olej Toyota Prius Hybrid
Moderátor: Colommbo
olej Toyota Prius Hybrid
Ahojte,
chtěl jsem se zeptat: moje žena má toyotu prius a chtěl bych v ní vyměnit olej.
Original olej Toyota je 5w-30 A1/A5, nicméně:
v minulosti jsem tam dával (2 roky) 0w-20 Mobil 1
posledně tam v servise dali 5w-30 C3.
Přičemž provoz auta je pouze po městě, jinak max někam 8km a zpět. Za rok najede max 6 tis km.
To auto nemá tradiční startér, prostě nějak najednou naskočí. Vyjedete z garáže na elektřinu, po chvilce si nastartuje, nebo se rozjedete na elektřinu a motor se k tomu připojí. V režimu jízdy dáte nohu z plynu a motor se odpojí, pak přidáte a motor naskočí do potřebného spektra otáček.
Po poslední výměně v autorizovaném servise, který přišel o autorizaci 5w-30 C3 způsobuje startování motoru citelné cukání, což s 0w-20 nebylo znát.
Nemyslíte, že použít Valvoline synpower FE 5w-30 (A1/A5) by bylo v tomto případě a vozidle oprávněné?
Rok výroby 2010, najeto 100.tis, máme jej čtvrtým rokem.
Děkuji Vám za odpovědi. Valvoline proto, že jej vedle prodávají a i vymění.
chtěl jsem se zeptat: moje žena má toyotu prius a chtěl bych v ní vyměnit olej.
Original olej Toyota je 5w-30 A1/A5, nicméně:
v minulosti jsem tam dával (2 roky) 0w-20 Mobil 1
posledně tam v servise dali 5w-30 C3.
Přičemž provoz auta je pouze po městě, jinak max někam 8km a zpět. Za rok najede max 6 tis km.
To auto nemá tradiční startér, prostě nějak najednou naskočí. Vyjedete z garáže na elektřinu, po chvilce si nastartuje, nebo se rozjedete na elektřinu a motor se k tomu připojí. V režimu jízdy dáte nohu z plynu a motor se odpojí, pak přidáte a motor naskočí do potřebného spektra otáček.
Po poslední výměně v autorizovaném servise, který přišel o autorizaci 5w-30 C3 způsobuje startování motoru citelné cukání, což s 0w-20 nebylo znát.
Nemyslíte, že použít Valvoline synpower FE 5w-30 (A1/A5) by bylo v tomto případě a vozidle oprávněné?
Rok výroby 2010, najeto 100.tis, máme jej čtvrtým rokem.
Děkuji Vám za odpovědi. Valvoline proto, že jej vedle prodávají a i vymění.
Re: olej Toyota Prius Hybrid
V tomto případě - kdy je požadavek na "rychlé" mazání a jen krátké jízdy - bych řekl že ta 5w30 A1/A5, a možná i ta 0w20 nebo 0w30 A1/A5, má svoje opodstatnění. S výměnou po roce !!
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.
Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6
Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
Díky za odpověď, napsal bych ti osobně, ale chtěl jsem, aby to tu zůstalo, kdyby to také někdo hledal.
Jakmile přijde čas, nechám tam dát tu valvoline synpower FE 5w-30 A1/A5.
"Relativně" mi připadne podobná jako další varianty od tebe. Navíc to platím já, protože žena je na mateřské a mají ji zrovna v sudu, tak nemusejí objednávat celé balení.
Další kapaliny vím, převodový olej šel po 100.000 tis, brzdovku po 2 letech, ještě zbývá chladící kapalina (v návodu je po 150.000, ale už to má 8let)
Olej vyměním, dám vědět.
Buď jsem se strefil správně, nebo je to tím, že nemám VW, že odpovídá jen předseda nebo tady hybridům nikdo nefandí
.
Jakmile přijde čas, nechám tam dát tu valvoline synpower FE 5w-30 A1/A5.
"Relativně" mi připadne podobná jako další varianty od tebe. Navíc to platím já, protože žena je na mateřské a mají ji zrovna v sudu, tak nemusejí objednávat celé balení.
Další kapaliny vím, převodový olej šel po 100.000 tis, brzdovku po 2 letech, ještě zbývá chladící kapalina (v návodu je po 150.000, ale už to má 8let)
Olej vyměním, dám vědět.
Buď jsem se strefil správně, nebo je to tím, že nemám VW, že odpovídá jen předseda nebo tady hybridům nikdo nefandí
to Zdena.
Nemám hybrida ale 1,6 valvematic kde je z výroby 0w20 a5 . Po 7kkm jsem se 0w20 zbavil a dal tam právě Valvoline Syn power Fe 5w30 a5. Můj pocit je že to Toyotě sedlo. Klidně bych do toho šel.
