Už mám zaplacený ten Castrol, tak ho tam o víkendu dám no. Už se aji na to těším a doufám,ža i ten 5tý synchron bude potichu, jako tomu je i nyní.Pitris píše:Ano. 4+ můžeš. 5 ne.
prevodovy olej GL4 vs. GL5
Moderátor: Colommbo
Re: prevodovy olej GL4 vs. GL5
Vysvetlenie:Shi píše:Lidi neblázněte, pokud výrobce předepisuje GL-4 a jiné požadavky neuvádí a výrobce oleje deklaruje splnění GL-4, tak to přece vysloveně špatně být nemůže...
Hlavným rozdielom medzi prevodovými olejmi GL-4 a GL-5 je množstvo EP aditív. Ako EP-aditívum sa používajú produkty obsahujúce síru/fosfor. Účelom tejto prísady je zabrániť vzniku mikrozvarov na bokoch ozubeného kolesa pri miestnych vysokých teplotách, ktoré prevládajú v podmienkach EP (teploty značne presahujúce 800 °C!) GL-5 má zhruba dvojnásobné množstvo prísad EP v porovnaní s GL-4, a preto sa často používa vo vysokotlakových podmienkach, ako je predná náprava a diferenciál zadnej nápravy.
Prísady na báze síry a fosforu však majú nepriaznivú vlastnosť: môžu agresívne reagovať na bronz a meď. To môže byť katastrofálne pre synchronizačné krúžky prevodovky. Preto sa neodporúča používať GL-5 v prevodovke, pokiaľ to výrobca nepovoľuje.
Zhrnutie:
GL-4 je vhodný pre hypoidné zariadenia, keď sú v ťažkej prevádzke, ale sú bez nárazového zaťaženia.
GL-5 je vhodný pre hypoidné prevodovky pri silnom prevádzkovom a rázovom zaťažení a nie na použitie v prevodovke.
Keď napíše výrobca oleja že spĺňa aj GL4 aj GL5 tak to bude asi naozaj nejaký kočkopes. Za mňa ruky preč. Malo by to byť tak nejako, ako u vyššie spomenutého Ravenolu. GL4 a šmytec
Honda Civic 1.4iS 66kw => FANFARO VSX 5W40 + PURFLUX LS350
Mazda 3 1.6i GTA 77kw => Valvoline SynPower 5W40 + CHAMPION COF100116S
A čo ak sú EP prísady na inej báze ako fosfor a síra?
-
František Smíšek
Správná připomínka - u moderních širokorozsahových převodových olejů se používají vysokotlaké přísady prakticky výhradně na bázi organokovových sloučenin, které neohrožují díly ze slitin mědi (jako jsou např. synchronizační spojky) - technická revoluce řádí i v tomto případě. Pokud je olej deklarován jako vhodný pro převodovky, je možno jej tak použít a je jedno, jestli je označen GL5 - z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že to funguje. Jinak bych do převodovky doporučoval použít výhradně olej předepsaný výrobcem a dodávaný jako náhradní díl.
Franta
Tak včera jsem vyměnil olej do převodovky, jak jsem psal výše a dal ten Castrol Transmax manual 75W-90 ten co mi dali v servisu byl Mol hykomol 75W-90 a byl takový žlutozelený, jak hypoidní olej i takový hustčí.Teď tam je jaký má být. GL-4/+
....a s VW 501.50. To je podstatné.Petr píše:Teď tam je jaký má být. GL-4/+
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.
Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Ano to tento olej má. VW 501.50.
S tím, že u GL-5 existuje riziko koroze neželezných kovů, máš určitě pravdu, já někde v hlubinách tušil že tam něco takového je, ale nemohl jsem si vzpomenout co. Nicméně slušný výrobce to řeší a výzkum dělá značné pokroky, takže u prémiových značek bych se kombinace GL-4/GL-5 nebál. Jistoutou pak je výrobce, který se k tomu explicitně vyjadřuje:jerome píše:Vysvetlenie:Shi píše:Lidi neblázněte, pokud výrobce předepisuje GL-4 a jiné požadavky neuvádí a výrobce oleje deklaruje splnění GL-4, tak to přece vysloveně špatně být nemůže...
Hlavným rozdielom medzi prevodovými olejmi GL-4 a GL-5 je množstvo EP aditív. Ako EP-aditívum sa používajú produkty obsahujúce síru/fosfor. Účelom tejto prísady je zabrániť vzniku mikrozvarov na bokoch ozubeného kolesa pri miestnych vysokých teplotách, ktoré prevládajú v podmienkach EP (teploty značne presahujúce 800 °C!) GL-5 má zhruba dvojnásobné množstvo prísad EP v porovnaní s GL-4, a preto sa často používa vo vysokotlakových podmienkach, ako je predná náprava a diferenciál zadnej nápravy.
Prísady na báze síry a fosforu však majú nepriaznivú vlastnosť: môžu agresívne reagovať na bronz a meď. To môže byť katastrofálne pre synchronizačné krúžky prevodovky. Preto sa neodporúča používať GL-5 v prevodovke, pokiaľ to výrobca nepovoľuje.
Zhrnutie:
GL-4 je vhodný pre hypoidné zariadenia, keď sú v ťažkej prevádzke, ale sú bez nárazového zaťaženia.
GL-5 je vhodný pre hypoidné prevodovky pri silnom prevádzkovom a rázovom zaťažení a nie na použitie v prevodovke.
