z long life na pevné intervaly

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

maros112

Příspěvek od maros112 »

Ahojte, nevadí dieslovým motorom používanie olejov s normou 50700 keď majú vetšinov ak nie aj všetky zníženu hodnotu TBN oproti olejom s normou 50501?
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Pokud používáš prodloužený interval výměny, tak tu 507 stejně musíš použít, a pokud bys 507 měnil po 15-ti tkm, nebo po roce, tak je to celkem jedno, protože i u těch 507 by to TBN mělo stačit, ale v tom případě stačí i 505. Snad jen v případě jenom krátkých jízd, kde se alkalická rezerva oleje spotřebovává rychleji, bych volil 505 s vyšším TBN. Krom toho, oleje 507 jsou "low saps", a pokud v motoru není filtr pevných částic, jsou zbytečné....
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
maros112

Příspěvek od maros112 »

Pitris píše:Pokud používáš prodloužený interval výměny, tak tu 507 stejně musíš použít, a pokud bys 507 měnil po 15-ti tkm, nebo po roce, tak je to celkem jedno, protože i u těch 507 by to TBN mělo stačit, ale v tom případě stačí i 505. Snad jen v případě jenom krátkých jízd, kde se alkalická rezerva oleje spotřebovává rychleji, bych volil 505 s vyšším TBN. Krom toho, oleje 507 jsou "low saps", a pokud v motoru není filtr pevných částic, jsou zbytečné....
Interval není problem prestaviť, filter pevných častíc nemam..
Čaká ma výmena tak preto uvažujem(špekulujem) čo dať teraz, používam 50700 a je za rovnaku cenu ako 50501 tak čo by bolo vhodnejšie, ročne najazdím cca 30 000km a ten LL menim pri 20 000km...a olej ktorý používam ma TBN 6,2 či to nieje až príliš malo?...
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Tak použij olej 507 s vyšším TBN. Např. Motul SPECIFIC 504/507 má TBN 7.2 mg KOH/g.
Ale 30tkm za rok není zas tak málo - to jsou delší jízdy, kde by TBN i na 20tkm mělo stačit.
A nebo - na "zimních" 10tkm (december-marec) použij 505.01, a na zbylých 20tkm 507.00
A nebo - měň 2x ročně 505.01 po 15-ti tkm (to bych asi udělal já.....)

maros112

Příspěvek od maros112 »

Pitris píše:Tak použij olej 507 s vyšším TBN. Např. Motul SPECIFIC 504/507 má TBN 7.2 mg KOH/g.
Ale 30tkm za rok není zas tak málo - to jsou delší jízdy, kde by TBN i na 20tkm mělo stačit.
A nebo - na "zimních" 10tkm (december-marec) použij 505.01, a na zbylých 20tkm 507.00
Dík
Naposledy upravil(a) maros112 dne sob led 22, 2011 16:26, celkem upraveno 2 x.
kornel

Příspěvek od kornel »

na jednom polskom diskuznom fore, kde sa debatovalo o olejoch pre koncernove motory si ten MOTUL Specific 504/507 dost pochvalovali, vraj tam mnohym, ktorym auto zralo dost oleja(pri pouzivani inych VW504/507) hlavne pri TSI motoroch (castokrat vdaka nie moc vhodnemu urychlenemu zabehu) pomohol prechod na tento MOTUL a spotreba oleja vyrazne poklesla, ako aj pozorovany maksi chod motora. Tiez som sa pre tento olej rozhodol, vyzera byt kvalitny (aj z hladiska TBN napriek tomu ze je LowSaps) a pritom zabezpecuje aj tie "eko poziadavky"..a hadam ma aj nejaky obsah PAO v zakladovom oleji, nakolko v tech. liste uvadza 100% synteticky, u firmy Motul by som tomu snad aj uveril :)
Naposledy upravil(a) kornel dne pon led 17, 2011 15:41, celkem upraveno 1 x.
maros112

Příspěvek od maros112 »

kornel píše:na jednom polskom diskuznom fore, kde sa debatovalo o olejoch pre koncernove motory si ten MOTUL Specific 504/507 dost pochvalovali, vraj tam mnohym, ktorym auto zralo dost oleja(pri inych olejoch VW504/507) hlavne pri TSI motoroch (castokrat vdaka nie moc vhodnemu urychlenemu zabehu) pomohol prechod na tento MOTUL a spotreba oleja vyrazne poklesla, ako aj pozorovany maksi chod motora. Tiez som sa pre tento olej rozhodol, vyzera byt kvalitny (aj z hladiska TBN napriek tomu ze je LowSaps) a pritom zabezpecuje aj tie "eko poziadavky"..a hadam ma aj nejaky obsah PAO v zakladovom oleji, nakolko v tech. liste uvadza 100% synteticky, u firmy Motul by som tomu snad aj uveril :)
No ten olej bude určite kvalitný len mne sa nechce dávať za litru oleje cca 15-20EUR...aj keď chcem pre svoje auto to najlepšie...
kornel

Příspěvek od kornel »

maros112 píše:No ten olej bude určite kvalitný len mne sa nechce dávať za litru oleje cca 15-20EUR...aj keď chcem pre svoje auto to najlepšie...
Tak ano, ta cena je vyssia..Ale s Motulom je aspon myslim si takmer nulova sanca na kupu nejakeho neoriginalneho "padelku", co sa bezne deje pri olejoch Mobil1, Shell, Castrol a pod casto pouzivane a zname znacky. Ako priklad..nasiel som na nete minimalne 5 roznych obalov oleja Mobil1 ESP formula 5w-30, bud uvedene ine napisy, v inom poradi, niekde uplne ine farby-hneda namiesto zelenej, niekde uvedene Full syntetic motor oil na inom obale Mobil SHC syntese..a vselijak rozne skombinovane tie rozdiely).. toto vo mne vyvolava dostatocne obavy o povod a dat 12-15 eur za takyto "rizikovy" olej ja osobne nemienim :x
maros112

