VW, Audi, Škoda a Seat - nejen JAKÝ OLEJ ?
Moderátor: Colommbo
Re: VW, Audi, Škoda a Seat - nejen JAKÝ OLEJ ?
Pokud by byla teplota stabilní pod 130, pak bych dochlazoval jen než vypneš motor. Myslím, že 130 a víc už nastává poškození. Asi bych se v tvém prípadě nebál wolframového aditiva.
Naposledy upravil(a) memartin dne čtv zář 04, 2025 17:53, celkem upraveno 1 x.
'99 polo 1.0 mpi LPG
Total Quartz 5w40 + MCE
'98 106 1.0i: mannol classic 10w40
'07 city 1.34 i-DSI
'98 106 1.0i: mannol classic 10w40
'07 city 1.34 i-DSI
Tyhle teploty oleje měřené v místech, kde normálně bývá cca 95 až cca 110 stupňů, bych ve svém autě vídat nechtěl.
- Colommbo
abgx1: Ahoj! Tedy na to, že je to obyčejný naftový 150k dvoulitr s náplní 7,6 litru a okolní teplota třicet nad nulou, se ten olej zahřívá fakt dost... 
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Valvoline ML 10W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Viacmenej vzhladom k pouzitemu oleju je takato teplota ocakavana. Nechcem samozrejme spustit novu prestrelku v duchu nizko/ vysoko tučnych....ale nic sa nema prehanat.
Stale si myslim, ze sae ako 60 patri primarne do vzduchom chladenych motorov.
Stale si myslim, ze sae ako 60 patri primarne do vzduchom chladenych motorov.
"Věř si čemu chceš, ale nikomu to necpi"
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Shell HX7 10w40

HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
motorovy olej všeho druhu

Shell HX7 10w40

Veď v tej T6 je Shell 0W30 C3. Alebo som niečo prehliadol??
Tá teplota je fakt veľa. Ako je na tom chl.system?
Tá teplota je fakt veľa. Ako je na tom chl.system?
Honda Civic 9G - 1.8 i Vtec
RAVENOL ECS 0W20/ SFE 5W20 .
prevodovka: RAVENOL MTF2 75W80
Ford Fusion 1.4 Tdci
TOTAL HKR 5W30
prevodovka : CASTROL SYNTRANS MULTIVEHICLE 75W90
Ford Fusion 1.4 Tdci
TOTAL HKR 5W30
- Colommbo
Ano. Ručka ukazatele teploty chladící kapaliny jako obvykle "přibitá" na hodnotě 90°C (aby se obsluha za volantem nenervovala.) Jestlipak lze v menu palubního počítače naklikat teplotu skutečnou...? Anebo prostě připojit diagnostiku...?
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Ach ano...moja chyba . Odvodil som pouzity olej z podpisu. Zial nie spravneho majiteľa - nemartin, ktory pouzil citaciu aj s fotkou. Kazdopadne takto vysoko by to normalne nastaveny teplotny manažment pustit asi nemal. Obvykla " zdrava" teplota oleja pri ktorej motor bezi vacsinu svojho "zivota" sa uvazuje cca.110 celzia. Pri normalnom zatazeni. V kontexte foto vidno vsak , ze sa jedna o vysoke zatazenie. Predpokladajme teda , ze takto ten motor obvykle dlho nebezi.
Treba si uvedomit, ze teplota nie ja vsade v motore rovnaka. Napriklad v klznych loziskach ( kluka , ojnice) je este o cca 15-35 celzia vyssia.
Myslim si o tom asi toto:
Dochadza hlavne k neziaducemu miestnemu prehrievaniu a tiez aj uroven ochrany pri vyssich teplotach mierne klesa ( je to rozne podla pouziteho oleja , niekde viac, niekde menej...) . Ovsem nie tak dramaticky aby boli na mieste obavy zo zvyseneho opotrebovania. Teda nie kvoli teplote. Motor ako taky bezprostredne ohrozeny nie je. Stale je este ista rezerva. Jediny problem je, ze olej , ktory je ( casto) takto tepelne zatazovany skor degraduje. Je teda ziaduca jeho skorsia vymena. V pripade ponechania takto " poskodeneho " oleja ( iste je lepsi vyraz, no nenapadne mi teraz) uz by motor ujmu pravdepodobne utrpel.
Inak kratkodobo by olej mal prezit teploty do 160celzia . Teda vana, resp. Kde sa meria pre ucely vodica teda cca tych 130-140.
Treba si uvedomit, ze teplota nie ja vsade v motore rovnaka. Napriklad v klznych loziskach ( kluka , ojnice) je este o cca 15-35 celzia vyssia.
Myslim si o tom asi toto:
Dochadza hlavne k neziaducemu miestnemu prehrievaniu a tiez aj uroven ochrany pri vyssich teplotach mierne klesa ( je to rozne podla pouziteho oleja , niekde viac, niekde menej...) . Ovsem nie tak dramaticky aby boli na mieste obavy zo zvyseneho opotrebovania. Teda nie kvoli teplote. Motor ako taky bezprostredne ohrozeny nie je. Stale je este ista rezerva. Jediny problem je, ze olej , ktory je ( casto) takto tepelne zatazovany skor degraduje. Je teda ziaduca jeho skorsia vymena. V pripade ponechania takto " poskodeneho " oleja ( iste je lepsi vyraz, no nenapadne mi teraz) uz by motor ujmu pravdepodobne utrpel.
Inak kratkodobo by olej mal prezit teploty do 160celzia . Teda vana, resp. Kde sa meria pre ucely vodica teda cca tych 130-140.
Naposledy upravil(a) jarson1 dne čtv zář 04, 2025 18:25, celkem upraveno 9 x.
Shell HX7 10w40

