5W-50

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Návštěvník

5W-50

Příspěvek od Návštěvník »

Dobry, chcem sa spytat, ci niekto dava do fabie 1.2 12V olej 5W-50?? Na internete som nasiel milion clankov, ale nikoho kto by realne pouzival takyto olej. Chcel by som realne skusenosti ci je motor tichsi, ci je vacsia spotreba atd. Pytam sa lebo by som chcel taky olej vyskusat. Dakujem.
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Já osobně sice nemám jednadvojku fabču, ale používám "kombinaci" :lol: olejů: v zimě 5w40, a v létě 10w50 - takže mohu "tak trochu" srovnávat:
na tu "padesátku" mám mírně nižší spotřebu oleje, spotřebu benzinu mám celoročně zhruba na stejné úrovni - (počítám ji sám, ale hlavně kvůli stavu motoru - a beru, že v zimě by spotřeba obecně měla být o něco vyšší - déle studené auto, zimní gumy atd., čímž pádem by teoreticky měla být v létě spotřeba benzinu nižší, ale v létě zas používám podstatně více klimatizaci, a jezdím delší cesty po dálnici),
a co se týče hlučnosti motoru - já tam nemám hydroštely - možná je tam při výměně oleje před létem slyšet nějaké "ztišení", ale jen "chvíli" (tak týden), než si "ucho zvykne". Ale při přechodu z "padesátky" na "čtyřicítku" před zimou je ten rozdíl v hlučnosti motoru možná více markantní, ale asi taky proto, že dávám zároveň z 10w olej 5w, ale i to "zhlučnění" vnímám jen pár dnů po výměně oleje.

P.S. Teď konkrétně jsem najel s benzinovou jednapětkou (a olejem Q8 10w50) 1000km na "dovču" do slovenských Vysokých Tater (400km tam - z toho asi půlka po dálnicích / 200km tam "popojížďky" / 400km zpět stejnou cestou) za 60litrů benzinu (sice v rámci rychlostních limitů, ale i s využíváním otáček nad 6000/min) - čili 6litrů na 100km.....
skodovkar

Příspěvek od skodovkar »

Info zde http://cimbu.cz/clanky/auto-moto_htp.pdf
5W-50 je vhodná na dálnice, když se auto často honí, ale 5W-40 na běžné a pohodové cestování stačí. Je ale možné, že u 12V by 5W-50 byla dobrá i pro běžný provoz. Mám 1,2 6V a je tam teď Mogul Racing 5W-40.
dežněv

Příspěvek od dežněv »

Na netu jsem našel tenhle olej mobil, za cenu, která vzbuzuje nedůvěru, jaký na to máte názor????????
http://www.seznam-pneu.cz/motorove-olej ... -s65532702
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Buď mají akci - protože když zvětšíš obrázek, je tam cenovka 365,- :shock:
nebo je to Mobil "made in" Poland, nebo Україна..... :x
já bych tomu asi taky nevěřil.... :(
dežněv

Příspěvek od dežněv »

Ale i kdyby to bylo Made in Poland, tak kvalita by neměla být ohrožena ne? Mobil by si snad pohlídal, aby nešel s kvalitou dolů, vždyť je to MOBIL.
skodovkar

Příspěvek od skodovkar »

To nevím, ale ještě bych si zjistil jestli splňuje alespoň VW 500.00 nebo ještě lépe VW 502.00, jinak bych ho do benzínové Fabie nelil.
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Mobil1 5w50 Rally Formula má ofico z norem VW "jen" naftovou 505.00.
Benzinovou "pětsetdvojku" má v SAE 5w50 Millers Oils XFS, a teď jsem našel další "pětwépadesátku" s normou VW500.00 - Sunoco Synturo Sportivo.
Návštěvník

Toto je jedine co ma trapi, ze nesplnuje normu 502 00. Ja som rozmyslal len nad tym Mobilom. Ale preco ked splnuje normu 505 00 nesplnuje aj 502 00?? V tom bude nejaky hacik. :))) Ina znacka ako Mobil u mna nieje pripustna.
dežněv

Příspěvek od dežněv »

Předpokládal jsem, že má VW normu 502.00 i když ji nemá uvedenou na etiketě, vzhledem k tomu, že ji tady doporučujete do fábií HTP.
skodovkar

Příspěvek od skodovkar »

Já doporučuji pouze Mogul 5W-50. Psal jsem do Parama, dostal jsem TL a tam je uvedena VW 502.00 .

