Tímhle "syndromem" samozřejmě trpí každá guma, jelikož fyziku nepopřeš! Ale mezi "mírou ustřelení" je v případě těch či oněch gum rozdíl. Podle mých zkušeností jsou na tom gumy s výrazně "šípovým" dezénem hůře než gumy s hlubokými podélnými drážkami.hawkeye píše:chcem sa spytat ostatnych ako sa spravaju ich zimne gummy na zasnezenom, ked napriklad do 90st zakruty (rozumej krizovaktu]
na dvojke daju polovicny alebo plny plny...ako sa sprava auto?
na UG7+ nedrzi dobre stopu a ide do stran..su natom ine pneu lepsie alebo vsetky trpia rovnakym syndromom?
Jaké pneu?
Moderátor: Colommbo
-
modelář
VRANÍKY:
Hlášení po cca 3000 km
Funkčně s něma nemám problém. Ani 150 po dálnici, auto plné "odborníků" a nikdo nic nepoznal. Je pravda, že neslišim trávu růst. Jediné mínus, které jsem zatím zjistil je, že to papá cca o 0,5 l /100 km více, než minulé savy. Čimž se z dlouhodobého dlediska anuloval finanční efekt. Tak že příště neřeším, seženu někde šesták a jdu pro micheliny.
Hlášení po cca 3000 km
Funkčně s něma nemám problém. Ani 150 po dálnici, auto plné "odborníků" a nikdo nic nepoznal. Je pravda, že neslišim trávu růst. Jediné mínus, které jsem zatím zjistil je, že to papá cca o 0,5 l /100 km více, než minulé savy. Čimž se z dlouhodobého dlediska anuloval finanční efekt. Tak že příště neřeším, seženu někde šesták a jdu pro micheliny.
-
modelář
No a co by ti "odborníci", kterých je plné auto, měli vlastně poznat (s výjimkou nadměrné hlučnosti či vibrací)? Vždyť nedrží volant, nepracují s pedály, prostě oni to auto neřídí, tekže dost dobře nemohou vnímat to, co by měl vnímat řidič. Ono je totiž z pohledu spolujezdce dost obtížné rozlišit, co z hlediska "chování" vozu přičíst na vrub jeho konstrukci a technickému stavu, co na vrub pneu a co na vrub řidiče, tedy pokud ten není na první pohled úplné střevo.
Jinak očekávání, že "Micheliny mi sníží spotřebu", jsou poplatné marketingovému tlaku, navíc nijak nezohledňují jejich ostatní vlastnosti. Na služebním autě mám letní Micheliny Energy Saver a vůbec žádnou úsporu jsem nezaznamenal. Zimní GY UG 7+ ve všech testech chválí za nízký valivý odpor, přitom to jsou po dlouhé době první zimní gumy, s nimiž mi průměrná spotřeba oproti letním neklesla, ale naopak výrazně stoupla.
K uvedeným marným očekáváním bohužel přispívají i takové (z mého pohledu přesto renomované) instituce, jako pražská TUV SUD, která se snížila k tomu, aby pro francouzský motoristický týdeník AutoPlus udělala "rádoby test", že je nesmysl kupovat laciné gumy, poněvadž ty nejdražší Micheliny se v konečném důsledku vyplatí. Inu, kšeft je kšeft...
Jinak očekávání, že "Micheliny mi sníží spotřebu", jsou poplatné marketingovému tlaku, navíc nijak nezohledňují jejich ostatní vlastnosti. Na služebním autě mám letní Micheliny Energy Saver a vůbec žádnou úsporu jsem nezaznamenal. Zimní GY UG 7+ ve všech testech chválí za nízký valivý odpor, přitom to jsou po dlouhé době první zimní gumy, s nimiž mi průměrná spotřeba oproti letním neklesla, ale naopak výrazně stoupla.
K uvedeným marným očekáváním bohužel přispívají i takové (z mého pohledu přesto renomované) instituce, jako pražská TUV SUD, která se snížila k tomu, aby pro francouzský motoristický týdeník AutoPlus udělala "rádoby test", že je nesmysl kupovat laciné gumy, poněvadž ty nejdražší Micheliny se v konečném důsledku vyplatí. Inu, kšeft je kšeft...
Já souhlasím s modelářem - V-vzorek umí dobře odvést vodu ze stopy, podélné drážkyhawkeye píše:chcem sa spytat ostatnych ako sa spravaju ich zimne gummy na zasnezenom, ked napriklad do 90st zakruty (rozumej krizovaktu]
na dvojke daju polovicny alebo plny plny...ako sa sprava auto?
na UG7+ nedrzi dobre stopu a ide do stran..su natom ine pneu lepsie alebo vsetky trpia rovnakym syndromom?
