5w50 Mobil1 vs Liqui Moly
Moderátor: Colommbo
5w50 Mobil1 vs Liqui Moly
Ahoj všem,
řeším dilema. Doposud úspěšně používím olej Mobil 1 5w50 FS-x2 (ACEA A3/B4 API SP). Docela mne zajala zmínka o Liqui Moly molygen od Kornela, zejména pak po Colommbovo zmínce, že chod motoru se mu zdá hladší. Takže jsem pohledal a zaujal mne olej Liqui Moly 5w50 Molygen (ACEA A3/B3 API SJ). KDyž jsem si podle technických listů něco málo dohledal, tak LM má vůči Mobilu menší TBN (13 X 11,1), HTHS je také nižší (4,3 X 3,7), ale zase má vyšší bod vzplanutí (240 X 225) a nižší bod tuhnutí (-42 X -39). Pro jistotou přikládám i odkazy na technické listy.
Mobil1 5w50 FS-x2 - https://www.mobil.com/en-pt/passenger-v ... s-x2-5w-50
Liqui Moly 5w50 Molygen - https://pim.liqui-moly.de/pdf/en_GB/liqui/21/P000348
A teď do čeho to dávam/chci dát. Jedná se o BMW M62B44 bez vanosu, rok výroby 1996. Ve své podstatě je to už dinosaur, takže na olej nemá žádnou extra citlivost. Výrobce předepisuje ACEA A3 a ideálně BMW LL. Jelikož LL interval nedodržuji, měním do 10tkm, tak mě LL norma asi moc netankuje, spotřeba oleje nepatrná až nulová. Ještě bych měl dodat, že jezdím na LPG.
řeším dilema. Doposud úspěšně používím olej Mobil 1 5w50 FS-x2 (ACEA A3/B4 API SP). Docela mne zajala zmínka o Liqui Moly molygen od Kornela, zejména pak po Colommbovo zmínce, že chod motoru se mu zdá hladší. Takže jsem pohledal a zaujal mne olej Liqui Moly 5w50 Molygen (ACEA A3/B3 API SJ). KDyž jsem si podle technických listů něco málo dohledal, tak LM má vůči Mobilu menší TBN (13 X 11,1), HTHS je také nižší (4,3 X 3,7), ale zase má vyšší bod vzplanutí (240 X 225) a nižší bod tuhnutí (-42 X -39). Pro jistotou přikládám i odkazy na technické listy.
Mobil1 5w50 FS-x2 - https://www.mobil.com/en-pt/passenger-v ... s-x2-5w-50
Liqui Moly 5w50 Molygen - https://pim.liqui-moly.de/pdf/en_GB/liqui/21/P000348
A teď do čeho to dávam/chci dát. Jedná se o BMW M62B44 bez vanosu, rok výroby 1996. Ve své podstatě je to už dinosaur, takže na olej nemá žádnou extra citlivost. Výrobce předepisuje ACEA A3 a ideálně BMW LL. Jelikož LL interval nedodržuji, měním do 10tkm, tak mě LL norma asi moc netankuje, spotřeba oleje nepatrná až nulová. Ještě bych měl dodat, že jezdím na LPG.
Re: 5w50 Mobil1 vs Liqui Moly
Asi to bude jedno co z těch dvou dáš. Mobil1 FS patří mezi špičku ale ten Liqui Moly Molygen (kde to "přimíchal" přímo výrobce) mu bude docela zdatně sekundovat. Důležitější je že oil měníš po 10 tkm (obzvlášť když jezdíš na plyn).
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.
Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Díky za názor. Trochu mi v hlavě leží ty API normy. Pokud se vrátím z SP k SJ aby se něco nepo…, hlavně když tuším od SM jsou specifikované i pro alkoholová paliva, kde by měly být kyselejší zbytky po spalování stejně jako u plynu. SJ je zase pokud se nepletu ještě neeko, což je z hlediska funkčnosti podle mě vždycky lepší.
- Colommbo
Máš pravdu, klasifikace API SJ je z těch "starých" norem považována za nejlepší, hned po ní SM naopak za nejhorší, od SN se to zase zlepšuje.
