Jaké pneu?

Další nezařaditelná témata

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
modelář

Příspěvek od modelář »

Ostatně proto jsem někde výše napsal, že bych nic "a priori" nevylučoval, neboť jsem už na vlastní oči viděl opravdu hodně, včetně stěží uvěřitelných volovin: kola s gumami směrového dezénu, točící se na střídačku a navíc v rámci jedné nápravy opačnýcm směrem (prostě jak mu které přišlo pod ruku, tak ho tam namontoval...), auto s fungl novými zimními pneu na fungl nových plechových discích, ovšem figovaných matkami určenými výhradně pro (zřejmě původní) hliníkáče atd. atd. :evil:
lemra79

Příspěvek od lemra79 »

Tak tady zase otravuju s protektorama. Dnes jsem se kolegovi stavoval pro vraniky na felicii (500/ks). Chtel to se vzorkem HPL 4. Teda reknu Vam, ze tak brutalni vzorek na zimaku jsem snad jeste nevidel, nerikam, ze uz jsem videl vsechno.... :-) Podle me to na vrstve snehu nemuze mit konkurenta, i kdyz na lede uz to bude asi horsi......
modelář

Příspěvek od modelář »

Když ono posuzovat vlastnosti dezénu pneu (tím spíše pak protektoru) jen podle jeho vzhledu je stejně ošidné, jako se vyjadřovat např. o pasivní bezpečnosti vozu na základě "vjemu jeho robustnosti" či o aerodynamických parametrech karoserie na základě její "kapkovitosti". A je to velmi podobné, jako si namlouvat, že "tahle kráska přece musí být v posteli nej..." :twisted:
lemra79

Příspěvek od lemra79 »

modelář píše:Když ono posuzovat vlastnosti dezénu pneu (tím spíše pak protektoru) jen podle jeho vzhledu je stejně ošidné, jako se vyjadřovat např. o pasivní bezpečnosti vozu na základě "vjemu jeho robustnosti" či o aerodynamických parametrech karoserie na základě její "kapkovitosti". A je to velmi podobné, jako si namlouvat, že "tahle kráska přece musí být v posteli nej..." :twisted:
No nevim, kdyz to vezmeme do dusledku, pasivni bezpecnost opravdu na prvni pohled nepozname. Ani tu slecnu jak dovedes rozhykat, na prvni pohled nepoznas.
Ale na prvni pohled si dovedes preci udelat predstavu o aerodinamice, to mi nerikej. Ten kdo se vyzna v pneumatikach snad taky dokaze odhadnout, co se od jakeho dezenu da ocekavat. Nebo se pletu?
modelář

Příspěvek od modelář »

Ano, bohužel se pleteš: Nejdůležitější vlastností M+S pneu je totiž samočistící schopnost a také počet lamel v záběru. A tohle na první pohled nepoznáš. Co do té aerodynamiky, tam to potom platí dvojnásob: Bez aerodynamického tunelu nebo přinejmenším prověřením CAD metodou nepoznáš vůbec nic.
S0T0

Příspěvek od S0T0 »

tak ty protektory HPL 4 maj vzorek prevzaty od nokianu... ktere jako nove jsou na snehu goood, ale zalezi jakou smes na ne pri protektorovani pak nanesou... znamy je ma ( technic protektor ) a na snehu jedou, ale dost huci.. jinak jak tu psal nekdo ty extremy, tak sem videl porsche boxter na pneu wanli... no comment, nechapu proc setrit na jedine veci co drzi auto na ceste :?
modelář

Příspěvek od modelář »

Problémem těch "převzatých" dezénů, které používají protektorovací fabriky, je mj. opotřebovanost původních dezénových forem. Aby to bylo jasnější: renomovaný výrobce namísto toho, aby původní formu, ve které se pneu tzv. "pečou", vyhodil, tak ji ještě výhodně prodá protektorovači. Pokud renomovaný výrobce přešel na nový dezén ještě před tím, než stačil původní formy zcela fyzicky amortizovat, je to ještě vcelku OK. Horší variantou je, když jsou formy už natolik opotřebované, že je nutno poněkud "zjednodušit" konfiguraci dezénu, aby byly ještě vůbec použitelné. Ono zjednodušení je pak samozřejmě podřízeno především nástrojařské schůdnosti bez potřeby výroby zcela nové formy, logicky tedy bez ohledu na původní záměry konstruktéra dezénu.

