Pískání/kňučení převodovky, jiný olej nebo aditivum?
Moderátor: Colommbo
Pískání/kňučení převodovky, jiný olej nebo aditivum?
Dobrý den všem,
na jedničkové Octavii 1.6 mám prakticky novou převodovku typu 02K (ze skladových zásob p. Sixty). Převodovka je absolutně v pořádku, funguje bez problémů, ale na různé převodové stupně se v různých otáčkách ozývá slabší pískání soukolí, hlavně při částečném plynu. Co jsem vyzkoumal, tak tohle je bohužel běžná vlastnost těchto převodovek, některé to dělají víc, jiné méně, a to i když jim jinak nic není.
Originální olej má viskozitu 75W90. Byl by nějaký problém s vyzkoušením hustšího oleje např. 75W140? Případně doporučíte nějaké aditivum do origo oleje, které by tyto projevy mohlo potlačit? Zkoušel jsem MoS2 od Liqui Moly, to kupodivu ještě zmenšilo už i tak malou sílu potřebnou k zařazení stupňů, ale s kňučením to neudělalo vůbec nic, přesto že některé recenze tvrdily opak. Možná se to i malinko zesílilo (na prahu rozeznatelnosti)...
Jde mi čistě jen o omezení mírně otravného zvukového projevu, na funkci to nemá žádný vliv.
Předem děkuji za rady,
J.M.
na jedničkové Octavii 1.6 mám prakticky novou převodovku typu 02K (ze skladových zásob p. Sixty). Převodovka je absolutně v pořádku, funguje bez problémů, ale na různé převodové stupně se v různých otáčkách ozývá slabší pískání soukolí, hlavně při částečném plynu. Co jsem vyzkoumal, tak tohle je bohužel běžná vlastnost těchto převodovek, některé to dělají víc, jiné méně, a to i když jim jinak nic není.
Originální olej má viskozitu 75W90. Byl by nějaký problém s vyzkoušením hustšího oleje např. 75W140? Případně doporučíte nějaké aditivum do origo oleje, které by tyto projevy mohlo potlačit? Zkoušel jsem MoS2 od Liqui Moly, to kupodivu ještě zmenšilo už i tak malou sílu potřebnou k zařazení stupňů, ale s kňučením to neudělalo vůbec nic, přesto že některé recenze tvrdily opak. Možná se to i malinko zesílilo (na prahu rozeznatelnosti)...
Jde mi čistě jen o omezení mírně otravného zvukového projevu, na funkci to nemá žádný vliv.
Předem děkuji za rady,
J.M.
Re: Pískání/kňučení převodovky, jiný olej nebo aditivum?
Jestli je to vlastnost (koncern VW přece chyby nedělá
) tak s tím asi moc nenaděláš. Pro vyloučení chyby s výběrem oleje bych dal origo olej podle VINka a nedával tam 75w140 protože to zhorší nízkoteplotní vlastnosti.
A ani olej API GL5
A ani olej API GL5
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.
Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Pitris: Díky za reakci. Origo olej tam je, ale dle různých zdrojů tam oficiálně mohou přijít dvě různé označení oleje (upravilo se to v průběhu času). Můžu zkusit ještě ten druhej no, ale ty origo nejsou moc levná sranda.
Ten 75W140 by se právě měl lišit míň pro nižší teploty, ale míň zřídnout pro vyšší teploty v porovnání s 75W90. Zdá se mi právě že po zahřátí se to mírně zesílí. Tak za zkoušku snad nic nedám, neorigo 75W140 zdaleka není tak drahej jak origo oleje a vylít to můžu vždycky... Samozřejmě ne GL5.
Ještě jsem četl hodně pozitivních recenzí na Lubrifilm B2, ale už se neprodává. Nemá ho prosím někdo ve svých zásobách?
Ten 75W140 by se právě měl lišit míň pro nižší teploty, ale míň zřídnout pro vyšší teploty v porovnání s 75W90. Zdá se mi právě že po zahřátí se to mírně zesílí. Tak za zkoušku snad nic nedám, neorigo 75W140 zdaleka není tak drahej jak origo oleje a vylít to můžu vždycky... Samozřejmě ne GL5.
