u VW je předepsaný 0w30 LL na 30tis/ 2rok v specifikaci VW 504. Ale menit budu co 15 tis/rokPitris píše:Střídat SAE pro konkrétní podmínky lze bez obav, a zpět na 0w20 motoru neublíží tak jak si myslíš. Jde ale o to, že z hlediska dlouhodobé výdrže je pro něj vhodnější 0w30 (a správný - což u VW není předepsaný - interval výměny).Cieslar01 píše:....změna na řidší může být problém....
VW 508.00 (0W-20)
Moderátor: Colommbo
Re: VW 508.00 (0W-20)
Ano. Tak nějak. VW má nesmyslně dlouhé intervaly 
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.
Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
... a potom na niektorych forach sa dozvies ze 1l/1000km je vlastne "v pohode"

LPG
X-CESS
VST 
MOBIL SUPER 3000 X1
Eurol Engine Oil Treat
LQ-Molygen
TOTAL INEO 0W30
X-CESS
VST MOBIL SUPER 3000 X1
Co fóra. Ono tuto spotřebu připouštějí přímo i některé automobilky jako že ještě jo 
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.
- Colommbo
Omega měla uvedeno 0,6 nebo 0,7 litru (podle různých pramenů) a žádné "až"... A to byl přelom milénia, už tehdy se nosil alibismus.
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Valvoline ML 10W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Chcel by som poprosiť názor. Octavia III RS 180kW má predpísaný jediný jeden olej a to 508.00 0W20 kvôli filtru GPF. Iné motory 200/206kW/221kW majú tiež GPF, ale predpis klasiku 507.00 5W30 bez problémov. Majú rovnaké olejové čerpadlá aj iné súvisiace diely, prakticky rozdiel je len GPF, ktorý je inak tvarovaný a umiestnený .
Ide o to, že ten 180kW s GPF je trošku poladený, a každý, čo sa tomu venuje, hovorí, že tam treba naliať Mobil 5w50 a neriešiť, tak by som chcel vedieť váš názor... Ak tomu chápem dobre a motor nežerie olej 0w20 a tým pádom nebude ani 5w50, tak tomu GPF bude jedno, že má viac síry, nie ?
Aktuálne sú v koncerne problémy okolo DPF na Evo diesloch hlavne 147kW, kde sú bežne okolo 200-230tis KO, auto stále regeneruje, spotreba vysoká, odchádzajú zakarbonované turbá, čomu sa osobne nečudujem, kedže tie autá žerú liter oleja na 4000km bežne, čo je na ten interval 5L doliateho oleja, ktorý niekde musel zhorieť... tam tomu teda nepomáhajú ani bezsírne oleje
Ide o to, že ten 180kW s GPF je trošku poladený, a každý, čo sa tomu venuje, hovorí, že tam treba naliať Mobil 5w50 a neriešiť, tak by som chcel vedieť váš názor... Ak tomu chápem dobre a motor nežerie olej 0w20 a tým pádom nebude ani 5w50, tak tomu GPF bude jedno, že má viac síry, nie ?
Aktuálne sú v koncerne problémy okolo DPF na Evo diesloch hlavne 147kW, kde sú bežne okolo 200-230tis KO, auto stále regeneruje, spotreba vysoká, odchádzajú zakarbonované turbá, čomu sa osobne nečudujem, kedže tie autá žerú liter oleja na 4000km bežne, čo je na ten interval 5L doliateho oleja, ktorý niekde musel zhorieť... tam tomu teda nepomáhajú ani bezsírne oleje
tie motory môžu byť úplne totožné, ale aj v podstatných oblastiach vôbec nemusia.. skús si napr. overiť katalógové čisla krúžkov a piestov medzi týmito agregátmi.. Ak v týchto zistíš rozdiel, tak už len to je solídny indikátor toho, že nielen samotná viskozita 0w-20 resp. VW508 olej (ale aj aditivačný komplex používaný v týchto olejoch) tam môže mať svoje určité opodstatnenie (a nie, nebude to priamo len ten zeleny úchyl v bruselskej kancelárii honiaci si karla nad spotrebou - z určitého hľadiska je v moderných motoroch proste nutnosť/nejaký akceptovateľný rozumný kompromis tam liať to, čo výrobca predpisal ako jedinú možnosť).dktbrs245 píše: ↑ned srp 03, 2025 7:52 Octavia III RS 180kw má predpísaný jediný jeden olej a to 508.00 0W20 kvôli filtru GPF. Iné motory 200/206kw/221kw majú tiež GPF ale predpis klasiku 507.00 5W30 bez problémov . Majú rovnaké olejové čerpadlá aj iné súvisiace diely , prakticky rozdiel je len GPF ktorý je inak tvarovaný a umiestnený .
Pre mnohých neznalých týchto vecí, na ich prekvapenie paradoxne takáto zmena viskozity oleja na viskoznejší olej (u zdravého neopotrebovaného motora - ktorý nemá žiadnu zvýšenu spotrebu oleja už cez časom opotrebované krúžky alebo nasledkom zníženej funkcie zanesených krúžkov).. môže s velkom pravdepodobnosťou tú spotrebu oleja dvihnúť a tým spustiť pomerne rýchlo celý reťazec nežiadúcich javov v motore - s dopadom na kondíciu, životnosť motora, výkon atd.
Posledné generácie motorov sú stále viac a viac dizajnované na tenké kružky s nizkym predpatim a prítlakom na steny valcov
Ano ono to bude fungovať aj xxW-70, ale akú dobu v plnej kondícii a za akú následnú cenu..
P.S ak VW508.00 budeš meniť max čo 4-5tis.km tak absolútne nemusíť riesiť nič a mať akékoľvek obavy. S 5w-30 VW504 z mojho pohľadu by problém byť nemal tiež (nie je to taky výrazny skok vo viskozite.. zvlášť ak sa ten motor bude trvalo držať vo vyšších teplotách/zaťažení), ale tlačiť do toho 5w-50...
Prepacte páni, ale sae ako 50 snad len do vzduchom chladenych motorov. Tam ma svoje opodstatnenie nakolko vzduchace nedokazu tak udrziavat teplotu/ chladenie ako motory s vodnym chladiacim okruhom. Iny benefit takato sae nema a teda do akehokolvek vodou chladeneho motora je zbytocna , az kontraproduktívna
"Věř si čemu chceš, ale nikomu to necpi"
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Shell HX7 10w40

HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
motorovy olej všeho druhu

Shell HX7 10w40

fitnes: Ty páni "čo sa tomu venujú" ,sú pravdepodobne tuneri,
Vo svojom obore môžu byť dobrý, ale čo sa týka olejov, tribo+
reologia, konštrukcia moderných motorov sú evidentne mimo . Prechod z 0W20 na 5W50, pri takto modernej konštrukcii motora - to je asi vtip

Vo svojom obore môžu byť dobrý, ale čo sa týka olejov, tribo+
reologia, konštrukcia moderných motorov sú evidentne mimo . Prechod z 0W20 na 5W50, pri takto modernej konštrukcii motora - to je asi vtip
Honda Civic 9G - 1.8 i Vtec
RAVENOL ECS 0W20/ SFE 5W20 .
prevodovka: RAVENOL MTF2 75W80
Ford Fusion 1.4 Tdci
TOTAL HKR 5W30
prevodovka : CASTROL SYNTRANS MULTIVEHICLE 75W90
RAVENOL ECS 0W20/ SFE 5W20 .
prevodovka: RAVENOL MTF2 75W80
Ford Fusion 1.4 Tdci
TOTAL HKR 5W30
prevodovka : CASTROL SYNTRANS MULTIVEHICLE 75W90
Jestli máš sériový motor, který má lehce povýšen výkon ve spojitosti s GPF, tak rozhodně nelej nic jiného než normovaný olej. Pokud s tím autem jezdíš nějakou okreskovou hranu, tak ho měň opravdu často. Většinou za mrtvé DPF na dieselech může uživatel, každopádně 200k km, je velice blízko plánované životnosti. Navíc tvůj motor přes odvětrání stále žere olejovou mlhu.dktbrs245 píše: ↑ned srp 03, 2025 7:52 Chcel by som poprosiť názor. Octavia III RS 180kW má predpísaný jediný jeden olej a to 508.00 0W20 kvôli filtru GPF. Iné motory 200/206kW/221kW majú tiež GPF, ale predpis klasiku 507.00 5W30 bez problémov. Majú rovnaké olejové čerpadlá aj iné súvisiace diely, prakticky rozdiel je len GPF, ktorý je inak tvarovaný a umiestnený .
Aktuálne sú v koncerne problémy okolo DPF na Evo diesloch hlavne 147kW, kde sú bežne okolo 200-230tis KO, auto stále regeneruje, spotreba vysoká, odchádzajú zakarbonované turbá, čomu sa osobne nečudujem, kedže tie autá žerú liter oleja na 4000km bežne, čo je na ten interval 5L doliateho oleja, ktorý niekde musel zhorieť... tam tomu teda nepomáhajú ani bezsírne oleje![]()
Existují 800hp motory EA888 pro závodní účely, kam se dává 10w-60, ale nemá to nic moc společného se sérií a životnost takového motoru není valná.
Škoda Octavia III, 16', 1.4TSI CZDA
Ravenol SSO; N98 + VIF
VW Transporter T4, 91', 2.4D AAB
Shell HX-7 + Ekolube +; D + VIF
Škoda Felicia, 98', 1.9D AEF
Ravenol VDL; HVO + VIF
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF
a na tých 700-800hp motoroch sú ine črevá, iné ložiská, zmenené vôle na ložiskách prisposobené vysokému výkonu resp. tlaku na piest cez ojnicu na ložisko, kde je proste nutné vôle zvačšiť a použiť "hrubší" olej aby sa to pod obrovským tlakom nepridieralo... tuto táto "hrubá" viskozita má s teplotným zaťažením len sekundárny súvis.. Samozrejme tu sa bavíme o extrémnych úpravach týchto motorov, to so seriovým či štandardne softverovo ladeným motorom má na hony ďaleko niečo spoločné
Snazim sa predstavit si to, ale celkom mi to nedava zmysel. Ak sa teda bavime o šalach na kluke/ ojnici.
Stale plati nestlacitelnost kvapaliny. Jedine , ze by konstrukterovi slo o to , zachovat prietok dostatocny natolko aby nedoslo k miestnemu prehriatiu, lebo musi z nejakeho dovodu ten vysoko viskozny olej pouzit. To ovsem stavia otazku zväcaenia tychto vôlí do poradia ako sekundarnu.
Co mi unika?
Stale plati nestlacitelnost kvapaliny. Jedine , ze by konstrukterovi slo o to , zachovat prietok dostatocny natolko aby nedoslo k miestnemu prehriatiu, lebo musi z nejakeho dovodu ten vysoko viskozny olej pouzit. To ovsem stavia otazku zväcaenia tychto vôlí do poradia ako sekundarnu.
Co mi unika?
Shell HX7 10w40

