Vŕtacie kladivo
Moderátor: Colommbo
-
FF
Ja mám takú skúsenosť, že na malé kladivo (triedy 2 kilogramy) a betón treba použiť kvalitný sekáč/vrták (značkový), ale do muriva mi stačia aj EXTOLy a spol...
P. S.: ...a aby nás Pitris nezbil za to, že nedebatujeme o mazivách, tak pripomínam, že upínaciu časť treba namazať niečim teflónovým, alebo grafitovým!
P. S.: ...a aby nás Pitris nezbil za to, že nedebatujeme o mazivách, tak pripomínam, že upínaciu časť treba namazať niečim teflónovým, alebo grafitovým!
Naposledy upravil(a) FF dne úte úno 08, 2011 10:43, celkem upraveno 1 x.
-
emge
Re: Vŕtacie kladivo
Vďaka za vysvetlenie, ale vŕtacia kladivá s úderom nad 5 J sú už cenovo zasa niekde inde. Prioritou pre mňa je vyvŕtať diery na hmoždinky, kotvy..., prevŕtať priečku, podlahu (betónovú platňu) - otvory zväčša do 10 mm na vedenie káblov.Shi píše:Kladivo s úderem cca 2 J je dobré tak na osekávání dlaždiček v koupelně, nebo na osekávání omítky. Jakmile narazíte na trochu solidní beton, tak máte smůlu.
Jestli laškujete se sekáním do betonu, tak hledej te něco s úderem nad 5 joule.
FF: modrý Bosh, výkonovo porovnateľný (na papieri) s uvedenou Makitou, stojí cez 200 EUR, takže zasa iná cenová kategória. Vlastne váham aj nad tou Makitou. S príslušenstvom (vrtáky, sekáče) ma to aj tak vyjde nad 200 EUR, čo je suma, na ktorú si vŕtačka pri občasnom použití na seba "nezarobí".
Aký máte názor na Einhell Red? Cena nižšia a je tam základné príslušenstvo:
http://www.einhell.sk/detail5436/vrtaci ... inhell-red
-
FF
S Einhell-om mám pozitívne skúsenosti - aj ja som bol nútený kúpiť niečo z najlacnejšej kategórie a tak som "išiel do Einhell-u", ale bol to (miešadlo/vŕtačka a hoblík) Einhell Bavaria (oranžový) a šlape to už 2 roky pri strednom využívaní, ale vŕtacie kladivo to nebolo.
Kedysi som mal aj zváracie trafo Einhell CEN 150 a bolo to hádam jediné trafo s medeným vinutím, aké som kedy videl... ...a šlape už (doteraz) cca 7 rokov.
Kedysi som mal aj zváracie trafo Einhell CEN 150 a bolo to hádam jediné trafo s medeným vinutím, aké som kedy videl... ...a šlape už (doteraz) cca 7 rokov.
-
Brembo.SV
na vrtanie bohate postaci i Einhell,da sa zohnat za 60€ s motorom 1400W. Vrta sa s nim paradne do betonu,da sa i sekat,nevyhoda takychto lacnejsich strojov pri sekani je,ze sa neda sekac zaaretovat a tak sa vzdy trochu pootoci. Samozrejme sekanie betonu s tym nie je to prave ale na mensie roboty to staci. Hitashi,Makita mozno nie su najvykonejsie vo svojej triede,ale su mimoriadne spolahlive. Hilti prekypuje vykonom,menej vykonny stroj dokaze to,co vykonnejsi Bosch. Bosch su tie z velmy dobre ale z casu na cas sa reklamacia vyskytne. Nie je to ale nejake palive. Narex je drzak,vydrzi toho vela,no v cenovej kategorii neposkytuje to,co by sa ocakavalo. Mam na mysli extra funkcie na zlepsenie alebo ulahcenie prace. Ani jednou z tychto znaciek ale chybu nik neurobi,kto chce profi naradie. Na obcasne pouzitie su ale drahe a nevyplatia sa.
