Je vhodnější 5W-30, nebo 5W-40, pro CRDi ?
Moderátor: Colommbo
-
Lada 71
Je vhodnější 5W-30, nebo 5W-40, pro CRDi ?
Prosím někoho znalého, o radu a odpověď na můj dotaz. Mám auto Hyundai i30 - 85kW, motor CRDI s turbodmychadlem, bez filtru pevných částic. Čeká mě výměna motorového oleje, který si budu do servisu dodávat vlastní. V manuálu k autu, v technické čáti, je uvedený doporučený motorový olej 5W-40 (specifikace API CH-4 nebo ACEA B4 ). Servisní technik přímo v sevisu Hyundai, mi ale upřesnil, že oni při výměněně oleje, do motoru co mám já, dávají tento typ oleje: Shell Helix Ultra 5W-30, AB-L (AX), ACEA A3/B3,B4/C3.
1) Jaký je tedy vlastně rozdíl, mezi oleji 5W-30 a 5W-40 a jaký je vhodnější pro tento můj motor? Shell docela toleruji, tak že o značce nepřemýšlím. Servisní intervaly mám po ujetí 30.000km a za rok najezdím cca těch 25 - 30tkm. Tak že potřebuji olej, s prodlouženým výměnným intervalem a aby těch ujetých 30.000km v pohodě zvládnul.
2) Nikde nemůžu sehnat olej, který má ještě to dodatečné označení AB-L (AX). Vždy se to v něčem malinko liší. Jako adekvátní a nejvíce alternativní, se mi zdají být tyto motorové oleje: A) Shell Helix Ultra EXTRA 5W - 30, ACEA A3 / B4 / C2 / C3 ( bez jakéhokoliv dalšího označení AB-L, nebo AX ).
B) Shell Helix DIESEL Ultra 5W - 30, ACEA B3 / B4 - 98 ( bez jakéhokoliv dalšího ozančení AB-L, nebo AX ).
C) Shell Helix Ultra AV-L, 5W - 30. ( bez jakéhokoliv dalšího označení ACEA ). Specifikace: VW 504.00 , VW 507.00. Mimořádná oxidační, termická a mechanická stabilita předurčuje olej Shell Helix Ultra VX 5W-30 při použití v motorech se systémem WIV instalovaným v některých nových modelech vozidel VW k prodlouženým výměnným intervalům (dle předpisu výrobce až 30 000 km pro benzínové motory, až 50 000 km pro naftové motory). Výjimka: Nelze použít pro vznětové motory R5-, V10 TDi !!!
Omlouvám se za trochu delší příspěvek a detailní dotaz, ale dost mi na tom záleží, chci v tom mít jasno a nechci se jen nechat ovlivnit doporučením servisáka v servisu.
Díky za odborné vysvětlení a odpověď.
1) Jaký je tedy vlastně rozdíl, mezi oleji 5W-30 a 5W-40 a jaký je vhodnější pro tento můj motor? Shell docela toleruji, tak že o značce nepřemýšlím. Servisní intervaly mám po ujetí 30.000km a za rok najezdím cca těch 25 - 30tkm. Tak že potřebuji olej, s prodlouženým výměnným intervalem a aby těch ujetých 30.000km v pohodě zvládnul.
2) Nikde nemůžu sehnat olej, který má ještě to dodatečné označení AB-L (AX). Vždy se to v něčem malinko liší. Jako adekvátní a nejvíce alternativní, se mi zdají být tyto motorové oleje: A) Shell Helix Ultra EXTRA 5W - 30, ACEA A3 / B4 / C2 / C3 ( bez jakéhokoliv dalšího označení AB-L, nebo AX ).
B) Shell Helix DIESEL Ultra 5W - 30, ACEA B3 / B4 - 98 ( bez jakéhokoliv dalšího ozančení AB-L, nebo AX ).
C) Shell Helix Ultra AV-L, 5W - 30. ( bez jakéhokoliv dalšího označení ACEA ). Specifikace: VW 504.00 , VW 507.00. Mimořádná oxidační, termická a mechanická stabilita předurčuje olej Shell Helix Ultra VX 5W-30 při použití v motorech se systémem WIV instalovaným v některých nových modelech vozidel VW k prodlouženým výměnným intervalům (dle předpisu výrobce až 30 000 km pro benzínové motory, až 50 000 km pro naftové motory). Výjimka: Nelze použít pro vznětové motory R5-, V10 TDi !!!
Omlouvám se za trochu delší příspěvek a detailní dotaz, ale dost mi na tom záleží, chci v tom mít jasno a nechci se jen nechat ovlivnit doporučením servisáka v servisu.
