motorový olej RAVENOL

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
Pitris
Site Admin

Re: motorový olej RAVENOL

Příspěvek od Pitris »

A (třebas je to někomu proti srsti ale) dát např. 3 roky starý olej (teda neotevřený) do auta ničemu nevadí.
Na druhou stranu - ofiko zastoupení firmy (ofiko prodejce) by měl mít nové zboží....
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Luke

Příspěvek od Luke »

Já si taky myslím že oficiální zastoupení firmy by mělo mít jen nové zboží, případně to v obchodu nějak rozlišit, upozornit na to.. Aby zákazník věděl co teda vlastně objednává a co dostane. Já se teda nezlobím. To USVO mám jako bonus a nalít starší olej mi nevadí. Lahve byly normálně zavřené takže bych v tom problém neviděl. Ani jsem se nepídil po datu výroby. Na láhvi bylo vytišťené letošní datum někdy z června, už nevím ale to asi nebude ono. Mám tušení že datum vyroby je zespod láhve? A možná mám přeci jen jedno zjištění. Na CFSku mi občas cvakly hydra. Taky jeden zdůvodu proč jsem vybíral podle čerpatelnosti. Možná ty starty jsou krapet lepší, tišší ale třeba se mi to jen zdá. Každopádně jsem zatím spokojen :wink: a jestli si motor bude vrnet, tak tam ten ravenol půjde za necelých 8000km znovu. Taky bych chtěl poděkovat všem za odpovědi, vím že to semnou není jednoduché :D :wink:
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Luke píše: pon pro 16, 2024 6:42Na láhvi bylo vytišťené letošní datum někdy z června, už nevím ale to asi nebude ono. Mám tušení že datum vyroby je zespod láhve?
Ravenol by měl mít datum výroby z boku vzadu nad nalepeným popisem oleje. Mrknul jsem na svoje zásoby. 2x SSL (3.3.22) a SVS (12.12.23)
A jestli si se na německé stránky díval teď někdy, tak to že máš VSI s USVO z letoška a nyní už o tom v nich zmínka není tak to může znamenat že změnili recepturu s náběhem "modelu" pro 2025.
Resize_20241216_080630_0704.jpg
Resize_20241216_080630_0704.jpg (238.28 KiB) Zobrazeno 7265 x

Luke píše: pon pro 16, 2024 6:42A možná mám přeci jen jedno zjištění. Na CFSku mi občas cvakly hydra. Taky jeden zdůvodu proč jsem vybíral podle čerpatelnosti....
A tak co vzít (příště zkusit) 0w40. Jejich SSL-ko je taky :wink:

Luke

Příspěvek od Luke »

Jo tak na tohle datum jsem koukal. Teď sem se koukal znova a 5l je červen 2024 a litrovka červenec. Takže starý nejspíš nebude. Poprvé jsem na ten ravenol koukal tak měsíc, možná dva zpět a teď je to pár dní. Se zkus podívat jestli mi to potvrdis že na německých stránkách už USVO není. I na ilustračním obrázku to láhve nemají na štítku. Jestli to pak bude bez toho tak by to byla škoda protože já jsem zatím velice příjemně prekvapen :wink: koukal jsem i na tu 0w40 a má taky pěkný parametry. Hlavně mě překvapila viskozita při 100 stupních. Čekal jsem to "řidčí". Třeba mobil 1 ow40 ji má skoro k hranici 30. Pokud se ale osvědčí VSI tak u něj zůstanu celoročně :wink:
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

U VSI to USVO fakt neuvádí....
A máš pravdu - Mobil1 FS 0w40 je blízko min. hranici pro "40". To SSL s hodnotou 13,8 je výš.
Je teda dražší než FS ale zas v základu je PAO a Polyolester.

