Zahraniční pokuty (popř. i ty domácí...)

Další nezařaditelná témata

Moderátor: Colommbo

Luigi

Zahraniční pokuty (popř. i ty domácí...)

Příspěvek od Luigi »

Ahoj, nemám moc rád rekordy všeho druhu. Asi proto, že jsem sběratel spíš těch negativních. O jeden se chci podělit.
Na začátku prosince 2025 mě přišla pokuta z Itálie. Že prý jízda po dálnici bez zaplacení mýtného. Vždyť to skoro nejde ! Ale co mě vykolejilo úplně, je že přestupek byl spáchán 22/6/2022 !
Ani se proti tomu nemohu bránit. Zaprvé si tu situaci už nepamatuji a za další už nemohu dokázat opak, protože banka takhle staré výpisy už nemá a stejně jsem v Itálii při placení dálnic přešel na hotovost, protože jejich mýtná brána mě nebere karty. Ptal jsem se v bance a prý neberou debetní karty. Pořídil jsem si proto kreditní - a stejně to nefunguje.
Asi předloni mě přišla pokuta z Janova po devíti měsících, což jsem považoval za extrémně dlouho.
Zaplatil jsem tedy 108,-E. Oni zpravidla člověku naúčtují celou dálnici od začátku.
Jaké z toho plyne poučení ? V dnešní době nás Big Brother sleduje na každém kroku. To, co bylo možné nedávno jen ve sci-fi filmech, kdy člověk jde po ulici, udělá přestupek a už o něm vědí, je dnes realita. I když se už snažím chovat jako kněz, tak to stejně občas nevyjde.

Takže kdyby se někomu zdálo, že už je to promlčené, tak v Itálii spíše ne.
Colommbo

Re: Zahraniční pokuty (popř. i ty domácí...)

Příspěvek od Colommbo »

Vidíš to, u nás už by to bylo promlčené. Nepíšeš, kolik to dělá (jestli stojí za to pídit se - viz dále), ale domnívám se, že nějaké promlčecí doby fungují (měly by) i v Itálii...
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40,
přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
BigBang
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BigBang »

Podle mě to poslali těsně před promlčením. Mě takhle přišla stejná pokuta z Brescii. Já to měl snad za 8€. V dopise bylo i přesně zmíněno kde. Hledal jsem hledal a našel, že jsme tam opravdu jeli - "dálniční" přivaděč, který vede přes opravdovou dálnici, asi tak 5km. Ofiko jsem to i horko těžko dohledal, mýtné brány žádné, platba pouze online. Ofiko poplatek za průjezd byl asi 1,50 €, zbytek správní poplatek.

Co se týče těch karet, tak jsem nikdy neměl problém s klasicnou debetkou. Poslední rok a půl používám revolut a ani s jejich kartou není problém. Všechny jsou to teda Visa karty.
A2 1.4TDI + T5 2.5TDI, 1.9TDI - Rav VMO
Cabrio 2.3E - 10w40
Fabia 1.2TSI - Rav SSL
KLE500 - Rep MotoSint 10w40
TnT899 - Rep MotoR 15W50
MX-5 - HPR 10w50, Technyx 75w85, Yac BVX 75w90
Ex: Rep El 505.01TDI 5w40, MO XF 5w40, XFS 5w50, XF 0w40, EE 5w40
Luigi

Příspěvek od Luigi »

Colommbo píše: čtv led 08, 2026 18:07 Nepíšeš, kolik to dělá (jestli stojí za to pídit se
psal jsem - 108 Euro. Není to málo, se skřípajícimi zuby to člověk zaplatí, ale zas to není tolik, aby se vyplatilo pro to něco dělat.
BigBang píše: čtv led 08, 2026 20:31 mýtné brány žádné, platba pouze online.
to je zvlášní, ale nedivím se. Oni Italové mají spoustu zvláštních postupů, které se jinde nevidí.
Třeba ta minulá pokuta z Janova byla asi 90 Euro za přestupek " otáčení se v pruhu určeném pro jiná vozidla" Jak si tohohle moh někdo všimnout na kamerovým záznamu...
Kamarád tam byl před pár lety fotit nějaké závody. Auto dal na hlídané parkoviště, kde u vjezdu seděl člověk a tomu zaplatil parkovné. Auto mu vykradli, několik hodně drahých foťáků. Tak to říká hlídači a on na to, že on tady nehlídá, že jen vybírá parkovné. Šel na policii. Dlouho se nemohl dozvonit, pak se otevřelo okno a vykoukla četnice. Povídá jí přes plot do toho okna co se stalo. Vyslechla ho a říká, že jim právě skončila pracovní doba, ať přijde zítra. A zavřela okno.
kornel

Příspěvek od kornel »

niet sa čo čudovať, že po tom čo v F1 Ferrari skončila úderka zahraničných inžinierov a vedenia sa nedokážu cca 20 rokov dopracovať k titulu.. špagetove hlavy majú vždy na všetko čas a klidek
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

Luigi: Ach so, myslel jsem, že 108 éček se týkalo pokuty z Janova po devíti měsících... :oops:
Valvoline ML 10W40,
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

Zato CR su v tomto na opacnom konci co sa rychlosti " vybavenia " tyka. Mne este niekedy ani nevychladne motor a uz beži poštárka s pozdravom. Niekedy mi to nosi priamo do práce :mrgreen:
Ale uz 5 x za sebou mi neprislo nic. Tak teraz neviem , ci som obstal bez pokuty alebo sa iba preorientovali na talianske tempo :D
"Věř si čemu chceš, ale nikomu to necpi"
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Shell HX7 10w40
Obrázek
HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
motorovy olej všeho druhu
Obrázek
Luigi

Příspěvek od Luigi »

Ajo, teď to vidím, napsal jsem to zmatečně Colommbo. Entschuldigung.
Ještě pro doplnění jak to chodí v Holandsku.
To je úplně jiná liga. Asi před třemi lety jsme byli na týden v Holandsku. Každý den jsme jezdili někam autem. Vrátili jsme se v sobotu. Následující týden jsem ve středeční poště měl dopis s pokutou. Ve čtvrteční poště další a v páteční další. Všechny za překročení rychlosti ze stejného radaru. Na omezené rychlosti 80 mi změřili jednou 83, 85, 88. Po odečtení tolerance. Dohromady asi 100 E.
Mají tam na to speciální úřad pro výběr pokut. Stránky mají samozřejmě také v češtině. Jmenuje se to "Centraal Justitieel Incassobureau".
V Holandsku se prostě těžko dá najít i ta nejmenší chybička. Mají všechno promyšlené a dotažené k dokonalosti.
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

Dnes jsem od Městské policie Český Brod obdržel PF2026... :mrgreen: V neděli 18.1. dopoledne na státovce I/12 od Kolína na Prahu v místě s omezením na 70 naměřeno 91, po odečtení tolerance 88, tož mám poslat 750 českých... Výzva k zaplacení datována 18.1. - to je ale fofr, MP halt pracuje 24/7...! :)
Valvoline ML 10W40,
BigBang
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BigBang »

To víš, maj kulový co na práci :roll:
A2 1.4TDI + T5 2.5TDI, 1.9TDI - Rav VMO
Cabrio 2.3E - 10w40
Fabia 1.2TSI - Rav SSL
KLE500 - Rep MotoSint 10w40
TnT899 - Rep MotoR 15W50
MX-5 - HPR 10w50, Technyx 75w85, Yac BVX 75w90
Ex: Rep El 505.01TDI 5w40, MO XF 5w40, XFS 5w50, XF 0w40, EE 5w40
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

Nedělní dopolední a tedy minimální provoz oběma směry, vozovka suchá, cestu znám jak svoje boty a o omezení rychlosti (nejen tam) samosebou vím. Není to omluva či výmluva, jen vysvětlení, že de iure jsem ubrat měl, de facto to nebylo vůbec zapotřebí. C'est la vie...
P.S. Na fotografii vlevo stavební úpravy jsou už nejmíň rok dokončené, betonová svodidla jsou dááávno pryč.
Obrázek
Obrázek
Valvoline ML 10W40,
Luigi

Příspěvek od Luigi »

To je fičák, tedy ta rychlost pokuty. Mohlo by to mít i svá pozitiva. Až bude občan něco od úřadu chtít, tak přání bude splněno také se stejnou rychlostí.
Hombre

Příspěvek od Hombre »

Loňský součet na pokutách činí 5500 Kč, z toho 50 éček u Innsbrucku, samozřejmě, taky za rychlost. A to si nevšimli, že mám propadlé STK. :mrgreen:
BMW R 1200 RT - Bělouš
BMW R 1200 RT - Baron
Valvoline All-Climate 20W-50
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Hodí se nadpis, a hodilo by se něco podobného i u nás. Každopádně v Polsku POZOR :!:
https://www.autozive.cz/polsko-pokuty-t ... .sznhp.box
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

Tož v tej Polsce už přestává všechna zabawa... :mrgreen: Naštěstí tam nejezdím, autem byl snad jen jednou asi před dvaceti lety.
Valvoline ML 10W40,
Odpovědět