Pani, ja teda neviem " skoly nemam " , ale ak teda dobre chapem to co viem o olejoch z pohladu noriem A.. a C..., tak ide v principe o to , ze za ucelom dosiahnutia hodnot , ktore by dovolili oleju ziskat normu C... , teda splnit urcity maximalny limit obsahu popola, musi takyto olej byt prosty istych aditiv. Myslim, ze cela " vojna" zastancov a odporcov tychto noriem spociva v nepochopeni jednej veci.
Ano, C olej z uvedeneho dovodu nemoze obsahovat iste aditiva. Ide " zial" prave o take , u ktorych je uz praxou preukazana ista spolahliva uroven ochrany motora a ( aj ) preto zastancovia tychto aditiv C- kove oleje nemaju v laske. Preco? Vidia len to co ( im ) tam chýba . Iste, pochopitelné.
Ale minca ma dve strany.
Totiz sucasne treba povedat, ze C- kovy olej,hoci nemoze tieto aditiva obsahovat, musi svoju funkciu co sa tyka ochrany plnit a to minimálne na urovni A- ckoveho oleja , lebo proste okrem parametru obsahu popola su tu aj dalsie , ktore tieto normy musia plnit a ochrana motora je jednym z nich ( pre pochopenie napriklad pozriet vykonove diagramy noriem na lubrizole - ano, len ilustracne , ale pre pochopenie staci).
Teda ak C- olej nema aditiva obsiahnute v A oleji, ma logicky ine, ktore ich funkciu nahradzuju aspon tak dobre ako povodne z A olejov a sucasne mu dovoluju byt C olejom z pohladu obsahu popola.
Takze ja bych byl klidny.
Je tu ale jedno ale. Tieto " nahradne aditiva" sa prilis rychlo ( v porovnani s A- ckovymi) vycerpavaju. A tym sa oklukou vraciame k zakladnemu faktu , ktory urcuje hranicu zivotnosti , alebo aspon kondicie motora a to ani tak nie je olej samotny ale... Presne, je to interval vymeny.
Teda ak to zhrniem - C olej je vybaveny rovnako dobre na svoju ulohu ochrany motora ako A olej. Ovsem ak u A oleja hovorime o urcitej hranici vycerpania aditiv , tak u C - ckoveho je to ešte skor.
A na zaver jedna myslienka , ktora je podla mna alfou a omegou tohoto celeho - neexistuje zly olej , iba nevhodne zvoleny pre konkretnu aplikaciu.
Toto co som napisal je to co som pochopil po prestudovani roznych zdrojov na tema olejov a po sedliacky si to v hlave ulozil. Takto tomu rozumiem ja.
A dovolim si teraz osobny nazor ( tiez som konzervativec trochu, takze asi preto). Ak by pre konkretnu aplikaciu bola pripustena volba A aj C , potom by som dal A. Na druhej strane , ak by bol momentalne k dispozicii iba olej s normou C ( inak vyhovujuci co sa tyka ostatnych pozadovanych parametrov), s kludnym svedomim by som ho pouzil. Avsak s vedomim, ze vymena bude aspon o tretinu intervalu skor.
Tak. A teraz ma roztrhajte