HTHS viskozita

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
PUO

Re: HTHS viskozita

Příspěvek od PUO »

Aaa. Niekto tu navštevuje oil club RU.😄. Toto konkrétne som už čítal asi 3x. 👍. Naposledy minulý týždeň. To si si dal riadnu námahu. Ten chlapík je iný frajer 👍. (Sae20).
Honda Civic 9G - 1.8 i Vtec
RAVENOL ECS 0W20/ SFE 5W20 .
prevodovka: RAVENOL MTF2 75W80
Ford Fusion 1.4 Tdci
TOTAL HKR 5W30
prevodovka : CASTROL SYNTRANS MULTIVEHICLE 75W90
kornel

Příspěvek od kornel »

ja osobne nemusím takéto skopírované "rozumy a informácie, názory, teórie, domnienky, polemiky" niekoho iného a ešte z google prekladom... Keď už tak "autor" kopirovania by si mohol dať aspoň tu námahu z toho vycucnúť a urobiť pre bežného laika jasné a zrozumiteľné zhrnutie v nejakých bodoch a potom to tu pastnúť.... Nech sa o nich dá konkrétne ďalej diskutovať a argumentovať.
Takto je to nezrozumiteľný guláš, ktorý sa človeku (a dvojnásob takému ktorý sa v problematike až tak neorientuje) po pár vetách už nechce ani čítať. Môj názor
S niektorými tvrdeniami tam osobne ale súhlasím a niečo som už aj sám naznačoval vo svojich príspevkoch...
BMW píše: pon lis 18, 2024 20:00 Začnime všeobecnou teóriou, keďže som si všimol, že na fóre sú mylné predstavy o HTHS.
..či je aj toto copy-translate-paste z toho fora :idea:
Naposledy upravil(a) kornel dne úte lis 19, 2024 13:13, celkem upraveno 1 x.
PUO

Příspěvek od PUO »

Áno. Je toho strašne veľa naraz. Navyše Google prekladač. Je v tom mnoho odborných výrazov, pre nás zbytočne dlhé formulácie. Navyše autor píše píše veľa konkrétnych vecí, nielen v tomto texte zámerne v takých hadankach. Dáva si pozor na určitý druh konkretnosti. Je to profesiou reolog. Bývalý zamestnanec jednej zo známych olejarskych.alebo add. firiem.
Ford Fusion 1.4 Tdci
TOTAL HKR 5W30
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

BMW píše: pon lis 18, 2024 20:00 Začnime všeobecnou teóriou, keďže som si všimol, že na fóre sú mylné predstavy o HTHS.....
Super. Píše ten co používá olej C3 :P
I když - nepíše, kopíruje....

BMW píše: pon lis 18, 2024 20:00....10W-30, 5W-20 HTHS < 3,5 - bez problémov, takmer všetky sú dobré, najmä od známych výrobcov;
0W-20, 5W-30, 0W-30 HTHS < 3,5 - ak od známych výrobcov, potom s najväčšou pravdepodobnosťou nemajú problémy, existujú problémy, ale zriedka;
0W-30, 5W-30, 0W-40 HTHS > 3,5 - môžete dôverovať iba slávnym výrobcom, ale existuje veľa neúspešných olejov od známych. Počet problémov s 5W-30 rýchlo rastie - kvôli objemom, počtu formulácií a tolerancií;
5W-40 HTHS > 3,5 - každý druhý výrobok na trhu je neúspešný....
A čo si predstavuje pod takým pojmom "neúspešný olej"?
A já mám asi štěstí buď že v xw40 používám (a doporučuji) ty první, nebo to tak žhavé zas nebude.... Ale možná spíš to druhé :P když (a že) zrovna třeba
BMW píše: pon lis 18, 2024 20:00....Castrol bez problémov vyrobí kvalitný olej 5W-50
Na mě to působí jako dost tendenčně (a blbě) napsané - a ještě hůř přeložené :(

Ano, oleje s HTHS pod 3,5 mPa.s. klidně ano. OVŠEM NE VŽDY A VŠUDE (a o 0w20 to platí dvojnásob) :!:
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

