Je vhodnější 5W-30, nebo 5W-40, pro CRDi ?

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Lada 71

Je vhodnější 5W-30, nebo 5W-40, pro CRDi ?

Příspěvek od Lada 71 »

Prosím někoho znalého, o radu a odpověď na můj dotaz. Mám auto Hyundai i30 - 85kW, motor CRDI s turbodmychadlem, bez filtru pevných částic. Čeká mě výměna motorového oleje, který si budu do servisu dodávat vlastní. V manuálu k autu, v technické čáti, je uvedený doporučený motorový olej 5W-40 (specifikace API CH-4 nebo ACEA B4 ). Servisní technik přímo v sevisu Hyundai, mi ale upřesnil, že oni při výměněně oleje, do motoru co mám já, dávají tento typ oleje: Shell Helix Ultra 5W-30, AB-L (AX), ACEA A3/B3,B4/C3.
1) Jaký je tedy vlastně rozdíl, mezi oleji 5W-30 a 5W-40 a jaký je vhodnější pro tento můj motor? Shell docela toleruji, tak že o značce nepřemýšlím. Servisní intervaly mám po ujetí 30.000km a za rok najezdím cca těch 25 - 30tkm. Tak že potřebuji olej, s prodlouženým výměnným intervalem a aby těch ujetých 30.000km v pohodě zvládnul.
2) Nikde nemůžu sehnat olej, který má ještě to dodatečné označení AB-L (AX). Vždy se to v něčem malinko liší. Jako adekvátní a nejvíce alternativní, se mi zdají být tyto motorové oleje: A) Shell Helix Ultra EXTRA 5W - 30, ACEA A3 / B4 / C2 / C3 ( bez jakéhokoliv dalšího označení AB-L, nebo AX ).
B) Shell Helix DIESEL Ultra 5W - 30, ACEA B3 / B4 - 98 ( bez jakéhokoliv dalšího ozančení AB-L, nebo AX ).
C) Shell Helix Ultra AV-L, 5W - 30. ( bez jakéhokoliv dalšího označení ACEA ). Specifikace: VW 504.00 , VW 507.00. Mimořádná oxidační, termická a mechanická stabilita předurčuje olej Shell Helix Ultra VX 5W-30 při použití v motorech se systémem WIV instalovaným v některých nových modelech vozidel VW k prodlouženým výměnným intervalům (dle předpisu výrobce až 30 000 km pro benzínové motory, až 50 000 km pro naftové motory). Výjimka: Nelze použít pro vznětové motory R5-, V10 TDi !!!
Omlouvám se za trochu delší příspěvek a detailní dotaz, ale dost mi na tom záleží, chci v tom mít jasno a nechci se jen nechat ovlivnit doporučením servisáka v servisu.
Díky za odborné vysvětlení a odpověď.
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Pokud servisní manuál předepisuje specifikace API CH-4, a ACEA B4, tak tam nikde nevidím možnost použití olejů a intervalů "longlife". Krom toho, všechny oleje, co si vypsal, jsou (tuším) API CF. A nemáš filtr pevných částic, takže oleje ACEA C2/C3 jsou zbytečné. Ten motor ani s jedním z nich (a s prodlouženým intervalem výměny) samozřejmě nezadřeš, a hned nepokazíš, ale můžeš mu zkrátit životnost.....
Já bych se osobně (když Ti dost na tom záleží) držel předpisu výrobce motoru - protože ten jediný ví, jaký olej - a použil při krátkých jízdách na max. 15tkm, a při dlouhých jízdách s málem studených startů na max. 20tkm olej 5w40 API CH-4, ACEA B4....a třeba http://www.millersoils.cz/117--xfd-5w40.html

Jinak, ten Shell AB i AX se použít zřejmě dají, ale "úplně pravé ořechové" to asi nebude.
Ten AB http://www.oleje-shell.cz/shell-detail.php?detail=4 je pro prodloužené výměny, ale v motorech BMW, Mercedes, a benzinových VW. U AX http://www.oleje-shell.cz/shell-detail.php?detail=35 - stejně jako u Shell Helix DIESEL Ultra 5W - 30 "longlife" není.... A AV 504/507 je olej pro motory VW. Říkám, nalít do motoru asi půjdou, ale ideální nebudou.
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Lada 71

