VW, Audi, Škoda a Seat - nejen JAKÝ OLEJ ?

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
PUO

Re: VW, Audi, Škoda a Seat - nejen JAKÝ OLEJ ?

Příspěvek od PUO »

Jarson1: Dve strany dozadu bola v tomto vlákne začatá nová téma (28.8.), vysoká teplota oleja. Každý diskutujúci sa držal
témy!! A potom prišiel prvý "príspevok" od Jeromeho - 4.9. -
. Úplne od veci z Jasnou provokáciou!!
Honda Civic 9G - 1.8 i Vtec
RAVENOL ECS 0W20/ SFE 5W20 .
prevodovka: RAVENOL MTF2 75W80
Ford Fusion 1.4 Tdci
TOTAL HKR 5W30
prevodovka : CASTROL SYNTRANS MULTIVEHICLE 75W90
rosso

Příspěvek od rosso »

Já tam vidím na konci jeho postu tento: :mrgreen: smajlík. Chlapci, trocha nadhledu :wink:
PUO

Příspěvek od PUO »

Nadhľad je naozaj super. To myslím úplne vážne.
Ale keď dokážeš čítať niekedy aj medzí riadkamy , čo nie je napísané....
Honda Civic 9G - 1.8 i Vtec
RAVENOL ECS 0W20/ SFE 5W20 .
prevodovka: RAVENOL MTF2 75W80
Ford Fusion 1.4 Tdci
TOTAL HKR 5W30
prevodovka : CASTROL SYNTRANS MULTIVEHICLE 75W90
kornel

Příspěvek od kornel »

rosso píše: pát zář 05, 2025 15:40 Já tam vidím na konci jeho postu tento: :mrgreen: smajlík. Chlapci, trocha nadhledu :wink:
Áno nadhlad je fajn.. ale zároveň aj príčetnosť..
Ak niekto nemá nič k odbornej téme z len provokácie svojimi infantilnymi nezmyslami , tak nech sa nezapaja.. a čudujem sa moderátorovi že mu to nevadí. Hlavne že sa tu idete niektorí po*** z toho keď toho tažkeho praktika dám dole a to hlavne argumentačne a faktami 😂
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

PUO, možná by chtělo si sundat z očí černobílý filtr. Psal si tady onehdy že si na straně vzájemného respektu ale toho pána na "k" budeš obhajovat jenom proto že jste spolu na lodi 0w20 a vůbec ti nevadí jeho tady způsob vyjadřování ?? Nuže několik ukázek pro připomenutí že on se tu snaží docela nadávat....
kornel píše: pát čer 13, 2025 16:17....makovicu miesto hlavy máš ty od kedy si personálu v pôrodnici spadol na zem.. ale klasika pribrzdený slabomyselný dezolát nechápe, že je pribrzdený... Normálne ukážkový prípad Dunnig-Kruger efektu tento šašek fóra
kornel píše: pát čer 13, 2025 19:30 Kľudne si toho šaška obhajuj..jednak je mi to úplne u prdele a jednak od teba to nie je žiadne prekvapenie..
A když to admin zarazil tak začal jinde
kornel píše: pát čer 13, 2025 21:20 Keďže sa téma "Astra G" zamkla a miestny saso sa tam ešte stihol vyjadriť na moju adresu.. tak reakcia sem..

Jerome to, že ty si obmedzenec, ktorý má zopár slabých informácii v tribologii a žiješ z nich 15 rokov , je tvoj problém ..
Ano, napsal jsem mu že je buran. Ale klidně mu můžeš vyřídit že pokud se ho to dotklo že se mu omlouvám. U nás je to bráno jako slušný výraz.

Pro namyšleného sebestředného sprosťáka....
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
kornel

Příspěvek od kornel »

Ty zoro pomstiteľ 🤣 ty si ma tu uz toľkokrát bezdôvodne a opakovane napádal a navazal sa do mňa v osobnej rovine (dokonca moju rodinu si si zobral do gamby) , a to ešte dávno pred tým než som ja na teba čo len jedinu negatívnu poznámku napísal na tomto fore... že sa z teba môžem akurát tak zasmiať 👌 a mal by si tak maximálne čušať.
Minule som ti napísal , aby si si hľadel svojho lebo ja teba mám na háku ty trápny panacik..