Keď napíše výrobca oleja že spĺňa aj GL4 aj GL5 tak to bude asi naozaj nejaký kočkopes. Za mňa ruky preč. Malo by to byť tak nejako, ako u vyššie spomenutého Ravenolu. GL4 a šmytec
"extraordinary corrosion protection and good compatibility with non-ferrous metal"
https://www.ravenol.de/en/product/getri ... sae-75w-90
test koroze mědi (Copper Strip Test at 121 °C): 1a - lepší už to být ani nemůže
Takže oleje Ravenol VSG 75w-90 bych se asi nebál, nicméně cena za prémiový produkt je poněkud prémiová (2000Kč za 4L).
Je možné,že by bol ok nehádam sa,ale ja som asi stará škola a radšej by som vybral olej len s API GL4, aj tie má Ravenol v ponuke 
Chtěl bych se zepta jaký je rozdíl u př.oleje, který má označení jenom 75W ? Jako má třeba origoš př.olej Škoda. Ten Castrol Transmax manual 75W-90 má větší rozsah co tyče teploty že? Je lepší tím pádem jak origoš Škodovácký 75W ?
75W sú oleje do najnovších prevodoviek označované ako aj Fuel Economy. Sú ďaleko menej viskózne, ako ostatné prevodové oleje, ktoré majú číslo aj za W (75W80,85,90)
V porovnaní niečo ako motorový olej (teda omastená voda)
0W20 do nových motorov vs. 5W40 do starších
V porovnaní niečo ako motorový olej (teda omastená voda)
Vybíral jsem olej do fauvé-španělské převodovky a do italské. Poradil jsem se s klubáky, mazacím plánem, kamarádem mechanikem, víkendovým garážníkem a s prodejcem.Shi píše: ↑pon úno 20, 2023 10:51S tím, že u GL-5 existuje riziko koroze neželezných kovů, máš určitě pravdu, já někde v hlubinách tušil že tam něco takového je, ale nemohl jsem si vzpomenout co. Nicméně slušný výrobce to řeší a výzkum dělá značné pokroky, takže u prémiových značek bych se kombinace GL-4/GL-5 nebál. Jistoutou pak je výrobce, který se k tomu explicitně vyjadřujejerome píše:Vysvetlenie:Shi píše:Lidi neblázněte, pokud výrobce předepisuje GL-4 a jiné požadavky neuvádí a výrobce oleje deklaruje splnění GL-4, tak to přece vysloveně špatně být nemůže...
Zhrnutie:
Klubáci poradili normu a že GL-5 opravdu nemá rádo staré synchrony, garážník poradil Castrol (mimo rozpočet) a možnost mísitelnosti s ATF (experimentoval tak se svými bavoráky), mechanik poradil že se do tak staré převodovky můžu klidně vymočit
Zvolil jsem tento mezityp GL4/5 LS z cenové nížiny cca 150kč/l, konkrétně Mannol Extra 75w-90. Litrovky vyjdou levněj než jedno 4L balení.
Výrobce udává ochranu proti korozi a ucpávání synchronů. Je to moje vůle zkusit udržet při životě dvě převodovky v horším stavu, nebo je tím odepíšu. O víkendu se na to vrhnu a pak napíšu, jak to dopadlo.
'99 polo 1.0 mpi LPG
Total Quartz 5w40 + MCE
'98 106 1.0i: mannol classic 10w40
'07 city 1.34 i-DSI
'07 city 1.34 i-DSI
- Colommbo
Ahoj! Jen tak na první dobrou - jestliže by od obou skříní měl přijít olej API GL4, proč tam lít GL4/5...? Pokud tedy kupř. GL4+ (v klidu použitelný namísto GL4) není totéž do GL4/5. A hledět v případě převodového oleje příliš na peníze se taky nemusí dycky vyplatit a zas tak často se tento olej nemění. Olej GL5 skutečně jen a pouze tam, kde je předepsán/povolen.
W124 E320 Coupé R6 162kW 1994, 5Q man. Getrag "psí noha",
Valvoline ML 10W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Valvoline ML 10W40, přev. Ravenol ATF Fluid, dif. Castrol Axle Z Limited Slip 90
"Dočetl jsem se, že kouření škodí zdraví. Rozhodl jsem se přestat číst..." W. Churchill
Byl jsem pod mírným tlakem objednávky po telefonu a přehříval se mi mozekColommbo píše: ↑úte pro 05, 2023 17:56 Ahoj! Jen tak na první dobrou - jestliže by od obou skříní měl přijít olej API GL4, proč tam lít GL4/5...? Pokud tedy kupř. GL4+ (v klidu použitelný namísto GL4) není totéž do GL4/5. A hledět v případě převodového oleje příliš na peníze se taky nemusí dycky vyplatit a zas tak často se tento olej nemění. Olej GL5 skutečně jen a pouze tam, kde je předepsán/povolen.
'99 polo 1.0 mpi LPG
Total Quartz 5w40 + MCE
'07 city 1.34 i-DSI
'07 city 1.34 i-DSI
pokial su v oleji gl-5 aditiva na baze siry a fosforu tak to je rozhodne citit cuchom, ten olej otrasne smrdi...
chevrolet cruze 2.0 vcdi 120kw
Alfa Romeo 156 SW 2,4 JTD 110kw @ 142,3kw
Alfa Romeo 156 SW 2,4 JTD 110kw @ 142,3kw