chladicí nemrznoucí směs
Moderátor: Colommbo
Re: chladicí nemrznoucí směs
no jo...to je zrejme ta fosforovo zlto zelená. Ano v usa je velmi rozsirena .
Co sa tyka univerzalnosti - aj tu sa da bezne kupit Valvoline all vehicle. Bezfarebna, trochu do zlta.. Odporuca sa ako poplachove riesenie ked nie je po ruke ta spravna. Chem. zlozenie neviem. Ale na rozdierl od tej Prestone sa da zistit na ich stranke. Hlavne tam ma schvalenia a normy. Tato Prestone nema nic. Ale to je u amikov bezne.
A co sa zivotnosti týka? Ruku na srdce - kolko ludi nikdy v zivote kvapalinu nemenilo. Leda tak pri deravom chladici.
Ale to je ich vec . Pravdepodobne ak neriesia toto asi ani ine veci... hlavne "druhý" majitelia prevadzkuju auta casto bez akejkolvek udrzby ich vztah k nim je cisto spotrebny... o nejakom plane udrzdy ani netusia , leju tam co najdu v markete na polici a auto proste ide kym sa nezastavi.... a uz 10 rocne auto sa casto povazuje za stare.
Co sa tyka univerzalnosti - aj tu sa da bezne kupit Valvoline all vehicle. Bezfarebna, trochu do zlta.. Odporuca sa ako poplachove riesenie ked nie je po ruke ta spravna. Chem. zlozenie neviem. Ale na rozdierl od tej Prestone sa da zistit na ich stranke. Hlavne tam ma schvalenia a normy. Tato Prestone nema nic. Ale to je u amikov bezne.
A co sa zivotnosti týka? Ruku na srdce - kolko ludi nikdy v zivote kvapalinu nemenilo. Leda tak pri deravom chladici.
Ale to je ich vec . Pravdepodobne ak neriesia toto asi ani ine veci... hlavne "druhý" majitelia prevadzkuju auta casto bez akejkolvek udrzby ich vztah k nim je cisto spotrebny... o nejakom plane udrzdy ani netusia , leju tam co najdu v markete na polici a auto proste ide kym sa nezastavi.... a uz 10 rocne auto sa casto povazuje za stare.
"Věř si čemu chceš, ale nikomu to necpi"
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Shell HX7 10w40

HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
motorovy olej všeho druhu

Shell HX7 10w40

Ono jako vysmívat se něčemu co neznáte...
Narazil jsem na ni co sleduji fórum Explorer, kde kamarád tam napsal jako odpověď, že ji používá už dlouhou dobu všech aut, že je to v USA zavedená značka na špici trhu ... Já ji objednal a zkusím, není na tom nic špatného. Těch 480.000km asi nenajedu tak za 10 let dám vědět jak jsem byl spokojen.
https://www.prestone.com/product/presto ... dy-to-use/
Jarson, v odkazu máš i technický list docela dlouhej.
Jiří, nevím které jsou jiné ověřené kapaliny na trhu, znal jsem jen Fridex stabil, nyní modrou a růžovou kde píšou na 3roky modrou a růžová tuším na 5let a také jim věřím. Do cizích jsem se zatím nepouštěl, neřešil.
Budu muset vypustit z Mavericka, potřebuji vyměnit egr a jde přes něj chladivo, tak šoupnu zrovna novou a nemusím proplachovat. Vyměním zrovna i u Explorera, mám tam modrou asi 6 let.
Nemohu najít popis o Prestone, kde psali, že je dává Toyota, Ford (+ další) jako prvonáplň.
Narazil jsem na ni co sleduji fórum Explorer, kde kamarád tam napsal jako odpověď, že ji používá už dlouhou dobu všech aut, že je to v USA zavedená značka na špici trhu ... Já ji objednal a zkusím, není na tom nic špatného. Těch 480.000km asi nenajedu tak za 10 let dám vědět jak jsem byl spokojen.
https://www.prestone.com/product/presto ... dy-to-use/
Jarson, v odkazu máš i technický list docela dlouhej.
Jiří, nevím které jsou jiné ověřené kapaliny na trhu, znal jsem jen Fridex stabil, nyní modrou a růžovou kde píšou na 3roky modrou a růžová tuším na 5let a také jim věřím. Do cizích jsem se zatím nepouštěl, neřešil.
Budu muset vypustit z Mavericka, potřebuji vyměnit egr a jde přes něj chladivo, tak šoupnu zrovna novou a nemusím proplachovat. Vyměním zrovna i u Explorera, mám tam modrou asi 6 let.
Nemohu najít popis o Prestone, kde psali, že je dává Toyota, Ford (+ další) jako prvonáplň.
Ford Explorer V6 4.0 lpg 1998, Shell HU 5W-30 SL ATF MaxLife
Toyota SiennaV6 3,5 2007 Rowe RS 0W-40 ATF MaxLife
Peugot 206 1,4i, 2005, Total Q 5W-40 ATF MaxLife
MB GLK 320CDI 3,0 2009, MB 5W-30, ATF MB
Honda Jazz1,25, 2005, Ravenol SSL 0W-40
Na fóru Explorer přibylo další hodnocení ve smyslu Prestone je v USA špička, jen to nesmí být to Prestone míchané v Polsku.
Takže mám lepší destilku.