BMW píše: pon lis 18, 2024 20:00 5W-40 HTHS > 3,5 - každý druhý výrobok na trhu je neúspešný....
V tom případě mám už 25 let štěstí, že jsem vždy pořídil a nalil olej "první"... :P
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40,
přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
PUO

Příspěvek od PUO »

Jirko! Ako hovoril môj starý otec - pripraveným šťastie praje 😊👍. A ten M1 , ktorý si objednal patrí rozhodne k tým prvým 👍.
Ford Fusion 1.4 Tdci
TOTAL HKR 5W30
sosko

Příspěvek od sosko »

Po Stellantise a nechvalne známych 1.5BlueHDI a 1.2Puretech motoroch, aj General Motors pre jeden zo svojich motorov prechádza z 0W20 na 0W40. Holt keď sa stretnú blbý : dizajn, výrobca, ekológ a užívateľ. Vydreté šálky na kľukách. Pri nízkych otáčkach a vysokému zaťaženiu. Nedostatočné hydrodynamické mazanie z dôvodu tenkého olej.filmu v kombinácii s usadeninami.

Celé vysvetlené aj s komentárom okolo viskozít:
https://www.youtube.com/watch?v=pbEdr6Q6cKw
OctaviaIII Combi 1.6TDI 81KW 2016
Shell HU Professional AV-L 0W30 + Mann f.
Orlen Effecta;VERVA/Shell FuelSave + Wynns Supremium/BG HP 2256
Leto: Nokian Wetproof
Zima: BFGoodrich g-Force Winter2
kornel

Příspěvek od kornel »

sosko píše: ned kvě 04, 2025 12:01 Vydreté šálky na kľukách. Pri nízkych otáčkach a vysokému zaťaženiu. Nedostatočné hydrodynamické mazanie z dôvodu tenkého olej.filmu v kombinácii s usadeninami.
..už som to na fóre niekolkokrát písal, že pre nizkoviskózne oleje nie sú vôbec problém ak sa tomu dáva do kotla na okreskách a dialniciach a využívanie vysokých otáčok (za podmienky že chladenie motora stíha), ale naopak tie nízke otácky a v kombinácii s vysokým zaťažením :!: .. proste klasické poskakovacky/jazdy v meste a tlačenie do plynu v nízkych ot. a akcelerácie z týchto pásiem ot..
sosko

Příspěvek od sosko »

Ja som zabudol reagovať na túto reakciu, ktorá neviem čo chcela povedať. :lol:
Mojim príspevkom som len šťuchol do témy HTHS a hrúbky olejového filmu. Že v medzných situáciách, viskóznejší olej zachraňuje situáciu. V tom konkrétnom GM motore. Alebo toho PSA.
Ono bežného užívateľa nezaujíma, kedy ako prečo môže a nemôže pridať plyn. Očakáva, že olej je na to, aby chránil motor, neustále. A nie iba v určitom ideálnom režime.

Nemyslím to ako hejt na ten 0W20, v tomto som nestranný, aj keď sám by som ho takisto nepoužíval, napr. v evo motoroch od VW vyžadujúcich normu 508/509.00 čo sú len 0W20ky, by som ostal pri 504/507 a 0W30 alebo aspoň s niečím ‘medzi’, s HTHS povedzme 3.0. Čo keby. Aj ja sám sa zabudnem koľkokrát a idem prudko pridať z nízkych otáčok, alebo so studeným motorom, predbiehať apod, až následne si človek uvedomí , že sakra co děláš.

