VW, Audi, Škoda a Seat - nejen JAKÝ OLEJ ?
Moderátor: Colommbo
Re: VW, Audi, Škoda a Seat - nejen JAKÝ OLEJ ?
Kdysi bylo kdesi psáno že při startu po nočním stání v -15°C se zaolejuje a natlakuje motor se SAE za:
15w40 18 vteřin
10w40 10 vteřin
5w40 4 vteřiny
0w30 za vteřinu
Jestli je to fakt nevím ale proč by ne.
15w40 18 vteřin
10w40 10 vteřin
5w40 4 vteřiny
0w30 za vteřinu
Jestli je to fakt nevím ale proč by ne.
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.
Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Nelijete někdo prosím do A4 B7 2.0 TFSI 147kW Ravenol 5W-40 VST?
S tímto olejem mám u dvou dalších benzínů dobré zkušenosti.
U tohoto vozu jsou často studené starty, popojížďky po městě a do práce, každý den cca 10km max.
Je to vůbec možné ho tam lít?
Díky
S tímto olejem mám u dvou dalších benzínů dobré zkušenosti.
U tohoto vozu jsou často studené starty, popojížďky po městě a do práce, každý den cca 10km max.
Je to vůbec možné ho tam lít?
Díky
Ptáš se ve druhém vlákně
ale tady dáváš přesnější info. To VST použít můžeš páč potřebuješ olej VW 502 a lépe i ACEA A3, ale VST je aditivován spíš na vysokou tepelnou zátěž. Možná lepší na převážně kratší jízdy by byl Ravenol VSI, Yacco VX 1000 LL, Millers Oils EE Performance nebo i SAE 0w40. A tam třeba Mobil1 FS nebo Shell Helix Ultra....
Tak teď přemýšlím jestli teda VSI nebo VST, nemá ten VST lepší čerpatelnost při mínusových stupních v zimě?
O trochu ano. Ale při teplotách které nespadnou pod -15° bych řekl že to není až tak důležité. Nic ale tím VST nepokazíš....
Ok, beru to VST, ještě jednou moc díky.
Ahoj,
Chtěl bych poprosit o další radu, ohledně intervalu výměn oleje.
Scala 1.6 TDi 85kw DGTA najeto 94 tis km. Auto mám od nového. Před tím jsem měl ještě úplně stejnou se stejným motorem se kterým sem najel 50tis a výměny oleje byly ve stejném intervalu.
Olej Měním každých 10tis km. I po těch 10tis km je olej (pro diesel netypicky) maximálně šedý. Určitě ne černý, od sazí. Při výměně oleje po naliti nového oleje je nový olej pro projetí auta i po 2tis km úplně čistý. Pomalu mám problém na měrce správně určit hladinu oleje z toho jak je spatne identifikovatelná
Což značí, že motor je čistý a výměnný interval je v pořádku. Jezdim z 95% dálnici, jezdím standartne kolem 130km/h. Denní nájezd 70km a více a delší výlety. Přemýšlím zda nezvýšit interval na 15 tis km?
Nejde mi o práci nebo o peníze. Jen jestli má tento interval význam nebo se prodloužením na 15tis nic nestane ? Používám Shell helix ultra profesionnal av-l 0w30.
Dodám ještě, že najedu 40-50tis km za rok.
Ještě dodám, co vím, že tyto motory řady TDi ea288 můžou trpět na zapečený pistni kroužky když se intervaly přetahují. Trochu sem si tímto odpověděl sám, že interval 10tis bude ideální. Ale zajímal by mě názor dalších lidí:-)
Kolega má Ofci 4 2.0tdi a i po 4tis má z nového oleje "stlačenou tmu" což třeba ve mě vzbuzuje pocit, že by byl čas výměny. Ale u mě i po těch 10tis km je olej relativně čistý a opticky nevypotrebovany.
Díky moc za názory!
Chtěl bych poprosit o další radu, ohledně intervalu výměn oleje.
Scala 1.6 TDi 85kw DGTA najeto 94 tis km. Auto mám od nového. Před tím jsem měl ještě úplně stejnou se stejným motorem se kterým sem najel 50tis a výměny oleje byly ve stejném intervalu.