- Colommbo
Já se tomu (ani tobě) nevysmívám, Toníku, chraňpánbu... Jen jsem chtěl mezi řádky naznačit, že bych si sám tento produkt nepořídil a proč... 
Navíc jsi původně napsal
Navíc jsi původně napsal
- což pro mě jako doporučení je opravdu moc málo. Jestli to tam ale zmínil tvůj kamarád (jehož znáš a věříš mu), to je pak jiná káva... A koneckonců do amerického vozu (Explorer) americkou chladící kapalinu!
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Valvoline ML 10W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Asi bude nieco na tej polskej produkcii. Nehladal som, neman teraz velmi cas, tak len recenzie z allegra.
No nepotesia velmi. Viac staznosti na nizsi nez deklarovany bod mrazuvzdornosti ( az len -22 namiesto -37) a tiez nizsi nez deklarovany bod varu.
Na druhej strane - viem ja ako to dotycny recenzent meral? Niektorí priamo vo fľaške - to beriem. Ale ak po naplneni....mohli mu tam zostat napr.z vody a uz to ma nariedene.
Cert ho vie. Asi by si si to Tonny mal tiez najprv zmerat. Aspon tu mrazuvzdornost. Aj ked u teba asi nehrozi ani minus 15. Alebo ano?
No nepotesia velmi. Viac staznosti na nizsi nez deklarovany bod mrazuvzdornosti ( az len -22 namiesto -37) a tiez nizsi nez deklarovany bod varu.
Na druhej strane - viem ja ako to dotycny recenzent meral? Niektorí priamo vo fľaške - to beriem. Ale ak po naplneni....mohli mu tam zostat napr.z vody a uz to ma nariedene.
Cert ho vie. Asi by si si to Tonny mal tiez najprv zmerat. Aspon tu mrazuvzdornost. Aj ked u teba asi nehrozi ani minus 15. Alebo ano?
Shell HX7 10w40

Shell HX7 10w40

Jarson, vyzkouším, změřím. U nás tedy dlouho nebylo ani pod -10°C i když plánuji tuto zimu na sever za snížkem ale s méďou. Dám vědět. Budu měnit v Exploreru a Mavericku. Jde koupit i koncentrát, dalo by se doladit.
Pozri, ak kupujes z allegra, si chraneny. Teda mozes tovar bez problemov vratit. Asi to zmeraj ked to pride a uvidis sam , ci to pouzijes alebo vratis. No stress 
Shell HX7 10w40

Shell HX7 10w40

Tie -15, -20 ani nekupujte. Už pri -5 to hneď zamrzne na skle po utretí stieračmi 
Honda Civic 1.4iS 66kw => FANFARO VSX 5W40 + PURFLUX LS350
Mazda 3 1.6i GTA 77kw => Valvoline SynPower 5W40 + CHAMPION COF100116S
- Colommbo
Probíráme tutaj kapalinu chladící, nikolivěk do ostřikovačů. Ale jinak máš pravdu - na skle vytvořený tenký film mívá tendenci (z)mrznout dřív a rychleji než kapalina samotná v nádobce. 
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Heuréka 
Shell HX7 10w40