Nemám hybrida ale 1,6 valvematic kde je z výroby 0w20 a5 . Po 7kkm jsem se 0w20 zbavil a dal tam právě Valvoline Syn power Fe 5w30 a5. Můj pocit je že to Toyotě sedlo. Klidně bych do toho šel.
Corolla 1,6 2017
Mazda 2 1,3 2011
Hyundai i10 1,0 l 2024
Mazda 2 1,3 2011
Hyundai i10 1,0 l 2024
Já s tou 0w-20 neměl problém, ale chtěli v servise Toyota 600 kč/litr (byl to mobil1).
Když žena nebyla na mateřské, tak najela tech 6tis, teď tam má dokonce za rok jen 3tis km.
Navíc si musím hledat novou práci, tak dokud je čas, dám tam tu fe 5w-30 (1100,- i s filtrem a prací) a do asi nového origo servisu až příští rok (a letos jsem ušetřil jak sviňa, pokud se něco nepodělá, už odešla startovací baterka, ale tu si platila žena).
O kolik se dá ta výměna oleje fe 5w-30 prodloužit při malém nájezdu?
Když příští rok najede třeba jen zase 3tis km, tak jestli se to dá posunout o nějaké měsíce?
S tou 5w-30 C3 nám vzrostla spotřeba (a benzín platím taky já), to cukání motoru mi však vadí více, je to nepřirozené oproti minulosti.
Tuším, že dle návodu se má vzduchový filtr měnit každých 75tis km, mám jej tam ještě nechat, když má najeto 102tis, nebo jí ho koupit od mannu k svátku? (minimálně 4 roky starý bude)
U mého starého MB jsem vzduchový filtr nechal měnit dříve, ale nic jsem nepoznal, je nějaká ideální doba či počet km pro výměnu?
Když žena nebyla na mateřské, tak najela tech 6tis, teď tam má dokonce za rok jen 3tis km.
Navíc si musím hledat novou práci, tak dokud je čas, dám tam tu fe 5w-30 (1100,- i s filtrem a prací) a do asi nového origo servisu až příští rok (a letos jsem ušetřil jak sviňa, pokud se něco nepodělá, už odešla startovací baterka, ale tu si platila žena).
O kolik se dá ta výměna oleje fe 5w-30 prodloužit při malém nájezdu?
Když příští rok najede třeba jen zase 3tis km, tak jestli se to dá posunout o nějaké měsíce?
S tou 5w-30 C3 nám vzrostla spotřeba (a benzín platím taky já), to cukání motoru mi však vadí více, je to nepřirozené oproti minulosti.
Tuším, že dle návodu se má vzduchový filtr měnit každých 75tis km, mám jej tam ještě nechat, když má najeto 102tis, nebo jí ho koupit od mannu k svátku? (minimálně 4 roky starý bude)
U mého starého MB jsem vzduchový filtr nechal měnit dříve, ale nic jsem nepoznal, je nějaká ideální doba či počet km pro výměnu?
U oleje je trošku problém, že když už je v motoru tak degraduje; i když je malý kilometrový nájezd. Po roce by měl jít ven - když ho necháš rok a čtvrt asi se nic nestane, ale rok a půl (a víc) už je dost 
A airfiltr? U hybridu je trošku otázka, kolik to vlastně najede "na spalovací motor". Ale po 4 letech by si vzducháč asi výměnu už zasloužil....
A po 100 tkm asi už i svíčky
A airfiltr? U hybridu je trošku otázka, kolik to vlastně najede "na spalovací motor". Ale po 4 letech by si vzducháč asi výměnu už zasloužil....
A po 100 tkm asi už i svíčky
Čím více to poskakuje po městě, tím méně to na ten spalovací motor najede. Ten se mnohdy ani moc neohřeje, takže olej měnit opravdu často.
Toyota Verso 1.8 Valvematic, r. v. 2011
Léto: Shell Helix HX6 10W-40
Zima: Shell Helix Ultra 5W-40
Toyota Corolla Liftback E 11, 1.4 16 V, r. v. 97
Shell Helix HX6 10W-40
Léto: Shell Helix HX6 10W-40
Zima: Shell Helix Ultra 5W-40
Toyota Corolla Liftback E 11, 1.4 16 V, r. v. 97
Shell Helix HX6 10W-40
Ještě sem dám část příspěvku z jiného vlákna:
A taky jsem to tu napsal. V hybridu, kde je potřeba aby olej mazal HNED, a je po většinu času studený, tak SAE 0w20 ano. Tady zas není vhodná 5w30 s normální HTHS. A když už 5w30 nebo 0w30, tak s A1/A5lubofule píše:v autorizovanom servise Toyota mi povedali, ze pokial je auto v zaruke, tak treba dodrzat vyrobcom dane parametre oleja, teda API SL alebo vyssie a viskozity 0W-20 alebo 5W-30. 0W-20 mi vyslovene neodporucali pre nase podnebie (ze to davaju len do hybridov)....
díky. Je to jak s těmi servisy MB.