Příspěvek od maros112 »

kornel píše:
maros112 píše:No ten olej bude určite kvalitný len mne sa nechce dávať za litru oleje cca 15-20EUR...aj keď chcem pre svoje auto to najlepšie...
Tak ano, ta cena je vyssia..Ale s Motulom je aspon myslim si takmer nulova sanca na kupu nejakeho neoriginalneho "padelku", co sa bezne deje pri olejoch Mobil1, Shell, Castrol a pod casto pouzivane a zname znacky. Ako priklad..nasiel som na nete minimalne 5 roznych obalov oleja Mobil1 ESP formula 5w-30, bud uvedene ine napisy, v inom poradi, niekde uplne ine farby-hneda namiesto zelenej, niekde uvedene Full syntetic motor oil na inom obale Mobil SHC syntese..a vselijak rozne skombinovane tie rozdiely).. toto vo mne vyvolava dostatocne obavy o povod a dat 12-15 eur za takyto "rizikovy" olej ja osobne nemienim :x
S tými olejmi Castrol, Shell, Mobil maš asi pravdu tieto oleje som nikdy nepoužíval (bývam na pohraničí SK-PL a predajcovia olejov v okoli nakupujú tieto značky olejov v Polsku cena dobra ...ale... (netvrdím to určite ...ale radšej nie) Niekedy som používal oleje značky ADDINOL vela vela rokov a este viac km (obyčajne TDI) ale odkedy mám auta s motormi TDI PD začal som používať olej Liqui Moly,ale teraz keď ma čaka výmene oleja, uvažujem že sa vrátim naspäť k oleju ADDINOL konkrétne ADDINOL LIGHT MV 0546 PD, dúfam že ten niekde tiež neprelievajú a neprebaľujú...
kornel

Příspěvek od kornel »

mam za to, ze prebaluju len tie najviac predavane a pouzivane oleje..co prave u nas a ako aj v cechach su Castrol, Mobil, Shell..u inych znaciek by to podla mna malo pre tych "borcov" minimalny vyznam. Ten Addinol by mal byt v pohode. Ruku do ohna by som asi dal aj za Millers Oils.
maros112

Příspěvek od maros112 »

maros112 píše:
Pitris píše:Tak použij olej 507 s vyšším TBN. Např. Motul SPECIFIC 504/507 má TBN 7.2 mg KOH/g.
Dík
Nebude vadiť motoru skákanie z normy 50501 na 50700 a potom naspäť na 50501?, aj keď mne sa to pozdáva...
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

A proč by mělo? Motor potřebuje správný olej, a pokud je těch správných víc, je mu celkem jedno, který z nich mu dopřeješ.

Marek1

Příspěvek od Marek1 »

článek http://www.znackoveoleje.cz/znackoveole ... roby-oleju znamená velké dilema. Jaký teda vybrat olej pro vuz s DPF ? Jsou dvě možnosti. Buď repsektovat specifikaci danou výrobcem kvuli přítomnosti filtru pevných částic, tedy VW 507.00 nebo ACEA C"něco" a ničit motor, anebo použít pořádný olej s nezbytnými aditivy pro správný chod motoru, ale odrovnat si tím DPF :D
Chápu li správně, jistým kompromisem by mohl být olej, splnující VW 507.00 nebo ACEA C"něco" s vyšším TBN? Výše zmiňovaný Motul skoro nikdo neprodává. A kde TBN vubec najit. Ani tento web neuvádí technický list všech olejů, navíc v normách ACEA mají také hokej (třeba "C" zapomenou uvest, viz Castrol Edge 5W30, který je C3)
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Ale vždyť oleje ACEA C3 VW507 existují - a není jich málo / "kompromis" dělat nemusíš.
http://www.oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=1275
http://www.oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=1575
http://www.oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=579
http://www.oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=1588
http://www.oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=1331 a jsou i další:
Statoil LazerWay LL 5W-30, Fuchs 5W-30 Titan GT 1 Longlife III, Agip Formula Future 5W-30, Divinol 5W-30 Syntholight Long Life III, Liqui Moly Top Tec 4200 5W-30, MOL Dynamic Gold Longlife 5W-30, nebo i ten Castrol EDGE 5W-30.
Ten Motul Specific 504/507 sice neuvádí ACEA, ale vzhledem k tomu 504/507, a že je "low saps", je použitelný taky - a sehnat lze (snad) tady: http://www.jksystem.cz/motul-specific-507-00-5w30-1l
Ale jsou i oleje, které sice nejsou testovány na ACEA C3, ale mají snížený obsah popela, fosforu a síry, a přesto/proto jsou 504/507. Např. OMV BIXXOL special V7 SAE 5W-30, Repsol Elite Long Life 507.00/504.00 5W-30 nebo Total Quartz INEO 504/507.
A je fakt, že hodně výrobců TBN neuvádí, ale při troše snahy se "něco" najít dá.
Naposledy upravil(a) Pitris dne stř úno 23, 2011 20:01, celkem upraveno 2 x.

bjukemen

Příspěvek od bjukemen »

..presne pitris ma predbehol :)

..inak všetky oleje ktore uviedol su nanajvíš kvalitne a ja osobne by sommal dilemu kt. si vybrať...tam asi rozhoduje iba cena aj ked je trochen vyššia u všetkých
Odpovědět