Jawetta
Moderátor: Colommbo
Jawetta
Mám nový přírustek do sbírky. Jenomže mám problém s tím, co nalít do motoru (spojka, převody). V manuálu (~1960) je napsán olej EPU,který neumím identifikovat. Do pozdějších strojů se dávala PP80ka , myslíte že ho tam můžu dát? Raději dvakrát měřím a jednou řeším 
-
Itall
Jestli tam dávali PP80, tak ho dej, ne? Spíš, než PP90. To je hustotaskodovkar píše:Hm, OK dám tam PP90. Ale co do oleje? ložiska na klice budou nová, ale na celé ojnici je vše při starém. Přemýšlím nad klasikou M2T, protože je to sázka na jistotu. Se zanášením jsem se smířil a navíc k tomuto stroji patří modrý dým
Já bych "obětoval pár korun" navíc, a "zkusil" tohle:
http://www.oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=1474
http://www.oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=1506
Ve dvoutaktním motoru Ti olej vůle moc nedotěsní, a do převodovky je to i "80", i "90".....
Ve dvoutaktním motoru Ti olej vůle moc nedotěsní, a do převodovky je to i "80", i "90".....
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.
Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
-
Itall
Minerální 2T olej za 155,- Kč mi přijde dost. Ten převoďák jakbysmet. Myslím, že škodovkář si poradí i jinakPitris píše:Já bych "obětoval pár korun" navíc, a "zkusil" tohle:
Ano, 155,- za litr oleje do motoru, a 215,- za olej do převodovky není málo, ale v té převodovce ho už asi znovu měnit nebude, a ten litr mu zřejmě bude stačit, a ten motorový - při spotřebě "padesátkové" Jawetty, a asi i při kilometrech, které s ní ujede, mu ten olej vydrží dost dlouho - a není to pro starý motor "nebezpečná" (polo, nebo plná) syntetika.Itall píše:Minerální 2T olej za 155,- Kč mi přijde dost. Ten převoďák jakbysmet. Myslím, že škodovkář si poradí i jinak. Já teď používám polosynt. OMV BIXXOL MOTO 2T, u benzínky za 109,- Kč, míšení až 1:100.
Ale poměr 1 : 100 bych nedoporučoval - ani skodovkarovi (tam bych to viděl tak 1 : 25-40), a ani Tobě (dával bych tak 1 : 60-80 - zvlášť při event. častém brždění motorem).
(Raději očistit svíčku častěji, než přidřít motor).
-
Itall
Mám za to, že mísicí poměr 1:25 je poplatný době před 50 lety a tehdejším olejům (a ještě u nás). S dnešním olejem API-TC je takový poměr zbytečný, motoru to neprospěje, ale spíše uškodí (úsady, zapékání, trapný kouř a smrad za výfukem) a ještě to zbytečně leze do peněz. Repsol jsem jezdil ve sportovní motorce, ne tento minerální, ale polosynt. Repsol Moto Sintético, Moto Scooter nebo (snad) plně syntetický Moto Competition. Nejsou špatné, mám za to, že Competition kouřil a zanášel mechaniku přívěry trochu více, než bych čekal od plně syntetického oleje. Takže bez uzardění - Castrol Garden Synthehtic považuji za lepší. A ten je "jen" do sekačekskodovkar píše:Ale to je OK, takové návrhy jsem očekával. Taky se poptám těch, kteří je renovují, ti budou jistě vědět. Na oleji šetřit nechci, ale bude to 1:25.
-
Itall
Jde mi spíše o to, že je to olej minerální Jaso-FB, tam by se dal asi najít nějaký s příznivější cenou (mám na mysli několik desítek %). Převoďák je "moto", tak je cena relativně vyšší - klasika. Taknějak nevím, čím je nebezpečná polosyntetika pro starý motor. Samozřejmě - poměr 1:100 nedoporučuji, sám jezdím 1:50, je to i doporučeno výrobcem Gasgas, Husqvarna, jen Praga měla 1:60 při plně syntetickém oleji, který jsem tehdy stejně nedával, takže 1:50. Jednou jsem měl nějak málo oleje, tak jsem dal 1:55Pitris píše:Ano, 155,- za litr oleje do motoru, a 215,- za olej do převodovky není málo, ale v té převodovce ho už asi znovu měnit nebude, a ten litr mu zřejmě bude stačit, a ten motorový - při spotřebě "padesátkové" Jawetty, a asi i při kilometrech, které s ní ujede, mu ten olej vydrží dost dlouho - a není to pro starý motor "nebezpečná" (polo, nebo plná) syntetika.Itall píše:Minerální 2T olej za 155,- Kč mi přijde dost. Ten převoďák jakbysmet. Myslím, že škodovkář si poradí i jinak. Já teď používám polosynt. OMV BIXXOL MOTO 2T, u benzínky za 109,- Kč, míšení až 1:100.
Ale poměr 1 : 100 bych nedoporučoval - ani skodovkarovi (tam bych to viděl tak 1 : 25-40), a ani Tobě (dával bych tak 1 : 60-80 - zvlášť při event. častém brždění motorem).