Shell HX7 10w40

-
RSRocketMan
Na novom kodiaqu 2025 zacinam dialnicu a uz tam svieti 120 stupnov… (2.0tdi).
Chalani 0W20 umaže všetko s prstom v nose aj keď tam bude 150 stupňov, takže hor sa do výmeny
Aj sa čudujem,že to tu ešte nik nespomenul 
Honda Civic 1.4iS 66kw => FANFARO VSX 5W40 + PURFLUX LS350
Mazda 3 1.6i GTA 77kw => Valvoline SynPower 5W40 + CHAMPION COF100116S
Mazda 3 1.6i GTA 77kw => Valvoline SynPower 5W40 + CHAMPION COF100116S
Nie je podstatna sae. Tepelný rozklad oleja je skor o zakladovom oleji. Inak povedane v praxi sae 20 moze zniest taketo tepelne zatazenie lepsie nez napr.sae 40. Neda sa to priamo pausalizovat a nie je to závislé od sae.
A ked sme pri tom, sae 20 ma navyse mensiu pravdepodobnost sa na take teploty dostat.
Ak sa ale vratim k tomuto konkretnemu pripadu , tak teraz ked o tom uvazujem....rychlost je sice vysoka, ale otacky daleko od maxima. Takze ak vezmeme do uvahy , ze je sice okolna teplota pomerne vysoka, tak naporove chladenie musi byt tiez viac nez dostatocne. A vzhladom k tomu, ze otacky su " len" cca 3000 mi pride fakt ta teplota oleja privysoko.
Odhliadnuc teda od toho co si o probleme vyssej teploty myslim/ napisal som/ vyssie, asi by bolo dobre zamysliet sa preco je tomu tak prave v tomto pripade.
A ked sme pri tom, sae 20 ma navyse mensiu pravdepodobnost sa na take teploty dostat.
Ak sa ale vratim k tomuto konkretnemu pripadu , tak teraz ked o tom uvazujem....rychlost je sice vysoka, ale otacky daleko od maxima. Takze ak vezmeme do uvahy , ze je sice okolna teplota pomerne vysoka, tak naporove chladenie musi byt tiez viac nez dostatocne. A vzhladom k tomu, ze otacky su " len" cca 3000 mi pride fakt ta teplota oleja privysoko.
Odhliadnuc teda od toho co si o probleme vyssej teploty myslim/ napisal som/ vyssie, asi by bolo dobre zamysliet sa preco je tomu tak prave v tomto pripade.
Naposledy upravil(a) jarson1 dne čtv zář 04, 2025 19:53, celkem upraveno 1 x.
Shell HX7 10w40