Luke

Příspěvek od Luke »

Připadá mi to dost zvláštní že v těch údajích mají takový zmatek a bordel. To si pak nemůžeš bejt jistej ani za co platíš a co do toho motoru vlastně leješ. A co si budem povídat.. může to působit dost nedůvěryhodně :roll: já snad zkusím do toho českého zastoupení napsat jak to trda vlastně je. Když se na ten olej podívám v jiných obchodech tak tam to USVO uvádí i v případě, když to na láhvi není uvedené. Tak ha nevím co si o tom myslet :roll:
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Někdy je problém i to že autorizovaní prodejci (v jiných zemích, a nemluvě o e-shopech) nestíhají aktualizovat svoje stránky. Pak to nemusí sedět, ovšem to co je na obalu by mělo být i uvnitř....:P

Luke

Příspěvek od Luke »

No tak snad máš pravdu :wink: Teď jsem po noční ale až budu mít čas, tak se pokusím sepsat inteligentní mail :D na to české zastoupení a pokud dostanu nějakou užitečnou odpověď, tak to sem hodím. Zatím díky moc za informace a pokec :wink:
Luke

Příspěvek od Luke »

Zdar borci. Po menší odmlce se vracím zpět s odpovědí jak jsem slíbil. Psal jsem teda na české zastoupení firmy ohledně těch nesrovnalostí v údajích o olejích a dostal jsem tuhle odpověď.

Dobrý den.
Opravdu produkt RAVENOL VSI již nespadá do kategorie USVO. Je to ale úplně nově a tak sám přesně nevím jaké změny udělali. Rozdíl mezi VSI a VST byl hlavně do teď v aditivacnim balíčku. Určitě ale to že máte ještě produkt z řady USVO je lepší.

Až budeme zpět v práci po novém roce, podívám se na konkrétní změny. Přeji hezké svátky

S pozdravem

Martin Boška
731 120 042
RAVENOL
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Martin Boška píše: sob pro 28, 2024 14:01Určitě ale to že máte ještě produkt z řady USVO je lepší....
:wink: :wink: :wink:

A co jde o VSI, tak (zřejmě kvůli ekopitomcům) Ravenol udělal ze hodně dobrého oleje jen dobrý olej :roll:

Luke

Příspěvek od Luke »

Já sem teda v tom mailu nezmiňoval jen VSI který teda nově už USVO mít nebude ale celkově všechny parametry. Zkoumal jsem i VST a ten by si měl USVO zachovat ale bude mít změnu hlavně ve viskozite.
Při 100 stupních teď 14,3 a nově podle německých stránek 13,5.
Při 40 stupních 85,1 a nově 79,4.

Pak bude mít lepší TBN. Teď 10,5 a nově by měl mít 11,9. Což je asi fajn.
To znamená že pokud bych chtěl zachovat USVO tak musím dát VST které ale zase trošku zřídne. I když nevím jestli je ta změna viskozity tak razantní rozdíl :roll:
Každopádně ma asi Pitris pravdu. Nejspíš se to opět děje jen kvůli eko šílenství. Nebo prostě chtějí jen ušetřit protože cena toho VSI bude i bez USVO nejspíš stejná.
kornel

Příspěvek od kornel »

VST "starý - CZ TDS vs. nový - DE TDS"

Nový VST:
- zjavne trochu kvalitnejšia a čistejšia zmes base oil :arrow: zníženie bodu tuhnutia z -51 na -57°C.. to sa inak ako čistejším základovým olejom s nižším obsahom parafínov dosiahnuť nedá. Aj napriek tomu že Viskozitný index je na chlp totožný :arrow: to ale zároveň rovno vypovedá o tom že v novom VST bude zjavne použitých menej viskozitných modifikátorov, to koreluje aj s mierne nižsou úrovňou KV počas ohrevu na 100°C a v zásade kvalitnejší/čistejší base oil nepotrebuje toľko upravovačov VI a modifikátorov pre udržanie "rovnako/podobne" efektívneho odporu voči riedeniu so zvyšovaním teploty (tzn. čím nižšia teplota tým majú tieto olej od seba viac odlišné hodnoty KV a naopak čím vyššia teplota tým sa viac k sebe približujú, až je dosť reaálne, že sa pri nejakej konkrétnej teplote (vyššej ako 100°C) krivký pretnú a olej s "horším/slabším" base oil a vyšším obsahom VI modifikátorov viskozitou podlezie ten novší VST). Samozrejme tu sa bavíme o vskutku minimálnych rozdieloch.. obidva oleje sú takmer identické a pre reálny živoť bezvýznamné riešiť - ja to píšem len z hľadiska nejakého teoretického rozboru, pre zaujímavosť :D