Shell HX7 10w40

- Durex
- Kontaktovat uživatele:
Nečetl sem celé vlákno. Ale abych byl k tématu. Na silnicích jezdí mnoho vozidel,které mají v chladicim systému 10 a více let starou kapalinu. Alespoň co se motorek týká. Dřív,když byl svět ještě v pořádku,tak sme znali několik barev. Hlavně zelenou a modrou. A teď nemyslím anilinové barvičky,po kterých Škopkovým pošli králíci. 
Největší bordel do toho vnesl koncern a to s příchodem červené a fialové barvy a označením g12,g12+ a g12++ a taky g13. Když ještě si vezmu,že je tu žlutá,která je vlastně stejná jako zelená... někdy se ptám proč se ve věcech záměrně dělá bordel.
Pak jsou tu lidi,kteří si myslí,že když do motoru na zelenou kapalinu dají červenou,která má delší životnost,tak že mu prokáží dobrou službu.
No a pak je tu spousta servisu,co měří chladící kapalinu a když je do mínus 25,tak je přece super. Jako by snad hlavní úkol chladící kapaliny bylo její nezmrznutí.
Taky je krásně vidět,že ta prvonaplň je taková hutná a sytá. A pak měníte kapalinu a přijde vám,že je to už min 2x naředěné.
Z osobní zkušenosti vím,že prvonaplně vydrží relativně dost a brzo bych se ji nezbavoval. Nicméně kapalinu je potřeba měnit,protože stará chladící kapalina dokáže udělat pěknou paseku. A samozřejmě je nejlepší to,co do motoru patří,ale když je člověk v nouzi,tak platí to samé co s olejem. Lepší něco než nic. Zažil sem moc motorů, které jsou stavěny na japonskou zelenou a několik let jezdí na červené kapaliny a jsou bez ztráty kytičky.
Největší bordel do toho vnesl koncern a to s příchodem červené a fialové barvy a označením g12,g12+ a g12++ a taky g13. Když ještě si vezmu,že je tu žlutá,která je vlastně stejná jako zelená... někdy se ptám proč se ve věcech záměrně dělá bordel.
Pak jsou tu lidi,kteří si myslí,že když do motoru na zelenou kapalinu dají červenou,která má delší životnost,tak že mu prokáží dobrou službu.
No a pak je tu spousta servisu,co měří chladící kapalinu a když je do mínus 25,tak je přece super. Jako by snad hlavní úkol chladící kapaliny bylo její nezmrznutí.
Taky je krásně vidět,že ta prvonaplň je taková hutná a sytá. A pak měníte kapalinu a přijde vám,že je to už min 2x naředěné.
Z osobní zkušenosti vím,že prvonaplně vydrží relativně dost a brzo bych se ji nezbavoval. Nicméně kapalinu je potřeba měnit,protože stará chladící kapalina dokáže udělat pěknou paseku. A samozřejmě je nejlepší to,co do motoru patří,ale když je člověk v nouzi,tak platí to samé co s olejem. Lepší něco než nic. Zažil sem moc motorů, které jsou stavěny na japonskou zelenou a několik let jezdí na červené kapaliny a jsou bez ztráty kytičky.
Suzuki GSX 1300R Hayabusa, Suzuki GSXR 750W, Honda CBR 400RR, Honda CBR 600F3, KTM EXC 300 2T, Honda VFR 750,Suzuki Inazuma 750, Kawasaki ZX7R -2x, Kawasaki GPZ 900,Suzuki SV 650, CFMOTO 800 MTX,Fiat Ducato 2.3 JTD
Moto-Emergency motoservis
Ups...to malo byť to vedľajšieho vlákna
Honda Civic 1.4iS 66kw => FANFARO VSX 5W40 + PURFLUX LS350
U prvonáplně není důvod nerespektovat servisní pokyny výrobce - jen on tuší co tam ve výrobě lijí a za jak dlouho se vyčerpají antikorozní přísady. U Civika předpis říká vyměnit prvonáplň po 10 letech a pak tuším každých 5 let.
- Durex
- Kontaktovat uživatele:
Vztahovat sem to zase k motorkam. Tam by to už chtěli po 3 letech. 10 let je ok. To bych neprekračoval
Suzuki GSX 1300R Hayabusa, Suzuki GSXR 750W, Honda CBR 400RR, Honda CBR 600F3, KTM EXC 300 2T, Honda VFR 750,Suzuki Inazuma 750, Kawasaki ZX7R -2x, Kawasaki GPZ 900,Suzuki SV 650, CFMOTO 800 MTX,Fiat Ducato 2.3 JTD
Trošku problém je v tom že většina lidí / servisů změří jenom mrazuvzdornost. Ta se ale časem (pokud to někdo nedolije jen vodou) nesnižuje.
Na rozdíl od alkality jenž časem klesá a kapalina pak ztrácí antikorozní vlastnosti
Se všemi neblahými důsledky pro motor....
Na rozdíl od alkality jenž časem klesá a kapalina pak ztrácí antikorozní vlastnosti
Se všemi neblahými důsledky pro motor....
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.
Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF