VW, Audi, Škoda a Seat - nejen JAKÝ OLEJ ?
Moderátor: Colommbo
Re: VW, Audi, Škoda a Seat - nejen JAKÝ OLEJ ?
S tou strihovou stabilitou to vôbec nieje také jednoduché a jednoznačné... K strihu oleja môže dôjsť kedykovek pokiaľ sa k tomu vytvoria dostatočne "ne"-vhodné rizikove podmienky (na čo má vplyv veľa faktorov), kľudne aj hneď na začiatku intervalu. Jasne, že čím je časom olej viac degradovany či už tlakom rozomielane samotné menej kvalitné/odolné druhý polymerov alebo narušena celková viskozita zakladu kontamináciou palivom a kondenzu, tym tie rizikové podmienky je ľahšie dosiahnuť. Treba ale podotknúť že u zdravého motora a dobre konštrukčne navrhnutého motora s výrobcom optimálne dopasovanym olejom plniacim špecifikácie výrobcu (no nie len so zreteľom primárne na "EKO" zámery) a v ktorom fungujú ešte nerozomlete kvalitne viskozitne polymery a auto nemá tehlu na podlahe pol hodinu vkuse na okruhu s olejom na 130°C, je tento jav skor v rovine sci fi.
Pánové hledám převodový olej pro Octavii 3, 1.4TSI CZDA, rok 2016. Převodovka MQ250, kód nevím.
Důvod výměny je po drobném FckUpu, převodovka dostala docela ránu po přeřazení z 1 na 2. Bohužel si nejsem jistej jestli za to můžu já nebo je převodovka načatá. Každopádně jinak řadí naprosto normálně, najeto 80K km. A chci se podívat, co plave ve stávajícím oleji. Plus je to minimálně porce km zralá na výměnu.
Dlouhodobě do všeho liju Ravenol a tak logicky jsem ho chtěl použít i zde. Konkrétně dle mazacího plánu Ravenolu: MTF-3 75W.
Začal jsem si googlit popstupy výměny atd. a narazil jsem na plno komentářů a příspěvků, že je nutné použít pouze originální olej G052527A2. Ani mi tak vyloženě nejde o cenu origo oleje, ale přijde mi zvláštní, že nikdo by neudělal stejně dobrý, né-li lepší olej. Dnes jsem telefonicky hovořil s panem Sixtou a prý se na vývoji oleje podílel Shell a Castrol a že je to to samé jako origo. Konkrétně Castrol Transmax Manual V 75w-80 a Shell MTF 75W-80, který jsem ani nedohledal. Hlavně ať se prý vyhnu oleji FEBI.
Otázka zní je opravdu origo olej svatý grál? Nebo mohu s klidem použít Ravenol?
Důvod výměny je po drobném FckUpu, převodovka dostala docela ránu po přeřazení z 1 na 2. Bohužel si nejsem jistej jestli za to můžu já nebo je převodovka načatá. Každopádně jinak řadí naprosto normálně, najeto 80K km. A chci se podívat, co plave ve stávajícím oleji. Plus je to minimálně porce km zralá na výměnu.
Dlouhodobě do všeho liju Ravenol a tak logicky jsem ho chtěl použít i zde. Konkrétně dle mazacího plánu Ravenolu: MTF-3 75W.
Začal jsem si googlit popstupy výměny atd. a narazil jsem na plno komentářů a příspěvků, že je nutné použít pouze originální olej G052527A2. Ani mi tak vyloženě nejde o cenu origo oleje, ale přijde mi zvláštní, že nikdo by neudělal stejně dobrý, né-li lepší olej. Dnes jsem telefonicky hovořil s panem Sixtou a prý se na vývoji oleje podílel Shell a Castrol a že je to to samé jako origo. Konkrétně Castrol Transmax Manual V 75w-80 a Shell MTF 75W-80, který jsem ani nedohledal. Hlavně ať se prý vyhnu oleji FEBI.
Otázka zní je opravdu origo olej svatý grál? Nebo mohu s klidem použít Ravenol?
Škoda Octavia III, 16', 1.4TSI CZDA
Ravenol SSO; N98 + VIF
VW Transporter T4, 91', 2.4D AAB
Shell HX-7 + Ekolube +; D + VIF
Škoda Felicia, 98', 1.9D AEF
Ravenol VDL; HVO + VIF
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF
Za G 052527A2 je skutečně náhrada Ravenol MTF-3,ale musí mít na čelní etiketě červený proužek"Professional line",bez proužku je to stará receptura a tam ještě G 052527A2 není,pozor na to.
Navíc ta cenofka - litr G 052527A2 stojí 1300-1800Kč,jak kde,oproti Ravenolu cca 350Kč,podle mě není co řešit.Tady neplatí prostě lepší = dražší.
Navíc ta cenofka - litr G 052527A2 stojí 1300-1800Kč,jak kde,oproti Ravenolu cca 350Kč,podle mě není co řešit.Tady neplatí prostě lepší = dražší.
Octavia II FL 09 1.8 TSI 118kW spotřeba oleje 0,5l/10tis.km
Motor:Mobil1 ESP 0W-30 API SP
Převodovka:Ravenol MTF-3
Motor:Mobil1 ESP 0W-30 API SP
Převodovka:Ravenol MTF-3
Díky za upozornění. Každopádně Professional Line je už někdy od roku 2018 ne? Asi by bylo těžký narazit na starej olej. Docela dost jsem si pročítal UK, US a DE fóra a jsou tam poměrně rozdílné aditivační složky. Prý by snad nejblíže originálu měl být olej Fuchs, který používá Molybden, ale viskozita je větší než u Origa a Ravenolu. Ravenol MTF-3 poměrně doporučovali, ikdyž ta aditivace je na jiné bázi, tak snad sním chybu neudělám.