Shell HX7 10w40

V tom případě vše, co tu na fóru bylo doteď psáno o teplotní odolnosti SAE 40, klidně smažte. Nová doba, SAE 20 je nový král 
RSRocketMan píše: ↑čtv zář 04, 2025 17:25 Na novom kodiaqu 2025 zacinam dialnicu a uz tam svieti 120 stupnov… (2.0tdi).
Předpokládám, že Kodiaq r.v.2025 má v motoru SAE20
Pozri, poznamku o sae 20 sem dal Jerome.
Tak ked , rieste si to spolu niekde mimo idealne páni.
Tu sa niekto konkretne opytal na konkretny problem ( alebo aj nie problem) s teplotou oleja.
Napisal som to co o tom viem. Mozeme samozrejme polemizovat a skusit nejako rozumne zistit suvislosti a mozne rizika. Tema je teplota oleja . Myslim, ze to je to co tohoto kolegu zaujma.
To je vsetko.
Ak sa budeme chciet pobavit na prestrelkach medzi druzstvami nizkotucnych a plnotucnych, je tu toho viac nez dost v inych vlaknach.
Chlapi, uz to nie je zabavne ..
Tak ked , rieste si to spolu niekde mimo idealne páni.
Tu sa niekto konkretne opytal na konkretny problem ( alebo aj nie problem) s teplotou oleja.
Napisal som to co o tom viem. Mozeme samozrejme polemizovat a skusit nejako rozumne zistit suvislosti a mozne rizika. Tema je teplota oleja . Myslim, ze to je to co tohoto kolegu zaujma.
To je vsetko.
Ak sa budeme chciet pobavit na prestrelkach medzi druzstvami nizkotucnych a plnotucnych, je tu toho viac nez dost v inych vlaknach.
Chlapi, uz to nie je zabavne ..
Naposledy upravil(a) jarson1 dne čtv zář 04, 2025 19:41, celkem upraveno 2 x.
Shell HX7 10w40

Shell HX7 10w40

.
Za to že VW dlhodobo v mnohých svojich motorizáciách očividne nezvládli chlad.managment, môže olej???
Za dodrbanu konštrukciu môže olej?? A ešte k tomu.aj pri novom aute?? Zaujímavé
Ale dotaz nebol o tomto.
Honda Civic 9G - 1.8 i Vtec
Ford Fusion 1.4 Tdci
TOTAL HKR 5W30
Ford Fusion 1.4 Tdci
TOTAL HKR 5W30
Ten pouzity Shell je predpokladam z GTL zakladoveho oleja. Nevie niekto ako su na tom tieto s tepelnou odolnostou?
Inak PUO, preco myslis , ze je tam nejaky konstrukcny problem?
Bezne vžitá "idealna" hodnota teploty oleja , ktoru som uviedol - tych 110 celzia - sa mne spaja s motormi starsimi, tak do 2020 a este k tomu benzin. Plati to iste aj u dieslov ? Neviem.
Neviem, len uvazujem....je mozne, ze v tychto novsich dieslovych aplikaciach sa proste s teplotou do 130 uvazuje ako s " normalnou" ? Bolo by zaujmave zistit ci napr. spimenuta norma 507 ( v tomto pripade), nezahrna aj nejaky limit co sa tyka tepenej odolnosti oleja.
Totiz v takom pripade by vlastne o ziadny problem neslo. Ono ako tak vidam tie dnesne " nove" auta, tak motorovy priestor je tak zakrytovany, ze na rozdiel od starsich benzinov sa k vani takmer ziadny naporovy vzduch nedostane. A ak nie je dodatocny chladic oleja ( opat u benzinov bezny, zvlast tam kde bola mala napln/ objem/ oleja), potom sice teplota vody moze krásně drzat na 90 ale olej uz nemusi. A to prepokladam konstruktér musel vediet, ze to takto v praxi bude.
Vie sa niekto k tomuto vyjadrit?
abgx1 - pozorujes tento jav od nova ? Resp. je to stale takto bez zmeny?
Inak PUO, preco myslis , ze je tam nejaky konstrukcny problem?
Bezne vžitá "idealna" hodnota teploty oleja , ktoru som uviedol - tych 110 celzia - sa mne spaja s motormi starsimi, tak do 2020 a este k tomu benzin. Plati to iste aj u dieslov ? Neviem.
Neviem, len uvazujem....je mozne, ze v tychto novsich dieslovych aplikaciach sa proste s teplotou do 130 uvazuje ako s " normalnou" ? Bolo by zaujmave zistit ci napr. spimenuta norma 507 ( v tomto pripade), nezahrna aj nejaky limit co sa tyka tepenej odolnosti oleja.
Totiz v takom pripade by vlastne o ziadny problem neslo. Ono ako tak vidam tie dnesne " nove" auta, tak motorovy priestor je tak zakrytovany, ze na rozdiel od starsich benzinov sa k vani takmer ziadny naporovy vzduch nedostane. A ak nie je dodatocny chladic oleja ( opat u benzinov bezny, zvlast tam kde bola mala napln/ objem/ oleja), potom sice teplota vody moze krásně drzat na 90 ale olej uz nemusi. A to prepokladam konstruktér musel vediet, ze to takto v praxi bude.
Vie sa niekto k tomuto vyjadrit?
abgx1 - pozorujes tento jav od nova ? Resp. je to stale takto bez zmeny?
Naposledy upravil(a) jarson1 dne čtv zář 04, 2025 20:29, celkem upraveno 2 x.
Shell HX7 10w40

Shell HX7 10w40