Shell HX7 10w40

Samozrejme že ide aj o prietok.. udržať odvod tepla.
Kvapalina je "nestlacitelna" (aj keď ti čo poznajú reaktorovu fyziku by hneď namietali - skrze tlakový koeficient reaktivity
) no v tomto prípade ten priestor nieje proste dokonale izolovaný , je tam jednoducho vstup a výstup kvapaliny a "hrúbka" oleja pri výraznom navyšovaní výkonu a tlakov oproti konštruktérom pôvodne uvazovanom rámci, tu hraje rolu.. a významnú. Je nutné mať tie kovové povrchy od seba proste ďalej aby bola zachovaná adekvátna bezpečnostná rezerva na udržanie v najhorsom prípade elasto-hydrodynamicke mazanie a teda snaha udržiavať samotný hriadeľ v ložisku čo najviac v strede - vyššia hrúbka olejového klinu.
Preto vravím (minimlane ja ) že áno 0w-20 nepatrí všade (niečo tak som tu ja nikdy netvrdil , ako to tu niekto demagogicky vkladá do mojich úst
) a určite nie do motora, ktorý má oproti sériovému stavu pomaly trojnásobne tlaky.. No nieje to len o tom teplotnom zaťažení,... pri takýchto brutálnych úpravách je to skor už sekundárna vec .
Kvapalina je "nestlacitelna" (aj keď ti čo poznajú reaktorovu fyziku by hneď namietali - skrze tlakový koeficient reaktivity
Preto vravím (minimlane ja ) že áno 0w-20 nepatrí všade (niečo tak som tu ja nikdy netvrdil , ako to tu niekto demagogicky vkladá do mojich úst
...ono to asi bude o tlaku ( oleja) 
To by davalo logiku. Teda " na prvy pohlad".
Na mna musis tak nejak po sedliacky. Ja som traktorista v zalohe. Z jadrovej sme preberali akurat tak Hirošimu.
To by davalo logiku. Teda " na prvy pohlad".
Na mna musis tak nejak po sedliacky. Ja som traktorista v zalohe. Z jadrovej sme preberali akurat tak Hirošimu.
Shell HX7 10w40

Shell HX7 10w40

Jak píše Kornel, takový motor nemá nic společného se sériovým. Například se na klikový hřídel vytváří i něco jako honování + se zmenšuje průměr v řádech setin - ale i tohle je výzkum vývoj, kde se úplně moc nehledí na životnost motoru.
A upřímně se mě moc nezdá nějak navyšovat výkon u auta, které má GPF/DPF. Já osobně znám asi jen jednu firmu v čr, které bych svěřil úpravu softwaru se složitějším emisním systémem.
A upřímně se mě moc nezdá nějak navyšovat výkon u auta, které má GPF/DPF. Já osobně znám asi jen jednu firmu v čr, které bych svěřil úpravu softwaru se složitějším emisním systémem.
Škoda Octavia III, 16', 1.4TSI CZDA
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF