Geometrie podvozku
Moderátor: Colommbo
Geometrie podvozku
Zdravim.
Kedze tu na fore sice kuse informacie o geometrii podvozku su, ovsem roztrusene po roznych vlaknach, dovolil som si zalozit jedno, kde by sme mohli mat informacie o tejto problematike tak akosi pekne po hromade.
Na uvod by som zacal jednym z trochu problematických parametrov a to je odklon kolies.
Nie je to nic zlozite. Tak preco potom " problematicky" parameter?
Mozno ste sa stretli na pracovisku geometrie, ze vam vedia nastavit zbiehavost a dalej nic. Sice vam oznamia , ze odklon mimo rozsah, ale nenastavitelny . Moze to byt z dvoch dovodov. A, nechce sa im s tym drbať
B, fakt to " nejde" nastavit, lebo nastavovaci prvok vyrobca nepouzil. V takom pripade vam ostane iba vymenit opotrebovany / poskodeny diel.
Ale ...jedno riesenie pre taketo pripady ( ked teda nejde o velke odchylky - po nehode a pod) , by tu bolo.
Excentricke skrutky.
Podla prevedenia napravy/ zavesenia sa daju pouzit rozne varianty takehoto dodatocneho nastavenia , ak od vyroby chýba.
McPhersony napriklad do uchytenia tlmica k tehlici, inde napriklad do silentblokov ramien...az po " stelovatelne " ramena samotne.
A teraz - ake mate s tymto skusenosti, aky je vas nazor na taketo riesenia? Vidite v tom nejaky hacik, alebo to povazujete za genialne riesenie tam kde vyrobca na toto ( iste z nejakeho dovodu) nemyslel, resp. moznost dodatocneho nastavenia nedal?
Ja som u mojich aut k tomuto zistil asi tolko - Carina rok 92 - McPherson vpredu - vyrobca pouziva skrutky do tlmica v 5 priemeroch. Teda vieme odklon nastavit pouzitim skrutky vhodneho priemeru. Prakticky dost " neprakticke". Potrebujes to furt rozobrat a znova zlozit kym to trafis. Nie je to uplne jednoduche , kedze napr. utahovaci moment tejto skrutky je 275nm a ak to mas robit v stave " auto stoji na kolesach " , tak ten pristup tam nie je bohvieco.
Ak pouzijeme excenter, je to ovela pohodlnejsie. Ovsem...275nm je docela dost. A nikde na predavanych excentrickych skrutkach max.moment uvedeny nie je. Povies si , vsak nevadi, ved dam ten od vyrobcu. Lenze tie excentre su vzdy o dost tensie nez origo ( inak by si ich cez otvor ani nevlozil logicky) a mam im verit, nemam im verit? Aby sa mi niekde na ceste urval tlmic to fakt nechcem.
Zadok som tu este neštudoval ako by to teoreticky islo, ale aj v mojom konkretnom pripade by sa asi dalo pouzit rovnaké riesenie.
Civic ma napriklad zadok rieseny inak, tam sa o odklon stara extra rameno ( nie len civic, pomerne rozsirene riesenie...). Aftermarket ponuka mnoho moznosti kde sa da jednoduche rameno nahradit ramenom s nastavovanim , prevedenym podobne ako nastavenie beznej zbiehavosti. Tu by som sa toho nebal, toto rameno nie je vystavene takemu zatazeniu ako tlmic / tehlica . A hlavne nie je to vpredu.
Takze ako? Stretli ste sa uz s takymto problemom? Pripadne dalsie riesenia v inych variantach / typoch naprav?
Ma niekto nejaku skusenost ako nastavit " nenastavitelny" odklon kolies?
Kedze tu na fore sice kuse informacie o geometrii podvozku su, ovsem roztrusene po roznych vlaknach, dovolil som si zalozit jedno, kde by sme mohli mat informacie o tejto problematike tak akosi pekne po hromade.
Na uvod by som zacal jednym z trochu problematických parametrov a to je odklon kolies.
Nie je to nic zlozite. Tak preco potom " problematicky" parameter?
Mozno ste sa stretli na pracovisku geometrie, ze vam vedia nastavit zbiehavost a dalej nic. Sice vam oznamia , ze odklon mimo rozsah, ale nenastavitelny . Moze to byt z dvoch dovodov. A, nechce sa im s tym drbať
B, fakt to " nejde" nastavit, lebo nastavovaci prvok vyrobca nepouzil. V takom pripade vam ostane iba vymenit opotrebovany / poskodeny diel.
Ale ...jedno riesenie pre taketo pripady ( ked teda nejde o velke odchylky - po nehode a pod) , by tu bolo.
Excentricke skrutky.
Podla prevedenia napravy/ zavesenia sa daju pouzit rozne varianty takehoto dodatocneho nastavenia , ak od vyroby chýba.
McPhersony napriklad do uchytenia tlmica k tehlici, inde napriklad do silentblokov ramien...az po " stelovatelne " ramena samotne.
A teraz - ake mate s tymto skusenosti, aky je vas nazor na taketo riesenia? Vidite v tom nejaky hacik, alebo to povazujete za genialne riesenie tam kde vyrobca na toto ( iste z nejakeho dovodu) nemyslel, resp. moznost dodatocneho nastavenia nedal?
Ja som u mojich aut k tomuto zistil asi tolko - Carina rok 92 - McPherson vpredu - vyrobca pouziva skrutky do tlmica v 5 priemeroch. Teda vieme odklon nastavit pouzitim skrutky vhodneho priemeru. Prakticky dost " neprakticke". Potrebujes to furt rozobrat a znova zlozit kym to trafis. Nie je to uplne jednoduche , kedze napr. utahovaci moment tejto skrutky je 275nm a ak to mas robit v stave " auto stoji na kolesach " , tak ten pristup tam nie je bohvieco.
Ak pouzijeme excenter, je to ovela pohodlnejsie. Ovsem...275nm je docela dost. A nikde na predavanych excentrickych skrutkach max.moment uvedeny nie je. Povies si , vsak nevadi, ved dam ten od vyrobcu. Lenze tie excentre su vzdy o dost tensie nez origo ( inak by si ich cez otvor ani nevlozil logicky) a mam im verit, nemam im verit? Aby sa mi niekde na ceste urval tlmic to fakt nechcem.
Zadok som tu este neštudoval ako by to teoreticky islo, ale aj v mojom konkretnom pripade by sa asi dalo pouzit rovnaké riesenie.
Civic ma napriklad zadok rieseny inak, tam sa o odklon stara extra rameno ( nie len civic, pomerne rozsirene riesenie...). Aftermarket ponuka mnoho moznosti kde sa da jednoduche rameno nahradit ramenom s nastavovanim , prevedenym podobne ako nastavenie beznej zbiehavosti. Tu by som sa toho nebal, toto rameno nie je vystavene takemu zatazeniu ako tlmic / tehlica . A hlavne nie je to vpredu.
Takze ako? Stretli ste sa uz s takymto problemom? Pripadne dalsie riesenia v inych variantach / typoch naprav?
Ma niekto nejaku skusenost ako nastavit " nenastavitelny" odklon kolies?
"Věř si čemu chceš, ale nikomu to necpi"
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Shell HX7 10w40

HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
motorovy olej všeho druhu

Shell HX7 10w40

Re: Geometrie podvozku
Čéče nevím.... Když výrobce uzná za vhodné to udělat neseřiditelné, asi bych to neřešil.
Ten excentr / nový šroub by se asi dal najít i vysokopevnostní, ale šlo by to vůbec povolit / rozdělat / a pak (do)seřídit
Jinak (možná mám štěstí) já jsem zatím toto řešit nemusel na žádném autě
Ten excentr / nový šroub by se asi dal najít i vysokopevnostní, ale šlo by to vůbec povolit / rozdělat / a pak (do)seřídit
Jinak (možná mám štěstí) já jsem zatím toto řešit nemusel na žádném autě
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.
Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Akoze iste šlo. Ak aj nie, dáš novy. Mna skor zaujalo, ze excentricka skrutka je zakonite o dost tensia nez povodna. Zrejme nebudu uplne z blata, ked sada aftermatket tychto skrutiek stoji 25-30eur. Ale proste ...myslis , ze skrutka povodne spriemerom 15,8mm s predpisanym utahovacim momentom 275nm moze byt nahradena skrutkou kde priemer je 12,5?
Naposledy upravil(a) jarson1 dne pon srp 26, 2024 22:22, celkem upraveno 1 x.
Shell HX7 10w40

Shell HX7 10w40

- Colommbo
Ani já, zaplaťpánbu. A jelikož vědy matematické (mezi něž řadím i geometrii) nikdy nebyly můj šálek čaje, neseru se do toho... Jen co si matně vzpomínám, obě moje Omči odklon kol přední nápravy seřiditelný měly a to právě v místě uchycení tlumiče v těhlici. Záklon byl nastaven pevně. Současné kupé má krom sbíhavosti a odklonu možnost seřizovat i záklon (rejdového čepu), opět pomocí excentrických šroubů. A mám dojem, že odklon lze seřizovat i u zadní nápravy. Tím to pro mě však končí. 
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Valvoline ML 10W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Ano. Tie modely ktore to maju, to maju riesene prave takto. Preto vlastne je tu ten nazor, ze tam kde to nie je sa prave pouzitim takejto skrutky moznost nastavenia dá dodatočne ziskat.
Lenze mne prave ide o spolahlivost takehoto spoja , ktory nebol vypocitany fabricky.
Iste, existuju tabulky na vypocet momentu. Lenze okrem priemeru skrutky a stupania a typu zavitu ( to si vies zmerat samoztejme) potrebujes vediet aj pevnostnu triedu. A to ako asi zistis ak to na skrutke uvedene nie je?
Nemame tu nejakeho experta so strojníckou priemyslovkou nahodou?
Lenze mne prave ide o spolahlivost takehoto spoja , ktory nebol vypocitany fabricky.
Iste, existuju tabulky na vypocet momentu. Lenze okrem priemeru skrutky a stupania a typu zavitu ( to si vies zmerat samoztejme) potrebujes vediet aj pevnostnu triedu. A to ako asi zistis ak to na skrutke uvedene nie je?
Nemame tu nejakeho experta so strojníckou priemyslovkou nahodou?
Shell HX7 10w40

Shell HX7 10w40

vždyť šroub má pořád stejný průměr, ni? Ten excentr je tvořen pod hlavou šroubu...nebo?jarson1 píše: ↑pon srp 26, 2024 19:57 Akoze iste šlo. Ak aj nie, dáš novy. Mna skor zaujalo, ze excentricka skrutka je zakonite o dost tensia nez povodna. Zrejme nebudu uplne z blata, ked sada aftermatket tychto skrutiek stoji 25-30eur. Ale proste ...myslis , ze skrutka povodne spriemerom 15,8mm s predpisanym utahovacim momentom 275nm moze byt nahradena skrutkou kde priemer je 12,5?
Praveze nie. Aby si ho vobec vopchal do tehlice a sucasne cez otvory v tlmici musi byt dost stenceny. Vkastne len ta cast co je excentricka ma priemer povodnej skrutky. Zvysok je zakonite tensi . A o dost. Teda su rozne...ale cim vacsie je to excenrticke presadenie od osi skrutky , tym je zvysok skrutky proti originalu tensi.
Pre predstavu:
https://www.suzuki-diely.sk/product/sk/ ... u-kolesa-1
Inak toto je originalne riesenie vyrobcu. Su samozrejme este xy aftermarketovych ponuk.
Ked uz, asi by som pouzil vhodny rozmer niektorych takychto " originalov" nez aftermarket kde o pevnostnej triede a utahovacom momente nic nevedia.
Ale tieto "original" maju aj teda riadnu cenovku.
Pre predstavu:
https://www.suzuki-diely.sk/product/sk/ ... u-kolesa-1
Inak toto je originalne riesenie vyrobcu. Su samozrejme este xy aftermarketovych ponuk.
Ked uz, asi by som pouzil vhodny rozmer niektorych takychto " originalov" nez aftermarket kde o pevnostnej triede a utahovacom momente nic nevedia.
Ale tieto "original" maju aj teda riadnu cenovku.
Shell HX7 10w40

Shell HX7 10w40

- BigBang
- Kontaktovat uživatele:
Osobně mám nastavitelnou geometrii, sbíhavost nepočítaje, jen na MX-5. Nicméně nastavení odklonu v nějakém malém rozpětí bych si uměl představit i v podstatě na všech autech. V rámci vůlí na dírách pro roury jistý prostor pro pohyb je. Bohužel McPherson s tlumičem uchyceným v těhlici objímkou se odklon tak snadno jako u Cariny nastavit nedá.
Co se týče napětí ve šroubu a jeho namáhání, spočítat bych to zvládl. Nicméně u toho provedení excentrického bych se bál přechodů mezi tím excentrem a dříkem. Nehledě na to ze už od oka mi utahovací moment 275 Nm na šroub M12 moc neštymuje. 12.9 M12 bude utahovacím momentem s bídou někde na úrovni 8.8 M16...
Co se týče napětí ve šroubu a jeho namáhání, spočítat bych to zvládl. Nicméně u toho provedení excentrického bych se bál přechodů mezi tím excentrem a dříkem. Nehledě na to ze už od oka mi utahovací moment 275 Nm na šroub M12 moc neštymuje. 12.9 M12 bude utahovacím momentem s bídou někde na úrovni 8.8 M16...
A2 1.4TDI + T5 2.5TDI, 1.9TDI - Rav VMO
Cabrio 2.3E - 10w40
Fabia 1.2TSI - Rav SSL
KLE500 - Rep MotoSint 10w40
TnT899 - Rep MotoR 15W50
MX-5 - HPR 10w50, Technyx 75w85, Yac BVX 75w90
Ex: Rep El 505.01TDI 5w40, MO XF 5w40, XFS 5w50, XF 0w40, EE 5w40
Cabrio 2.3E - 10w40
Fabia 1.2TSI - Rav SSL
TnT899 - Rep MotoR 15W50
Ze?
No carina ho nema tiez ten excenter. Len su k dispozicii niekolko roznych priemeron skrutiek. Nie su excentricke. Len proste mensi priemer poskutne nejaku minimalnu volu voci otvoru a tak mozes polohu tehlice voci tlmicu mierne zmenit. A ten moment mam z manualu. Inak servisak co som sa s nim o tom bavil, povedal, ze sa mu to zda nejak moc. Hovorim mu ..a ty na kolko utahujes? Tak , ze bud ma hodnoty v pc, a ak nema tak cca.200nm. pre carinu v pc ma akurat tak obrazok z netu
U cariny je to ( vpredu) takto:

Neviem ci som to dobre pochopil, ale mam za to , ze skrutka typu A ( set) ide do jedneho otvoru , kde tlmic vystredi voci tehlici a skrutka typu B (adjust) do druheho, kde ten odklon vlastne nastavis. Kazdopadne to nie je excenter ktorym mozes tocit a tym to menit. Nieco ako tie ich slavne podlozky pod ventily. Len zmerat a zvolit ten spravny. Teda ak to chapem dobre.
Momenty:

No carina ho nema tiez ten excenter. Len su k dispozicii niekolko roznych priemeron skrutiek. Nie su excentricke. Len proste mensi priemer poskutne nejaku minimalnu volu voci otvoru a tak mozes polohu tehlice voci tlmicu mierne zmenit. A ten moment mam z manualu. Inak servisak co som sa s nim o tom bavil, povedal, ze sa mu to zda nejak moc. Hovorim mu ..a ty na kolko utahujes? Tak , ze bud ma hodnoty v pc, a ak nema tak cca.200nm. pre carinu v pc ma akurat tak obrazok z netu
U cariny je to ( vpredu) takto:

