chtěl bych vás poprosit o radu s výběrem oleje a filtru pro svůj Renault Megane s motorem 1,3 TCe140 s filtrem pevných částic. Četl jsem tu mnoho témat, ale i tak nemám zcela jasno.
Motor má aktuálně 100 km a chystám se vyměnit olej mezi 1000 - 2000 km. Podle výrobce je tam aktuálně Castrol a je prý jedno, co tam bude, když to bude splňovat normu RN 17.
Nejvíc kilometrů najezdím na trasách 150 - 300 km napůl dálnice a okrsky a zbytek trasy do 5 - 10 km. Znovu bych rád vyměnil olej po 8 - 9 tkm, aby mi pak výměny vycházely po 10 tkm, přičemž na 30 tkm do toho půjde zase asi Castrol při výměně v rámci záruky.
Nerad bych dělal něco špatně nebo nedělal lépe než dobře, když by byla možnost.
Moje aktuální myšlenka je: Elf Evolution R-Tech Elite 5W-30 a filtr Mann. U filtru budu doufat, že by to bylo bráno jako adekvátní náhrada originálu v případě poruchy motoru v záruce. Koupil bych na eshopu, jehož název tu několikrát padl a má v názvu pomlčku a díly nebo oleje. Tím se pokusím vyhnout neoriginálnímu oleji a vysoké ceně výměny v Renaultu.
Jenže s normou RN 17 jsem našel i Ravenol RNV SAE 5W-30, Mobil Super 3000, Repsol Elite, Castrol atd.
Co vy na výběr oleje a ,,riskování" s kvalitním (podle vás), ale neoriginálním filtrem?
Předem děkuji za všechny tipy a celkově za rozšíření obzorů na tomto fóru.
X-CESS
VST