jak si zlepšit naftu sám

Diskuze o palivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
Pitris
Site Admin

Re: jak si zlepšit naftu sám

Příspěvek od Pitris »

bohu70 píše: sob pro 16, 2023 16:30 Nevim,jestli je to zlepseni nafty nebo ne.Ale stale tu je diskuze o zlepseni nafty.Tak tady je muj "zlepsovak".Tankuji KM-Prona Diesel Pro Plus a pridavam Addinol MZ406 ( dvoutakt)1:250.
A trochu Millers Diesel Power Ecomax.Jak uz tady nekdo napsal- je to proste supercloumak!
Mam dojem,ze Prona je lepsi nez EO,ktery jsem taky dlouho tankoval ale dojezd nabyl takovy,jako s KM-Prona.
Doufam,ze me ted nikdo nenarkne z propagace.Jsou to jen me zkusenosti ale mozna jsem nemel jmenovat cerpaci stanice.
O tom to tady je. O předání informací co kde komu v čem nejlíp funguje :wink:
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
1.9JTD

Příspěvek od 1.9JTD »

Zaujal ma ten olej pre dvojtakty - to by som sa do našich áut bál.
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

Kludne. Aj do benzinu som experimentoval s tymto TCW3. Konkretne Ravenol pre lodne motory. Pol deci na 50 litrov. Samozrejme rozborku som nerobil, ale subjektivne ok. Urcite nic negativne sa nestalo. Ale je pravda , ze dve nadrze pred EK som to nedal. Nechcel som drazdit ich pristroje :mrgreen:
Naposledy upravil(a) jarson1 dne ned pro 17, 2023 14:04, celkem upraveno 1 x.
"Věř si čemu chceš, ale nikomu to necpi"
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Shell HX7 10w40
Obrázek
HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
motorovy olej všeho druhu
Obrázek
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

1.9JTD: Je tu o tom celé vlákno... tc-w3-2t-marine-t7782.html
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40,
přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
1.9JTD

Příspěvek od 1.9JTD »

Mám tie naše vraky rád, ostanem pri tom, čo sa mi osvedčilo :)
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

A to tady byli i kouzelníci s acetonem :P
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
1.9JTD

Příspěvek od 1.9JTD »

Nebol som lepší.
Som si kedysi vylepšil benzín vo Wartburgu troškou silikónovej vazelíny - všetci čo si to všimli čumeli - mal som snehobiely výfuk zvnútra. Ale krátko, potom dožila kľukovka na spodné ojničné oko. Často som ten motor pretáčal, ťažké liatinové ojnice to nevydržali. Potom som tak do... aj druhý a bol som spokojný.
Do Babetty som raz omylom nalial trochu trichlóru. Po pár km prestala ísť do otáčok. Zhodil som hlavu a v mieste výfukového kanála bola iba maličká štrbinka, zvyšok bol zaplnený zrejme karbónom. Zato výfuk vyčistený parádne.
Ako naučila moja bambuľa naftovú Muľu na benzín som písal inde :D
Brembo

Příspěvek od Brembo »

Pitris píše: ned pro 17, 2023 14:36 A to tady byli i kouzelníci s acetonem :P
alebo bezaromatikom
Suzuki SV 1000,Opel Insignia Sport Tourer CDTI 96 kW -153kW,Opel Vectra 1,7 DT-išla do sveta
Berger

Příspěvek od Berger »

Zběžně jsme prolétl tuto diskuzi a dovolte mi pár poznámek.
Když něco dělám, měl bych vědět proč to dělám a čeho tím chci dosáhnout.
Věta chci vylepšit naftu není důvod, resepetive OK, zelená nafta je vylepšená tak přidejte zelené barvivo a máte vylepšenou naftu.
Důvod muže byt , chi vylepšit emise před technickou, chi vyčistit motor, chci zlepšit chod motoru, zvýšit výkon (říkám to rovnou zapomeňte na to, že tam nalejete 1% čehokoliv a stoupne vám výkon o čtvrtinu a klesne spotřeba, to je technický nesmysl, kdyby cokoliv takového existovalo už to tam lejí v rafinerii.
Z druhé strany, když tam něco leji měl bych to specifikovat správně "bez aromatik" je reklamní žvást bez obsahu , složení S6006 bylo dané podnikovou normou co již vice než čtvrt století neplatí a složení se liší výrobce od výrobce a to dosti drasticky.
Lejete do nafty olej pro zlepšení mazivosti, a co konkrétně tím chcete mazat a čemu to má pomoci? Nafta maže max vstřikovací čerpadlo a vstřiky z tohto phledu nepotřebuej vylepšivat anikdyž pčilete te ono edlo v poměru o jakm zde píšete.
Ono ředilo v žádném v ČR dostupném složení rozhodně nezvyšuje cetanové číslo nafty, atd.
Na druhou stranu, ano muže te tím ovlivnit kouřivost a vyčistit motor.
Ano na trhu je mraky aditiv , které si doma namícháte nasobně levněji než se prodávají, ale žádné z nich není S6006 s olejem a hvně každé má nějaký účel i když reklamou silěn přehypovany,

Pokud specifikujete co chcete dosáhnou můžeme probrat jak to dělají komerční produkty a zda, případně jak to udělat levněji doma.
Brembo

Příspěvek od Brembo »

Berger píše: pát dub 18, 2025 8:25 Zběžně jsme prolétl tuto diskuzi a dovolte mi pár poznámek...
Naštudujte si palivový systém dieselového motora,pretože máte velké dieri vo vedomostiach.
Suzuki SV 1000,Opel Insignia Sport Tourer CDTI 96 kW -153kW,Opel Vectra 1,7 DT-išla do sveta
kuges

Příspěvek od kuges »

Kdysi jsem 10 let provozoval Omegu s čipnutým motorem 6valcem BMW TDS. Před zdejšim vynálezem bezaromatiku jsem na zimu když bylo -10 dával všechno možný od litrů benzínu , aceton, ředidlo ,2T oleje vsechno možné a k tomu vždy půl pixle Vifu.Jinak jsem to v zimě nenatočil.Kdyz byla větší zima tak startovací sprej a to pak chytlo vždy.S bezaromatikem a jak byly k dispozici pak ty lepší nafty tak už jsem nemusel start sprej používat. Ten motor byl poplatný své době např hlukově dělal totální bordel.Např kvůli dolití kapaliny do ostřikovačů se musel vypnout,kravál byl za hranicí bolestivosti.S naší super F1 bezaromatikovou naftou to byl vždycky uplně něco jiného ,jak kdyby to bylo jiné auto.. Motor se dožil 330 a hlava nikdy nepraskla a vstřiky také puvodni.ve 200 se dělala repase čerpadla ale nevím uz z jakého důvodu . V den kdy jsem ho vezl na šroťák jsem ho po 2 měsících odstávky nastartoval a dal hned na neutrál plnej plyn do omezovače .... A čekal co se stane jestli vybuchne nebo se zadře... Po půl minutě totálního kraválu se nic nestalo.... Tak Omega dojela na šroťák sama.
Jinak VIF + 2T popř TC-W3 léju od té doby pořád do všeho co má motor někde je to poznat více někde méně . Teď experimentují s HVO v jednom HDI a je to poznat asi i více než F1 nafta. Motor je jemnější někdo by řekl kulturnější nebo benzínovatěji klidnější a prodloužila se doba mezi vypalováním DPF .
murko

Příspěvek od murko »

Dobrý deň páni,

Skúšal už niekto zlepšovať si naftu pridávaním čistého 2EHN-Ethylhexyl nitrate? Chcel by som si tak upravovať naftu zvyšovať cetanové čislo a primiešaval by som to do aditíva mannol Diesel Ester Additive 9930 ktoré by slúžilo ako lubrikant nafty. Ale celkom veľký problém je zohnať ten 2-EHN......... Všetko iba cez amazon alebo ebay kde nie je možnosť dopravy.......

Podľa môjho názoru by táto kombinácia bola perfektna a dosiahol by som veľmi kvalitnú naftu vysoke cetany a dodatočne mazanie aj čistenie.......
Brembo

Příspěvek od Brembo »

ani príliš vysoké cetánové číslo nie je dobré. A neviem akým sposobom by sa nastavila optimálna dávka bez laboratorneho rozboru-navyše to cetánové číslo sa može líšit i ked sa bude stále tankovat rovnaké palivo.
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

Zcela jednoduše bych napsal, že nic se nemá přehánět... :)
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40,
přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
sosko

Příspěvek od sosko »

Tak napr. letný VIF obsahuje 2EHN medzi 50-85% objemu a deklaruje zvýšenie cetánového čísla o 3-5 jednotiek. A keďže testy existujú, ktoré také zvýšenia potvrdzujú, môžme tomu asi veriť.
Wynns Supremium obsahuje 50% a viac 2EHN a deklaruje zvýšenie až o 3 jednotky. Atď rôzne aditíva a ich približné pomery v bezpečnostných listoch, na základe ktorých by sa približné ‘bezpečné’ množstvo čistého 2EHN dalo odvodiť. Napr cca 0,5ml ma liter nafty.
Otázka je, prečo to robiť a nepoužívať aditívum priamo namiešané. A za ďalšie, prečo v týchto ‘primazávacích’ aditívach 2EHN poväčšinou nie je, ani v tom Mannole, alebo ani v BG DFC a pod. Že by nekompatibilita s inými zložkami ? To by ale nemohlo byť 2EHN ani v tankovanej nafte.
OctaviaIII Combi 1.6TDI 81KW 2016
Shell HU Professional AV-L 0W30 + Mann f.
Orlen Effecta;VERVA/Shell FuelSave + Wynns Supremium/BG HP 2256
Leto: Nokian Wetproof
Zima: BFGoodrich g-Force Winter2
Odpovědět