Ještě jsem četl hodně pozitivních recenzí na Lubrifilm B2, ale už se neprodává. Nemá ho prosím někdo ve svých zásobách?
Nejsou. Ale převodovka je dražší.... Jinak teda by tam měl patřit olej normy VW 501.50 - třeba Castrol Syntrans nebo Ravenol TSG. A co vím, tak žádný olej xw140 té normy není. No ale třeba budeš mít štěstí....
Sixta tam určite nalial to , čo tam patrí, sám to na svojich stránkach píše v prípade zmien použitých olejov vo výrobe.
Zmena na 75W140 určite pomôže a to na 100% zhoršiť terajšie bezproblémové radenie od teplôt 5stC a nižšie. Je možné že aj skôr, nevadí že sa jedná o zmenu viskozity za tepla.
Keď skúšať, určite treba terajší olej ponechať v čistej nádobe pre prípad, že by bolo treba ísť s ním naspäť.
Zmena na 75W140 určite pomôže a to na 100% zhoršiť terajšie bezproblémové radenie od teplôt 5stC a nižšie. Je možné že aj skôr, nevadí že sa jedná o zmenu viskozity za tepla.
Keď skúšať, určite treba terajší olej ponechať v čistej nádobe pre prípad, že by bolo treba ísť s ním naspäť.
OctaviaIII Combi 1.6TDI 81KW 2016
Shell HU Professional AV-L 0W30 + Mann f.
Orlen Effecta;VERVA/Shell FuelSave + Wynns Supremium/BG HP 2256
Leto: Nokian Wetproof
Zima: BFGoodrich g-Force Winter2
Shell HU Professional AV-L 0W30 + Mann f.
Orlen Effecta;VERVA/Shell FuelSave + Wynns Supremium/BG HP 2256
Leto: Nokian Wetproof
Zima: BFGoodrich g-Force Winter2
Repasoval jsem si 02A převodovku, kde jsem předtím použil právě MoS2 a už bych to nikdy do žádné převodovky nedal. Převodovka sice nehučela ani nepískala, ale co ten sajrajt uvnitř dokázal zalepit a jaké nánosy hnusu vytvořit jsem docela koukal. Po vyčištění, výměně všech ložisek včetně jehličkových jsem tam nalil originální olej 75W90 G060726A2, který sice fungoval při "normálním" stylu jízdy, ale při zahřátí a řazení ve vysokých otáčkách už ne. Rozhodl jsem se tedy pro 75W140, který bohužel ve specifikaci API GL4 vyrábí pouze millers oil, takže cena trochu vyšší, nicméně řazení za tepla a ve vysokých otáčkách se tím vyřešilo a co mě překvapilo, tak i řazení za studena je zcela normální. S autem sice nejezdím v zimě, ale párkrát jsem s ním během zimy popojel a při teplotách okolo nuly bylo řazení také normální.
Díky za zajímavý info. Určitě to MoS2 vyleju, stejně to nepomáhá v podstatě ničemu... Zkusím ještě 75W90 jinýho výrobce, pokud to nepomůže, tak snad i tu 140ku
Máš kdyžtak prosím odkaz kde koupit?
Toho MoS2 se bez rozebrání a vyčištění převodovky zevnitř už nezbavíš, udělá to takový šedivý povlak na všem uvnitř převodovky. Olej jsem bral zde https://oleje-pema.cz/zbozi/prevodovy-o ... -1l_287510
- Colommbo
Ahoj! Pozoruhodná informace, ačkoli z jistého pohledu možná nepřekvapivá... Panuje takový názor, že molyka v motorovém oleji umí pěkně potrápit (zanést, zalepit, znehybnit) hydroštely, a ecce - v převodovce zřejmě dokáže nadělat taky slušnou paseku... Tedy, na funkci (rostlináře) neměla vliv, následné senzorické hodnocení však dopadlo na 4- ... Ano, jedná se o jednu popsanou zkušenost jednoho člověka, ale i tak dobré míti na zřeteli.
