VW, Audi, Škoda a Seat - nejen JAKÝ OLEJ ?
Moderátor: Colommbo
Re: VW, Audi, Škoda a Seat - nejen JAKÝ OLEJ ?
V minulosti sa tu hodne popísalo o vysokých prevádzkových teplotách motorov 1.8Tsi, z časti 2.0Tsi - určitých, konkrétnych generácií. Bolo vykonaných viacej upgradov dotknutých agregátov.
Čo sa týka Dieselov - čiastočne vyššie teploty môžu byť spôsobené regeneráciamy DPF, ale aj to prebieha v určitých km intervaloch...
Ja osobne neviem o Dieselových motoroch iných značiek - výrobcoch, že by bežne dosahovali takéto teploty.
Ale iste nemám nejaký podrobný prehľad.
Čo sa týka Dieselov - čiastočne vyššie teploty môžu byť spôsobené regeneráciamy DPF, ale aj to prebieha v určitých km intervaloch...
Ja osobne neviem o Dieselových motoroch iných značiek - výrobcoch, že by bežne dosahovali takéto teploty.
Ale iste nemám nejaký podrobný prehľad.
Honda Civic 9G - 1.8 i Vtec
RAVENOL ECS 0W20/ SFE 5W20 .
prevodovka: RAVENOL MTF2 75W80
Ford Fusion 1.4 Tdci
TOTAL HKR 5W30
prevodovka : CASTROL SYNTRANS MULTIVEHICLE 75W90
Ford Fusion 1.4 Tdci
TOTAL HKR 5W30
Ja som nasiel na " prvu dobru" taketo vseobecne info:
https://www.intercars.cz/clanek/1169-ja ... eho-oleje/
Z toho sa da dozvediet viacmenej to co som vedel , s tym teda , ze u diesla by mala byt " bezna" teplota dokonca nizsia nez u benzinu. Takze tu moja uvaha sa ukazuje ako nespravna. Aj som si to myslel tak nejak logicky ale viem ja ako je to u tych modernych? Hreje sa to okrem motora aj v turbe, potom tie dpf regeneracie...tu naozaj nie som doma.
Kazdopadne kvalitne synteticke oleje by podla toho mali mat stale dostatocnu rezervu.
No iste, nie je to žiadna diplomovka , ale ...
https://www.intercars.cz/clanek/1169-ja ... eho-oleje/
Z toho sa da dozvediet viacmenej to co som vedel , s tym teda , ze u diesla by mala byt " bezna" teplota dokonca nizsia nez u benzinu. Takze tu moja uvaha sa ukazuje ako nespravna. Aj som si to myslel tak nejak logicky ale viem ja ako je to u tych modernych? Hreje sa to okrem motora aj v turbe, potom tie dpf regeneracie...tu naozaj nie som doma.
Kazdopadne kvalitne synteticke oleje by podla toho mali mat stale dostatocnu rezervu.
No iste, nie je to žiadna diplomovka , ale ...
"Věř si čemu chceš, ale nikomu to necpi"
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Shell HX7 10w40

HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
motorovy olej všeho druhu

Shell HX7 10w40

Za diplomovku udeľujem 2-, za snahu 1+ .

Ford Fusion 1.4 Tdci
TOTAL HKR 5W30
Ford Fusion 1.4 Tdci
TOTAL HKR 5W30
Tu by nám viacej svetla vniesol Big Bang.
O VW má prehľad.
O VW má prehľad.
Ford Fusion 1.4 Tdci
TOTAL HKR 5W30
Ford Fusion 1.4 Tdci
TOTAL HKR 5W30
Čo si niektorí z vás predstavujú pod spomenutou "tepelnou odolnosťou" oleja.. a súvis s viskozitou a triedou SAE
???
Som zvedavý na prípadné odpovede ..
keďže tu sa človek občas dozvie riadne teórie zo star treku
Som zvedavý na prípadné odpovede ..
Naposledy upravil(a) kornel dne čtv zář 04, 2025 21:53, celkem upraveno 1 x.
A teraz si napr. pozri hodnoty kinematickych viskozit olejov a letným číslom 20 vs. trebárs 40 pri tých 150°C alebo kľudne aj vyššie... Aké že sú to zásadne rozdiely a skús to prakticky interpretovať
Naposledy upravil(a) kornel dne pát zář 05, 2025 6:37, celkem upraveno 2 x.
Co sa tyka prvej otazky , myslim , ze sa bavime o termo- oxidacnej stabilite.
To druhe - tento parameter nesuvusi, resp.nie je mozne vztahovat ako priamu umeru.
Mineralny olej kludne so sae aj 60 bude mat obvykle nizsiu tuto stabilitu nez akakykolvek synteticky zaklad bez ohladu na sae.
Podla toho co viem teda. Ak sa mylim, kludne ma opravte.
To druhe - tento parameter nesuvusi, resp.nie je mozne vztahovat ako priamu umeru.
Mineralny olej kludne so sae aj 60 bude mat obvykle nizsiu tuto stabilitu nez akakykolvek synteticky zaklad bez ohladu na sae.
Podla toho co viem teda. Ak sa mylim, kludne ma opravte.
Shell HX7 10w40