Příspěvek od Lada 71 »

Pitris: Auto jsem si kupoval jako nové v 07 / 2010 a šlo do výroby, nebyla to žádná skladovka. Původně jsem měl předepsaný interval výměny oleje po ujetí 20.000km. Pak jsem měl nějaký technický dotaz přímo na Hyundai CZ a následně jsem se dostavil do servisu Hyundai, kde mi jen do servisní knížky udělali změnu v intervalech výměny motorového oleje a následného pravidelného servisu, po ujetí 30.000km nebo po 1 roce provozu, dle situace, která nastane dříve. Prodloužené intervaly zdůvodnily tím, že dříve se motory vyráběly v Korei a dovážely do CZ ( Hyundai i30 jako celek se již 3 roky vyrábí v CZ ) a tam byla výměna po 20 tkm. Začátkem roku 2010 se údajně výroba motorů přesunula na Slovensko a na tyto motory daly ten prodloužený interval výměny oleje po ujetí 30 tkm. Z toho důvodu bych asi mohl používat tedy olej s prodlouženým intervalem a s vyšším počtem nájezdových kilometrů, ale jestli servisní knížky měli ještě v dostatečném množství předtištěté z předešlého období, tak tam je asi uveden ten doporučovaný typ motorového oleje, který se dával ješt do motorů z Koree.
Durex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Durex »

I kdybych měl auto, ve kterém je možnost použít LL olej, tak stejně budu měnit max po 15 000 km! Nejsem zastáncem LL olejů. Já osobně mením v rozmezí 5000 až 7000 km :wink:
Suzuki GSX 1300R Hayabusa, Suzuki GSXR 750W, Honda CBR 400RR, Honda CBR 600F3, KTM EXC 300 2T, Honda VFR 750,Suzuki Inazuma 750, Kawasaki ZX7R -2x, Kawasaki GPZ 900,Suzuki SV 650, CFMOTO 800 MTX,Fiat Ducato 2.3 JTD

Moto-Emergency motoservis
nem

Příspěvek od nem »

jestli máš auto od novoty a máš v plánu se o něj starat tak aby Ti dobře a dlouho sloužilo, měnil bych max. po těch 15.000km olej s normou udávanou výrobcem jak Ti radí Pitris... třeba tu značku millers oils doporučuji, sem s ní spokojen, když nevíš podle čeho jiného si vybrat...
Lada 71

Příspěvek od Lada 71 »

Docela mě zaráží vaše názory, měnit olej po ujetí maximálně 15 tkm. Já pracuju v autodopravě, nákladní auta a kamiony. U dodávek, malích nákladních aut a kamionů, se běžně mění motorový olej po ujetí 50 - 70 tkm. Nechci tu teď zavádět diskuzy o rozdílu v konstrukci motoru pro osobní auta a nákladní auta, ale jde o oleje, které v dnešní době bez problémů tento zvýšený interval výměny a delší nájezd kilometrů umožňují. O auto se starám, rozhodně nechci nějak poškodit motor jen díky tomu, že jsem ušetřil pár kaček na výměně oleje, ale já osobně bych se v dnešní době vážně vůbec nebál s kvalitním motorovým olejem, který je tzv. Long life, ujet již zmiňovaných 30 tkm.
jerome

Příspěvek od jerome »

neblázni chlape. keby vsetci takto rozmýšlali ako ty, kam by sa podeli olejárske firmy :lol: automobilky + olejarske firmy su hlboko prepojene takze preto aj tie odporúčania automobiliek vymienať olej po 10-15tis km alebo 1rok Na jednom portali som čítal že olej časom/km nestráca nič na viskozite akurát ho treba vymenit kvoli tomu že je znečistený 8)
A k tvojej úvahe: kam by sa podeli prepravcovia keby museli meniť olej na nákladných autách každých 15tis km? niečo na tom bude...
Honda Civic 1.4iS 66kw => FANFARO VSX 5W40 + PURFLUX LS350
Mazda 3 1.6i GTA 77kw => Valvoline SynPower 5W40 + CHAMPION COF100116S
Res