Je ale nutno povedať aj B, že samotný Lake v tom videu hovorí o tom, keďže robí analýzy olejov a podieľa sa na certifikáciách a pod, že je kopec prípadov, kedy prechod z 0W20 na povedzme 5W30 alebo pre američanov obľúbený 10W30, v analýzach vzoriek zvýšilo opotrebenie, resp. otery kovov z motora.
Ťažko povedať kde je pravda a ten zlatý stred.
kornel

Příspěvek od kornel »

sosko píše: stř kvě 07, 2025 17:14 Ja som zabudol reagovať na túto reakciu, ktorá neviem čo chcela povedať. :lol:
Je to úplne prosté na pochopenie.. skrátka len doplnenie toho čo si uviedol ty.. snáď to je už pochopiteľné :lol:
sosko píše: stř kvě 07, 2025 17:14 Ono bežného užívateľa nezaujíma, kedy ako prečo môže a nemôže pridať plyn. Očakáva, že olej je na to, aby chránil motor, neustále. A nie iba v určitom ideálnom režime.
..čo kto očakáva je každého osobná vec a boj.. niekto napr. očakáva, že sa dožije vyplácania dostatočne vysokej penzie na prežitie (keď na neho príde čas), no jediné čo pre to robí je, že chodí do roboty :D

Ja tu teda neriešim osobné pocity a dojmy a očakávania občanov a podobné vnútorné pocity.. na fóre sa snažím uvádzať overené fakty a zistenia z vedeckého prostredia a nech si s tým každý naloží alebo nenaloží ako chce.
jerome

Příspěvek od jerome »

sosko píše: stř kvě 07, 2025 17:14 Mojim príspevkom som len šťuchol do témy HTHS a hrúbky olejového filmu. Že v medzných situáciách, viskóznejší olej zachraňuje situáciu. V tom konkrétnom GM motore. Alebo toho PSA.
Ono bežného užívateľa nezaujíma, kedy ako prečo môže a nemôže pridať plyn. Očakáva, že olej je na to, aby chránil motor, neustále. A nie iba v určitom ideálnom režime.
Je to tak :wink: Žiaľ kopec ľudí to nevie/nechce pochopiť,ale aj kvôli nim je tento svet tým pádom pestrejší :) Ja si pamätám, ako Ford experimentoval začiatkom milénia so sníženou HTHS a všetci vieme, ako to dopadlo. Takí kľudnoštýliari boli ešte ok,ale pretekári - no tak tí dolievali olej pri každej dialničnej zastávke :mrgreen:
S Pitrisom sme tu o tom dávno debatovali,že lepšie je mať v motore olej,ktorý ho ochráni za každých okolností,ako liať niečo čo síce znižuje spotrebu,ale v určitých okamihoch sedí šofér s ihlami pod riťou :mrgreen: Píšem šofér, nie ovládač tomu je to šuma fuck :lol:
Honda Civic 1.4iS 66kw => FANFARO VSX 5W40 + PURFLUX LS350
Mazda 3 1.6i GTA 77kw => Valvoline SynPower 5W40 + CHAMPION COF100116S
kornel

Příspěvek od kornel »

Trochu k pojmom a dojmom... ak dojde k medzným podmienkam mazania, tzn. stav kedy už dochádza ku kontaktom asperít na povrchu a teda samotný olej tu už neoddeľuje od seba povrchy dostatočne,.. v týchto podmienkach viskozita už nič nezachraňuje, tu zachraňuje situáciu jedine prítomnosť AW/EP prvkov.. a ochranné tribovrstvy ktoré už buď sú vytvorené alebo sa práve kontaktom plôch na trecom mieste aktívne pod tlakom a teplotou tvoria a ochraňujú samotné komponenty :!:

Viskozita má samozrejme svoj vplyv na to kedy k takým podmienkam môže dochádzať.. ale ako to už bolo 100 krát spomenuté na fóre.. :arrow: Hrúbka olejového filmu, resp. vyššia viskozita , neznamená v zásade aj automaticky vyššiu pevnosť olejového filmu.. na to má vplyv omnoho viac faktorov, a to vo výsledku vypluje to aká dynamická viskozita a jej krivka s nárastom teploty je požadovaná pre ten ktorý konkrétny motor vzhľadom na jeho konštrukciu, dizajn, zamýšľané prevádzkové podmienky..

