Pajero 3 2.5 TD vošlo viac oleja do prevodovky ako by malo..

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
Andra78

Pajero 3 2.5 TD vošlo viac oleja do prevodovky ako by malo..

Příspěvek od Andra78 »

pozdravujem Vás som tu novy ale idem nato hned zhurta kedže som hľadal už dosť dlho a nete a spravnu odpoved som nenašiel a vidim že to tu žije... možno niekto bude mať skusenost...

mám pajero 3 2.5 TD easy select ,5 stupnova manualna prevodovka

menil som olej vo svojej 5 stupnovej manualnej prevodovke kedže za studena sa veľmi ťažko radilo a čital som na viacerych forach že pomože lepši olej

čo sa tyka oleja už mam jasno kupil som petronas tutela 75w-85 a začal menit

podľa manuálu čo som dostal k tomu pajeru aj podľa roznych zdrojov na internete domacih zahraničnch by malo ísť do 5 stupnovej manualnej 3,2 l prevodoveho oleja

vypustil som stary a hned som videl že tam bolo odhadom pomaly 5 litrov stareho

začal som naplňať cez napúštaciu šrubu novy a podľa klasickeho návodu som dolieval dovtedy kym nezačalo pretekať von cez napúštaciu šrubu. ale tu je problem vošlo mi tam asi 4,4 litra oleja , tak už neviem všade čitam na forach a v návodoch že tam ma ist 3,2 litra ,, može mi to poškodit prevodovku ked tam vošlo 4,4 l ? mam vypustit a znižít hladinu na 3,2 litra? ake mate skusenosti vdaka...
nomacorc

Re: Pajero 3 2.5 TD vošlo viac oleja do prevodovky ako by malo..

Příspěvek od nomacorc »

Ze zkušenosti ono horší řazení způsobuje i příliš mnoho oleje v převodové skříni. Po výměně převodového oleje ve Foresteru v autorizovaném servisu Subaru šlo také hůř řadit, v terénu při větším náklonu z auta dokonce začal téct olej, naštěstí má měrku i na převodový olej, takže po přičichnutí co z toho teče a podle měrky mi bylo hned jasné, že převodovku v servisu přelili a v náklonu začal olej vytékat přes odvzdušnění převodovky. Po srovnání hladiny šlo řadit zase normálně... Jinak jsem našel že do 5° převodovky Pajera III má přijít necelé 3l oleje...
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

vacsina bezných manualnych prevodoviek sa vypusta a plni plus minus rovnako a to , že spodným vypustakom to vypustis a bocným napustacim napustis. Napustaci je sucasne kontrolný , napustas kym ti zacne vytekat. Absolutne blbovzdorne riesenie lebo takto to neprelejes ani keby si chcel. Jedina podmienka - auto musi stat vodorovne.
V niektorých sa da plnit prevodovka zhora . Vtedy obvykle býva bud mierka alebo kontrolný otvor. Ale to su skor vynimocne pripady a myslim, že ak by to bol tento pripad, urcite by sa to uz spomenulo.
Takže si myslim, že tu sa jedna o klasicky postup výmeny. A ak ti tam voslo viac nez hovori predpis potom bud mas nespravny predpis ( nemas to napriklad spolocne s rozvodovkou? )alebo jednoducho - bolo auto vo vodorovnej polohe pri výmene? Ja viem- blbost , ale neveril by si ...)
Inak aj tak nemas ako odmerat 3.2 l ako si spomenul vyssie. Leda by si to cele vypustil a spat dal iba odmeraných 3.2. Aj to nie je istota. Moze ti tam nieco zostat.... Jedine rozumne co vies urobit , je , ze chod na jamu aby auto stalo rovno a vyber plniacu skrutku a klasicky ako pri kontrole skontroluj hladinu. Ak je tam vela, tak to proste nechaj vytiect.
Mimochodom - radenie sa zlepsilo?
"Věř si čemu chceš, ale nikomu to necpi"
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Shell HX7 10w40
Obrázek
HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
motorovy olej všeho druhu
Obrázek
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