Příspěvek od Res »

Tak zasírat motor lze opravdu dlouho 8)
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Jerome: Jasně, každá tvá úvaha má své. Já jen chtěl od někoho jasnou a profesionální odpověď, nejlépe skutečně něčím podloženou, proč se "nedoporučuje" ujet na jednu náplň oleje víc jak 15 tkm. Když jsem si zjišťoval ceny servisních prací v Hyundaii v Německu, tak i tam mi potvrdily, že u tohoto motoru mění olej po ujetí 30 tkm. Při rozloze Německa a jejich hustotě dálnic, porci 15 tkm najede nějaké služební auto bezproblému za 2 - 3 měsíce. A jezdit každé 3 měsíce do servisu, jen kvůli výměně oleje, by asi nepotěšilo nikoho. Tak že vážně rady typu "já doporučuji", nebo já měním maximálně po .... , jsou sice hezké, ale mě v tomto případě vážne docela zajímá nějaké profesionální vysvětlení, že po ujetí 15 tkm už olej označený Long Life nemá ty vlastnosti, která má mít po celou dobu použití.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

koukal jsem na stránky millersoils a nevím nevím....už jenom to rozdělení motorových olejů..plně a polo syntetické :roll:
Res

Příspěvek od Res »

Já mám jednu neprofesionální.Stačí se podívat jak vypadá olej po 5000 a jak vypadá 15000 nebo po 30000. Pořád stejně to znamená že od 5000 už ten bordel jenom ukládá v motoru.No a interval jen rozhodne o tom kolik tam toho bordelu bude ...
Itall

Příspěvek od Itall »

Res píše:Já mám jednu neprofesionální.Stačí se podívat jak vypadá olej po 5000 a jak vypadá 15000 nebo po 30000. Pořád stejně to znamená že od 5000 už ten bordel jenom ukládá v motoru.No a interval jen rozhodne o tom kolik tam toho bordelu bude ...
Jak je olej znečištěný nebo ne, záleží na motoru, nikoliv na oleji. To bychom mohli veškeré specifikace zahodit a řídit se pouze zrakem :P . Moderní motory (zvláště benzinové) znečišťují olej daleko méně, než motory starší. A také je u nich běžný interval výměny 15000 km. Olej po těchto 15000 km vypadá vizuálně daleko, daleko lépe, než u starého motoru po 5000 km.
Res

Příspěvek od Res »

Tak mám starý motor :o) No specifikace mluví o trochu jiných vlastnostech oleje než je nějaký stupeň absorbce
kornel

Příspěvek od kornel »

..co tak sa zamerat aj na alkalicku rezervu olejov (LongLife vs. ne-LongLife) vo vztahu k podmienkam a sposobe vyuzivania vozidla.. :?: :wink:
Shi

Příspěvek od Shi »

Lada 71 píše:Docela mě zaráží vaše názory, měnit olej po ujetí maximálně 15 tkm. Já pracuju v utodopravě, nákladní auta a kamiony. U dodávek, malích nákladních aut a kamionů, se běžně mění motorový olej po ujetí 50 - 70 tkm. Nechci tu teď zavádět diskuzy o rozdílu v konstrukci motoru pro osobní auta a nákladní auta, ale jde o oleje, které v dnešní době bez problémů tento zvýšený interval výměny a delší nájezd kilometrů umožňují. O auto se starám, rozhodně nechci nějak poškodit motor jen díky tomu, že jsem ušetřil pár kaček na výměně oleje, ale já osobně bych se v dnešní době vážně vůbec nebál s kvalitním motorovým olejem, který je tzv. Long life, ujet již zmiňovaných 30 tkm.
Kromě konstrukce motoru, velikosti olejové náplně, velikosti aktivní plochy olejového filtru také opravdu hodně záleží na způsobu používání auta. Když osobákem budu jezdit napříč Evropu stejné trasy jako s kamionem (a navíc kamionovou rychlostí), tak olej skutečně můžu měnit po 30 000 km, jenomže takhle z hlediska olej "odpočinkově" to osobní auto skoro nikdo neprovozuje.
Odpovědět