VW, Audi, Škoda a Seat - nejen JAKÝ OLEJ ?

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
kornel

Re: VW, Audi, Škoda a Seat - nejen JAKÝ OLEJ ?

Příspěvek od kornel »

S tou strihovou stabilitou to vôbec nieje také jednoduché a jednoznačné... K strihu oleja môže dôjsť kedykovek pokiaľ sa k tomu vytvoria dostatočne "ne"-vhodné rizikove podmienky (na čo má vplyv veľa faktorov), kľudne aj hneď na začiatku intervalu. Jasne, že čím je časom olej viac degradovany či už tlakom rozomielane samotné menej kvalitné/odolné druhý polymerov alebo narušena celková viskozita zakladu kontamináciou palivom a kondenzu, tym tie rizikové podmienky je ľahšie dosiahnuť. Treba ale podotknúť že u zdravého motora a dobre konštrukčne navrhnutého motora s výrobcom optimálne dopasovanym olejom plniacim špecifikácie výrobcu (no nie len so zreteľom primárne na "EKO" zámery) a v ktorom fungujú ešte nerozomlete kvalitne viskozitne polymery a auto nemá tehlu na podlahe pol hodinu vkuse na okruhu s olejom na 130°C, je tento jav skor v rovine sci fi.
Volfi

Příspěvek od Volfi »

Pánové hledám převodový olej pro Octavii 3, 1.4TSI CZDA, rok 2016. Převodovka MQ250, kód nevím.
Důvod výměny je po drobném FckUpu, převodovka dostala docela ránu po přeřazení z 1 na 2. Bohužel si nejsem jistej jestli za to můžu já nebo je převodovka načatá. Každopádně jinak řadí naprosto normálně, najeto 80K km. A chci se podívat, co plave ve stávajícím oleji. Plus je to minimálně porce km zralá na výměnu.
Dlouhodobě do všeho liju Ravenol a tak logicky jsem ho chtěl použít i zde. Konkrétně dle mazacího plánu Ravenolu: MTF-3 75W.
Začal jsem si googlit popstupy výměny atd. a narazil jsem na plno komentářů a příspěvků, že je nutné použít pouze originální olej G052527A2. Ani mi tak vyloženě nejde o cenu origo oleje, ale přijde mi zvláštní, že nikdo by neudělal stejně dobrý, né-li lepší olej. Dnes jsem telefonicky hovořil s panem Sixtou a prý se na vývoji oleje podílel Shell a Castrol a že je to to samé jako origo. Konkrétně Castrol Transmax Manual V 75w-80 a Shell MTF 75W-80, který jsem ani nedohledal. Hlavně ať se prý vyhnu oleji FEBI.

Otázka zní je opravdu origo olej svatý grál? Nebo mohu s klidem použít Ravenol?
Škoda Octavia III, 16', 1.4TSI CZDA
Ravenol SSO; N98 + VIF
VW Transporter T4, 91', 2.4D AAB
Shell HX-7 + Ekolube +; D + VIF
Škoda Felicia, 98', 1.9D AEF
Ravenol VDL; HVO + VIF
maran5

Příspěvek od maran5 »

Za G 052527A2 je skutečně náhrada Ravenol MTF-3,ale musí mít na čelní etiketě červený proužek"Professional line",bez proužku je to stará receptura a tam ještě G 052527A2 není,pozor na to.

Navíc ta cenofka - litr G 052527A2 stojí 1300-1800Kč,jak kde,oproti Ravenolu cca 350Kč,podle mě není co řešit.Tady neplatí prostě lepší = dražší.
Octavia II FL 09 1.8 TSI 118kW spotřeba oleje 0,5l/10tis.km
Motor:Mobil1 ESP 0W-30 API SP
Převodovka:Ravenol MTF-3
Volfi

Příspěvek od Volfi »

Díky za upozornění. Každopádně Professional Line je už někdy od roku 2018 ne? Asi by bylo těžký narazit na starej olej. Docela dost jsem si pročítal UK, US a DE fóra a jsou tam poměrně rozdílné aditivační složky. Prý by snad nejblíže originálu měl být olej Fuchs, který používá Molybden, ale viskozita je větší než u Origa a Ravenolu. Ravenol MTF-3 poměrně doporučovali, ikdyž ta aditivace je na jiné bázi, tak snad sním chybu neudělám.
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF
emge

Příspěvek od emge »

Určite bude lepší, ako ten pôvodný po 80.000 km. Ak spĺňa špecifikáciu (spĺňa ich veľa) a sedí viskozita s tým, čo tam bolo (aspoň podľa SAE), tak by som sa výmeny neobával. Ani ten "originál" už nemusí byť zhodný s tým pôvodným.
Ja som ho použil v Seate (motor 1.4 16V) a radí bezchybne. Odskúšané v zime aj počas tohto horúceho leta.
ladiki

Příspěvek od ladiki »

výrobce těch VAG olejů jde někdy dohledat pomocí safety data sheetu....např. na odkaze je VAG olej vyroben Fuchsem
https://www.google.cz/url?sa=t&source=w ... cFQQhGh0FW
Co jsem zatím viděl postupy výměny v automatu, který doporučuje VAG, tak mi přijde nedostatečný. Vypustí se jen cca polovina objemu oleje. POdle mě by se měla výměna oleje opakovat 2-3x aby došlo k výměně celé náplně.
BigBang
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BigBang »

To je běžná situace u spousty automatů nejen u VAGu, že se nedá vypustit komplet náplň bez sundání vany na převodovce...
A2 1.4TDI + T5 2.5TDI, 1.9TDI - Rav VMO
Cabrio 2.3E - 10w40
Fabia 1.2TSI - Rav SSL
KLE500 - Rep MotoSint 10w40
TnT899 - Rep MotoR 15W50
MX-5 - HPR 10w50, Technyx 75w85, Yac BVX 75w90
Ex: Rep El 505.01TDI 5w40, MO XF 5w40, XFS 5w50, XF 0w40, EE 5w40
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

Proto se paradoxně jeví jako "nejlepčí" varianta, kdy filtr převodovky je součástí vany, mění se to jako celek a tady vana dycky dolů...
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40,
přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Volfi

Příspěvek od Volfi »

Proto slušnej servis DSG propláchne strojem.
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

V případě klasického automatu zůstává hodně oleje v hydroměniči. Mají DSG převodovky taky hydroměnič...? Dle mého soudu nee, potom by však mělo vytéct prakticky všechno... :?
Valvoline ML 10W40,
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Volfi

Příspěvek od Volfi »

Ne DSG nemaj. Pouze mokré spojky, ale stejně vyteče málo. (nebo suché spojky)
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF
ladiki

Příspěvek od ladiki »

olej zůstavá v mechatronice. Co se týká dynamického proplachu. Je na to dvojí pohled. Jedna skupina říká, že se provádět nemá. Jelikož nový olej jde tlakem do převodovky a ještě "proti" směru oběhu oleje, který doposud v převodovce koloval. Tím dojde k zanesení náchylné mechatroniky.
Druhý názor, který zastávám i sám, je opakovat klasickou výměnu 2-3x po sobě vždy s olejem novým. Vypustit, doplnit, projet, vypustit, doplnit, projet a podle potřeby ještě jednou opakovat. Spotřeba oleje při obou typech výměn je ve finále stejná....
Colommbo

Příspěvek od Colommbo »

ladiki píše: čtv zář 12, 2024 9:51 ...opakovat klasickou výměnu 2-3x po sobě vždy s olejem novým. Vypustit, doplnit, projet, vypustit, doplnit, projet a podle potřeby ještě jednou opakovat...
Takhle si mění olej kamarád ve svém klasickém automatu. :wink:
Valvoline ML 10W40,
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

ladiki píše: čtv zář 12, 2024 9:51....opakovat klasickou výměnu 2-3x po sobě vždy s olejem novým. Vypustit, doplnit, projet, vypustit, doplnit, projet a podle potřeby ještě jednou opakovat. Spotřeba oleje při obou typech výměn je ve finále stejná....
Též bych to viděl jako ku převodovce šetrnější a lepší variantu (pokud někdo tu almaru "nerozpůlí" a nevymění olej při tom / u toho)...
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Volfi

Příspěvek od Volfi »

To je mi nějaké divné, DSG se proplachuje za běhu motoru a rozhodně nic neběží proti. A co vím, tak drtivá většina automatů se takto proplachuje. Ten bordel v mechatronice již pravděpodobně byl. Výhoda proplachu je odstranění většiny starého oleje. Ikdyž 3x vypustíš a napustíš olej u DSG, tak akorát vždycky naředíš půlku objemu. U DQ250 ti pak prostým výpočtem zůstane 0,8l starého oleje, který je rozpuštěný v novém. Za to proplach opravdu odstraní drtivou většinu starého oleje (pokud někdo nešetří na oleji). Problém mohou být speciální proplachové oleje...
Pokud se pletu, rád se poučím :)
Ravenol SSO; N98 + VIF
Ravenol VDL; HVO + VIF
Odpovědět