VW, Audi, Škoda a Seat - nejen JAKÝ OLEJ ?
Moderátor: Colommbo
Re: VW, Audi, Škoda a Seat - nejen JAKÝ OLEJ ?
Jaký olej použít u nového auta, Škoda Kamiq, 1,0 85kW (tříválec DUS)? U motoru je norma VW 508 00, SAE 0W-20. Auto bude jezdit hlavně po městě, je to služebák na popojíždění. Olej chci měnit jednou ročně bez ohledu na spíše malý roční nájezd.
Pokiaľ chceš dodržať normu 508 iné ako 0W20 tam nenaleješ. Originálom od VW (longlife IV) určite nič nepokazíš. Dôležité je to čo si napísal, že vymeniť ho chceš raz ročne bez ohľadu na km, čož dáva logiku vzhľadom na jazdy po meste a popojíždky 
Honda Civic 1.4iS 66kw => FANFARO VSX 5W40 + PURFLUX LS350
Mazda 3 1.6i GTA 77kw => Valvoline SynPower 5W40 + CHAMPION COF100116S
Na městskej provoz bych dal asi Ravenol VSH, TBN 9,5, což není úplně špatné. Norma 508/509.
Škoda Octavia III, 16', 1.4TSI CZDA
Ravenol SSO; N98 + VIF
VW Transporter T4, 91', 2.4D AAB
Shell HX-7 + Ekolube +; D + VIF
Škoda Felicia, 98', 1.9D AEF
Ravenol VDL; HVO + VIF
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF
Bude rozdíl mezi originálem od VW a Shell HU Professional AV-L 0W-20? Vím, že jsem někde četl, že pro VW oleje dělá Shell, ale je to dávno.
- Colommbo
Ahoj! Píšeš o novém autě, tedy předpokládám, že po dobu záruky budeš (muset) na pravidelné prohlídky jezdit do autorizovaného servisu, budou měnit i olej a nalijí podle svých instrukcí. Obzvlášť když to bude platit firma. Nebo se mýlím...?
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Valvoline ML 10W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Ano, auto je nové, ale Škoda servis je plánován co 2 roky nebo 20.000 km. Roční nájezd auta bude tak +-8.000 km a 2 roky olej v autě nenechám, i když to je služebák. Olej si budeme měnit po roce sami, druhý rok ve autorizovaném servisu a tak dokola, abychom měnili olej každý rok.
Ano bude rozdíl mezi Shell a VW origo. Ikdyby originál olej vyráběl Shell, tak receptura bude pravděpodobně trochu jiná. Tím neříkám, že je Shell lepší nebo horší než origo VW. BTW né vždy leje autorizák originální oleje. Každopádně, jak psal Colommbo - nové auto - záruka. Je ošemetné dělat servis jinde kvůli záruce. Za mě osobně bych si olej měnil sám, ale nesmí nic poznat, tzn.: stejný šroub, podložky, a značení. Nejeden autorizák odsával olej přes měrku čerpadlem..... Další věc je to, že autorizovanej servis nemusí být jen Škoda. A na olej do autorizáku, můžeš každejch 1000km jen si to zaplatíš...
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF
U mňa čisto fikcia,ale mať takýto motor v aute, ja vážne neviem ako by som spával
Hotová nočná mora
Benzínový trojvalček,priamovstrek s turbom a odporúčanou 0W20
Veď pri takýchto krátkych jazdách a poskakovačkách bude ten olej čochvíľa samý benzín a čo vlastne bude mazať ten motor či dokonca rozpálené turbo ak ho pôjdem prebehnúť na dlhšiu jazdu
Kolega má Fábiu s týmto motorom a vraj tam má povolenú ešte aj 504 normu, čož sa mi zdá rozumnejšie riešenie pri takejto prevádzke 