Díky za odborné vysvětlení a odpověď.
Pokud servisní manuál předepisuje specifikace API CH-4, a ACEA B4, tak tam nikde nevidím možnost použití olejů a intervalů "longlife". Krom toho, všechny oleje, co si vypsal, jsou (tuším) API CF. A nemáš filtr pevných částic, takže oleje ACEA C2/C3 jsou zbytečné. Ten motor ani s jedním z nich (a s prodlouženým intervalem výměny) samozřejmě nezadřeš, a hned nepokazíš, ale můžeš mu zkrátit životnost.....
Já bych se osobně (když Ti dost na tom záleží) držel předpisu výrobce motoru - protože ten jediný ví, jaký olej - a použil při krátkých jízdách na max. 15tkm, a při dlouhých jízdách s málem studených startů na max. 20tkm olej 5w40 API CH-4, ACEA B4....a třeba http://www.millersoils.cz/117--xfd-5w40.html
Jinak, ten Shell AB i AX se použít zřejmě dají, ale "úplně pravé ořechové" to asi nebude.
Ten AB http://www.oleje-shell.cz/shell-detail.php?detail=4 je pro prodloužené výměny, ale v motorech BMW, Mercedes, a benzinových VW. U AX http://www.oleje-shell.cz/shell-detail.php?detail=35 - stejně jako u Shell Helix DIESEL Ultra 5W - 30 "longlife" není.... A AV 504/507 je olej pro motory VW. Říkám, nalít do motoru asi půjdou, ale ideální nebudou.
Já bych se osobně (když Ti dost na tom záleží) držel předpisu výrobce motoru - protože ten jediný ví, jaký olej - a použil při krátkých jízdách na max. 15tkm, a při dlouhých jízdách s málem studených startů na max. 20tkm olej 5w40 API CH-4, ACEA B4....a třeba http://www.millersoils.cz/117--xfd-5w40.html
Jinak, ten Shell AB i AX se použít zřejmě dají, ale "úplně pravé ořechové" to asi nebude.
Ten AB http://www.oleje-shell.cz/shell-detail.php?detail=4 je pro prodloužené výměny, ale v motorech BMW, Mercedes, a benzinových VW. U AX http://www.oleje-shell.cz/shell-detail.php?detail=35 - stejně jako u Shell Helix DIESEL Ultra 5W - 30 "longlife" není.... A AV 504/507 je olej pro motory VW. Říkám, nalít do motoru asi půjdou, ale ideální nebudou.
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.
Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
-
Lada 71
Pitris: Auto jsem si kupoval jako nové v 07 / 2010 a šlo do výroby, nebyla to žádná skladovka. Původně jsem měl předepsaný interval výměny oleje po ujetí 20.000km. Pak jsem měl nějaký technický dotaz přímo na Hyundai CZ a následně jsem se dostavil do servisu Hyundai, kde mi jen do servisní knížky udělali změnu v intervalech výměny motorového oleje a následného pravidelného servisu, po ujetí 30.000km nebo po 1 roce provozu, dle situace, která nastane dříve. Prodloužené intervaly zdůvodnily tím, že dříve se motory vyráběly v Korei a dovážely do CZ ( Hyundai i30 jako celek se již 3 roky vyrábí v CZ ) a tam byla výměna po 20 tkm. Začátkem roku 2010 se údajně výroba motorů přesunula na Slovensko a na tyto motory daly ten prodloužený interval výměny oleje po ujetí 30 tkm. Z toho důvodu bych asi mohl používat tedy olej s prodlouženým intervalem a s vyšším počtem nájezdových kilometrů, ale jestli servisní knížky měli ještě v dostatečném množství předtištěté z předešlého období, tak tam je asi uveden ten doporučovaný typ motorového oleje, který se dával ješt do motorů z Koree.
- Durex
- Kontaktovat uživatele:
I kdybych měl auto, ve kterém je možnost použít LL olej, tak stejně budu měnit max po 15 000 km! Nejsem zastáncem LL olejů. Já osobně mením v rozmezí 5000 až 7000 km 
Suzuki GSX 1300R Hayabusa, Suzuki GSXR 750W, Honda CBR 400RR, Honda CBR 600F3, KTM EXC 300 2T, Honda VFR 750,Suzuki Inazuma 750, Kawasaki ZX7R -2x, Kawasaki GPZ 900,Suzuki SV 650, CFMOTO 800 MTX,Fiat Ducato 2.3 JTD
Moto-Emergency motoservis
Moto-Emergency motoservis
-
Lada 71
Docela mě zaráží vaše názory, měnit olej po ujetí maximálně 15 tkm. Já pracuju v autodopravě, nákladní auta a kamiony. U dodávek, malích nákladních aut a kamionů, se běžně mění motorový olej po ujetí 50 - 70 tkm. Nechci tu teď zavádět diskuzy o rozdílu v konstrukci motoru pro osobní auta a nákladní auta, ale jde o oleje, které v dnešní době bez problémů tento zvýšený interval výměny a delší nájezd kilometrů umožňují. O auto se starám, rozhodně nechci nějak poškodit motor jen díky tomu, že jsem ušetřil pár kaček na výměně oleje, ale já osobně bych se v dnešní době vážně vůbec nebál s kvalitním motorovým olejem, který je tzv. Long life, ujet již zmiňovaných 30 tkm.