Spomínaš tu PUA.. pritom sám si ho tu nedávno častoval a negatívne sa o ňom vyjadroval.. tak co tu teraz hrajes divadlo ty pokrytec.. 👌👌 na rozdiel od teba som si tu nikdy nepotreboval nikým kryť chrbát , ale idem sám za seba a priamo ty zorro

P.S a to že vytrhávas veci z kontextu konkrétnych diskusii , je čista slizka úbohosť.. ale od teba to nieje prekvapenie. K téme ako vždy nemáš nič odborné, akurát čakáš na zámienku si liečiť mindrak z toho, že som ti zbúral ten tvoj dogmaticky domček.. takze nie , mňa sa nedotklo nič od teba , ja teba absolútne totiž neriešim ak si si to ešte stále nevšimol.. to ty máš problém so mnou 😉
emge

Příspěvek od emge »

kornel píše: pát zář 05, 2025 14:40...kedže nemáš absolútne žiadne znalosti v obore, ale že žiadne.. normálne je na smiech, že niekto ako ty sa vôbec má potrebu vyjadrovať k odborným témam..🤦)
Tak sa vráť do obory. Presne tam svojim správaním patríš. A zober si so sebou aj svoje frustrácie.

PUO, aký má zmysel vyťahovať niečo, čo niekto napísal pred X stranami? Tu kazí diskusiu kornel svojimi infantilnými poznámkami. Pre koho je prínosom takáto "diskusia"?

PS pre bratov z poza rieky Morava. Český výraz "v oboru" sa po slovensky povie "v odbore". Výraz "v obore" má úplne iný význam. Obora je ohrada pre "divoké" zvieratá.
Shi

Příspěvek od Shi »

jarson1 píše: čtv zář 04, 2025 20:37 Ja som nasiel na " prvu dobru" taketo vseobecne info:
https://www.intercars.cz/clanek/1169-ja ... eho-oleje/
Z toho sa da dozvediet viacmenej to co som vedel , s tym teda , ze u diesla by mala byt " bezna" teplota dokonca nizsia nez u benzinu. Takze tu moja uvaha sa ukazuje ako nespravna. Aj som si to myslel tak nejak logicky ale viem ja ako je to u tych modernych? Hreje sa to okrem motora aj v turbe, potom tie dpf regeneracie...tu naozaj nie som doma.
Kazdopadne kvalitne synteticke oleje by podla toho mali mat stale dostatocnu rezervu.
No iste, nie je to žiadna diplomovka , ale ...
Ty informace v článku jsou podle mě dost poplatné době, kdy byla "in" viskozita 5w-40, což bude tak 20 let.
Oktávky 2.0 TDI, které jsem viděl v Německu na dálnici, mívaly i při celkem rychlém tempu ty teploty oleje max kolem 115 stupňů, což je o +20 stupňů víc, než byla teplota obvyklá. V posledních letech navíc asi všichni výrobci šli cestou zvyšování tepelné účinnosti a snahy snížit běžnou provozní teplotu, takže vidět takhle teploty kolem 125, tak bych přemýšlel o tom jestli vysoká teplota oleje náhodou nekopíruje teplotu vody a jestli neblbne termostat nebo nějaké z čidel teploty nebo jestli auto nemá nějaký další problém. Indikátoru teploty vody na palubní desce se bohužel věřit nedá.

To, že tuhle teplotu zvládne každý slušný olej je pravda jen do okamžiku, než člověku dojde, že pokud se olej, který má běžně indikovanou teplotu 100 stupňů někde v motoru ohřeje na 150 stupň, tak olej který má teplotu 130 stupňů se někde ohřeje na 180 stupňů, atd.

Každpádně při těchto teplotách bych zapomenul na olej 0w30 a hledal bych 5W-30, který by měl nízkou odparnost a pokud možnos takovou certifikaci výrobce, která zahrnuje nějakou zkoušku dobré odolnosti na vysoké teploty. Chtít něco s VW normou, tak bych určitě hledal něco s C30 normou, asi bych skončil u Mobil1 ESP 5w-30 nebo u mého oblíbeného Ravenolu kde bych šel do Ravenol VMP 5w-30.

Jinak jakési BMW s předepsaným olejem 0w-20 údajně při piánko jízdě drželo teplotu oleje kolem 100 stupňů, aby byla minimální spotřeba, ale jakmile se autu šláplo na krk, tak auto mělo snahu (při sundání nohy z plynu) stlačit teplotu oleje na 80 stupňů, aby si nachystalo dostatečnou teplotní rezervu pro nejbližší akceleraci. (Jak jsem nakoupil, tak prodávám.)
kornel

Příspěvek od kornel »

emge píše: pát zář 05, 2025 18:40
kornel píše: pát zář 05, 2025 14:40...kedže nemáš absolútne žiadne znalosti v obore, ale že žiadne.. normálne je na smiech, že niekto ako ty sa vôbec má potrebu vyjadrovať k odborným témam..🤦)
Tak sa vráť do obory. Presne tam svojim správaním patríš. A zober si so sebou aj svoje frustrácie.

PUO, aký má zmysel vyťahovať niečo, čo niekto napísal pred X stranami? Tu kazí diskusiu kornel svojimi infantilnými poznámkami. Pre koho je prínosom takáto "diskusia"?