Shell HX7 10w40

áno (minimálne tí čo majú aspoň základné znalosti a rozhľad v problematike si pod "tepelnou odolnosťou" oleja, predstavujú termo-oxidacnu stabilitu). A teraz čo to presne znamená táto termo-oxidačná odolnosť oleja, ako sa posudzuje a akými metodikami meria a na čo konkrétne vplýva?
..naviac, má vôbec nejaký súvis a závislost na viskozite a SAE oleja.. a ak áno priamu, nepriamu?
..vidím, že na fóre sa tento pojem občas použije v nesprávnych súvislostiach
..samozrejme že parameter "kinematicka viskozita" resp. aj samotná viskozita nemá nielenže priamo ale prakticky ani nepriamo dá sa povedať absolútne žiaden súvis s termo-oxidačnou stabilitou oleja a jeho teplotnou zaťažiteľnosťou z tohto hľadiska.
SAE oleja (resp. v tomto prípade to letné čislo) neudáva nič iné a nič viac než to, ako olej účinne brzdí pokles svojej viskozity s nárastom teploty... s tým, že čím je teplota vyššia, tým sa tie krivky všetkych rôznych letných čisel k sebe približujú asymptoticky.. a teda rozdiely sa postupne zmenšujú.
...ktorý bohužial vyplýva z jeho fundamentálnych neznalostí pojmov a súvislostí, úplne mimo realitu a celkovú pointu (poväčšine ako vždy)
A pre niektorých jedincov teroretikov doslova grál
Papierovo sa neprehieva,neriedi sa palivom, takže nie je o čom
Honda Civic 1.4iS 66kw => FANFARO VSX 5W40 + PURFLUX LS350
Mazda 3 1.6i GTA 77kw => Valvoline SynPower 5W40 + CHAMPION COF100116S
Mazda 3 1.6i GTA 77kw => Valvoline SynPower 5W40 + CHAMPION COF100116S
Realita sa da preverit pomerne jednoducho.
Ci je nariedeny palivom na to ti staci kvapkovy test.
Ci je přepálený tiez , aj ked ti to do istej miery napovie aj bez testu uz samotna farba. Len do istej miery preto, lebo u diesla to celkom nefunguje, lebo vsak sadze, ze ano.
Ani jedno samozrejme nema nic spolocne s tym aku sae dotycny olej ma.
Ci je nariedeny palivom na to ti staci kvapkovy test.
Ci je přepálený tiez , aj ked ti to do istej miery napovie aj bez testu uz samotna farba. Len do istej miery preto, lebo u diesla to celkom nefunguje, lebo vsak sadze, ze ano.
Ani jedno samozrejme nema nic spolocne s tym aku sae dotycny olej ma.
Shell HX7 10w40

Shell HX7 10w40

úsmevné je, že ty nie si ani len ten "teoretik" ako to ty nazývaš (kedže nemáš absolútne žiadne znalosti v obore, ale že žiadne.. normálne je na smiech, že niekto ako ty sa vôbec má potrebu vyjadrovať k odborným témam..
..taktiež nie si ani ten zjavne "praktik" (z tvôjho pohľadu), pretože nikto z ľudí na fóre nevlastní vyvojový a testovací labák a motorovú stolicu, aby sa mohol nazývať "praktikom"... No práve preto ty ťažký jedinec praktik, existuje fenomém "študovať"
Takže skús dávať rady a postrehy do výšky svojich chabých znalostí ty jedinec
Naposledy upravil(a) kornel dne pát zář 05, 2025 14:50, celkem upraveno 1 x.
Co tak zabrzdit páni?
To fakt musi kazda debata skoncit takto???
Alebo si tu urobte vlastne vlakno ako mali kedysi Modelař s Italom.
Inak na toyote sa mi lupe lak zo strechy. Ze by nespravna viskozita oleja?
To fakt musi kazda debata skoncit takto???
Alebo si tu urobte vlastne vlakno ako mali kedysi Modelař s Italom.
Inak na toyote sa mi lupe lak zo strechy. Ze by nespravna viskozita oleja?
Shell HX7 10w40

Shell HX7 10w40

jarson.. vlákno je zbytočne, tento jedinec (ako to on používa) jerome, nemá čo mne ponúknuť do solídnej konverzácie.. to je ako keď by si učil žiaka prvého stupňa násobilku... Sorry, ale na to ja nemám náladu 
Ja to vidim tak, ze sa vzajomne len urazate a vnasate to vsade kde sa jeden alebo druhy objavi. Ziadne vysvetlovanie v tom nevidim . Jak sodik a voda.
Sorry ale je to jak cigani v tescu, kde potom normalni zakaznici pomaly prestanu chodit.
Ano. Takto som to teraz napisal, na rovinu. Neverim , ze som jediny komu uz to riadne prekaza. Mozno vas to teraz spojí a spoločne zotriete mna. Kludne. Prezijem to.
Takze poprosim vsetkych co sa v tom najdu - prosim prestante s tym uz raz a navzdy. Fakt to nema ziadny zmysel.
Sorry ale je to jak cigani v tescu, kde potom normalni zakaznici pomaly prestanu chodit.
Ano. Takto som to teraz napisal, na rovinu. Neverim , ze som jediny komu uz to riadne prekaza. Mozno vas to teraz spojí a spoločne zotriete mna. Kludne. Prezijem to.
Takze poprosim vsetkych co sa v tom najdu - prosim prestante s tym uz raz a navzdy. Fakt to nema ziadny zmysel.
Shell HX7 10w40

Shell HX7 10w40

jarson pohoda
ja len jedno dodám.. každý návštevník /čitateľ si sám vyberie a zhodnotí čo z toho, čo je na fóre uvedené/napísané hocikým.. je pre neho zaujímavé , relevantné.
ja len jedno dodám.. každý návštevník /čitateľ si sám vyberie a zhodnotí čo z toho, čo je na fóre uvedené/napísané hocikým.. je pre neho zaujímavé , relevantné.