Marshall007 píše:olej LM TopTec 4200 5w30, co si myslite o tejto znacke a model oleja? Cenovku ma taku ako keby mal byt najlepsi

ja som sa k LM priklonil preto ze je to nemecky vyrobca a VW koncern je Nemec takze som dufal ze najviac sa rozumeju poziadavkam a technologii motorov a podla popisov sa specializuju hlavne na koncernove motorizacie.
Olejářské knowhow je tradičně silné v zemích Beneluxu, takže německo bych jako požadavek na zemi původu příliš nebral v úvahu. Moej oblíbené německé značky jsou Fuchs a Ravenol, LM má zajímavé produkty, ale u motorových olejů hodně žijí ze svého jména.
Olej LM TopTec 4200 5w30 špatný nebude, má u mě kladné body za uvedení slušného množství informací a deklaruje plnění norem, které považuji za důležité. Ale ta cena se nepříjemně blíží oleji Ravenol REP 5w-30, který bude někde o kus jinde. Z druhé strany cenového spektra - ani ten Ravenol nebude pro běžné použití 2x tak dobrý jako Q8 Formula Prestige V 5W-30, který stojí polovinu toho co Ravenol REP, přitom parametry má ten Q8 velmi podobné jako LM 4200.
https://www.q8oils.com/wp-content/uploa ... 0_en-1.pdf
Motorové oleje LM mi při cenách na našem trhu vychází jako volba srdcem, nikoliv rozumem - při jiných cenách by to smysl dávat mohlo. Je to dobrý olej, ale podle mě ne za tu cenu, za kterou se běžně prodává. Je v cenové hladině jako Ravenol VMP SAE 5W-30 a minimálně "na papíře" je ten Ravenol VMP lepší (čerpatelnost, odparnost, bod zápalu).
(Volbou rozumu není můj oblíbený Ravenol, ale Q8

)