Neviem ci som to dobre pochopil, ale mam za to , ze skrutka typu A ( set) ide do jedneho otvoru , kde tlmic vystredi voci tehlici a skrutka typu B (adjust) do druheho, kde ten odklon vlastne nastavis. Kazdopadne to nie je excenter ktorym mozes tocit a tym to menit. Nieco ako tie ich slavne podlozky pod ventily. Len zmerat a zvolit ten spravny. Teda ak to chapem dobre.
Momenty:

Shell HX7 10w40

Shell HX7 10w40

- Colommbo
Jestli si to pamatuju dobře (ověřit senzoricky už nemám možnost), zmíněná objímka, do níž se zasouvala spodní část tlumiče, měla u Omči dva otvory pro šrouby k uchycení na těhlici - spodní byl kulatý a horní trochu oválný. Spodní šroub pak fungoval jako čep, kolem něhož se uchycení tlumiče mohlo velmi mírně pootočit/odklonit...
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Jo tak, už jsem se zorientoval. Těch 275Nm je na šroub M12 nesmysl. Ty Nm odpovídají závitu M16 a to ještě v jemném stoupání....
Jiříku, presne tak. Ak mas horny ako oval, potom je to štelovacie originane. Ten excenter tam tefa vies dat v plnom priemere. Ten oval ti to umozni. Ak ho ale nemas, potom by to riesil ako dodatocne riesenie takyto excenter. Za cenu zmensenia priemeru.
Ladiki - matka tam je na kluc 19. Zavit nie je klasika, ma male stupanie. Ale to len od oka...
Ladiki - matka tam je na kluc 19. Zavit nie je klasika, ma male stupanie. Ale to len od oka...
Shell HX7 10w40

Shell HX7 10w40

- BigBang
- Kontaktovat uživatele:
Objímkou myšlen svěrný spoj viz obr. kde nemáš co nastavit...Colommbo píše: ↑úte srp 27, 2024 12:10 Jestli si to pamatuju dobře (ověřit senzoricky už nemám možnost), zmíněná objímka, do níž se zasouvala spodní část tlumiče, měla u Omči dva otvory pro šrouby k uchycení na těhlici - spodní byl kulatý a horní trochu oválný. Spodní šroub pak fungoval jako čep, kolem něhož se uchycení tlumiče mohlo velmi mírně pootočit/odklonit...![]()

Cabrio 2.3E - 10w40
Fabia 1.2TSI - Rav SSL
TnT899 - Rep MotoR 15W50
Cabrio 2.3E - 10w40
Fabia 1.2TSI - Rav SSL
TnT899 - Rep MotoR 15W50
No, tak tu teda velmi nie je co....to je ale konkretne z omegy ? Sa mi to nezda.
Kazdopadne este existuje jedno riesenie a to tzv. camber plate. To su vlastne horne ylozenia tlmicov, kde je moznost upraviť stranovo o par mm bod kadial prechadza os piesta tlmica.
To sa da pouzit presne v takomto pripade.
Kazdopadne este existuje jedno riesenie a to tzv. camber plate. To su vlastne horne ylozenia tlmicov, kde je moznost upraviť stranovo o par mm bod kadial prechadza os piesta tlmica.
To sa da pouzit presne v takomto pripade.
Shell HX7 10w40

Shell HX7 10w40

- BigBang
- Kontaktovat uživatele:
Je to jedničková fabie (a v podstatě většina VW/Škodovek/Seatů)...
Cabrio 2.3E - 10w40
Fabia 1.2TSI - Rav SSL
TnT899 - Rep MotoR 15W50
Cabrio 2.3E - 10w40
Fabia 1.2TSI - Rav SSL
TnT899 - Rep MotoR 15W50