Andra78 píše: pon led 26, 2026 6:39 čo sa tyka oleja už mam jasno kupil som petronas tutela 75w-85 a začal menit
Ahoj! Jen tak mimochodem - jakou Tutelu 75W85 jsi koupil...?
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40,
přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Andra78

Příspěvek od Andra78 »

Pred pol rokom bolo pajero v servise /nie original mitsubishi servis/ tesne potom čo som ho kupil /jazdene/, vymena rozvodov a ine veci popritom som kazal vymenit aj ten olej v prevodovke dali tam total synfe 75w90

vtedy som to nejak neriešil hlavne aby bol vymeneny, no ale postupne ako prichádzala zima tak som si uvedomoval že za studena išlo radenie dosť ťažko bolo to trápenie.. najma 2 jka,,,, už ked sa to zohrialo bolo to lepšie potom som tu pozeral na nejaké príspevky a čital som že by možno pomohol original mitsubishi olej alebo tutela 75w85 transmision technyx tak som tu Tutelu presne kupil.

olej som dolieval presne podľa všeobecnych pravidiel auto v dielni na zemi na rovine vypustil sa všetok olej vypuštacou skrutkou vytieklo asi okolo 4,5 litrov oleja cca odhadom,čiže v tom servise tam dolievali tiež do plna/ a potom cez napuštaciu šrubu som postupne začal doplnať až dovtedy kym nezačal olej vytekať z napúštacej šruby a na moje prekvapenie tam vošlo 4,4 litra

doplňal som dobre do manuálnej prevodoky lebo redučkna prevodovka vyzera trocha inak neda sa to zameniť a tiež tomu nerozumiem lebo na internete sa uvadza že tam ma ist 2,8 L alebo podla mojej priručky v nemčine ma ísť 3,2 litra Odkedy som to tam nalial tak som s tym spravil asi kilometer domov... nakoľko som sa s tym bal ďalej jazdit :D neviem sa rozhodnuť či to nechat tak alebo to spustiť na nižšiu hladinu
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

Andra78 píše: pon led 26, 2026 21:04 ...potom som tu pozeral na nejaké príspevky a čital som že by možno pomohol original mitsubishi olej alebo tutela 75w85 transmision technyx tak som tu Tutelu presne kupil.
Díky za odpověď! Ona totiž existuje i Tutela Matryx, mající jiné složení a jiné vlastnosti. Technyx je dobrá a snad i správná volba, do převodovky své předchozí Omegy jsem ji kdysi použil taky a byl jsem víc než spokojen. :)
Valvoline ML 10W40,
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
BigBang
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BigBang »

Technyx jsem použil do špajzky MX-5 a taky řadí krásně :wink:

Hypoid v tom Mišákovi v převodovce není, ne?
A2 1.4TDI + T5 2.5TDI, 1.9TDI - Rav VMO
Cabrio 2.3E - 10w40
Fabia 1.2TSI - Rav SSL
KLE500 - Rep MotoSint 10w40
TnT899 - Rep MotoR 15W50
MX-5 - HPR 10w50, Technyx 75w85, Yac BVX 75w90
Ex: Rep El 505.01TDI 5w40, MO XF 5w40, XFS 5w50, XF 0w40, EE 5w40
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Jinak tady se píše o Pajeru MK-2
p-evodovy-olej-mitsubishi-t8125.html nevím jaký tam je rozdíl s Tvým, ale jestli by tam fakt patřila SAE 75w80 tak vedle event. přelití té převodovky může být problém s řazením i kvůli SAE 75w85.
I když teda ta Tutela Technyx má nízkoteplotní charakteristiku opravdu dobrou....
Navíc bych řekl že ten Total SYN FE 75w90 tam moc vhodný není. 🙁 Ony některé servisy mají v sudu "něco" co jde možná použít pro většinu aut, nicméně NE pro všechny 🤨
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
hanz95

Příspěvek od hanz95 »

