Brzdové kotouče
Moderátor: Colommbo
Rez bude vždycky tvrdší, než obložení na desce. Jinak souhlas, že Brembo = kvalita.McMatej píše:.....Vhodně tvrdá destička se nebude rzí vydírat.
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.
Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
-
McMatej
Tak proč by nebrzdila, ale podle něčeho si vybrat musím. A našel jsem katalog brembo, kde doporučují kotouč i destičku, takže je rozhodnuto. http://bremboaftermarket.com/It/Car_Dis ... earch.aspx Čísla sedí např. s katalogem elit.cz
Anabaza s brzdami patri medzi velmi zaujimave moznosti, ako (ne)urobit zly krok ...
Vsetko je to zavisle od toho, co uzivatel ocakava od brzdoveho ustrojenstva. Pokial je to o beznom uzivani, tak tam je to asi najzlozitejsie. Mnozstvo vyrobcov a mnostvo kombinacii robi situaciu neprehladnou viac ako sa to zda ...
Ma som original (Japonec) kotuce a dosticky Nissin a brzdilo to. Sice nic moc, ale clovek si zvykne. (Brzdovy ucinok pri studenych brzdach velmi slaby ....)
Po vymene na znacku EBC v zakladnom prevedeni velky posun pozitivnym smerom. (Pomer cena - uzitkova hodnota asi naj ...., ale kupovane priamo v UK).
Drazkovane kotuce mozu vydavat (pri beznom jazdeni, nehovoriac o ich praskani a pod.) neprijemne zvukove prejavy.
Vsetko je to zavisle od toho, co uzivatel ocakava od brzdoveho ustrojenstva. Pokial je to o beznom uzivani, tak tam je to asi najzlozitejsie. Mnozstvo vyrobcov a mnostvo kombinacii robi situaciu neprehladnou viac ako sa to zda ...
Ma som original (Japonec) kotuce a dosticky Nissin a brzdilo to. Sice nic moc, ale clovek si zvykne. (Brzdovy ucinok pri studenych brzdach velmi slaby ....)
Po vymene na znacku EBC v zakladnom prevedeni velky posun pozitivnym smerom. (Pomer cena - uzitkova hodnota asi naj ...., ale kupovane priamo v UK).
Drazkovane kotuce mozu vydavat (pri beznom jazdeni, nehovoriac o ich praskani a pod.) neprijemne zvukove prejavy.
-
Itall
Já jsem na škodovku vždy kupoval kotouče ve značkovém servisu, takže co jsem dostal, to jsem namontoval. Mám za to, že na Favorita to byly jednou i Brembo. Zkroutily se časem také. U motorky mám s brzdami Brembo dobrou zkušenost. Jsou lépe dávkovatelné, než Nissin.Pitris píše:Rez bude vždycky tvrdší, než obložení na desce. Jinak souhlas, že Brembo = kvalita.McMatej píše:.....Vhodně tvrdá destička se nebude rzí vydírat.
Ital: Zkroucené kotouče prý často nebývají ani tak zkroucené, ale bývá na nich nestejnoměrný nános pojiva z brzdových destiček, který se tam dostal díky tomu, že brzdové destičky nebyly správně zajeté. Tento nános je základ toho, že se kotouč začne nestejnoměrně opotřebovávat a pak to při brždění vibruje ve volantu. Zvlnit kotouče nadměrným teplem se hned tak někomu nepovede (ne že by to nešlo). Možné však je kotouč rozžhavit a kotouče běžné konstrukce se začnou kroutit, ale jakmile vychladnou, tak je to zase O.K. Takže pokud člověk s horkem vibrujícími kotouči běžně nejezdí, tak je toto tepelné zkroucení vratné a nemá při běžném provozu následky v podobě vibrací ve volantu.
V 90 procentech případů jsou vibrace ve volantu dané tím, že destičky (a kotouče) nebyly zajety postupem, který je běžně k nalezení na internetu.
Jinak bacha, časová konstanta brzdových destiček/kotoučů je v řádově minutách, takže delší dynamickou jízdou je možné brzdové komponenty rozžhavit, protože brzdy na normální teplotu nezchladnou za desítky sekund, ale až za jednotky minut (10 až 20minut).
V 90 procentech případů jsou vibrace ve volantu dané tím, že destičky (a kotouče) nebyly zajety postupem, který je běžně k nalezení na internetu.
Jinak bacha, časová konstanta brzdových destiček/kotoučů je v řádově minutách, takže delší dynamickou jízdou je možné brzdové komponenty rozžhavit, protože brzdy na normální teplotu nezchladnou za desítky sekund, ale až za jednotky minut (10 až 20minut).
-
modelář
Ještě dvě věci k tomu zkroucení:
- Nejčastěji k němu dojde poté, co s kotouči "do červena" člověk zastaví a zůstane stát na fleku bez možnosti dalšího pohybu a navíc s nohou na pedálu brzdy. Desky, jejichž pozice vůči kotouči se tak nemění a navíc jsou na něj tlačeny, z něho lokálně odvedou teplo a je vymalováno. Házení kotoučů (kopání do volantu) se následně objeví hned při prvním použití brzd.