Olej Měním každých 10tis km. I po těch 10tis km je olej (pro diesel netypicky) maximálně šedý. Určitě ne černý, od sazí. Při výměně oleje po naliti nového oleje je nový olej pro projetí auta i po 2tis km úplně čistý. Pomalu mám problém na měrce správně určit hladinu oleje z toho jak je spatne identifikovatelná
Což značí, že motor je čistý a výměnný interval je v pořádku. Jezdim z 95% dálnici, jezdím standartne kolem 130km/h. Denní nájezd 70km a více a delší výlety. Přemýšlím zda nezvýšit interval na 15 tis km?
Nejde mi o práci nebo o peníze. Jen jestli má tento interval význam nebo se prodloužením na 15tis nic nestane ? Používám Shell helix ultra profesionnal av-l 0w30.
Dodám ještě, že najedu 40-50tis km za rok.
Ještě dodám, co vím, že tyto motory řady TDi ea288 můžou trpět na zapečený pistni kroužky když se intervaly přetahují. Trochu sem si tímto odpověděl sám, že interval 10tis bude ideální. Ale zajímal by mě názor dalších lidí:-)
Kolega má Ofci 4 2.0tdi a i po 4tis má z nového oleje "stlačenou tmu" což třeba ve mě vzbuzuje pocit, že by byl čas výměny. Ale u mě i po těch 10tis km je olej relativně čistý a opticky nevypotrebovany.
Díky moc za názory!
Naposledy upravil(a) JakubLet dne ned zář 03, 2023 18:33, celkem upraveno 1 x.
Škoda Octavia IV 2.0TDi 110kw DTTC + DQ381-7F
VW LL FE 0w20
VW LL FE 0w20
Tak optický test nemusí nic znamenat, saze nejsou zdaleka jediné, které určují kolik toho olej ještě snese. Na druhou stranu s tím jak jezdíš a ukázkově se staráš od novoty, bych klidně měnil po 15tkm. Ale uvažoval bych o 5w30, která to lépe vydrží, jestli jí tvoje auto dovoluje...... Každopádně při změně jízd (více města, více studených startů), bych se vrátil k 10tkm.
Toyota Auris hybrid 1.8 (2017).
Začátek Millers Oils EE 5w30, pak Ravenol SSO 0w30 a teď delší dobu Ravenol DFE 0w20.
Spotřeba 5,4l/100 km.
Začátek Millers Oils EE 5w30, pak Ravenol SSO 0w30 a teď delší dobu Ravenol DFE 0w20.
Spotřeba 5,4l/100 km.
Jasan, jen tu barvu oleje beru jako prvotní znak jak na tom olej je...
Na tu 0w sem se přiklonil protože se dává z výroby i v servisech. Dodavatel motorových oleju co máme v práci mi řekl že ta 0w bude mít více čistících aditiv, měla by lépe Čistit a pro studený start bude lepší. Zároveň protože oboje má letní číslo 30 tak se bude chovat stejně jako 5w. To jen můj usudek.
Jinak norma pro tenhle motor vw50700 může mít 0w30/5w30.
Díky
Na tu 0w sem se přiklonil protože se dává z výroby i v servisech. Dodavatel motorových oleju co máme v práci mi řekl že ta 0w bude mít více čistících aditiv, měla by lépe Čistit a pro studený start bude lepší. Zároveň protože oboje má letní číslo 30 tak se bude chovat stejně jako 5w. To jen můj usudek.
Jinak norma pro tenhle motor vw50700 může mít 0w30/5w30.
Díky
Škoda Octavia IV 2.0TDi 110kw DTTC + DQ381-7F
VW LL FE 0w20
VW LL FE 0w20
Jak ti tady klucí řeknou, ta 0w má význam někde na horách. Jinak 5w je u nás v normálních výškách v pohodě , má podobnou čerpatelnost za studena jak 0w,ale nemusí být tolik dopován aditivy, tudíž déle vydrží fresh. Zvlášť, pokud jak píšeš za studena ani nejezdíš..... Čistit asi taky nemáš co, když si motoru nedal šanci úsady tvořit 
Toyota Auris hybrid 1.8 (2017).
Spotřeba 5,4l/100 km.
Spotřeba 5,4l/100 km.