(a hrubší vzorek) zas tu stopu lépe drží.....ale opravdu (a bohužel) fyzikální zákony nepředěláš; je potřeba vybrat pneu podle toho, kde budeš (převážně) jezdit.
Ve městě toho sněhu v zimě často moc asi nebude, tam spíš mokro, a břečka, tak spíš ten "šípový" směrový dezén,
a kdo jezdí mimo města, po horách, nebo tam, kam se silničářům moc nechce
příp. asymetrický - (což je ale takový "obojživelník" - i tam, i tam).....a myslím si, (a něco mám i vyzkoušeno), že třeba Pirelli SnowSport 190 nebo 210, Continental Winter Contact 790 a 810, nebo Dunlop WinterResponse jsou hodně dobré zimní gumy....pro města i mimo
-
S0T0
-
modelář
Já shledávám v případě GY UG7+ kritickou kombinaci tvrdých boků kostry se šípovým směrovým dezénem běhounu. Že ty boky jsou příliš tvrdé dosvědčuje nejen nepohodlí překonávající leckterou letní gumu, ale především extrémní citlivost na boční vítr, vyjeté koleje a příčný sklon vozovky. A když se k tomu přidá ještě i dezén, který ničím nepodporuje vedení stopy v přímém směru jízdy, je prů.er na světě.
A to současně i dokládá, nakolik je vypovídací schopnost většiny a možná, že dnes už všech (teď nevím, jestli TCS ještě dělá dlouhodobé testy "za provozu" na svých zásahových vozidlech) testů pneu omezená: podmínky ideálně rovné testovací dráhy asi stěží odhalí, že guma má tendenci táhnout vůz vždy k té straně, kam směřuje příčný sklon vozovky atd. atd.
A to současně i dokládá, nakolik je vypovídací schopnost většiny a možná, že dnes už všech (teď nevím, jestli TCS ještě dělá dlouhodobé testy "za provozu" na svých zásahových vozidlech) testů pneu omezená: podmínky ideálně rovné testovací dráhy asi stěží odhalí, že guma má tendenci táhnout vůz vždy k té straně, kam směřuje příčný sklon vozovky atd. atd.
Ještě ano, ale záleží v jakém rozměru.....v "šestnáctkách" ale bude asi už problém,S0T0 píše:Pitris: ony jdou jeste sehnat symetricke zimni gumy ( nesmerove )? neco takeho shanim na rezervu...
(ale jednu jsem našel - na rezervu by možná šla, ale teď ji tam nemají
http://www.rajpneu.cz/pneumatika-162100 ... 1H-M-S.php )
ale stejně dobře můžeš použít asymetrickou nesměrovou - těch je dostatek, a pokud ji obuješ na disk nápisem OUTSIDE ven, tak ji můžeš dát potom na autě kamkoliv.
Anebo na rezervu použít celoroční - tato by měla být v 205/55-16 nesměrová symetrická
http://www.az-pneu.cz/index.php?goto=vy ... idka=23757
(ale na rezervu je dost drahá....asymetrická pneu se dá sehnat i za půlku - na rezervu)
-
S0T0
..no teraz som testoval tie sava Eskimo S3 čo v teste prepadli ale nie nové ale 3 ročne jazdené vzorka 3 mm a je to rozhodne to najlepšie čo som do teraz mal slušny zaber bočné vedenie tiež v norme proste bol som prekavapeny ako držia v hlbšom snehu,na kaši to sice bolo o dosť horšie ale aj tak..
Naposledy upravil(a) bjukemen dne ned pro 27, 2009 23:31, celkem upraveno 2 x.
-
modelář
Samozřejmě. Ovšem vezmu-li naprosto stejný vůz, ale na různých pneu, pak jednoznačně platí, že jeho citlivost na boční vítr a vyjeté koleje je naopak silně závislá právě na vlastnostech kostry pneumatiky (tedy porovnávám-li gumy stejného rozměru a rychl. kategorie): čím tužší v bocích, tím je ta citlivost větší!
Obdobně to platí i ve vztahu k profilovému číslu, resp. k šířce pneu: čím nižší profil (a tím i větší šířka - to kvůli zachování stejného obvodu), tím větší citlivost na boční vítr a více "tahání za volant" ve vyjetých kolejích. Poněvadž čím nižší profil pneu má, tím musí mít tužší boky a naopak.
