aditiva do oleja

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
Pitris
Site Admin

Re: aditiva do oleja

Příspěvek od Pitris »

Teď ale nešlo o Metabond ale o Ekolube.
Ekolube Motor a Ekolube Speed Motor....
Ty ale jsou na bázi boru a na ochranu motoru, NE pro vylepšení oleje.
Brembo píše: pon zář 09, 2024 12:13. Oleje s nanočasticami a na báze esterov vídu lacnejšie,než Metabond s kvalitným motorým olejom
Přesně. Než olej vylepšovat, radši vzít ten kde už to je :wink:
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Volfi

Příspěvek od Volfi »

Postupně mi dosluhuje kapelní T4, motor už má lecos za sebou a řekl jsem si, že bych rád otestoval aditiva do oleje. Všeobecně nejsem moc zastánce aditivace oleje a nechci se do toho výrobcům oleje míchat. Ale na druhou stranu mě zajíma co to s motorem provede, tak by mohla být T4 obětní beránek.
Zajímají mě aditiva na snížení tření v motoru, snížení hlučnosti a zvýšení výkonu. Nějak mi ulpěl v hlavě například nanotech. Dokázali byste mi něco doporučit??
Škoda Octavia III, 16', 1.4TSI CZDA
Ravenol SSO; N98 + VIF
VW Transporter T4, 91', 2.4D AAB
Shell HX-7 + Ekolube +; D + VIF
Škoda Felicia, 98', 1.9D AEF
Ravenol VDL; HVO + VIF
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

Ahoj! Nanotech jsem kdysi do motorového oleje přidal, zakrátko mi však odešlo těsnění pod hlavou (aditivum z toho neviním) a nestihl jsem si tedy "vychutnat všechna jeho deklarovaná pozitiva." Kdyby ses rozhodl ujmout role zkušebního jezdce, uvítal bych to... :)
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40,
přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Na "zázračné" aditivum tady jeden byl :P
Já jsem zastáncem toho že v dobrém oleji už všechno je, a nic přidávat do něj není potřeba. Pokud ale dáš olej průměrné kvality, motor má už dost za sebou a chceš zkoušet a MOŽNÁ mu lehce prodloužit životnost, hledal bych "něco co umí" stabilizovat viskozitní index oleje, uvolnit/čistit pístní kroužky a kdyžtak obsahuje nanosložku nebo wolfram.
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

No, ja teda do oleja nic nepoužívam, som nazoru ako asi Pitris a iste aj viac ostatnych tu na fore, napriek tomu sa aj u mna v garazi podobny zazrak nachadza.
Je to toto:
Obrázek
Obrázek
Dal mi to kamarat, taky " pokustón" , on to teda pouzil jak do motora, tak aj do prevodovky. Samozrejme si to chvali, vsak nepovie, ze by sam vyrobil blbost, ze ano :D
Faktom je ze jeho pokusny stroj je avensis t25 s problémovým motorom 1zz a este k tomu na lpg , ktory sa napriek tomu uz davno prehupol cez 800t km ( netusim kde je teraz , toto je z min roka ked som mu menil olej) a stale smelo jazdi. Iste, uz co to na motore riesil, ale bolo to v zmysle jeho povahy vsetko mozne skusat ( cievky , vstrekovace a podobne...). Avsak pri tomto najazde....
Ja tu vec pouzivam napriklad na zamky. A podobne. Fantasticky to funguje na uvolnenie mechanickych veci vsade tam kde to moze " zadrhavat". Teda urcite to nejaky efekt ma. Co to ale robi v oleji v motoroch , potazmo prevodovkach osobne vyskusane nemam. Moje stroje subjektovne funguju aj bez toho bez problemov.
Kazdopadne to ten jeho motor nezabilo. Teda ziadny minus sa nekonal. Ci sa konal nejaky plus, posudit objektivne neviem.
"Věř si čemu chceš, ale nikomu to necpi"
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Shell HX7 10w40
Obrázek
HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
motorovy olej všeho druhu
Obrázek
Volfi