V brněnské toyotě do toho dávali i 5w-40.
V Olomouci jsem měl to 0w-20 vysloveně na vyžádání, potom dali 5w-30 s C3
Ve zlínské toyotě (kde to bylo na záruční opravě) na mě hleděli, že tam patří jen 0w-20.
Na foru Toyoty tam polovina lidí dává 0w-20, druhá polovina 5w-30. Někteří i 10w-40, přičemž málo kdo tam řeší další normy.
Pro mě je teď ta 5w-30 A1, A5 dobrá cenová volba, uvidím co to dělá a sdělím poznatky. Navíc, žena bude ještě skoro rok na mateřské a najede asi jen 3-4 tis, tak mi připadne 0w-20 zbytečné vyhození peněz.
Kvůli té ceně 0w-20 jsem ten servis vždy natahoval a pak dostal pojeb od centrály kvůli záruční opravě (po 6ti letech) s tou 5w-30 a1,a5 si mohu dovolit měnit každý rok.
Jo a svíčky se měnily po 100 tis.
V brněnské toyotě do toho dávali i 5w-40.
V Olomouci jsem měl to 0w-20 vysloveně na vyžádání, potom dali 5w-30 s C3
Ve zlínské toyotě (kde to bylo na záruční opravě) na mě hleděli, že tam patří jen 0w-20.
Na foru Toyoty tam polovina lidí dává 0w-20, druhá polovina 5w-30. Někteří i 10w-40, přičemž málo kdo tam řeší další normy.
Pro mě je teď ta 5w-30 A1, A5 dobrá cenová volba, uvidím co to dělá a sdělím poznatky. Navíc, žena bude ještě skoro rok na mateřské a najede asi jen 3-4 tis, tak mi připadne 0w-20 zbytečné vyhození peněz.
Kvůli té ceně 0w-20 jsem ten servis vždy natahoval a pak dostal pojeb od centrály kvůli záruční opravě (po 6ti letech) s tou 5w-30 a1,a5 si mohu dovolit měnit každý rok.
Jo a svíčky se měnily po 100 tis.
Pochopil jsem to tak, že ty by jsi tam dal 0w-20, i když by jsi za rok najel a) 3tis km, za b) max 6tis km?Pitris píše:Ještě sem dám část příspěvku z jiného vlákna:A taky jsem to tu napsal. V hybridu, kde je potřeba aby olej mazal HNED, a je po většinu času studený, tak SAE 0w20 ano. Tady zas není vhodná 5w30 s normální HTHS. A když už 5w30 nebo 0w30, tak s A1/A5lubofule píše:v autorizovanom servise Toyota mi povedali, ze pokial je auto v zaruke, tak treba dodrzat vyrobcom dane parametre oleja, teda API SL alebo vyssie a viskozity 0W-20 alebo 5W-30. 0W-20 mi vyslovene neodporucali pre nase podnebie (ze to davaju len do hybridov)....
On ten motor dle mého názoru není ničím zázračný, jen má jiné provozní podmínky a variátorovou (planetovou) převodovku.
Na druhou stranu: ukazatel teploty vody tam není, baterky mají vlastní vodní chladící okruh. Ty km budou sedět max 20% na baterie. Jen ti to pomáhá po drbkách a posouvání, když více přidáš, tak se sepne motor, když dáš nohu z plynu, tak se odpojí.
Ten projev s 5w-30 C3 není tak hrozný (ale spotřeba vzrostla rapidně), až na to cukání při připojení motoru, čekám že 5w-30 s A1/A5 by to odstranilo a najeto má více jak 100 tis, což je Vaše druhé pravidlo.
Je možno. ACEA A1/A5 0/5w30 se dá, ale když je spalovací motor v práci jen občas a to v podstatě pořád studený - a když už se po něm něco chce, tak se to po něm chce HNED, tak klidně i tu 0w20 - a třeba Yacco....Zdena píše:Pochopil jsem to tak, že ty by jsi tam dal 0w-20, i když by jsi za rok najel a) 3tis km, za b) max 6tis km?
Kurnik a šopa, ty mi teda finančně dáváš, to bude cenově jednou tolik. Mrknu ještě do servisky na km, pošlu cn do valvoline od vedle a zavolám ještě do nové olomoucké toyoty, co tam dávají oni. Pošlu údaje a dám vědět.