PS pre bratov z poza rieky Morava. Český výraz "v oboru" sa po slovensky povie "v odbore". Výraz "v obore" má úplne iný význam. Obora je ohrada pre "divoké" zvieratá.
..jazyk sa vyvíja a úplne bežne sa v hovorovom neformálnom styku používajú výrazy aj také, ktoré sú známe ale nie sú z hľadiska oficiálneho slovníka spisovné ty lingvista .. zjavne si si trochu pomýlil fórum a zameranie 🤣 to choď teraz robiť korektúru výrazov všade po internete..

Opäť ďalší zorro čo k odbornej téme nemá nič (klasika), ale kecov k hovnu a mimo tému plný kýbel 🤦
Frustrovaný mi prídeš zjavne ty 🤭
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

Shi - myslim, ze mas pravdu.Ale co by teda podla teba to prehrievanie sposobovalo? Ak teplota na palubke drzi , potom aj ked uvazujeme, ze je iba " antistresova" a realne to skace, aj tak musi to skakanie byt v nejakej bezpecnej tolerancii. Inak by sa zrejme uz pohla do hora keby nie. Maju tieto vozy nejake dodatocne chladenie oleja? Nejaky chladic, vymennik voda/olej alebo take nieco? Alebo inak - naco ( bezny) vodic vidi teplotu oleja ak nevie urcit kolko je ok a koľko uz nie?
Ono by to asi chcelo cez diagnostiku si pustit " zive data" a pozriet sa co hovori RJ.
Inak raz som kupil pre kamosa na ali obycajne ELM , vtedy za cca 2 eura a kym som mu to dal, nedalo mi a zo zvedavosti vyskusal . A ano, teplota vody aj ked na palubke jak nakreslena tak podla toho skakala od 85 do 95. Zial o teplote oleja som nezistil nic, lebo aj ked ta vec to vedela zobrazit, tak moja honda akosi jej to nemala ako povedat, lebo proste take cidlo nema.
Co sa tyka toho bmw - celkom nechapem co je na tom divne. To iste sa deje v podstate na kazdom aute za istych podmienok. Napr. Vyleziem na kopec, cestou dole idem bez plynu...a chladim . Takze princip stale ten isty. Spadnu otacky ale nie rychlost. Motor sa na chvilju prestane tak hruat ako kym bol pod zatazou pricom naporove chladenie trva. Logicky sa teda mierne ochladi. To iste som zistil so spominanym ELM.
"Věř si čemu chceš, ale nikomu to necpi"
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Shell HX7 10w40
Obrázek
HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
motorovy olej všeho druhu
Obrázek
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

Ahoj, korneli! Napíšu ti, co mi vadí a čím dál víc... Docházím k závěru, že rozmíšky, které tu v některých vláknech vznikají, máš na svědomí hlavně ty svým až přezíravým přístupem, který tu ostatním dáváš občas najevo. Možná máš dojem, že tvé znalosti v oboru tě k takovému chování na fóru opravňují, však jejich získání tu taky (asi rád či jen pro podpoření své aury olejářské nadřazenosti) prezentuješ.
Jsi na tomto fóru už dlouhé roky, ale poslední dobou se chováš, jako bys "sežral všechnu (olejářskou) moudrost" a ostatní ti nesahají ani po kotníky. Věř tomu, že takový přístup dobrou vizitkou moudrého člověka majícího přirozenou autoritu opravdu není...
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40,
přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Shi

Příspěvek od Shi »

U to BMW normálně při piánko jízdě stabilizovalo cíleně teplotu oleje na 100 stupních, ale jakmile poznalo, že se jede sportovně, tak se cílová teplota oleje posunula dolů a ne nahoru, protože auto poznalo, že se nejede na spotřebu, ale na výkon a mělo tendenci zvýšit ochranu motoru pro případ výkonových špiček ochlazením oleje. Jak tohle měli technicky udělané fakt nevím, protože na tohle termostat na olejovém okruhu nestačí.

Jo, teplotu oleje u Hond měří a inzeruje bohužel pouze TypeR.
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

Deviatkovy civic tiez nie? Puo by rad urobil test.
Shell HX7 10w40
Obrázek
Obrázek
Shi

Příspěvek od Shi »

Civic 9G je z 95% pouze faceliftovaný Civic 8g , na kterém opravili věci co se nepovedly na 8G a zmrvili jen několik málo "ergonomických" detailů, které měl 8G prostě lepší.
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

Nechcem uz ist prilis do off topic, takze kludne do sz, ale zaujmalo by ma to. Co sa na 8g " nepovedlo"? Mna nic nenapada...
Shell HX7 10w40
Obrázek
Obrázek
Odpovědět