Obdobně to platí i ve vztahu k profilovému číslu, resp. k šířce pneu: čím nižší profil (a tím i větší šířka - to kvůli zachování stejného obvodu), tím větší citlivost na boční vítr a více "tahání za volant" ve vyjetých kolejích. Poněvadž čím nižší profil pneu má, tím musí mít tužší boky a naopak.
-
modelář
Kromě jednoznačnějšího, resp. řidičsky čitelnějšího překývnutí/přechodu ze zatáčky jednoho smyslu do zatáčky opačného smyslu nepřinášejí tvrdší boky žádnou významnější jízdní výhodu. A i na těch měkkých bocích to nebývá problém, tedy pokud člověk zrovna nejede závod ve slalomu a v kritický moment onoho překývnutí nazačne váhat, resp. zmatkovat.
Ba právě naopak: počínající smyk je řidiči na gumách s měkčími boky dříve signalizován "pocitem ve volantu" a i v jeho průběhu ho lze snadno korigovat. To v případě přiliš tvrdých boků pneu dochází v zatáčce jeté na limitu na nerovném povrchu k odskakování, které je jen obtížně kontrolovatelné. Úplně nejlépe je to znát při jízdě se silničním speciálem na silničním okruhu: limit bočního vedení je sice posunut hodně vysoko, ovšem po jeho překročení je to už obtížně zvladatelný prů.er...
Kromě toho neplatí všeobecně vžitá představa, že čím tvrdší pneu, tím lepší jízdní vlastnosti (snad s výjimkou již shora zmíněného "překývnutí"). Takto jednoduché to totiž není: i měkká guma může výborně držet v zatáčce a tvrdá ani trochu! A to nemluvím o tom, že běžné ježdění přece není jenom o zatáčkách a už vůbec ne o zatáčkách jetých na limitu, ale především o jízdě převážně v přímém směru.
Kromě toho výsledné jízdní vlastnosti vozu silně závisejí na vhodné kombinaci konstrukce podvozku (a nastavení zavěšení kol) s konkrétními pneumatikami: podřízením výběru charakteristik pneu podle potřeb zavěšení se totiž dá mnohé (z hlediska celkového výsledku) vylepšit, ale také zkazit. Pamatuji ještě časy, kdy si výrobci dávali záležet na tom, aby pro prvomontáž volili právě takové pneu, které žádané jízdní vlastnosti vozu umocní. Dnes už bohužel rozhoduje buď jen cena pneu, jako neoddělitelná součást výrobních nákladů, nebo čistě marketingová snaha (bez jakéhokoli technického opodstatnění) přesvědčit zákazníka, že jak to auto nebude mít alespoň na "vosumnáctkách", tak to nebude to "pravý vořechový"...
Ba právě naopak: počínající smyk je řidiči na gumách s měkčími boky dříve signalizován "pocitem ve volantu" a i v jeho průběhu ho lze snadno korigovat. To v případě přiliš tvrdých boků pneu dochází v zatáčce jeté na limitu na nerovném povrchu k odskakování, které je jen obtížně kontrolovatelné. Úplně nejlépe je to znát při jízdě se silničním speciálem na silničním okruhu: limit bočního vedení je sice posunut hodně vysoko, ovšem po jeho překročení je to už obtížně zvladatelný prů.er...
Kromě toho neplatí všeobecně vžitá představa, že čím tvrdší pneu, tím lepší jízdní vlastnosti (snad s výjimkou již shora zmíněného "překývnutí"). Takto jednoduché to totiž není: i měkká guma může výborně držet v zatáčce a tvrdá ani trochu! A to nemluvím o tom, že běžné ježdění přece není jenom o zatáčkách a už vůbec ne o zatáčkách jetých na limitu, ale především o jízdě převážně v přímém směru.
Kromě toho výsledné jízdní vlastnosti vozu silně závisejí na vhodné kombinaci konstrukce podvozku (a nastavení zavěšení kol) s konkrétními pneumatikami: podřízením výběru charakteristik pneu podle potřeb zavěšení se totiž dá mnohé (z hlediska celkového výsledku) vylepšit, ale také zkazit. Pamatuji ještě časy, kdy si výrobci dávali záležet na tom, aby pro prvomontáž volili právě takové pneu, které žádané jízdní vlastnosti vozu umocní. Dnes už bohužel rozhoduje buď jen cena pneu, jako neoddělitelná součást výrobních nákladů, nebo čistě marketingová snaha (bez jakéhokoli technického opodstatnění) přesvědčit zákazníka, že jak to auto nebude mít alespoň na "vosumnáctkách", tak to nebude to "pravý vořechový"...