Ahoj, na začátku podzimu jsem tu řešil olej do mého Citroënu C4 s "vyhlášeným motorem" 1,6 VTi 88 kw, jak kvůli tomu co se o tomto motoru v souvislosti s olejem píše na webu tak že i mě samotnýmu přišlo že oproti první C4 ho prostě žere nějak moc.
Dal jsem tam nakonec ten: Total Quartz 9000 5W-40, který sice asi úplně neplní tuto PSA normu ale je alespoň ACEA A3 ... Poté jsem se rozhodl i k té kompletní výměně svíček, které sice ještě nebyly po "smrti" ale je pravda že už moc jim asi nechybělo ...
No a jelikož už jsem ujel 10 000 Km, tak mé postřehy jsou následující ... Bohužel je to dost zkreslené kvůli zimnímu provozu ale těžko říct ... Co se týče spotřeby tak nevím asi více méně stejné, kvůli zimně samozřejmě vyšší, chod motoru asi v pohodě normálka, ale co se týče té spotřeby oleje , tak jsem opět tam kde jsem byl a nakonec jsem nedávno tam dolil už kompletní 5l balení co jsem vozil v autě zbytek, jednou při kontrole běžné a nedávno mě dokonce překvapila kontrolka kdy mi sama zahlásila málo oleje a to kontroluju celkem často.
Takže můj postřeh je takový, že buď na typu a značce oleje nezáleží a je to spíš autem, které ho žere tak nějak moc a nebo je to prostě třeba jen normální že to vydrží 10 - 15 000 Km a jen na tom nejsem zvyklej, protože u mé C4 první generace jsem olej nedoléval nikdy a to mi to těch 15 000 vydrželo v klidu...
Tak se chci zeptat co by jste mi doporučili teď při výměně? Dát tam znova ten Total Quartz 9000 5W-40 - který je celkem v pohodě a hlavně není ani tak drahý ... nebo tam zkusit vrátit to co tam PSA přímo chce, ten slavný INEO ? Či něco úplně jiného ještě vyzkoušet ale aby mě to nesežralo finančně?
A ještě prosím doplňující otázka, doporučil by mi někdo do tohoto motoru nějaké vhodné aditivum , které chci vyzkoušet z toho shopu:
https://jaknaauto.cz/Produkty/Kosmetika ... zinu-C277/
vůbec tomu nerozumím a je jich moc druhů ...