Výsledkem je protektor, který sice vypadá velmi podobně, jako původní pneu renomovaného výrobce, ani náhodou to však neznamená, že má také obdobné vlastnosti. A není to jen otázka použité směsi, ale i kardinální problém rozložení tlaků ve stopě, což je primárně funkcí kostry pneumatiky. A tu, resp. její vlastnosti, může protektorovač ovlivnit pouze výběrem, jenže ten je téměř vždy náhodný, bez jakýchkoli následných testů uniformity, a k zákazníkovi se tak nikdy nedostanou 4 protektory alespoň srovnatelných vlastností.
lemra79

Příspěvek od lemra79 »

modelář píše:Ano, bohužel se pleteš: Nejdůležitější vlastností M+S pneu je totiž samočistící schopnost a také počet lamel v záběru. A tohle na první pohled nepoznáš. Co do té aerodynamiky, tam to potom platí dvojnásob: Bez aerodynamického tunelu nebo přinejmenším prověřením CAD metodou nepoznáš vůbec nic.
Vubec nic? Vubec nic nepozná cvičená opice :wink:
modelář

Příspěvek od modelář »

Když ona i ta cvičená opice dnes už možná ví, že z hlediska parametrů aerodynamického obtékání není důležitý jen tvar pontonu karoserie, ale i proudění pod vozem, motorovým prostorem, kolem kol, resp. v jejich podbězích... Kromě toho auta stále ještě musejí mít vnější zpětná zrcátka (OK, tohle je ještě necvičená opice schopna pochopit), ale i stěrače, nejrůznější chladiče, vstup vzchuchu do interiéru, jeho výstup ven atd. atd. Je tohle vidět na první pohled?!

Věčná škoda, že většina výrobců dnes už raději nikde neuvádí hodnotu Cx toho kterého typu svého vozu, aby náhodou nevyšlo najevo, že to, co "vypadá tak dokonale aerodynamicky", je ve skutečnosti pouze "klamání tělem". Ono by se totiž "dokonale aerodynamické auto" nejspíše nikomu moc nelíbilo a/nebo by se v něm nedalo pohodlně sedět!

P.S.: Samozřejmě vím, že odpor vzduchu je součinem Cx a průřezu čelní plochy...
bjukemen

Příspěvek od bjukemen »

...to vam musím povedať znami včera kupil Audi A4 avant 3.0TDi Sline kolesa 18 a na nich gumy Kenda dobre ma nekleplo ked som to videl,auto za pol melona a činske šmejdy
FF

Re: Jaké pneu?

Příspěvek od FF »

Pitris píše:U značek olejů už to tady "proběhlo", a co tak gumy - jaké kdo jezdíte, a jaké s nimi máte zkušenosti? Já totiž teď "udělal" zkušenost na vodě s Matadorkama MP12 na (půjčené) feldě - a sorry - ale už nikdy více....
Ja som na jar kúpil nové MP12 a mám pocit, teraz po sezónnych skúsenostiach - akoby boli nejaké iné (lepšie, odhliadnúc od toho, že majú nový dezén) ako tie, čo tam boli predtým. Mám pár vychytených zákrut, kde to "testujem" a mám pocit, že sa trhnú neskôr ako tie staré. Nevyrovnaju sa síce služobným Continentalom, ale za 27,-€ je to v tejto "cenovej kategórii" dobrá voľba... :idea:
runda

Příspěvek od runda »

Aky rozmer a na akom aute?
FF

Příspěvek od FF »

Držíš sa?!

Felicia 1.3 40kW LPG 1999; 165/70 R13
hawkeye

Příspěvek od hawkeye »

ja mam zatial dobre skusenosti
s michelin energy saver - hlavne pre tych co jazdia na aute stale...maju v sebe uz cca 40.000km a podla dezenu zvladaju dalsich min 30.000km

zima goodyear ultra grip 7+ najazdenych zatial 20.000km, z toho teraz ale 5000km kedy su teploty 5-14st a podla dezenu zlvadaju v pohode dalsiu zimu a teda ale 20.000km...potom uz budu mat 3r a menim.
modelář

Příspěvek od modelář »

No, vypadá to tak, že Tě zajímá jedno jediné kritérium, a sice km výdrž. A to rozhodně není dobře...
Odpovědět