít baterii u auta,co asi měsíc stálo-v garáži,kde je teplota asi mezi 12-15 stupni.
Auto bude teď na mrazu, tak nechci riskovat že nanaskočí,během posledního měsíce se moc nejezdilo a v prosinci taky více stálo než jezdilo.
Mám baterii 5 let starou,bezúdržbovou.Zatím s ní nebyl problém.
Chci ji dobíjet v autě (problematicky se vyndavá, stejně se nedolévá) tak mi jde o to, jestli musím baterku odpojovat od přívodních kabelů auta (plus a kostra) nebo jestli to mohu rovnou chytit (kleště dobíječky) přes ty připnuté kabely připevněné k baterii a dobíjet to takto -baterie připojená k autu.
Díky za rady.
miru
-
FF
Něco je i tady: http://www.oleje.cz/forum/viewtopic.php ... &start=135
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.
Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
-
FF
...zátky sa povoľujú iba v dvoch prípadoch:
1. keď treba doliať destilovanú vodu
2. keď ideš nabíjať napätím vyšším ako je plynovacie napätie (teda nad 14,3V), ale takto nemôžeš nabíjať akumulátor priamo pripojený k elektrickej sústave vozidla
...z toho vyplýva, že nabíjanie pripojeného akumulátora k sústave vozidla s otvorenými zátkami je nezmysel.
1. keď treba doliať destilovanú vodu
2. keď ideš nabíjať napätím vyšším ako je plynovacie napätie (teda nad 14,3V), ale takto nemôžeš nabíjať akumulátor priamo pripojený k elektrickej sústave vozidla
...z toho vyplýva, že nabíjanie pripojeného akumulátora k sústave vozidla s otvorenými zátkami je nezmysel.
-
Itall
Hm, zastara platilo, že baterie je nabita, když, mj. články prudce plynují. Možná, že v éře automatických nabíječek už to neplatí, ale pro mne s nabíječkou "CCCP", to platí stále. Dokud dost "nevaří", tak se nabíjí. Hustoměr nemám (někde tam je, ale nepoužívám
), různé elektroměry také ne, takže takto
.
-
FF
..včera večer v praci som celu noc cca 10.5 hodiny dobijal svoju baterku z auta Banner 74AH 720A nabijackou Tesco 12V 4ah bohužial cely čas som to sledoval merakom a nejako sa mi to nevidí brala max 0.7A a klesalo to po nabiti mala napatie 12.9V ale ranny štart i tak nebol ideal krutila pomalšie ako by mala aspon taky mam dojem
chevrolet cruze 2.0 vcdi 120kw
Alfa Romeo 156 SW 2,4 JTD 110kw @ 142,3kw
Alfa Romeo 156 SW 2,4 JTD 110kw @ 142,3kw
-
FF