VW, Audi, Škoda a Seat - nejen JAKÝ OLEJ ?
Moderátor: Colommbo
-
PassatB8-Bitdi
Olej do DSG DQ 500 / 2,0 Bitdi 176Kw
Ahojte .
Chcem sa opýtať.
Moje auto ma už 217 000km nedávno som znovu dával meniť olej v DSG ale už aj s filtrom ( v autorizáku nemenia že netreba je aj ťažko dostupný ).
Chodím do autorizáku a každých 10 000km max mením olej a všetky filtre a DSG olej + haldex každých 30 000km.
Teraz naposledy som bol menit DSG olej + filter práve u jedného známeho ktorý ma servis 25 rokov a veľký pedant a dal som mu to stým že mi vie vymenit aj ten filter na Bitdi kedže sam ma Bitdi tak to vie pekne z vrchu bez nutnosti vybratia prevodovky von alebo iných tažkých operacií výmeny filtra na DQ500 ( Kto ma Bitdi vie o tom že toto je problem Bitdi stým filtrom) a opýtal sa ma či chcem originál olej alebo že on ma dlhoročne výborne skúsenosti s Ravenolom a je aj o niečo lacnejší.
Tak som kývol na ten Ravenol a musim povedať že po výmene ta prevodovka nidky tak pekne neradila ako radi teraz.
Otázka je je ten Ravenol ok .Lebo všetci dookola stale iba original a myslim že to všetci píšu len kvôli istote ale či je ten olej ozaj lepši ako Ravenol nikto nevie no moja skusenost je takáto.
Máte niekto skusenosti s Ravenolom .
Môžem to tam s kludným svedomím nechat ?
Ďakujem.
https://www.ravenol.de/storage/app/medi ... 106_en.pdf
Chcem sa opýtať.
Moje auto ma už 217 000km nedávno som znovu dával meniť olej v DSG ale už aj s filtrom ( v autorizáku nemenia že netreba je aj ťažko dostupný ).
Chodím do autorizáku a každých 10 000km max mením olej a všetky filtre a DSG olej + haldex každých 30 000km.
Teraz naposledy som bol menit DSG olej + filter práve u jedného známeho ktorý ma servis 25 rokov a veľký pedant a dal som mu to stým že mi vie vymenit aj ten filter na Bitdi kedže sam ma Bitdi tak to vie pekne z vrchu bez nutnosti vybratia prevodovky von alebo iných tažkých operacií výmeny filtra na DQ500 ( Kto ma Bitdi vie o tom že toto je problem Bitdi stým filtrom) a opýtal sa ma či chcem originál olej alebo že on ma dlhoročne výborne skúsenosti s Ravenolom a je aj o niečo lacnejší.
Tak som kývol na ten Ravenol a musim povedať že po výmene ta prevodovka nidky tak pekne neradila ako radi teraz.
Otázka je je ten Ravenol ok .Lebo všetci dookola stale iba original a myslim že to všetci píšu len kvôli istote ale či je ten olej ozaj lepši ako Ravenol nikto nevie no moja skusenost je takáto.
Máte niekto skusenosti s Ravenolom .
Môžem to tam s kludným svedomím nechat ?
Ďakujem.
https://www.ravenol.de/storage/app/medi ... 106_en.pdf
Re: Olej do DSG DQ 500 / 2,0 Bitdi 176Kw
Já (i jiní v rodině) mám(e) Ravenol vyzkoušen a použit několikrát (ale teda jinde než v DSG). A maximální spokojenost: Ravenol patří ke špičce. A jestli ten (co vybral do DSG známý i z toho důvodu že on má s tím taky dobrou zkušenost) olej i plní normy co má, nebál bych se ho.
On origo olej je jistota, leč může být i jiný stejně dobrý. Často se však ten jiný blbě hledá....
A palec hore za výměnné intervaly
On origo olej je jistota, leč může být i jiný stejně dobrý. Často se však ten jiný blbě hledá....
A palec hore za výměnné intervaly
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.
Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
-
PassatB8-Bitdi
Ďakujem Pitris.
Však toto len každy povie len a len original a pravdu povediac tiež som váhal ale kedže Ravenol mam aj v motore (konkretne VMP) dlho som neváhal ak mi povedal že to je super a ma stým skúsenosti a môžem povedať že som mal už vtomto Bitdi už asi všetko ako napriklad Motul 0w-30 2x , 1x Millers nandorive starši a 1x vynovený nanodrive ,3x Mobil 1 ESP a teraz 3x Ravenol. Ztoho top mi pocitovo ( hluk motora atd ) vycháadzal najlepsie prave Ravenol VMP a preto som pri ňom aj ostal a potom MObil1. Mobil 1 je top olej ,motor si pradie potichu ale ten Ravenol VMP tiež a okrem toho nemizne vôbec a ma lepši Noack a aj HTHS ako Mobil1 a celkovo som maximalne spokojný kedže to Bitdi sem tam dostane aj za uši viem že tam mam original Ravenol a nepančovaný olej a dobrý olej.