To vozidlo je potom sice ekologické, ale neekonomické při malém nájezdu.
To vozidlo je potom sice ekologické, ale neekonomické při malém nájezdu.
Počkej
2 stovky za litr oleje 0w20 je moc
Za o moc míň do toho oil neseženeš....
Ono lze 0w20, 0w30 i 5w30, ale dal bych A1/A5.
Ono lze 0w20, 0w30 i 5w30, ale dal bych A1/A5.
Já mám v 1,6 valvematicu Valvoline SynPower FE 5w30 A5 odkaz:
http://www.lubstar.cz/upload/files/cs/t ... 038-13.pdf
a potom můžeš 0w20 http://www.lubstar.cz/upload/files/cs/t ... 0w20-n.pdf
a ještě 0w30 http://www.lubstar.cz/upload/files/cs/t ... 0w30-n.pdf
a všechny jsou v A5 a FE a všechny jsou Valvoline o který jsi projevil zájem.
Za 5w30 jsem dával 139 kč/l a zatím jsem spokojený a nepozorují rozdíl ani ve spotřebě oproti 0w20.
A Yacco můžeš i https://www.znackoveoleje.cz/Yacco-LUBE ... -d1687.htm anebo 5l za 800 kč.
Osobně bych se x30 nebál jelikož hodně servisu tam nacpe i 5w40.
http://www.lubstar.cz/upload/files/cs/t ... 038-13.pdf
a potom můžeš 0w20 http://www.lubstar.cz/upload/files/cs/t ... 0w20-n.pdf
a ještě 0w30 http://www.lubstar.cz/upload/files/cs/t ... 0w30-n.pdf
a všechny jsou v A5 a FE a všechny jsou Valvoline o který jsi projevil zájem.
Za 5w30 jsem dával 139 kč/l a zatím jsem spokojený a nepozorují rozdíl ani ve spotřebě oproti 0w20.
A Yacco můžeš i https://www.znackoveoleje.cz/Yacco-LUBE ... -d1687.htm anebo 5l za 800 kč.
Osobně bych se x30 nebál jelikož hodně servisu tam nacpe i 5w40.
Corolla 1,6 2017
Mazda 2 1,3 2011
Hyundai i10 1,0 l 2024
Mazda 2 1,3 2011
Hyundai i10 1,0 l 2024
Koumal jsem to koumal:
když ještě žena neměla dítě, tak najela 300km/měsíc (3600km/rok),
když je doma na mateřské, tak najede cca 220/km/měsíc (2640/rok).
A já to kvůli tomu malému nájezdu natahoval, jednou o 4 měsíce, potom o 7.
obě možnosti jsou valvoline synpower:
0w-20
kin při 100: 8,7
kin při 40: 46
TBN:8,2
čerpatelnost: -45C
hustota: 0,845
flash point: 236C
5w-30 FE
kin při 100: 9,9
kin při 40: 55
TBN: 10
čerpatelnost: -48C
hustota: 0,852
flash point: 220C
Když mi tam dají tu 5w-30 FE, tak ušetřím 556,- a můžu tam dát nový vzduchový filtr.
Mají ceny (vedle v servisu):
fe 5w-30 218,-/l
0w-20 357,-/l
Je to včetně výměny. Sám to neudělám. Ohledně specifikací mi to nepřipadne takový rozdíl + malý nájezd . Jestli se to Pitrisovi úplně příčí, nechť sdělí. Ale i tak, vyjádři se prosím.
A jak psal abc, tak první 4 roky do toho dávali 5w-40.
když ještě žena neměla dítě, tak najela 300km/měsíc (3600km/rok),
když je doma na mateřské, tak najede cca 220/km/měsíc (2640/rok).
A já to kvůli tomu malému nájezdu natahoval, jednou o 4 měsíce, potom o 7.
obě možnosti jsou valvoline synpower:
0w-20
kin při 100: 8,7
kin při 40: 46
TBN:8,2
čerpatelnost: -45C
hustota: 0,845
flash point: 236C
5w-30 FE
kin při 100: 9,9
kin při 40: 55
TBN: 10
čerpatelnost: -48C
hustota: 0,852
flash point: 220C
Když mi tam dají tu 5w-30 FE, tak ušetřím 556,- a můžu tam dát nový vzduchový filtr.
Mají ceny (vedle v servisu):
fe 5w-30 218,-/l
0w-20 357,-/l
Je to včetně výměny. Sám to neudělám. Ohledně specifikací mi to nepřipadne takový rozdíl + malý nájezd . Jestli se to Pitrisovi úplně příčí, nechť sdělí. Ale i tak, vyjádři se prosím.
A jak psal abc, tak první 4 roky do toho dávali 5w-40.