Za mňa prejsť na Mobil 1 ESP 5W-30, Shell je OK ale tie motory ho radi papaju, je tým známy, interval neskracuj pokiaľ nie je problém v €.
Volkswagen Passat B8 Highline Limousine 2.0 TDI DFGA
Motorový olej: Ravenol VMP 5W-30
DSG DQ381 olej: Ravenol DCT-LV
Motorový olej: Ravenol VMP 5W-30
DSG DQ381 olej: Ravenol DCT-LV
Jak už bylo psáno - na Tvoje jízdy se v pohodě dá i 5w30 VW507 (i když samozřejmě můžeš i 0w30). A onen výměnný interval? Ano, dá se 15 tkm (a dalo by se při té 'skoro furt dálnici' i 20 tkm - sakra
A jinak, ty čistící vlastnosti olejů - tam záleží na kvalitě základového oleje a aditivačního balíčku a nikoliv na SAE. Ona i 5w30 může být lepší jak 0w30 (a ten Mobil1 ESP - byť býval výkonnější, je pořád dobrý olej za dobrý peníze). Stejně jako třeba Yacco Lube DE, Ravenol VMP nebo Q8 Formula VX Longlife.... Už třeba jen kvůli těm ku karbonu náchylným kroužkům je lepší i levnější olej ale měnit dřív než tam superolej nechat dlouho. A brát kvalitní naftu.
PS: a jestli nebyl ještě měněn olej v převodovce, tak je čas.
Jaký olej do upraveného 1,9 tdi?
Zdravím místní olejové znalce a jdu s dotazem. Mám poladěné 1,9 tdi s rotačním čerpadlem(původně 66kW/90koní) na změřených 215 koní a 390 Nm. Namontoval jsem sice větší výměník voda/olej, ale teplota oleje mi při běžné jízdě ukazuje okolo 107 stupňů a při mírném stoupání jde ochotně na 120°C. Když tomu třeba dvakrát šlápnu ze sto na dvěstě plnej, tak mi teploměr ukazuje 130. Leju klasický Mobil 5w-40 x1 3000, ale myslím si, že by to chtělo nějakej upgrade. Řešit to chladičem s termostatem se mi zdá složitý a většinou jezdím piánko, tak bych Vás rád poprosil o radu, jaký zvolit olej s ohledem na zvýšené tepelné namáhání.
Předem díky za konstruktivní odpovědi.
Předem díky za konstruktivní odpovědi.
Re: Jaký olej do upraveného 1,9 tdi?
66kW zvednout na 155?? No teda 
Ohledně oleje budou dvě cesty. Buď dát SAE 5w50 (VW 505.00 ACEA B3 nebo B4) nebo sice zůstat u 5w40, ale zvolit takový který je aditivovaný na vyšší teplotní zátěž (třeba ester, molybden nebo wolfram). Napadá mě buď přímo něco z "erkové" řady Ravenolu (RCS), nebo alespoň VST, pak třeba Millers oils (CFS či EE), Yacco Galaxie, nebo aspoň (tam by měl být molybden) Shell Helix Ultra.
S výměnou do 10 tkm (radši i dřív)
A jak je na tom olej v převodovce
Ta dostane taky pěkně na "prdel"....
Ohledně oleje budou dvě cesty. Buď dát SAE 5w50 (VW 505.00 ACEA B3 nebo B4) nebo sice zůstat u 5w40, ale zvolit takový který je aditivovaný na vyšší teplotní zátěž (třeba ester, molybden nebo wolfram). Napadá mě buď přímo něco z "erkové" řady Ravenolu (RCS), nebo alespoň VST, pak třeba Millers oils (CFS či EE), Yacco Galaxie, nebo aspoň (tam by měl být molybden) Shell Helix Ultra.
S výměnou do 10 tkm (radši i dřív)
A jak je na tom olej v převodovce
Mam prosbu. Olej do DSG. Musi byt nutne presne VW nebo muze byt jiny se stejnou specifikaci, tak jako u motoroveho oleje? Nekde sem cetl na foru, ze do DSG, nez original VW by tam lidi nedali, servis vo se na to specializuje rika, ze je to blbost, ze kdyz to ma tu samou specifikaci, tak je to OK