neblázni chlape. keby vsetci takto rozmýšlali ako ty, kam by sa podeli olejárske firmy
automobilky + olejarske firmy su hlboko prepojene takze preto aj tie odporúčania automobiliek vymienať olej po 10-15tis km alebo 1rok Na jednom portali som čítal že olej časom/km nestráca nič na viskozite akurát ho treba vymenit kvoli tomu že je znečistený
A k tvojej úvahe: kam by sa podeli prepravcovia keby museli meniť olej na nákladných autách každých 15tis km? niečo na tom bude...
A k tvojej úvahe: kam by sa podeli prepravcovia keby museli meniť olej na nákladných autách každých 15tis km? niečo na tom bude...
Honda Civic 1.4iS 66kw => FANFARO VSX 5W40 + PURFLUX LS350
Mazda 3 1.6i GTA 77kw => Valvoline SynPower 5W40 + CHAMPION COF100116S
Mazda 3 1.6i GTA 77kw => Valvoline SynPower 5W40 + CHAMPION COF100116S
-
Návštěvník
Jerome: Jasně, každá tvá úvaha má své. Já jen chtěl od někoho jasnou a profesionální odpověď, nejlépe skutečně něčím podloženou, proč se "nedoporučuje" ujet na jednu náplň oleje víc jak 15 tkm. Když jsem si zjišťoval ceny servisních prací v Hyundaii v Německu, tak i tam mi potvrdily, že u tohoto motoru mění olej po ujetí 30 tkm. Při rozloze Německa a jejich hustotě dálnic, porci 15 tkm najede nějaké služební auto bezproblému za 2 - 3 měsíce. A jezdit každé 3 měsíce do servisu, jen kvůli výměně oleje, by asi nepotěšilo nikoho. Tak že vážně rady typu "já doporučuji", nebo já měním maximálně po .... , jsou sice hezké, ale mě v tomto případě vážne docela zajímá nějaké profesionální vysvětlení, že po ujetí 15 tkm už olej označený Long Life nemá ty vlastnosti, která má mít po celou dobu použití.
-
Návštěvník
-
Res
-
Itall
Jak je olej znečištěný nebo ne, záleží na motoru, nikoliv na oleji. To bychom mohli veškeré specifikace zahodit a řídit se pouze zrakemRes píše:Já mám jednu neprofesionální.Stačí se podívat jak vypadá olej po 5000 a jak vypadá 15000 nebo po 30000. Pořád stejně to znamená že od 5000 už ten bordel jenom ukládá v motoru.No a interval jen rozhodne o tom kolik tam toho bordelu bude ...
-
Res
Kromě konstrukce motoru, velikosti olejové náplně, velikosti aktivní plochy olejového filtru také opravdu hodně záleží na způsobu používání auta. Když osobákem budu jezdit napříč Evropu stejné trasy jako s kamionem (a navíc kamionovou rychlostí), tak olej skutečně můžu měnit po 30 000 km, jenomže takhle z hlediska olej "odpočinkově" to osobní auto skoro nikdo neprovozuje.Lada 71 píše:Docela mě zaráží vaše názory, měnit olej po ujetí maximálně 15 tkm. Já pracuju v utodopravě, nákladní auta a kamiony. U dodávek, malích nákladních aut a kamionů, se běžně mění motorový olej po ujetí 50 - 70 tkm. Nechci tu teď zavádět diskuzy o rozdílu v konstrukci motoru pro osobní auta a nákladní auta, ale jde o oleje, které v dnešní době bez problémů tento zvýšený interval výměny a delší nájezd kilometrů umožňují. O auto se starám, rozhodně nechci nějak poškodit motor jen díky tomu, že jsem ušetřil pár kaček na výměně oleje, ale já osobně bych se v dnešní době vážně vůbec nebál s kvalitním motorovým olejem, který je tzv. Long life, ujet již zmiňovaných 30 tkm.