(Raději očistit svíčku častěji, než přidřít motor).
Si myslim,že i na tehdejší materiály a dnešní oleje,poměr 1:25 je brutus-
V zásadě souhlas s Itallem,po zvědavostním zkoušení různých typů a značek,je výsledek jasný. Chevron garden TS. Podotýkám,že mám oilmastera a stejně dávám při tankování do nádrže 1:100. Trochu si na sytič po blafání po staru cca 2-3 min než vyjedu, začudí,první kilák pomalou jízdou se vyfuní a pak když už jedu normálně,ani dýmek. Pouze pokud stojim dýl na semaforu,tak si na moment při otevření čoudne a pak zas nic. Svíčka kontrolována vžda po cca 2000 km a celkem v poho. Drtim ho něco přes rok vč.zimy,soli,najeto cca 7500km,je to čínský autokellydělník na cestu do roboty. Kdysi jsem měl prase 175 a myslel si,že 1:25 je nejlepší. ....ten vejfuk,píst,kruhy...ale fajná kouřová clona. I do trába jsem dával tento poměr,ale jen na dálky,jinak :50
V zásadě souhlas s Itallem,po zvědavostním zkoušení různých typů a značek,je výsledek jasný. Chevron garden TS. Podotýkám,že mám oilmastera a stejně dávám při tankování do nádrže 1:100. Trochu si na sytič po blafání po staru cca 2-3 min než vyjedu, začudí,první kilák pomalou jízdou se vyfuní a pak když už jedu normálně,ani dýmek. Pouze pokud stojim dýl na semaforu,tak si na moment při otevření čoudne a pak zas nic. Svíčka kontrolována vžda po cca 2000 km a celkem v poho. Drtim ho něco přes rok vč.zimy,soli,najeto cca 7500km,je to čínský autokellydělník na cestu do roboty. Kdysi jsem měl prase 175 a myslel si,že 1:25 je nejlepší. ....ten vejfuk,píst,kruhy...ale fajná kouřová clona. I do trába jsem dával tento poměr,ale jen na dálky,jinak :50
No Pitrisi tak koukej
"Převodovou skříň plníme v létě i v zimě olejem „EPU" (asi 400 ccm), pravidelně po ujetí 5.000 km." Osobně bych raději dal PP90 a měnil třeba i dvakrát ročně při ceně nějakých 80kč/l. Protože bych na tom rád lítal jak to jen půjde. A taky převoďák by měl být schopen tlumit při řazení, protože to je největší technická bolest těch strojů.
Tak přemýšlel jsem i o moderních olejích, ale pořád se bojím, aby byly schopny vytvořit na klice dostatečně pevný film při těch zemědělských vůlích
"Převodovou skříň plníme v létě i v zimě olejem „EPU" (asi 400 ccm), pravidelně po ujetí 5.000 km." Osobně bych raději dal PP90 a měnil třeba i dvakrát ročně při ceně nějakých 80kč/l. Protože bych na tom rád lítal jak to jen půjde. A taky převoďák by měl být schopen tlumit při řazení, protože to je největší technická bolest těch strojů.
Tak přemýšlel jsem i o moderních olejích, ale pořád se bojím, aby byly schopny vytvořit na klice dostatečně pevný film při těch zemědělských vůlích
No, pro motor ani tak ne, jako pro těsnění. Pokud tam někde je ještě původní, mohlo být vyrobeno z materiálu, (a zvláště, pokud bylo tuzemské), který "syntetika" může poškodit.Itall píše:....Taknějak nevím, čím je nebezpečná polosyntetika pro starý motor.....
- Durex
- Kontaktovat uživatele:
No tak do motoru jakýkoliv olej s API TC. Do převodovky do svojí babetty leju motorový olej 10W40 API SH s Jaso MA2. Takže klasický 4T motoolej
Jo a míchám 1:47,5
Jo a míchám 1:47,5
Suzuki GSX 1300R Hayabusa, Suzuki GSXR 750W, Honda CBR 400RR, Honda CBR 600F3, KTM EXC 300 2T, Honda VFR 750,Suzuki Inazuma 750, Kawasaki ZX7R -2x, Kawasaki GPZ 900,Suzuki SV 650, CFMOTO 800 MTX,Fiat Ducato 2.3 JTD
Moto-Emergency motoservis
Moto-Emergency motoservis
-
Návštěvník
Re: Jawetta
Do převodovky můžeš použít PP-80 i PP-90. Do benzínu jakýkoliv olej pro dvoutakty. I v případě, že použiješ lepší olej např. se specifikací API-TC je dobré dodržet poměr oleje a benzínu min. 1:40 nebo raději 1:35. U motorů, kde je horní oko ojnice bronzové je potřeba více oleje. Jinak jeli pístní čep na jehlách, stačí v pohodě 1:50.skodovkar píše:Mám nový přírustek do sbírky. Jenomže mám problém s tím, co nalít do motoru (spojka, převody). V manuálu (~1960) je napsán olej EPU,který neumím identifikovat. Do pozdějších strojů se dávala PP80ka , myslíte že ho tam můžu dát? Raději dvakrát měřím a jednou řeším