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF
Určite bude lepší, ako ten pôvodný po 80.000 km. Ak spĺňa špecifikáciu (spĺňa ich veľa) a sedí viskozita s tým, čo tam bolo (aspoň podľa SAE), tak by som sa výmeny neobával. Ani ten "originál" už nemusí byť zhodný s tým pôvodným.
Ja som ho použil v Seate (motor 1.4 16V) a radí bezchybne. Odskúšané v zime aj počas tohto horúceho leta.
Ja som ho použil v Seate (motor 1.4 16V) a radí bezchybne. Odskúšané v zime aj počas tohto horúceho leta.
výrobce těch VAG olejů jde někdy dohledat pomocí safety data sheetu....např. na odkaze je VAG olej vyroben Fuchsem
https://www.google.cz/url?sa=t&source=w ... cFQQhGh0FW
Co jsem zatím viděl postupy výměny v automatu, který doporučuje VAG, tak mi přijde nedostatečný. Vypustí se jen cca polovina objemu oleje. POdle mě by se měla výměna oleje opakovat 2-3x aby došlo k výměně celé náplně.
https://www.google.cz/url?sa=t&source=w ... cFQQhGh0FW
Co jsem zatím viděl postupy výměny v automatu, který doporučuje VAG, tak mi přijde nedostatečný. Vypustí se jen cca polovina objemu oleje. POdle mě by se měla výměna oleje opakovat 2-3x aby došlo k výměně celé náplně.
- BigBang
- Kontaktovat uživatele:
To je běžná situace u spousty automatů nejen u VAGu, že se nedá vypustit komplet náplň bez sundání vany na převodovce...
A2 1.4TDI + T5 2.5TDI, 1.9TDI - Rav VMO
Cabrio 2.3E - 10w40
Fabia 1.2TSI - Rav SSL
KLE500 - Rep MotoSint 10w40
TnT899 - Rep MotoR 15W50
MX-5 - HPR 10w50, Technyx 75w85, Yac BVX 75w90
Ex: Rep El 505.01TDI 5w40, MO XF 5w40, XFS 5w50, XF 0w40, EE 5w40
Cabrio 2.3E - 10w40
Fabia 1.2TSI - Rav SSL
KLE500 - Rep MotoSint 10w40
TnT899 - Rep MotoR 15W50
MX-5 - HPR 10w50, Technyx 75w85, Yac BVX 75w90
Ex: Rep El 505.01TDI 5w40, MO XF 5w40, XFS 5w50, XF 0w40, EE 5w40
- Colommbo
Proto se paradoxně jeví jako "nejlepčí" varianta, kdy filtr převodovky je součástí vany, mění se to jako celek a tady vana dycky dolů...
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Valvoline ML 10W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Proto slušnej servis DSG propláchne strojem.
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF
- Colommbo
V případě klasického automatu zůstává hodně oleje v hydroměniči. Mají DSG převodovky taky hydroměnič...? Dle mého soudu nee, potom by však mělo vytéct prakticky všechno... 
Ne DSG nemaj. Pouze mokré spojky, ale stejně vyteče málo. (nebo suché spojky)
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF
olej zůstavá v mechatronice. Co se týká dynamického proplachu. Je na to dvojí pohled. Jedna skupina říká, že se provádět nemá. Jelikož nový olej jde tlakem do převodovky a ještě "proti" směru oběhu oleje, který doposud v převodovce koloval. Tím dojde k zanesení náchylné mechatroniky.
Druhý názor, který zastávám i sám, je opakovat klasickou výměnu 2-3x po sobě vždy s olejem novým. Vypustit, doplnit, projet, vypustit, doplnit, projet a podle potřeby ještě jednou opakovat. Spotřeba oleje při obou typech výměn je ve finále stejná....
Druhý názor, který zastávám i sám, je opakovat klasickou výměnu 2-3x po sobě vždy s olejem novým. Vypustit, doplnit, projet, vypustit, doplnit, projet a podle potřeby ještě jednou opakovat. Spotřeba oleje při obou typech výměn je ve finále stejná....
- Colommbo
Takhle si mění olej kamarád ve svém klasickém automatu.
Též bych to viděl jako ku převodovce šetrnější a lepší variantu (pokud někdo tu almaru "nerozpůlí" a nevymění olej při tom / u toho)...
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.
Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
To je mi nějaké divné, DSG se proplachuje za běhu motoru a rozhodně nic neběží proti. A co vím, tak drtivá většina automatů se takto proplachuje. Ten bordel v mechatronice již pravděpodobně byl. Výhoda proplachu je odstranění většiny starého oleje. Ikdyž 3x vypustíš a napustíš olej u DSG, tak akorát vždycky naředíš půlku objemu. U DQ250 ti pak prostým výpočtem zůstane 0,8l starého oleje, který je rozpuštěný v novém. Za to proplach opravdu odstraní drtivou většinu starého oleje (pokud někdo nešetří na oleji). Problém mohou být speciální proplachové oleje...
Pokud se pletu, rád se poučím
Pokud se pletu, rád se poučím
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF
Ravenol SSO; N98 + VIF