Příspěvek od Volfi »

Jasný, já jsem úplně stejný zastánce, že motoru bohatě stačí průměrný olej, jen je potřeba ho často měnit. T4 to má, ale za pár, takže nějaký pokus si na ní mohu dovolit vykonat.
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF
tonny

Příspěvek od tonny »

Jak dlouho ještě bude mít T4 "za pár"? Kamarád má služební T4 u stavební firmy, najeto mělo 1,3mil a když jsem s ním jel, pedjížděl osobáky že zdržují.

Osobně bych dal raději něco do nafty než do oleje.
Ford Explorer V6 4.0 lpg 1998, Shell HU 5W-30 SL ATF MaxLife
Toyota SiennaV6 3,5 2007 Rowe RS 0W-40 ATF MaxLife
Peugot 206 1,4i, 2005, Total Q 5W-40 ATF MaxLife
MB GLK 320CDI 3,0 2009, MB 5W-30, ATF MB
Honda Jazz1,25, 2005, Ravenol SSL 0W-40
Volfi

Příspěvek od Volfi »

Tak s aktuálním postupem koroze a novým přístupem měření emisí jí dávám max. dva roky. Navíc, co si budeme jezdit s tím je za trest. :D Do nafty se samozřejmě pravidelně něco přidává. Chci si prostě na vlastní motor zkusit, co s tím "zázračná" aditiva udělaj, ikdyby to měl být poslední start. :D
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF
jarson1

Příspěvek od jarson1 »

si nas clovek :D :wink:
hlavne nezabudni na spätnu väzbu 8)
...aby si ich potom na ek a stk za dva roky nakoniec neprekvapil :mrgreen:
ale vážne. ja by som sa pokusil ten stroj zachranit. je to už vlastne veteran a navyse vlastne tak trochu kultovka. bola by ho skoda. teraz som myslel hlavne na koroziu.
"Věř si čemu chceš, ale nikomu to necpi"
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Shell HX7 10w40
Obrázek
HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
motorovy olej všeho druhu
Obrázek
Volfi

Příspěvek od Volfi »

Když ono se to prostě nevyplatí opravovat a jako veterán je to pro mě nezajímavé. Takže je ve fázi hledání benzínové T5 :mrgreen: . Každopádně to auto znám nazpaměť a s jistotou bych dokázal říct, jak se změnil chod, výkon atd.
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF
vik2

Příspěvek od vik2 »

Jeden místní borec jménem Kornel doporučuje Molygen motor protect.
To je Wofram.
Tak to dělám jak řekl. Nic tedy nepozoruji, ale musím dodat že mám auto jako hračku a používam i dost drahé oleje, na to jak starý mám škopek.
kornel

Příspěvek od kornel »

len popísal svoju skúsenosť s daným produktom.. to nie je doporučenie :D
Organowolfram potrebuje pomerne dlhú dobu kým sa zapracuje a vytvorí tribovrstvu na povrchu parovych plôch (pri plnej koncentrácii odporúčanej výrobcom 3000-4000km, pri nižších koncentráciach aj kľudne dlhšie) a aj tá sa vytvára u tejto zlúčeniny len za určitých podmienok.. :arrow: potrebné sú dlhodobejšie vyššie teploty a tlaky - proste jazdiť aj pílu v otáčkach a pod zaťažou stabilne dlhší čas. Je to teda vhodné a má šancu sa to prejaviť podstatne viac u motorov ktoré dostávajú za uši, a nie bežne jazdy v bežnej premávke. Na bežné prevádzkovanie stačí plnohodnotne a s dostatočnou rezervou aj bežný kvalitný olej menený v správne nastavených intervaloch.