Tak dúfam že to bude ok v tej prevodovke
Napríklad jeden nemenovaný odborník na prevodovky v cz mi dnes odpísal že Ravenol nikdy do prevodovky DSG ,menovať ho nebudem kto sa hýbe v prevodovkách tak bude vediet o kom je reč.
Čakal som od neho fundovanú odpoveď no nedozvedel som sa nič len to že ma označil že asi nechodím do značkového servisu a nikto mi teda neporadí
no smutné. Pritom auto tip top servisované v autorizáku každých 10 000km 
Každopádne ďakujem za odpoveď a na srdiečku by ma potešilo keby napísal niekto kto ho tam leje už dlho a nemá problém s DSG
Však toto len každy povie len a len original a pravdu povediac tiež som váhal ale kedže Ravenol mam aj v motore (konkretne VMP) dlho som neváhal ak mi povedal že to je super a ma stým skúsenosti a môžem povedať že som mal už vtomto Bitdi už asi všetko ako napriklad Motul 0w-30 2x , 1x Millers nandorive starši a 1x vynovený nanodrive ,3x Mobil 1 ESP a teraz 3x Ravenol. Ztoho top mi pocitovo ( hluk motora atd ) vycháadzal najlepsie prave Ravenol VMP a preto som pri ňom aj ostal a potom MObil1. Mobil 1 je top olej ,motor si pradie potichu ale ten Ravenol VMP tiež a okrem toho nemizne vôbec a ma lepši Noack a aj HTHS ako Mobil1 a celkovo som maximalne spokojný kedže to Bitdi sem tam dostane aj za uši viem že tam mam original Ravenol a nepančovaný olej a dobrý olej.
Tak dúfam že to bude ok v tej prevodovke
Napríklad jeden nemenovaný odborník na prevodovky v cz mi dnes odpísal že Ravenol nikdy do prevodovky DSG ,menovať ho nebudem kto sa hýbe v prevodovkách tak bude vediet o kom je reč.
Čakal som od neho fundovanú odpoveď no nedozvedel som sa nič len to že ma označil že asi nechodím do značkového servisu a nikto mi teda neporadí
Každopádne ďakujem za odpoveď a na srdiečku by ma potešilo keby napísal niekto kto ho tam leje už dlho a nemá problém s DSG
PassatB8-Bitdi píše: ↑úte říj 17, 2023 6:53....Teraz naposledy som bol menit DSG olej + filter práve u jedného známeho ktorý ma servis 25 rokov a veľký pedant....a opýtal sa ma či chcem originál olej alebo že on ma dlhoročne výborne skúsenosti s Ravenolom....
-
PassatB8-Bitdi
Jasne Pitris rozumiem ale rad by som niekoho konkrétnu osobnú skúsenosť vo svojom aute na ktorom aj jazdi to je všetko 
Re: VW, Audi, Škoda a Seat - nejen JAKÝ OLEJ ?
Zdravím, idem si sem po radu prípadne overenie toho čo som si tu stihol prečítať.
Jedná sa o servis mojej R36, auto mám krátko, nabehaných má 183xxxkm, predošlý majiteľ ževraj menil olej po 10 000km, SAE-5W30 Castrol (uvidíme pri výmene tesnenia ventilového krytu). Ja som spravil na aute niečo cez 300km, takže neviem koľko oleja si vie motor potiahnuť. Chcem postupne poriešiť motor, prevodovku, haldex, diferenciál...
Auto bude využívané prevažne víkendovo, zatiaľ bude parkovať vonku pod prístreškom, v zime aj pod plachtou, sem tam 11km do mesta, prípadne 25km do druhého mesta. Takže nie pravideľná prevádzka, ale občasné víkendové jazdy s využitím potenciálu motora.
Môj plán je nasledovný: chcel by som prejsť na SAE-5W40 kvôli vyššej teplote, ktorú motor vyprodukuje vzhľadom na relatívne malú olejovú náplň 5,5L. Rozmýšľal som nad olejom Motul 8100 x-cess (vw 502 00, ACEA A3), meniť každých 8000km/1rok, čo príde skôr, filter Mann, pred výmenou použiť dekarbo set od BG, sviečky NGK 94290 ILZKR8A. Ale dočítal som sa, že niektorým viac hrkotala reťaz po použití tohto oleja v motoroch 3.2 fsi vr6. Ale či to bolo kvôli oleju alebo rozvodom pred výmenou, ťažko povedať, aké sú vaše skúsenosti? Treba po použití BG spraviť aj preplach motora? Odporučili by ste niečo inak, alebo doplnili? Pozerám ešte po olejoch Ravenol, prípadne Valvoline...