Musím ale podotknúť, že netuším a ťažko povedať do akej miery sú údaje v týchto TDS na týchto oboch ravenol stránkach (DE a zvlášť CZ) relevantné a správne zapísané, nakolko :arrow: napr. údaje pre CCS a aj pre MRV viskozitu čerpateľnosti na CZ stránke udávajú nesprávnu teplotu merania (možno chyba zapísanej teploty u CZ importéra :idea: ) - totiž pre oleje zimného čísla "5W" sa nevykonávajú a nezaznamenávajú tieto skúšky pre teploty -35°C (CCS) a -40°C (MRV) ale -30 (CCS) a -35 (MRV).. zároveň to tým vo mne vzbudzuje pochybnosti či aj samotné zapísané namerané hodnoty pre tieto skúšky sú v týchto TDS vôbec to čo bolo v skúšobni reálne namerané, pretože sú podozrivo úplne totožné aj napriek odlišnostiam v kinametických viskozitách a zjavne v nejakých vykonaných zmenách v základovom oleji.

Inak ale škoda, že ja osobne hodnotám pre CCS aj MRV v týchto TDS nedôverujem, vedia tiež dosť napovedať o samotnom oleji a súvislostiach.
Luke

Příspěvek od Luke »

Máš pravdu člověče :wink: Těch špatně uvedených teplot u čerpatelnosti jsem si taky všimnul ale těch špatně uvedených údajů bylo tolik že jsem to zapomněl zmínit. Kdyz si to všechno důkladně projdeš, tak v tom maji dost chyb a celkově to na mě působí dost nedůvěryhodně jestli ty uvedené hodnoty jsou skutečné :roll:
Vzhledem k tomu kolik auto stalo peněz a chtěl sem aby vydrželo, tak jsem tomu chtěl dát co nejlepší péči. Mám ale pochybnosti.
Nechci tady zasirat vlákno o ravenolu ale dost zvažuji že tam příště naliju úplně obyc mobil super 3000 5w40 a přestanu to řešit.
kornel

Příspěvek od kornel »

Už keď tu v téme boli spomenuté aj parametre "CCS" a "MRV čerpatelnost schladeného oleja" (CCS skúška sa nevykonáva s ochladeným olejom na udávanú teplotu, ale ona teplota udáva len teplotu referenčného hriadeľa prístroja ktorý je zaliaty olejom 90 sekúnd pred začiatkom merania - je to celkovo už veľmi stará skúška ktorá nezohľadňuje reálne podmienky ani zďaleka..

Za údaj s väčšou výpovednou hodnotou sa berie "MRV čerpatelnosť" a to jednak z dôvodu toho že sa vykonáva s reálne vychladenym olejom na danú teplotu (pričom sa ochladzuje až niekoľko desiatok hodín v pásme kde dochádza u daného oleja k najintenzívnejšie tvorbe kryštálov) a jednak simuluje ako je olej schopný natekat do miesta odčerpávania oleja a tým zabezpečiť neprerusenie čerpania oleja čerpadlom - teda zabezpečiť tlak na saní resp. jednoducho udržať v systéme dostatočný prietok.
Totiž aj vysoko viskozny olej nižšej kvality základoveho oleja už prakticky pri daných nízkych mrazivých teplotách kryštalizovaný je pod strihom čerpadla schopný odčerpávania (efekt želé) - snaží simulovať CCS, no čo z toho ak na jeho miesto sania čerpadla nedokáže už olej vlastnou tiažou natekať - snaží simulovať MRV.
Isteže tu sa opäť bavíme o extrémnych podmienkach a teplotách -v reálnom živote v našom klimatickom pásme a našich zimach sme na hony vzdialeni od tohto.
Bramborak3

Příspěvek od Bramborak3 »

Pitris píše: sob pro 28, 2024 15:23
Martin Boška píše: sob pro 28, 2024 14:01Určitě ale to že máte ještě produkt z řady USVO je lepší....
:wink: :wink: :wink:

A co jde o VSI, tak (zřejmě kvůli ekopitomcům) Ravenol udělal ze hodně dobrého oleje jen dobrý olej :roll:
A já to Vsi 5w40 chtěl objednat. Ale cena stejná a Usvo pryč...Tak to už asi nee. Co je ještě za pecka 5w40 s hustotou při 100st nad 14 ?
Odpovědět