motorový olej RAVENOL

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
abc

Re: motorový olej RAVENOL

Příspěvek od abc »

Dál bych DXG 5w30.
Corolla 1,6 2017
Mazda 2 1,3 2011
Hyundai i10 1,0 l 2024
gigy

Příspěvek od gigy »

díky moc, asi proč ne, nechám si poradit, nerozumím tomu :D jen koukám oproti tomu MO má trochu nižší to HTHS ale oproti těm 0w20 co dává fabrika je furt vyšší a tím že se to nedrtí po dálnící hodinu v kuse v otačkách tak to je asi zbytešný řešit hádám :D

a objednat ravenol se nemusím bát kdekoliv na netu tím že je tam ta kontrola kódem, je to tak?

Díky
kornel

Příspěvek od kornel »

dosahuje ten motor na tej dialnici v lete teploty oleja (v mieste merania - najčastejšie vana) 130°C a viac :idea: :?: ..ak nie, tak je to to posledné, čoho by si sa mal obávať v súvislosti s jazdou na dialnici pri vyšších otáčkach 3000-4000ot./min a HTHS oleja ktorý inak spĺňa predpis výrobcu motora.

Keď už, tak viac by som sa v tomto smere obával jázd po meste na nízke ot. a tvrdšie akcelerácie z nízkych otáčok v kombinácii s olejom nízkej dynamickej viskozity.. to je pre ložiská ale aj pre krúžky a steny valcov ten najviac tvrdý a poškodzujúci režim. Mechanizmus toho prečo to tak je, vysvetľovať snád nie je potrebné.
PUO

Příspěvek od PUO »

gigy píše: stř úno 25, 2026 12:01 Auto jezdí spíše kratší trasy po okreskách. (1-10 km, občas třeba 40). jednou za čas ale dostane za "uši" výjezdem do docela dlouhého kopce s vysokým převýšením, kdy se motor docela točí aby to jelo. Dálnici skoro ne.
Na tieto jazdné pomienky 0W30 , 5W30 ACEA A5,A7 resp. ILSAC GF6,GF7 , API SP, SQ - úpne postačujuce viskozity, aj z rezervou.
Občasný výjazd do kopca nie je žiadna extrémna záťaž. Tu by som silno odporúčal výmeny max 8 tis. km. Zvlašť pri týchto boxeroch. :!:
OT. Odporučil by som pridávať aditiva do paliva - napr. Vif, Wynns...
Sledovať pravidelne hladinu oleja. Tieto FB 20 sú hodne háklivé na zanedbaný servis :!: Skuste si vyhladať info na Subaru fore a pod.
Honda Civic 9G - 1.8 i Vtec
RAVENOL ECS 0W20/ SFE 5W20 .
prevodovka: RAVENOL MTF2 75W80
Ford Fusion 1.4 Tdci
TOTAL HKR 5W30
prevodovka : CASTROL SYNTRANS MULTIVEHICLE 75W90
gigy

Příspěvek od gigy »

Díiy moc všem, vezmu ten DXG a do differencialů LS 75w90 - tam je požadavek jen API GL5 - tak to je snad dobrá volba
https://www.motora.cz/oleje/ravenol/man ... 556581.htm

Převodovku raději necháme udělat v autorizáku, stejně se doporučuje origo olej a chci mít jistotu že ej to duělané správně zrovna u té CVT převodovky

A díky za info, VIF určitě budem aspoň občas přidávat a za rok to asi ani 8k km nenajede, takže měnit budem po roce a bude snad sloužit dobře :-)
sosko

Příspěvek od sosko »

Známemu stúpne hladina oleja aj o 1cm nad max rysku po 8tis km, ktoré za rok spraví na tom konkrétnom aute. Režim : auto vonku stojí 2-3 dni, potom jazda 15km do práce, večer naspäť, auto deň stojí, na ďalší ide 700m do miestnych potravín. Dva dni stojí, ...atď obraz máte. Nechvaľne slávne 1,2puretechy, v Opli GrandlandX. Vyhádal aj výmenu oleja na záruku, ale iba raz. Už aj po 5tis menil, čo hladina stúpla toľko.