Dokonca to stačí aj pri tej tvrdej prevádzke (napr. okruhy a pod).. totiž s olejmi je to vždy "niečo za niečo" nie je to také jednoduché, že podme nadávkovať z každého prvku/zlúčeniny do oleja za hrnček a vytvoria sa z každého prvku zvlášť nezávislé ochranné tribovrstvy a máme hyper dokonalý olej neprekonateľnej ochrany - takto to nefunguje absolútne :!: Niektoré ochranné AW/EP prvky nevytvárajú dokonca žiadne pasívne tribovrstvy, ale majú schopnosť ich vytvárať a tým chrániť len v prípade konkrétnych podmienok :arrow: napr. situácie medzného trenia kedy sa aktivujú tlakom a teplotou a len vtedy na danom mieste aktívne pôsobia a stávajú sa tzv. obetnými, inak ich v oleji necítiť vobec.
bjukemen

Příspěvek od bjukemen »

kup Wynn's Super Friction Proofing a nalej to tam a viac neries
chevrolet cruze 2.0 vcdi 120kw

Alfa Romeo 156 SW 2,4 JTD 110kw @ 142,3kw
PUO

Příspěvek od PUO »

Volfi: Tak môžeš vyskúšať aj ten NANOTECH. Existujú aj iné prísady , ktoré u nás nie sú veľmi známe. Ale v zahraničí hojne používané. Len sú drahšie.
Honda Civic 9G - 1.8 i Vtec
RAVENOL ECS 0W20/ SFE 5W20 .
prevodovka: RAVENOL MTF2 75W80
Ford Fusion 1.4 Tdci
TOTAL HKR 5W30
prevodovka : CASTROL SYNTRANS MULTIVEHICLE 75W90
memartin

Příspěvek od memartin »

Zabrousil jsem do černé díry diskuzí na jedné české stránce, kde zkoušeli aditiva do oleje a k mému údivu jsem našel 2 komentáře které dávaly nějakou hlavu a možná i patu:
Jiřík
Po plyšákovi se zde objevila spousta zázračných přípravků, které měly dělat z obyčejných aut závoďáky a ze šrotu nové motory. Nefungovalo z toho nic, jen se ničily motory, Jediný přípravek, který měl pozitivní účinek na činnost motoru a také má oficiální motorové zkoušky, je Bishop´s Original (stačí vygůglit). Jenže tento přípravek neudělá žádnou generálku, ani nijak významně nezvýší výkon motoru, ale zajišťuje jen kvalitní mazání bez trhání olejového filmu na třecích plochách. Pokud je motor už provozně opotřebený, nijak jeho stav nezlepší. To umí jen a pouze mechanická SO nebo GO motoru.