Logika :arrow: radšej vyššia viskozita a motor je tým "chránený" za každých okolností je totálny nezmysel prameniaci z neznalosti mnohého v tribo a vzájomných súvislosti.. vskutku veľmi obmedzený pohľad :D ..veď si preboha lejte všade hoc aký 15/20w-50/60 a nemusíte riešiť nič, žiadne značky, žiadne Wolframy, Molybdeny, alkylestery boru, fluoridy titanu, ionove kvapaliny, ZDDP, esterové zložky v zákldovom oleji, atd atd... veď predsa (podľa presvedčenia a logiky niektorých) vysoká viskozita všetko zabezpeči :wink:

...že niektoré automobilky pristupili k tejto problematike ako somári tým, že proste do motorov ktorých konštrukcia na to zjavne nebola vhodná (čo možno ani vôbec nijak zvlášť neriešili) nadrbali na hulváta nizkoviskózne oleje a ešte s predlženými intervalmi, to nie je chyba oleja, ale "odborníkov" ktorí sa tam zjavne prerátali a tie motory sa im kurvili skôr než dúfali.. ale veď aspoň ušetrili na vývoji motorov.
sosko

Příspěvek od sosko »

Áno presne ja plne súhlasím, a vlastne potvrdzuješ to čo píšem ja. Že keď sa stretne blbý dizajn s výrobcom, do toho ekológ a korunku dá tomu užívateľ. Ktorý nevie, ktorý je to práve ten výrobca a motor, kde dochádza k problémom. To sa ukáže až s dostatočne reprezentatívnou vzorkou časom. Za to ale užívateľ nemôže. Nilto z nás nerozporuje, že to niekde plne funguje. Veď špičkový výrobca oleja nie je blbý, aby vypustil niečo , čo nemá otestované, u seba a skrz normované testy. Ale nikto z nás nevie, ktorý novopredstavený model bude o 5 rokov zatracovaný pre vylágrované motory, prerože čo fungovalo pre výrobcu oleja, nefunguje v určitom režime v konkrétnom motore neajlého výrobcu. Ja si kúpim v dobrej viere nové auto a budem sa držať teda eko predpisu, lebo veď pokrok, aby som o pár rokov zistil, že musím robiť generálku.
Tribovrstvy a medzné trenia tu všetci nejak chápu, to je jasné. A že hrubší film, môže, nemusí, oddialiť takú udalosť. No a práve o to ide.
Preto vravím, že ťažko určiť zdravý stred. Ale, z dlhodobého hľadiska pozorujem väčší nárast problémov pri použití olejov okolo 2.6HTHS, ako tých od 2.9 vyššie. Tam si myslím netreba nad tým toľko laborovať a ja osobne by som ani nelaboroval. Veď aj na toto sa robili štúdie a písali sme o tom aj tu, že pod HTHS 2.9 a hlavne od 2.6 nižšie, dochádzalo v tých testovacích scenároch k výraznejšiemu opotrebeniu (keď sa nebralo do úvahy , že to budú zachraňovať EP/ tribovrstvy, išlo čisto o skutočnosť, že kde až môžme klesať pre zachovanie dostatočnej miery ochrany). A to že to desiatky rokov fungovalo napr japoncom ako sa to často prezentuje, no ale aké motory predávali vtedy tí japonci? 2.0 liter atmosférický s výkonom 70KW a najväčším krútiacim 150nm v otáčkach, kedy už problém nenastáva (spomínané vysoké zaťaženie v nízkych otáčkach).
Zároveň ale vidím trend v tom, že problémy majú väčšinou tie motory, ktoré boli pôvodne predpísaný na iný olej ako napr 0W20 , ale neskôr výrobca v rámci flotilových emisí takýto tento olej umožnil. Lebo veď, máme už aj oleje 0W16 a 0W8. Zas takéto oleje sú pováčšine predpísané pre motory, ktoré na to boli vyvíjané (teda nie prípad vyššie). Uvidí sa časom, či niektorý z výrobcou nebude musieť prísť so zmenou v predpise povedzme z 0W8 na 0W20.
Tak holt niekto to rieši tak, že si chce vytvoriť ‘rezervu’ aj v tej hrúbke filmu, zvýšením viskozity. A v teplých podnebiach, napr. v takej Indii, Floride a pod. to aj celkom chápem.
Jasné ale, že nikto nehovorí o extrémoch zmeny od predpisu 0W16 na 10W40 ako sa to prezentuje aj tu.

Úplne z laického hľadiska som na vlastnej koži videl, ako sa zmenila spotreba oleja a zvukový prejav, keď VW prišiel so zmenou pre PD motory z 505.01 5w40 na 507.00 5W30. Po 5tis keď som mal doliať liter oleja odrazu, išiel von a naspäť pôvodný predpis.
Kolegova 1.2Puretech, kúpil s predpisom 5W30, na ďalšom servise už 0W20. Neustále sa sťažoval na stúpajúcu hladinu oleja(benzín v oleji), olej menený aj na záruku vďaka tomu, jazdy 10km a viac. Teraz v PSA prešli späť na 5W30. Asi hlavne vďaka tomu, že tá 0W20 ešte riadne nariedená benzínom už bola viskozitne mimo, plus remeň v oleji atď. Takže znova, výrobca, a predpis. Dôverovať, či nie?
kornel

Příspěvek od kornel »

Áno z môjho pohľadu vzhľadom na to čo všetko okolo toho viem, to vnímam podobne až rovnako..v tomto niet moc čo dodat.
Aj tu HTHS vnímam prakticky rovnako.. tzn. tých 2,9 -3,1 hodnota je v prípade motorov, ktoré sú konštruované na dynamické viskozity a HTHS 2,6.. absolútne OK aj s tou bezpečnostniu rezervou pre tvrdé zaobchádzanie , navýšenie výkonu resp. zaťaženia a aj prípadne mierne nariedenie a pokles viskozity nestabilnými polymermi... ak s bavíme o motoroch navrhnutých kvalitne.

Ta reakcia predošlá smerovala na jeromeho.. ten si niekedy totiž vysvetľuje vyjadrenia iných po svojom a niekedy nesprávne či už nevedomky z neznalosti alebo schválne (aby si asi uľavil na duši 😀)
PUO

Příspěvek od PUO »

Jerome: Takže poďme k tým tvojim obľúbeným Fordom :P
Jednalo sa o motory Duratec 1.8,2.0, 2.3. ktoré boli na spoločnej platforme z Mazda MZR. Asi tak z 80% rovnaké motory. Ford predpisoval 20 tisícové intervaly, ktoré sa hlavne v Európe striktne dodržiavali :evil:
Mazda mala ofiko predpis 15. t.km. A všeobecne máj. Jap.aut ktorý majú bližší vzťah k autám menili ešte v kratších intervaloch. Mám pomerne slušne preluskane Mazda,Honda a iné fóra. Vrátane Mazdaklan.cz.
Mazdy mali omno menšie problémy zo spotrebou oleja a i.,ako ",Fordaci. Takže sme znova pri tých intervaloch!!!
A majitelia CTR posledných 3 gen. určite nejazdia ako s ihlamy pod ritou :lol: :lol: A motory fungujú. A nie len CTR.
Mimo Eú - hlavne Jap.,USA oleje s HTHS cca 2.6-3.3.!
Sú to oleje 0W20, 0/5/10W30 ILSAC!
Nájazdy na týchto olojoco cez pol mega pri krátkych intervaloch nič výnimočné. Ľavou zadnou. Ak je niekto babrák,a dosere konštrukciu+ k tomu LL, a hlavne v meste tak bohužiaľ :mrgreen:
Videl som analýzu VW Tiguan 1.4 Tsi na Motul hybrid 0W12 po 6000 km!! Tuším kód motora CZDA. Takmer žiadne opotrebenie!! Ak by došlo ku kritickému poklesu tlaku oleja plus hraničné trenie, motor by sa nedožil ani 600km.
Išlo samozrejme o experiment. Na vlastné riziko. Nikomu by som neodporučil toto do tohto motora...
Ford Fusion 1.4 Tdci
TOTAL HKR 5W30
Odpovědět