Leč se zdá, že moderní motory konkrétně VW jsou křápy, tak technologicky a materiálově je to absolutně jinej vesmír než bylo historicky. Tím se nezastávám oleje 0W-20, přímého vstřiku atd. Ale v dnešní době je to nevyhnutelné. Proto jsem uvedl Ravenol VSH, který má TBN 9,5 a má lehce zvýšenou odolnost proti ředění benzínem. Shell Helix Ultra Proffesional 0w-20 má TBN 7,2 a Originál 6,4. Dost bych váhal jestli nepoužít Ravenol VSE, kterej je PAO, ale TBN nižší a jen pouze pro městský provoz bych dal VSH. Samozřejmě platí výměna oleje do 10 000km, já měním po 7 500km v městském provozu.
BTW tu a tam jedu u nás ve městě taxíkem, máme tu dost rozšířený Fabie 4 s TSI, pravděpodobně 1.0 a už maj kolem 200K km, zatím jezdí....
BTW tu a tam jedu u nás ve městě taxíkem, máme tu dost rozšířený Fabie 4 s TSI, pravděpodobně 1.0 a už maj kolem 200K km, zatím jezdí....
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF
Potom ten Ravenol by bol ozaj idealny
Mať tento motor v taxíku tak to je ideálna prevádzka čo sa týka životnosti oleja (každú zmenu prehriaty) oproti popojíždkam a krátkym trasam
Ja si myslím, že výrobca nastaví olej aj interval na takú dá sa povedať ideálnu prevádzku. Ak tak užívateľ jazdí všetko je ok. Horšie je,že veľa áut jazdí okolo komína,ale nikto neusmerní toho dotyčného,že by bolo treba častejšie ten olej vymeniť, skontrolovať hladinu (dnes málokoho napadne samého od seba kuknúť mierku)
Ja si myslím, že výrobca nastaví olej aj interval na takú dá sa povedať ideálnu prevádzku. Ak tak užívateľ jazdí všetko je ok. Horšie je,že veľa áut jazdí okolo komína,ale nikto neusmerní toho dotyčného,že by bolo treba častejšie ten olej vymeniť, skontrolovať hladinu (dnes málokoho napadne samého od seba kuknúť mierku)
Já teda úplně nevidím to, že by taxík nonstop jezdil, třeba 8h v kuse. Takovej typicky vytíženej pátek: taxík stojí na náměstí, odveze tě pár km, vrátí se na náměstí a zase čeká. A rozhodně se nedá říct, že by ty auta nějak šetřili stylem jízdy. Řekl bych, že auta v rukou taxíkářů, IZS, rozvozů dostávají nejvíc zabrat.
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF
Já zase slyšel od jednoho známého opak, a to, že se v dnešní době olej právě mění "skoro až moc" v porovnání s dobou, kdy se tu jezdilo povětšinou se škodovkami typu 100,105,120 a favorit a movitější s novými feliciemi. Že tehdá se spíše jen dolévalo než aby se měnilo na nějaký interval.
'99 polo 1.0 mpi LPG
Total Quartz 5w40 + MCE
'98 106 1.0i: mannol classic 10w40
'07 city 1.34 i-DSI
'98 106 1.0i: mannol classic 10w40
'07 city 1.34 i-DSI
U nas moj znamy - taxikar - kupuje oleje najlacnejsie, napr. Lidl. Ale co je hlavne , meni to casto. Jeho vysvetlenie - privela casu na volnobeh. Ano , jazdi sa, ale hlavne v zime ide motor aj ked auto stoji, nalozenie , vylozenie klienta a samozrejme male vzdialenosti.
"Věř si čemu chceš, ale nikomu to necpi"
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Shell HX7 10w40

HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
motorovy olej všeho druhu

Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Shell HX7 10w40

HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
motorovy olej všeho druhu

Na volnoběh se v oleji hromadí palivo a kondenzát a pokud ty následné pojížďky nejsou dost dlouhé a intenzivní, tak se palivo neodpaří. Je to o to horší, že moderní auta mají tendenci držet teplotu oleje nízko. Takže měnit často levný olej je velmi racionální postup.