Jedná sa o servis mojej R36, auto mám krátko, nabehaných má 183xxxkm, predošlý majiteľ ževraj menil olej po 10 000km, SAE-5W30 Castrol (uvidíme pri výmene tesnenia ventilového krytu). Ja som spravil na aute niečo cez 300km, takže neviem koľko oleja si vie motor potiahnuť. Chcem postupne poriešiť motor, prevodovku, haldex, diferenciál...
Auto bude využívané prevažne víkendovo, zatiaľ bude parkovať vonku pod prístreškom, v zime aj pod plachtou, sem tam 11km do mesta, prípadne 25km do druhého mesta. Takže nie pravideľná prevádzka, ale občasné víkendové jazdy s využitím potenciálu motora.
Môj plán je nasledovný: chcel by som prejsť na SAE-5W40 kvôli vyššej teplote, ktorú motor vyprodukuje vzhľadom na relatívne malú olejovú náplň 5,5L. Rozmýšľal som nad olejom Motul 8100 x-cess (vw 502 00, ACEA A3), meniť každých 8000km/1rok, čo príde skôr, filter Mann, pred výmenou použiť dekarbo set od BG, sviečky NGK 94290 ILZKR8A. Ale dočítal som sa, že niektorým viac hrkotala reťaz po použití tohto oleja v motoroch 3.2 fsi vr6. Ale či to bolo kvôli oleju alebo rozvodom pred výmenou, ťažko povedať, aké sú vaše skúsenosti? Treba po použití BG spraviť aj preplach motora? Odporučili by ste niečo inak, alebo doplnili? Pozerám ešte po olejoch Ravenol, prípadne Valvoline...
VW Passat Variant R36 3.6 FSI BWS 4-motion
VW Passat Variant B5.5 1.9 TDI AVF FWD
- Pitris JUNIOR
Ahoj 
S těmito motory já osobně zkušenost nemám, ale aspoň něčím se pokusím poradit nebo nabídnout moje zkušenosti. Filtry MANN za mě poslední dobou šly kvalitou dolů, minimálně ty plechové, rukou jsou naprosto v klidu promáčknout, pravidelně mám problém s jejich výměnou, kdy akorát klíčem na filtry zdeformuji obal, ale filtr fyzicky nepovolím... Beru na servis FILTRON, PURFLUX nebo UFI
A co se týče Motulu X-Cess, nedávno jsme ho tu rozebírali a je to vlastně drahé nic
, jsou za podobnou cenu výrazně lepší 5w40
, třeba Ravenol VST (taktéž 502 00).
Zda-li ale použít 5w40, to ti tu řekne někdo jiný, ovšem pokud potřebuješ 502 00, neviděl bych problém.
BG taktéž používám, nic tím za mě nepokazíš. Dělal jsem tím hodně aut, chod se "uhladil" a spotřeba všude šla lehce dolů
, proplach je vhodno udělat po vylití prvního přípravku na rozpouštění usazenin 
Třeba aspoň trochu pomůže
S těmito motory já osobně zkušenost nemám, ale aspoň něčím se pokusím poradit nebo nabídnout moje zkušenosti. Filtry MANN za mě poslední dobou šly kvalitou dolů, minimálně ty plechové, rukou jsou naprosto v klidu promáčknout, pravidelně mám problém s jejich výměnou, kdy akorát klíčem na filtry zdeformuji obal, ale filtr fyzicky nepovolím... Beru na servis FILTRON, PURFLUX nebo UFI
A co se týče Motulu X-Cess, nedávno jsme ho tu rozebírali a je to vlastně drahé nic
Zda-li ale použít 5w40, to ti tu řekne někdo jiný, ovšem pokud potřebuješ 502 00, neviděl bych problém.
BG taktéž používám, nic tím za mě nepokazíš. Dělal jsem tím hodně aut, chod se "uhladil" a spotřeba všude šla lehce dolů
Třeba aspoň trochu pomůže
Na ten rozvodový řetěz bych řekl že daleko větší vliv bude mít spíš přetahovaní výměnných lhůt oleje než jeho SAE či značka - bavíme-li se o VW502 A3. A ten Motul 8100 X-CESS je standardní olej, ale za vyšší cenu. To ten Ravenol VST (příp. VSI nebo RCS) nabídnou víc. A dále pak třeba Shell Helix Ultra, Penrite HPR 5 nebo (dražší) Millers oils EE, CFS či CFS NT+
A těch 8 tkm / 1 rok je 
Anebo by se dal v 0w40 i Mobil1 FS, Ravenol SSL nebo Petronas 7000....