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Valvoline ML 10W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
nomacorc: Tam píšou, že to splňuje i GL-5. Měl jsem za to, že oleje splňující GL-4 i GL-5 vhodný nejsou, že musí být vyloženě JEN GL-4. Pletu se?
Oleje od Millersov použivam vo všetkých autách, motorkách a štvorkolkách, ktoré v rodine servisujem a nie je ich málo . Nikde sa nevyskytuje problém s použitím ich oleja Gl4/Gl5 tam kde je predpísaný Gl4.Dokonca mením aj v automatických prevodovkách , kde by niektorí nič iné ako originál nedali.Ani po rozboroch nie sú žiadne častice, ktoré by signalizovali nejaké opotrebenie.A radenie sa u mnohých áut rapídne zlepšilo v celom rozsahu teplôt.
Tak jsem vylil origo olej s MoS2, udělal proplach jetým olejem a pak tam nalil Liqui Moly Hochleistungs-Getriebeöl 75W-90. Skoro se mi tomu nechce věřit ale hluk klesnul tak na půlku
Že by troška molyky udělala takovou paseku a zvýšila hluk soukolí? Nebo je to rozdíl v chování samotných olejů, ale spíš si myslím že to první, pokud si matně pamatuju tak před nalitím MoS2 byl hluk opravdu o něco menší (těžko se to porovnává). Je divný jak si to lidi vychvalujou, několik jich psalo že MoS2 byla jediná věc která jim snížila hluk převodovky (včetně soukolí), ale já osobně mám teda zkušenost že to minimálně vůbec nepomáhá, nebo spíš škodí. Už jsem to před tím dával do jiné převodovky a tam to taky na hluk nemělo minimálně žádnej vliv (možná to spíš taky uškodilo)...

Spíš možná co to udělalo s tím samotným olejem.... Ne každé aditivum tam pasuje
A navíc - u viskozity převoďáků neplatí že 75w90 je stejný jak 75w90 (byť jsou GL4).
Uvidíš co to bude dělat dál.
Mělo by to přibližně sedět, při 100°C je viskozita v podstatě stejná jako origo G 060 726 A2, při 40°C je ten Liqui Moly mírně řidší (82 vs 102 mm2/s). V převodovce byl ale "ten druhej doporučenej" origo G 052 512 A2, ke kterýmu jsem viskozitu nedohledal. Tak uvidíme 
S tou tvojou skusenostou mi to pripomenulo..." Akekolvek vylepšenie je v niektorych pripadoch krokom späť" 
MoS2 je bezpochyby vyborna vec. Len treba vediet ako a kde ju pouzit.
Ked sme ale u toho , tak kedysi na jednom mojom sluzobaku ( co bol favorit pickup) sef riesil hlučnu prevodovku nejakym militecom. Prevodovka to prezila, ze by sa nieco extra zlepsilo si uz nepamätam. Aj tak to nakoniec bolo lozisko.
Inak ho mam tiez v garazi a je fakt super - na zamky, na rozchodenie vselijakych mechanizmov...ale ci by som si ho dal do prevodovky ( hoci je na to priamo urceny) , to veru neviem.
MoS2 je bezpochyby vyborna vec. Len treba vediet ako a kde ju pouzit.
Ked sme ale u toho , tak kedysi na jednom mojom sluzobaku ( co bol favorit pickup) sef riesil hlučnu prevodovku nejakym militecom. Prevodovka to prezila, ze by sa nieco extra zlepsilo si uz nepamätam. Aj tak to nakoniec bolo lozisko.
Inak ho mam tiez v garazi a je fakt super - na zamky, na rozchodenie vselijakych mechanizmov...ale ci by som si ho dal do prevodovky ( hoci je na to priamo urceny) , to veru neviem.
"Věř si čemu chceš, ale nikomu to necpi"
Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Shell HX7 10w40

HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
motorovy olej všeho druhu

Toyota Carina E 1.6 Xli LB 1992 Japan
Shell HX7 10w40

HONDA Civic 8G 4D 1.8 2006 Turkey
motorovy olej všeho druhu