2. Údaju 180tis km na 11 ročnom , 208 koníkovom autíčku v štvorkolke sa mi nechce veriť .
3. Žiadne 4 skrátené výmeny oleja, škoda času, materiálu a eur, vyčistí to holý trt.
4. Do benzínovej nádrže (napr.) BG 144K, Liqy Moly Pro-line Benzin System Reiniger, Techron, Pro-tec System cleaner a podobné, keď už by musel byť VIF tak v 4x dávkovaní (čiže polka pixle do nádrže, ak tá má 64 l ) apod. Skontrolovať, ako bolo už spomenuté, sviečky pred a po aditívach (ak sa dá aj spaľovací priestor) a opakovať kým sa zo sviečky a tenkého obvodu piestu nebude dať servírovať svíčková , skrátka nemá byť obrastený karbónom
5. určite BG EPR, pre olejovú náplň 4,7L postačí 325ml balenie, urobiť správne
6. Nový olej , ja by som sa nebál ani 5W30 alebo 0W30, aby sa ľahšie dostával na svoje miesta, a prípadne ich lepšie/ľahšie vyplavoval, meniť po 10tis km, v 5W40 by som skrátil na 7500km. Značka hociaká z overených , top v cena/výkon Shell Helix Ultra, top za vyššiu cenu Mobil1, Ravenol. Podľa mňa zbytočné, ak motor papá olej. Do starších motorov Valvoline Maxlife.
7. Sledovať spotrebu oleja, pri žiadnej zmene resp. zmene k horšiemu výmena krúžkov, pri zlepšení akomkoľvek postup od bodu 4 opakovať. ( aditíva do benzínu kvôli karbónovaniu by som pridával stále a v dostatočnej miere)
Je tu jedno ale, pri silne zakarbónovaných motoroch môže byť väčšia škoda ako úžitok, samé BG to píše na ich stránkach, napr. EPR nepoužívať do silne znečistených motorov. To už je na zvážení každého individuálne, napr. či verí udávaným km, či možno videl spodok motora s vaňou dolu, či bezprostredne po aplikácii EPR vie dať vaňu dalu a prípadne vyčistiť kôš/sitko atď.
Edit: Pitris už bol (zase) rýchlejší