Tak neviem, či sa zle vyjadrujem, ale odpovede sú mimo položenej otázky.
Stále opisujete výhody nízkej viskozity pri brzdách s ESP. To je asi jasné a táto kvapalina je tam odporúčaná. To ďalej neriešme.
Ale otázka stojí, či má tá kvapalina výhody aj pri brzdách bez ESP?
A či nie je pri brzdách bez ESP výhodnejšie použiť kvapalinu s vyššou viskozitou?
V brzdovom potrubí je pohyb brzdovej kvapaliny minimálny. Tam sa mení hlavne tlak.
Ved uz to bolo napisane.
Zasadny prinos ti v klasickom systeme neprinesie. Bude to brzdit plus minus rovnako. Jedine snad tvoj pocit, ze nemusis tak tlacit na pedal, hlavne v chladnom pocasi. To je ale subjektivne info od ludi , co to takto dali do " klasickych" aut.
Ja osobne mam ate sl6, co by tiez mala byt s nizsou viskozitou a to aj v 33 rocnom aute kde je este predpis dokonca dot3 a brzdí to ...proste normalne.
"Věř si čemu chceš, ale nikomu to necpi"
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Shell HX7 10w40
HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
motorovy olej všeho druhu
Erik82: Ahoj! jediným společným místem brzdového a spojkového okruhu je právě a jen nádobka, vedení jsou každé extra.
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90 "Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Colommbo píše: ↑stř říj 08, 2025 20:20Erik82: Ahoj! jediným společným místem brzdového a spojkového okruhu je právě a jen nádobka, vedení jsou každé extra.
No zrovna že aj tie nadržky mam ja dve, jedna taká s čiernym vekom ploská, s nejakým systémom odvzdušnenia alebo čo taká guma je vo vnútry vrchnáku - brzdová.
Potom je tam taká maličká valcového tvaru šedý vrchnák - spojková
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90 "Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Ta větší nádobka je pro brzdový a ta menší pro spojkový okruh. Každý je zvlášť a brzdová kapalina se mění v obou systémech, a taky zvlášť. A jestli není ve spojce dělaná 10 let (v brzdách snad určitě už ano ) tak už teď je pozdě
V servisnej knižke som našiel výmenu Brzdovej kvapaliny uvedenú, či to zahrňalo aj spojkovú neviem. Manuál sa tvári že to je jeden servisný úkon .
Robilo sa to ešte v DE, tak môžem dúfať. Ja som dal meniť všetky kvapaliny krátko po dovoze, ale nebol som pri tom nakoľko to robil človek v ktorého mám dôveru. Len som mu dodal kvapaliny - origo Honda DOT4 - 2x 500ml.
Každopádne obe nádržky obsahujú pomerne číru priezračnú kvapalinu,
To isté po 2r idem spraviť ohladom brzd a spojky aj teraz, poviem nech mi ofotí čo s tej spojky vytieklo pre zaujmavosť.
Brzdovky DOT4 se míchat mohou (NE s DOT5 !!) a když jsou SAE J1703 a/nebo SAE J1704 tak v pohodě. Dej co myslíš. Jen jestli je v autě ESP či ASR, měla by to být ta nízkoviskóznější (LV, SL6 aj.)
Vyše 15 eur za 1/2 litra brzdovej kvapaliny? To je prehnaná cena. Mokrý bod varu má iba 240 st. C (podľa popisu).
Honda to aj tak nevyrába a brzdová kvapalina sa (väčšinou) mení každé 2 roky. Treba iba zvoliť správnu viskozitu (ESP?) a vybrať tú, ktorá má vyšší bod varu. A hlavne, pravidelne meniť.
Ak sa kvapalina včas mení, nie je vidieť rozdiel vo farbe vypúšťanej kvapaliny.
Napríklad ATE je podstatne lacnejšia a je kvalitná. Nízkoviskózna (700 mm2/s) SL.6 má mokrý bod varu 265 st. C a Type 200 s vyššou viskozitou (1400) až 280 st. C. Type 200 má uvádzanú životnosť 3 roky.
Ja mám teraz pomerne lacnú ELF Frelub 650. Mokrý bod varu 280 st. C a viskozita 1300 mm2/s. Cena za 1 liter do 9,- eur.
V spojke nie je kvapalina tepelne zaťažovaná. Stačí aj nižší bod varu a menej častá výmena. Ale väčšinou je výhodnejšie kúpiť primerané množstvo rovnakej kvapaliny, keď sa mení súčasne s brzdovou. Zvyšok kvapaliny nemá zmysel odkladať. Nasaje vlhkosť zo vzduchu (je hygroskopická) a znehodnotí sa.
Príspevok o brzdách som presunul.
Naposledy upravil(a) emge dne čtv říj 09, 2025 18:27, celkem upraveno 2 x.
Erik: Tak ako bolo spomenuté vyššie - DOT 4 a DOT 4 LV
sú navzájom miesatelne. DOT 4 a DOT 5 už nie!
Navyše kvôli ESP a ASR systémom je vhodnejšia tá LV!
Takže v pohode Ja sa tak isto chystám na výmenu
kvapaliny. Zoberiem buď ATE ,MOTUL alebo RAVENOL.
Honda Civic 9G - 1.8 i Vtec
RAVENOL ECS 0W20/ SFE 5W20 .
prevodovka: RAVENOL MTF2 75W80
Ford Fusion 1.4 Tdci
TOTAL HKR 5W30
prevodovka : CASTROL SYNTRANS MULTIVEHICLE 75W90