Čo tým chcem povedať, tak tie aditíva radšej zakaždým, kvôli mazivostným zložkám obsiahnutých (trebárs ten benzínový VIF). Ak dôjde aj pri tom boxeri k riedeniu, a predpokladám dochádza pri tom režime 1-10km jázd, nech je to palivo čo "najmastnejšie". To pomôže viac, ako drahší olej. A sledovať hladinu, nielen km priebeh a čas. Ak stúpne oproti poslednej výmene, vymeniť skôr. V podstate platí pre všetkých.
OctaviaIII Combi 1.6TDI 81KW 2016
Shell HU Professional AV-L 0W30 + Mann f.
Orlen Effecta;VERVA/Shell FuelSave + Wynns Supremium/BG HP 2256
Leto: Nokian Wetproof
Zima: BFGoodrich g-Force Winter2
tomxass

Příspěvek od tomxass »

Ahojte v norme VW 504.00/507.00 mám na výber podľa odporúčania Ravenolu:
VSW 0W-30
VMP 5W-30
SMP 5W-30
HSW 0W-30

Ten HSW je niečo ako lacnejšie VSW?
Skúšal ho niekto?
VSW som mal len raz, kvôli cene používam VMP.
Ale zas v zime bude lepší 0W-30 na časté štarty a ja mením max do 10t, v zime možno 7-8.
Volkswagen Passat B8 Highline Limousine 2.0 TDI DFGA
Motorový olej: Ravenol VMP 5W-30
DSG DQ381 olej: Ravenol DCT-LV
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

tomxass píše: pát úno 27, 2026 8:32 HSW je niečo ako lacnejšie VSW?
V podstatě ano. VSW má kvalitnější základ. olej.
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

sosko píše: stř úno 25, 2026 16:30 Známemu stúpne hladina oleja aj o 1cm nad max rysku po 8tis km, ktoré za rok spraví na tom konkrétnom aute. Režim : auto vonku stojí 2-3 dni, potom jazda 15km do práce, večer naspäť, auto deň stojí, na ďalší ide 700m do miestnych potravín. Dva dni stojí....
V případě lehkoběžných olejů typu ACEA A1/B1 či A5/B5, které mají již počáteční viskozitu posazenu níže, už i 4-5 % benzinu představuje vážný problém. A centimetr nad rysku bych řekl že to je klidně i 15% obsahu :oops: Konstrukčně zmršený motor a k jeho konci se majitel přibližuje hodně rychle i tím svým typem jízd :oops:

sosko

Příspěvek od sosko »

Áno, veď nakoniec už im tam lejú oficiálne 5W30 namiesto pôvodných 0W20, aby dizajnové prehrešky trošku zakryli. Preberali sme dávno v inej téme.
Ja som len chcel poznemať, že aj tími aditívami mazivostnými sa trošku dá tomu motoru pomôcť, v zmysle oddialiť možné problémy, ak dochádza k veľkému riedeniu palivom.
OctaviaIII Combi 1.6TDI 81KW 2016
Shell HU Professional AV-L 0W30 + Mann f.
Orlen Effecta;VERVA/Shell FuelSave + Wynns Supremium/BG HP 2256
Leto: Nokian Wetproof
Zima: BFGoodrich g-Force Winter2
gigy

Příspěvek od gigy »

Pitris píše: pát úno 27, 2026 9:36 V případě lehkoběžných olejů typu ACEA A1/B1 či A5/B5, které mají již počáteční viskozitu posazenu níže, už i 4-5 % benzinu představuje vážný problém. A centimetr nad rysku bych řekl že to je klidně i 15% obsahu :oops: Konstrukčně zmršený motor a k jeho konci se majitel přibližuje hodně rychle i tím svým typem jízd :oops:
Tohle mě docela zarazilo. Tahle atmosféra boxer od subaru je konstrukčně zmršený motor? Mají naopak docela dobrou pověst co jsem tak studoval.
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

Ten motor by neměl být boxer od Subaru, tak jsem to aspoň pochopil...
sosko píše: stř úno 25, 2026 16:30 Nechvaľne slávne 1,2puretechy, v Opli GrandlandX...
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40,
přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
gigy

Příspěvek od gigy »

Jo tak, já pochopil že to je k mému dotazu na to jaký olej do 2.0i subaru a trochu se vylekal :D
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

gigy píše: pát úno 27, 2026 16:10Tohle mě docela zarazilo. Tahle atmosféra boxer od subaru je konstrukčně zmršený motor?
Nene. Je to jak píše předseda. Týkalo se to těch motorů Puretech.

Luke

Příspěvek od Luke »

Zdar borci. Mám na vás otázku. Do svojí ovce RS, 169kw dávám Ravenol VST 5w40. Blíží se mi výměna. Olej jsem vždycky bral přímo z Německa ale tam ted není skladem. Jaky cz shop by jste mi doporučili abych nekoupil padělek? Nebo přemýšlím ze bych zkusil RCS 5w40. Ten bych bral přímo z DE.
Odpovědět