Mobil http://www.mobil.com/Australia-English/ ... _5w-50.pdf prostě tam benzín není, ačkoliv "..překračuje nároky na olej u benzínových motorů..." Je opravdu možné, že by se nic nestalo, ale já bych to tam nedával (možná spíše pro klid duše :-) )
nem

Příspěvek od nem »

Já sem včera měnil olej z 5W-40 (automechanik mi tam lil delphi) na 5W-50 MillersOils. Podle toho co jsem už o 1.2 HTP přečetl a slyšel od lidí, kteří s HTP jezdí, budu dávat pořád 5W-50 -pro klid duše MillersOils protože jako jediný v téhle třídě splňuje VW502.00. Ohledně hlučnosti za provozu - po startu samozřejmě bez rozdílu a po zahřátí na dálnici bych řekl že byl motor trošku tišší, ale ať nikdo nečekejte markantní rozdíl, fakt si nejsem jistej jestli sem si to jen nenamlouval =)
Jo a ještě bych dodal ať zkrátíte intervaly výměny oleje na polovinu, tyto HTP mají Hodně Technických Problémů u kterých minimalizujete kratším intervalem výměny oleje (a změnou oleje na 5W-50) možné nepříjemnosti...
Kdo má HTP, tak tady má moc zajímavej článek:
http://www.cimbu.cz/clanky/auto-moto_htp.pdf
Návštěvník

skodovkar píše:Já doporučuji pouze Mogul 5W-50. Psal jsem do Parama, dostal jsem TL a tam je uvedena VW 502.00 .

Mobil http://www.mobil.com/Australia-English/ ... _5w-50.pdf prostě tam benzín není, ačkoliv "..překračuje nároky na olej u benzínových motorů..." Je opravdu možné, že by se nic nestalo, ale já bych to tam nedával (možná spíše pro klid duše :-) )

To by nebola zla volba, ale ked pozeram na stranke tak Mogul 5W-50 nema 502 00 uvedenu. Vedel by si mi poslat tech.list, ktory ti poslali na moj email?
dežněv

Příspěvek od dežněv »

Tak to já jsem se rozhodl jít do Divinolu, i když tam není uvedena norma VW 502.00, tak někdo tady psal, že donedávna tam ještě byla a jestli není tak velký obrat těch olejů, aby se jim vyplatilo tu placenou normu uvádět, tak to lze taky pochopit. Takže dle mě to pořád splňuje uvedenou normu. Přemýšlel jsem ještě o Agipu, ale ten tam pro změnu nemá vůbec nic uvedeno.
Harry

Příspěvek od Harry »

Pitris píše:Mobil1 5w50 Rally Formula má ofico z norem VW "jen" naftovou 505.00.
Benzinovou "pětsetdvojku" má v SAE 5w50 Millers Oils XFS, a teď jsem našel další "pětwépadesátku" s normou VW500.00 - Sunoco Synturo Sportivo.
Sunoco Synturo Sportivo (SAE 5W50) je velmi solidní olej s vysokou HTHS (4,9) a poměrně slušnou TBN (9). Proto jej používají někteří majitelé Subaru na slabších (2,0 litr.) motorech, kde není třeba 10W60. :wink:
Mimo to je značka Sunoco vzhledem k své vysoké kvalitě velmi levná. Má také velký výběr, včetně olejů pro veterány, podobně jako Millers Oils.
Používám oleje Sunoco 17 let. Na všechno včetně zahradní techniky.
Vždy bez problému. :!: :D
Proto mi překvapuje, že není v nabídce zde, na http://www.oleje.cz/
Subaru Outback 3,0 - objem ničím nenahradíš.

Castrol NEBRAT !

Se Subaru včas u baru,... a na věčné časy :wink:

Není dne, aby se člověk nenas*al.

Umění žít spočívá v tom, aby člověk věděl, na co se má vys*at.
Odpovědět