Škoda 120

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
Návštěvník

Škoda 120

Příspěvek od Návštěvník »

Zdravím,

dostal jsem se k Š120, kterou bych rád zachoval v co nejlepším stavu. Motor má najeto pod 70 000 km. Byla minimálně poslední dobou provozovaná na Mogulu 15W-40.

Už jsem koupil Shell HX3 15W-40 (API SG/CD), u kterého Shell uvádí vhodnost pro starší motory. Je to pro motor dobrá volba?

Díky za reakce.
hugo.m

Příspěvek od hugo.m »

u Škody 120,bych to vubec neřešil ten Mogul je dobrej olej,hlavně měnit jak se má.
skodovkar

Příspěvek od skodovkar »

Pokud jste jezdil Mogul Felicia 15W-40 která má API SH/CF tak to byl krok zpátky. Motoru to ale neublíží, když už ho máte, tak ho vyjeďte.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Pardon, vycházel jsem z údajů na webu Shellu, ve skutečnosti je to SJ/CF.
Pitris
Site Admin

Re: Škoda 120

Příspěvek od Pitris »

Anonymous píše:Zdravím,

dostal jsem se k Š120, kterou bych rád zachoval v co nejlepším stavu. Motor má najeto pod 70 000 km. Byla minimálně poslední dobou provozovaná na Mogulu 15W-40.

Už jsem koupil Shell HX3 15W-40 (API SG/CD), u kterého Shell uvádí vhodnost pro starší motory. Je to pro motor dobrá volba?

Díky za reakce.
Pokud ten Mogul byl API min. SG, tak Shell HX3 bude dobrá volba (pokud se s autem nebude v zimě jezdit jen "za roh").
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
DonSalieri

Příspěvek od DonSalieri »

A co to bylo za Mogul ?? Mogul Super Stabil 15W/40 nebo 15W40 felicia, extreme? Je to dost rozdil Stabil ma API CC a ty dalsi API SL.. Je dobry se taky podivat pod viko ventilu jak to tam vypada s cistotou nebo alespon nahlednout olejovym vickem.. Ted jsem resil podobnou situaci dostala se mi ro rukou Skoda 120 najeto 36tis km ve stavu jako kdyby vyjela z fabriky, tudiz ji chci zachovat jako veterana, motor je od pohledu uvnitr naprosto cistej jako novej, proto jsem se rozhodl pro tento olej http://www.oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=1188 a filtr Mann.. Pokud mas tedy motor uvnitr relativne cisty klidne muzes pouzivat oleje API SJ SL. Treba ten MOL si myslim, ze je v pomeru cena vykon pro Skodovku luxusni volba, tedy pokud neni provozovana na kratke trasy v zime, ale pokud ji mas taky jako veterana, kterej bude v garazi tak to jiste nehrozi. Jinak pokud uz mas doma ten Shell klidne ho pouzij, pro jistotu vymen driv a bude to dobrej proplach.. Potom muzes prejit na API SL. :wink:
skodovkar

Příspěvek od skodovkar »

Je to hezké, ale jedna faktická poznámka. Udělat papírového veterána se 120 bude nadmíru obtížný úkol, který bez známostí nepůjde. Mít auto, které může jen na srazy nevidím jako výhodu.
Mav

Příspěvek od Mav »

Já jsem jezdil se svou Š 120, r.v. 1981 s obtokovou filtrací Mogul Racing 5W - 40.

Pravda je, že až po generálce motoru, která proběhla po 54.000 km z důvodu velkých vůlí úplně všude. Předchozí majitel, měnil olej Mogul 15W-40 po 12.000, nebo max 3 letech!!!! Olej po něm při výměně ztuhnul v lodně do rossolu a nešel vylít!!!, klepal se jak puding.

Časem jsem se rozhodl pro generálku, protože v oleji byla kompozice.

V Mariánkách mi pan Lepej v Autospektru 2000 u pana Zenkla dokázal udělat výbrus 0,02 mm!! - moc se mu to nelíbilo, že to asi při spuštění zadřu.

Dále abnormální ventily, ručně přefrézovná hlava ( vodítka i dosedací plochy ), Speciální kroužky z Buzuluku Komárov, no a při sestavování jsem vše mazal směsí olej 5W-40 + Militec 1:1.

Před nasazením na převodovku jsem do mazacího kanálku ijekční stčíkačkou narval pod tlakem 400 cm3 oleje. ( klika nastavena pootočením tak, aby olej šel do systému mazání ztuha., pak blok otočil, písty zespoda naplnil olejem a asi 3 x protočil. Vše v perffektí čistotě, olej se normálně použil dále.

Za tři hod byl motor nastartován a nezadřel se. Pan Novák, který celou generálku po odborné stránce dělal, řekl, že tak krásný zvuk u motoru po Go ještě nezažil.

Po 30.000 km se spotřeba Mogulu Racing 5w-40 ustálila na 0,25 l / 100km.

Spotřeba Chorvatsko a zpět 6,5 l/100 Km Thule na střeše. Rychlost na dálnicích v D 130 - 135 optimálních, při 125ti rezonance.

Převodovka 5 kvalt z Rapida s dlouhým převodem, pneumatiky Barum brilantis na Favorita. Tak se zhruba srovnal tachometr.

Svíčky celokruhové jiskřiště z Brisku Tábor, zapalování tranzistorové elektronické, kabely silikonové Champion - tato elektrika neskutečně táhla nad 4200 ot min, Jakmile spadly teploty pod 10 C, tak normální svíčky, jiskra 3 mm už byla moc dlouhá, ale zase bylo po dynamice.

Je li motor čistý, dal bych jakoukolv kvalitní polosyntetiku a při další výměně plnou. Vše dle spotřeby oleje, to musíte rozhodnout sám.

4000,-Km mě stálo na oleji 230,-Kč, měnil jsem po 10 -12.000, to bylo akorát. Ještě mám někde schovaný rozbor oleje po 10.000,-Km, byl tam glykol, protože mezi 2 a 3 válcem odcházelo těsnění.

Dost jsem ji honil, 25 Km z 560 m/nm do 1100 m/nm zatáčkovitou tratí zvládla za 17 min, 25 s ve 25 st. tak se asi přehřívala.
Mav

Příspěvek od Mav »

Ještě jsem jí zvednul teplotu chladící kapaliny, laboroval jsem se 3 -4 termostaty do Fava, rapida, nakonec se mi jako nejlepší teplota otevírání osvědčílo 88 stupňů, v zimě to lépe hřálo a v létě nevařilo.

Jo, takle si hrát s novými auty, to aby člověk měl vybavení za milion :)
Odpovědět