- Jiným případem, který se ovšem v praxi projevuje úplně stejně (kopáním do volantu), je nestejnoměrná tloušťka opotřebení kotouče. Zde se kromě toho, co už zmínil Shi, projeví i oreznutí plochy dotyku deska/kotouč po odstavení vozu na delší dobu při "nevysušených" brzdách. Ono místo, kde "přirezla deska", se totiž opotřebovává rychleji, než zbytek činné plochy kotouče.
- Nejčastěji k němu dojde poté, co s kotouči "do červena" člověk zastaví a zůstane stát na fleku bez možnosti dalšího pohybu a navíc s nohou na pedálu brzdy. Desky, jejichž pozice vůči kotouči se tak nemění a navíc jsou na něj tlačeny, z něho lokálně odvedou teplo a je vymalováno. Házení kotoučů (kopání do volantu) se následně objeví hned při prvním použití brzd.
- Jiným případem, který se ovšem v praxi projevuje úplně stejně (kopáním do volantu), je nestejnoměrná tloušťka opotřebení kotouče. Zde se kromě toho, co už zmínil Shi, projeví i oreznutí plochy dotyku deska/kotouč po odstavení vozu na delší dobu při "nevysušených" brzdách. Ono místo, kde "přirezla deska", se totiž opotřebovává rychleji, než zbytek činné plochy kotouče.
-
Itall
A jak jsi ty kotouče zajížděl ?
Dobré čtení:
http://www.stoptech.com/tech_info/wp_bedinfaq.shtml
a pak k zajíždění destiček, ale i kotoučů:
http://www.stoptech.com/tech_info/wp_bedinstock.shtml
Dobré čtení:
-
Itall
Musel bych překládat, takže jsem to nečetl. Ale - to nemyslíš vážně, zajíždění kotoučů a destiček. Co mohu říci jistě je, že nebyly vystaveny žádné extrémní námaze, ale hlavně - svádění problémů s nekvalitním výrobkem na jeho nesprávné užívání jsem už zažil. Potíž je v tom, že jiný výrobek stejný způsob užívání snáší bez problémů. Pracuji proto na tom, abych si vybíral ten výrobek, který bez problémů drží, než ten, ke kterému jsou složitá doporučení na užití a nakonec stejně nevydrží.Shi píše:A jak jsi ty kotouče zajížděl ?
Dobré čtení:
-
McMatej
Je to myšleno smrtelně vážně - nové kotouče, nebo nové desky, a nebo nové obojí JE POTŘEBA (pro někoho není potřeba, ale je to velmi vhodné) "zajet" správným způsobem. Dá se tím těmto komponentům podstatně zvýšit životnost i účinnost - i když je fakt, že pokud je prd po tom materiálu, ze kterého to je vyrobeno, tak je prostě po něm prd.....z ho*na bič neupleteš - je potřeba se při koupi neorientovat ani tak na cenu, ale v tomto případě spíše na značku.....Itall píše:Ale - to nemyslíš vážně, zajíždění kotoučů a destiček.....
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.
-
Itall
No, na Favoritu jsme měli (mám za to) i Brembo. Už je to dávno, ale tehdy jsem se divil životnosti kotoučů 40000 km. Vydržely tak původní kotouče, i ty další. Je možné, že Brembo byly až ty ještě další, které se dávaly po 80000 km. Je také ale možné, že to byly ty 40000-80000 km. Brembo tam zkrátka figurovaly a něco mi říká, že vydržely, jako ty původní, čili 40000 km. Auto se prodalo se 112000 km, tak tam byly třetí kotouče, jejichž životnost už jsem nedozkoušelPitris píše:Je to myšleno smrtelně vážně - nové kotouče, nebo nové desky, a nebo nové obojí JE POTŘEBA (pro někoho není potřeba, ale je to velmi vhodné) "zajet" správným způsobem. Dá se tím těmto komponentům podstatně zvýšit životnost i účinnost - i když je fakt, že pokud je prd po tom materiálu, ze kterého to je vyrobeno, tak je prostě po něm prd.....z ho*na bič neupleteš - je potřeba se při koupi neorientovat ani tak na cenu, ale v tomto případě spíše na značku.....Itall píše:Ale - to nemyslíš vážně, zajíždění kotoučů a destiček.....
-
Itall
-
modelář
Na potřebu "záběhu" brzd jsem byl upozorněn při koupi nového vozu VŽDY! Podle tvrdosti setu trval záběh 200 - 1500 km.McMatej píše:Kotouče ani destičky jsem nikdy nezajížděl a nikdy se mi nezkroutili ani nic podobného. Jen někdy, když se odloupla část vrstvy koroze z kraje činné plochy, tak bylo hlavně slyšet, jak jak zbylá zkorodovaná části naráží do destičky.