Ohledně všech přípravků s nějakými nanočásticemi a hlavně kovovými nebo keramickými částicemi. Do motoru nepatří, protože jen zhorší stav. Žádný kov ani karbid žádné drápance ve válci nebo kdekoli jinde nezalepí, protože je styčná plocha mastná. Opakuji ještě jednou - MASTNÁ. Např. PTFE, neboli teflon, potřebuje k jeho nanesení na kovový povrch teplotu cca 350°C a absolutně suchý povrch, navíc se toto děje za technického vakua. Při takových podmínkách by olej v motoru vybuchl. Navíc víme, jak se teflon chová na pánvi - velmi rychle se kovovým nástrojem sedře. Tzv. účinnost PTFE přípravků (ztišení motoru) je subjektivně dána tichým chodem motoru na volnoběh, objektivně jde o to, že se teflon nacpe do oblasti pístních kroužků, dotěsní píst a pak se zdá, že je motor ošetřený (zvýší se tlaky, takže dojde ke krátkodobému zvýšení výkonu - viz ta škodule v článku). Po nějakých 1500 - 2000 km se PTFE vyplaví, obalí se karbonem v oleji a zachytí se ve filtru, který ucpe. Motor je pak mazán obtokem přes pojistný ventil filtru prakticky nefiltrován. Takže horší stav, než když je tam jen olej bez ničeho. Přípravky s kovovými částicemi jsou na tom stejně s tím, že kovy jsou tvrdé a těžké kovy jsou sledované jako zdraví poškozující látky a v oleji nemají co dělat. V moderních motorech mohou způsobit a většinou způsobí poškození katalyzátoru. A opět - jde o mastný povrch, na který nic nepřilne. To, co je v tom přípravku, se zachová jako teflon, tedy jen na chvíli dotěsní písty.
Opotřebený motor není jen o škrbancích na válcích, které tam prakticky nejsou, jde o celkové vydření válců v oblasti I. pístního kroužku v HÚ (0,1 mm na průměru se považuje za opotřebení pro GO) a také opotřebení pístních kroužků, které nějakými nanočásticemi nikdo nikdy neopravil a neopraví. Kromě toho kovy jsou těžší, než olej, tedy nezůstanou ve vznosu, když se motor zastaví, klesnou ke dnu olejové vany, kde ztuhnou a zůstanou tam až do její demontáže a vyčištění. Takto se napálili v jakémsi ČSAD na Ostravsku, kde si nakoupili oleje Fuchs s molybdensulfidem, kde jim MoS2 jednak zničil motory a hlavně jim zůstal na dně sudů s olejem, který pak nešel nijak rozmíchat. Angličané používaly MoS2 za války u leteckých motorů pro možnost krátkodobé funkce motoru při prostřelení vany, aby se éro dokázalo vrátit zpět na letiště. Ovšem berme to tak, že letadla byla pod neustálou kontrolou a oleje se měnily a dolévaly velmi často, navíc žádné éro nebylo plánované na dvacet let životnosti...

Co tvrdím po skoro 40 letech praxe u aut - žádné přípravky motor nepotřebuje, stačí jen dodržovat předpis výrobce co se týká kvalitativní třídy oleje a jeho kilometrového náběhu. Olej se má měnit podle předepsaných kilometrů nebo nejpozději po roce, pokud nejde o long-life oleje (nepoužitelné u starých typů motorů), který vydrží až dva roky. V městském provozu, kde se olej moc nezahřeje (teplota vody je jiná, než teplota oleje), se má zkrátit výměnný interval o třetinu. Olej totiž cucá vzdušnou vlhkost a pokud se dlouhodobě nezahřeje nad 80°C, voda se neodpaří a olej tak znehodnocuje. Znám motory, které žádné přísady do olejů nikdy neobsahovaly a mají na svém kontě hodně přes 500 000 km.

Platí, že čím víc je přípravek vychvalovaný, tím víc stojí za houby. A vyhýbejte se Militecu a všeho, co obsahuje chlór. Chlór rozežere i nerez.
.. a druhý:
PJ164
No, Jiříku, což takto experimentovat? Ty vyběhané motory s půl milionem km prokazují, že kdyby docházelo díky kvalitním RVS či Atomiem k doplnění a udržování pevné a hladké třecí plochy, tak by vydržely minimálně o polovinu více. Problém tření a obrusu materiálu je největší na povrchu třecí dvojice. Ta když se příslušně nanotechnologicky molekulárně vytvrdí a vyhladí, je obrus téměř vyloučen, při pravidelné údržbě je pak snadno eliminován opět renovovaným povrchem. Viz např. řádně experimentující doc. Krejbich, ČVUT Praha (RVS-Tech).
Ještě doplním, že jakýkoli teflonový přípravek je dočasná výplň, která je trvale unášena olejem a k zacpanému filtru je pouze krůček - viz různé Slicky či Ecolube. Sloučeniny síry (Pro-Long) tolik škody nenapáchají, protože se sirovodík téměř neprodukuje a teplota zapálené směsi spolehlivě eliminuje "korozi v důsledku síry". Inu což, hlupáků běhá po světě i s tituly dost a dost.
'99 polo 1.0 mpi LPG :twisted: Total Quartz 5w40 + MCE
'98 106 1.0i: mannol classic 10w40 :P
'07 city 1.34 i-DSI
Odpovědět