-
modelář
Jak už jsem napsal výše: pro daný účel úplně postačí "nepneumatický" čínský výrobek v ceně pár desítek EUR, ani nemusí mít nějaký super výkonný motor (třeba těch 1400W, pokud je to vůbec pravda, je naprosto zbytečných), hlavně ať je dostatečně těžký. Naopak nedoporučuji šetřit na vrtácích - to, co k tomu člověk dostane v sadě, je obvykle k ničemu!
Bacha pak hlavně při vrtání příčkových panelů! Stačí trochu více zatlačit a na druhé straně vypadne bakule betonu, která jednak už nic nepotrží, jednak se ten kráter potom blbě zadělává...
Bacha pak hlavně při vrtání příčkových panelů! Stačí trochu více zatlačit a na druhé straně vypadne bakule betonu, která jednak už nic nepotrží, jednak se ten kráter potom blbě zadělává...
Opravoval jsem několik vrtacích kladiv v cenové relaci 1300 až 1800 Kč zakoupených v supermarketech. Mimo banalit jako poškozené přívodní kabely a opotřebené uhlíky jsem jednoduše zprovoznil i ty, které sice měly funkční motor, ale ani nekleply. Stačilo jejich pneumatický mechanismus vyčistit, na píst a nárazník namontovat nové "O" kroužky a složit zpět. Samozřejmě namazat. A tady by se mi hodila rada, jaké konkrétní mazivo použít.
Ale i tato laciná technika je pneumatická. Bohužel nemá aretaci sekáče. Při té ceně a době záruky to není pro kutilské užití zase až tak blbá věc.
A dokonce před lety, kdy jsem se v domě probourával betonovou podlahou, byla takováto hračka výkonnější než srovnatelný kalibr HILTI, který jsem měl současně k dispozici. Tím nechci HILTI zatracovat, to v žádném případě, ale možná to, co jsem měl zapůjčené, co bylo nové ve značkovém kufru a pyšnilo se značkou HILTI, byl jen nějaký plagiát zakoupený někde na parkovišti, který měl s HILTI společnou jen barvu, tvar a nápisy.
Tak si lze hladce a spolehlivě naběhnout při koupi z druhé ruky.
Ale i tato laciná technika je pneumatická. Bohužel nemá aretaci sekáče. Při té ceně a době záruky to není pro kutilské užití zase až tak blbá věc.
A dokonce před lety, kdy jsem se v domě probourával betonovou podlahou, byla takováto hračka výkonnější než srovnatelný kalibr HILTI, který jsem měl současně k dispozici. Tím nechci HILTI zatracovat, to v žádném případě, ale možná to, co jsem měl zapůjčené, co bylo nové ve značkovém kufru a pyšnilo se značkou HILTI, byl jen nějaký plagiát zakoupený někde na parkovišti, který měl s HILTI společnou jen barvu, tvar a nápisy.
Tak si lze hladce a spolehlivě naběhnout při koupi z druhé ruky.
Irwin? http://www.irwin.com/ S Dánskem to má spojený původ zakladatele ...William Petersen was a Danish immigrant. Taky používám. Dobré vrtáky a dobrou cenu.modelář píše:super zkušenost mám s výrobky jedné dánské firmy, na jejíž jméno si teď nevzpomenu).
bylo
je
je

Nesmíš nakupovat v OBI, Baumax a podobných prodejnách šmejdu. Klasické železářství, prodejny a velkoobchody pro elektrikáře, instalatéry a řemeslníky obecně.emge píše:Myslím, že "kladivá" v cene 25 EUR nemajú elektropneumatický príklep. To považujem za dôležité. Relatívne výkonnú príklepovú vŕtačku mám, ale s tou je vŕtanie do panelu dosť veľkým trápením.
Kvalitné vrtáky sú samozrejme dôležité a v bežných predajniach sa už asi nič poriadne kúpiť nedá (aspoň v mojom okolí). Ja mám dobré skúsenosti s vrtákmi Hawera:
http://www.hawera.com/cz/cs/
bylo
je
je

-
FF
-
modelář
-
Brembo.SV