Olej pre 1.4 T-gdi // LSPI

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
Pitris
Site Admin

Re: Olej pre 1.4 T-gdi // LSPI

Příspěvek od Pitris »

Sladas opc píše:Poradil by nekdo nejvhodnejsi olej pro primovstrik opel astra k 1.4 turbo.. Millers oils 5w30 lspi, liqui moly 5w30 dx1 a nebo ravenol 5w30 dxg..
Asi neporadím nejlepší olej, ale spíš to co prospěje motoru....
Nezmiňuješ filtr pevných částic, takže předpokládám že ještě není. SAE 5w30 v pohodě - při krátkých jízdách ACEA A5, při dlouhých radši ACEA A3. Měnit olej po 10-ti tkm, nejezdit pod 2 t.ot. a občas to protáhnout chvíli ve 4 - 5-ti tisících.
A ano, jestli chceš/musíš dodržet GM dexos1 ™ Gen 2, tak Millers, Ravenol, nebo třeba Yacco jsou hodně kvalitní oleje :wink: A v tom případě Ravenol na kratší anebo Millers na delší jízdy.
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Sladas opc

Příspěvek od Sladas opc »

Napadlo me zkusit olej rady treba millers ty jejich cfs nt.. Jenze nebylo mi to doporuceno kvuli tomu lspi kterym prave astra dost trpi a je proste pry potreba dodrzet normu dexos1 gen2.. Mel jsem poprve liqui moly dx1 ale pry obsahuje dost vapniku, ktery podporuje lspi.. Millers 5w30 lspi ma zas odparnost 12 coz zas neni vubec pry dobry pro primovstrik a ten ravenol dxg ma odparnost 6 coz se mi dost zamlouva a i hths neni spatny 3,1 a tbn 8,3
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Je fakt že Millers má vyšší HTHS - proto jsem napsal že na delší jízdy. Pokud ale nebudeš jezdit jen dlouhé dálnice, ten Ravenol DXG s wolframem bude :wink:

Ale znovu: Prevencí proti LSPI jsou vyšší otáčky.

Sladas opc

Dalnice nejezdim a kdyz jo jen vyjimecne o dovoleny.. Spise jen kratsi trasy a nebo trasy cca 30-40km..millers me prave celkem zklamal tou vysokou hodnotou odparnosti, coz jsem prave cetl ze neni pro primovstrik moc dobry, kvuli vzniku usazenin
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Sladas opc píše:Dalnice nejezdim a kdyz jo jen vyjimecne o dovoleny.. Spise jen kratsi trasy a nebo trasy cca 30-40km....
Tak dej ten Ravenol - české stránky u něj zmiňují při výrobě použití olejů skupiny jak IV, tak i V :wink:

Sladas opc

Jestli je to podle toho co pisou, tak to vypada jako top olej..pouzity oleje skupiny V, dale PAO, molybden a wolfram.. Zni hodne zajimave a pritom o nich neni nikde moc slyset jako treba o millers, liqui moly atd
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Ravenol má (a nejen motorové) oleje na hodně vysoké úrovni.

Sladas opc

No super, zrejme teda vyzkousim.. Procetl jsem forum a docela dost lidi pouziva.
darmos

Příspěvek od darmos »

Ahojte, neviete aký olej dáva hyundai do benzínových motorov pre modelový rok 2019 (teda už verzie s GPF)?

Vraj už Hyundai a Kia používa olej špeciálne vyvinutý pre nich od shell. Je to tento olej? https://www.shell.com/motorist/oils-lub ... 5w-30.html

Zaujíma ma to, pretože vyhľadávač shell ponúka olej určený pre fordy "AF" A5/B5.

Čaká ma garančka a chcem vedieť čo mi lejú. A prípadne mať aj na dolievanie ak bude potrebné.

Vďaka.

d.
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Jestli tam máš GPF, olej by měl plnit ACEA C2 (na krátké jízdy) nebo C3 (na dlouhé jízdy). Shell má dobré oleje, ale dolít se dá i jinou značkou (se stejnou ACEA a pokud možno i SAE).
A jinak platí i co napsáno výše:
Pitris píše:....Měnit olej po 10-ti tkm, nejezdit pod 2 t.ot. a občas to protáhnout chvíli ve 4 - 5-ti tisících.

darmos

Příspěvek od darmos »

Ahojte, je tam GPF. Presne o to mi ide. Čo doliať ak bude potrebné? Preto chcem vedieť čo leje servis. Auto nemá ešte ani rok a teda ma isto čakajú oficiálne garančky, kde teda budú dolievať zo svojich olejov ...
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Tak se jich tam zeptej. Pro dolití ovšem platí i druhá věc - lepší něco než nic. Ale.... Proč by si měl dolévat? Jestli chceš aby autí dlouho sloužilo a motor byl k dobré kondici, je VELMI VHODNÉ olej měnit po 10-ti tkm (a jak jsem psal: C2 při krátkých nebo C3 při převážně dlouhých jízdách), a to snad nebude potřeba olej dolévat. Buď si ho vy-měň (mezi servisem) sám, nebo by to měli i oni udělat. Ono není moc lepších věcí pro motor než VČAS měnit olej.
A asi se nebudu ptát jestli byl olej z fabriky vyměněn tak do 3 tkm, že? Jestli ne, udělal bych to HNED!
A jestli chceš mít - pro klid duše - litr oleje s sebou v autě, olejem 5w30 ACEA C2/C3 NIC nepokazíš :wink:

darmos

Příspěvek od darmos »

Ďakujem Pitris. Olej po troch tisícoch km nebol menený. Teraz tam je cca 7 tisíc a aj do 1. garančnej prehliadky predpokladám, že sa nedostanem cez 10 tisíc. Na dolievanie sa pýtam, pretože hladinu oleja kontrolujem a zdalo sa mi, že je takmer na minime. Alebo nechám urobiť garančku skôr a aj s výmenou oleja. To bude asi fajn pre autíčko :-)
d.
Jerry3

Příspěvek od Jerry3 »

Ten olej již měl být vyměněn.
Sladas opc

Byl by problem kdybych do primovstriku 1.4 turbo opel astra pouzil treba olej od ravenol 5w40 rcs nebo treba 5w40 rup?i presto ze treba nema normu dexos1 gen2?
Odpovědět