Předopokládám, že bude mít stejnou převodovku jako MK2 (původně by se měla vyskytovat už u MK1). Problém s řazením bude i skrze tu 75w85, sám jsem jí nalil (Ravenol MTF-1) a v létě to bylo dobrý, ale jak teploty klesly, hodně se to zhoršilo. Problém s řazením dvojky, a ostatní kvalty taky nejsou hitparáda. Tenhle víkend se kočeně dostanu k výměně oleje (mimo jiné), tak pak budu moci poreferovat. Pokud bude i MTF-2 stát za starou bačkoru, tak jedině originál DiaQueen.
Andra78

Příspěvek od Andra78 »

takže to nechavam tak nebudem znižovat hladinu, ked do tej prevodovky vošlo 4,4 litra oleja tak to asi tak ma byt ,, spravil som odvtedy s autom asi 100 kilometrov mam dojem že to radenie sa zlepšilo sice sa trocha momentálne oteplilo ale s tym predchadzajucim olejom synfe 75w90 sa radilo horšie za studena aj pri takychto teplotách ako su teraz...,,,samozrejme nejde ta prevodovka ako nová ale je to o niečo lepšie a to stačí nato aby to možno predlžilo jej životnost
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

Andra78 píše: pon led 26, 2026 21:04 Pred pol rokom bolo pajero v servise /nie original mitsubishi servis/ tesne potom čo som ho kupil /jazdene/, vymena rozvodov a ine veci popritom som kazal vymenit aj ten olej v prevodovke dali tam total synfe 75w90
Ještě to tu nepadlo, ale jen mě napadlo ( :D ) - manuální převodovka není žádná extra složitost a pokud se špatně řadí (třeba jen některé) stupně, můžou být na vině z nějakého důvodu špatné/opotřebené synchronizační kroužky, třeba i v důsledku špatně zvoleného (API GL5 namísto GL4 či GL4+) oleje někdy v minulosti. Mám-li pravdu, už se to do původního stavu nezlepší sebelepším olejem...
Valvoline ML 10W40,
hanz95

Příspěvek od hanz95 »

Takže po výměně oleje (Ravenol MTF-2) mohu říct, že řažení jde lépe, mnohem lépe než se 75w85. Do převodovky ME580807 jsem dal cca 2,6-2,7l oleje. Každopádně synchrony to už nezlepší, leda by na nich byl zbytek starého oleje, který by se postupně smyl, ale to netuším, v převodovkách se spíše nevyznám.
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

Myslim , ze sa vsetci sustredime iba na cast systemu a zabúdame na ostatne veci co sem vstupuju.
Z " ucebnice " vieme , ze problemy moze spisobovat:
1. Spojka
2. Olej
3.synchrony
....toto uz bolo spomenute.
Ale zoznam co treba pri diagnostikovani skontrolovat ešte pokracuje.
4. Lanovody
5. Zla technika jazdy.
A tieto dva skoro nikto neriesi.
Takze by som skontroloval lanovody - ci nie su opotrebene, nedrhnu.( Hlavne klbiky na koncoch) ..aj kulisu. (Honda to ma napríklad aj v plane udzby ako pravidelnu kontrolu )
A k technike jazdy - zakladne pravidlo - spojku vysliapnut uplne k podlahe.
Dodatkovy tip - kontrola / vymena spojkovej kvapaliny, riadne odvzdusnenie. Vypinacia vidlica v mieste kde na nu dolieha tlacna tycka pomocneho spojkoveho valca - namazat.
"Věř si čemu chceš, ale nikomu to necpi"
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Shell HX7 10w40
Obrázek
HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
motorovy olej všeho druhu
Obrázek
hanz95

Příspěvek od hanz95 »

S technikou jízdy máš pravdu, ale předpokládejme, že ta je správná. Stav kapaliny by mohl mít vliv také, ale myslím, že zanedbatelný. Spíš bych viděl možný problém ve vylítané kulise (Pajero nemá lanovody, ale kulisu připni na převodovce). Vypínací vidlici ve styku s válcem namazat je dobré, ale reálně to vydrží tak půl roku, než se to vodou a bordelem omyje (když nepočítám bahnění, tam to je pryč hned). Konkrétně v mém případě je všechno v cajku, takže já už jen ty synchrony, hlavně na dvojce.
Odpovědět