Chápu, že máš chuť na ten aditivovaný LM olej, a vlastně není nic jednoduššího, než jej prostě zkusit. Kdyby ti z nějakého důvodu pocitově nevyhovoval, můžeš se kdykoli vrátit k Mobilu1. V tom případě LM poslouží jako (pravda, trochu dražší) proplach... 
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Valvoline ML 10W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Tu je ale jedna veľmi doležitá skutočnosť páni... Tento Liqui Moly 5w50 Molygen nie je na báze wolfrámu (Vanlube W-324 od Vanderbild Chemicals
) a nepatrí pod skupinu Molygen olejov s aditivnou formuláciou proti opotrebeniu "MFC" (Molecular Friction Control)
Tento Molygen je starej formulácie s vysokým množstvom Molybdénu MoDTC1,2.. a aj preto nemá API SP atest.. ani ho vôbec výrobca pre tento olej nepotrebuje
P.S.. Zostať pri Mobil1
Tento Molygen je starej formulácie s vysokým množstvom Molybdénu MoDTC1,2.. a aj preto nemá API SP atest.. ani ho vôbec výrobca pre tento olej nepotrebuje
P.S.. Zostať pri Mobil1
Colommbo: Já si myslím, že ten rozdíl asi nepoznám. Už teď je ten osmiválec vyrovnanej a minimem vibrací. Ale jde o ten pocit, že jsem udělal motoru dobře 
Kornel: Asi se zeptám blbě, ale molybden je špatně?
Kornel: Asi se zeptám blbě, ale molybden je špatně?
ale prave zistujem, že je na trhu aj 5W-50 Molygen novej generácie.. s API SN atestom a MFC kompozíciou, takže to je fajn
Naposledy upravil(a) kornel dne úte led 28, 2025 19:39, celkem upraveno 2 x.
Molybden staršej generácie MoDTC1,2 ma potenciál vytvárať vysokoteplotné úsady, pri vysokých množstvách v oleji ca od tých 800ppm .. Pre staršie atmosférické motory úplne v pohode.. novšie preplňované agregáty je optimálnejšie siahnuť po oleji ktory je buďto na inej AW/FM formulácii než Molybdénove zlúceniny, alebo ak Molybdén tak olej kde je použitý aditívny balik s MoDTC3 (práve Mobil1 oleje) - toho stačí podstatne menej v oleji do 100ppm pri rovnakom orchrannom účinku a zároven ma takmer zanedbateľný potenciál vytvárať vysokoteplotné úsady na ložiskach turba a krúžkoch.
Kornel: Díky za objasnění problematiky molybdenu. Z tvého předchozího příspěvku mi tedy vyplývá, že pokud budu chtít LM tak new generation s api SN, aby obsahovala wolfram a pokud by nebyla, tak radši mobil.
jj, správne si to skonštatoval.. Ale aj v prípade novej generácie LM Molygen 5w-50, by som sa priklonil k tomu zostať pri Mobil1.. je to špičkový olej a byť je ten LM s MFC formuláciou tiež vysoká kvalita a organo-wolfrám je fajn vec u "strelcov" v tepelne zaťažovaných agregátoch.. no netreba to zas tak preceňovať v reálnom živote a bežných prevádzkových podmienkach.. 
Nechal jsem si to projít hlavou a nakonec jsem objednal LM. Prodej pouze po 1l lahvích a všude nám budou cpát ekologii a plasty
. Každopádně výměnu vidím na příští víkend a pak poreferuji.
samozrejme ked budes menit olej nezabudni zatrepat flasami aby sa olej premiesal
chevrolet cruze 2.0 vcdi 120kw
Alfa Romeo 156 SW 2,4 JTD 110kw @ 142,3kw
Alfa Romeo 156 SW 2,4 JTD 110kw @ 142,3kw
- Colommbo
Protřepat, nemíchat... 
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
V tomto prípade premiešanie nutné nie je.. wolfram v rozpustenej forme naviazaný priamo na molekulárnej úrovni.
Ale isteže správny barman zopár šejkov s fľašou urobí vždy
Ale isteže správny barman zopár šejkov s fľašou urobí vždy