Do převodovky a difecu bych (jestli nemáš vyzkoušeno něco "echt") dal origo olej, vyměnil ty filtry, brzdovku a pak i chladicí kapalinu.
A dával bych kvalitní benzin (buď už ten doaditivovaný / Verva, V-Power, MaxxMotion, MOL, nebo do běžného "něco" přidával / VIF, Millers Petrol Power Ecomax, Bishop's 951 - třeba).
Anebo by se dal v 0w40 i Mobil1 FS, Ravenol SSL nebo Petronas 7000....
Do převodovky a difecu bych (jestli nemáš vyzkoušeno něco "echt") dal origo olej, vyměnil ty filtry, brzdovku a pak i chladicí kapalinu.
A dával bych kvalitní benzin (buď už ten doaditivovaný / Verva, V-Power, MaxxMotion, MOL, nebo do běžného "něco" přidával / VIF, Millers Petrol Power Ecomax, Bishop's 951 - třeba).
Možno sprostá otázka, čím by sa mal robiť ten následný preplach? Lacnejším olejom spĺňajúcim normu, vymeniť filter, pojazdiť, vypustiť lacný olej, zase vymeniť filter, naliať nový olej, pridať aditívum od BG z toho kitu a hotovo? Alebo máš na mysli inú chémiu? Na druhom staršom dieselovom aute som to tam len nalial, nechal predpísaný čas, vypustil, dal nový olej a zbytok prísad a neriešilPitris JUNIOR píše: ↑úte říj 17, 2023 18:02
BG taktéž používám, nic tím za mě nepokazíš. Dělal jsem tím hodně aut, chod se "uhladil" a spotřeba všude šla lehce dolů, proplach je vhodno udělat po vylití prvního přípravku na rozpouštění usazenin
Ďakujem za rady, som rád že som Motul ešte neobjednalPitris píše: ↑úte říj 17, 2023 18:56
- Pitris JUNIOR
Proplachuji ideálně levným olejem stejné normyjuvrik píše: ↑stř říj 18, 2023 9:59Možno sprostá otázka, čím by sa mal robiť ten následný preplach? Lacnejším olejom spĺňajúcim normu, vymeniť filter, pojazdiť, vypustiť lacný olej, zase vymeniť filter, naliať nový olej, pridať aditívum od BG z toho kitu a hotovo? Alebo máš na mysli inú chémiu? Na druhom staršom dieselovom aute som to tam len nalial, nechal predpísaný čas, vypustil, dal nový olej a zbytok prísad a neriešilPitris JUNIOR píše: ↑úte říj 17, 2023 18:02
BG taktéž používám, nic tím za mě nepokazíš. Dělal jsem tím hodně aut, chod se "uhladil" a spotřeba všude šla lehce dolů, proplach je vhodno udělat po vylití prvního přípravku na rozpouštění usazenin
![]()
Vypustím, vyměním filtr, naliju, nechám 15 minut na volnoběh, vyliju, vyměním filtr, naliju
Jen doplním že když se použije ten čistič do oleje, tak je vhodné jak píše Junior pak motor propláchnout tím levným olejem proto že při vypuštění toho starého oleje tam vždy něco zůstane (někdy i půl litru) a když tam je i ten čistič, naředí to pak nový olej.
Jinak

Jinak
Asi jo
Díky páni za rady 
Dle Jak na to tam patří vw 505.00, acea b3,b4, a údajně nejkvalitnější pro vznětové jsou API CF.Pitris píše: ↑stř zář 27, 2023 11:48 Na rotačky by se 506.01 vztahovat neměla, tam stačí 505.00 B3 (jestli bez DPF). A u motoru s půl mega km za sebou se dá předpokladat už určitý průnik nafty do oleje, takže "neLL" intervaly výměny jsou velmi vhodné a při těch delších jizdách do max. 15 tkm (spíš i dřív). A jestli SAE 5w40 či 10w40 (když ne silný mráz) je celkem jedno > ta 10w40 bude ke konci intervalu střihově stabilnější....
Co znamená střihová stabilita ? Přemýšlím že Maxlifem se netrefí vedle. Jediná škoda je, že neprodávají 5L balení.
'99 polo 1.0 mpi LPG
Total Quartz 5w40 + MCE
'98 106 1.0i: mannol classic 10w40
'07 city 1.34 i-DSI
'98 106 1.0i: mannol classic 10w40
'07 city 1.34 i-DSI