Olej s Ford normou

Fórum o automobilových mazivech

Moderátor: Colommbo

Odpovědět
majklgo

Re: Olej s Ford normou

Příspěvek od majklgo »

Díky moc,
bohužel v manuálu mám pouze "C" specifikaci. A k té uvádějí "out of warranty". Ach jo :(
lefort

Příspěvek od lefort »

Neřeš, kup origo olejový filtr a Penrite co doporučoval Pitris a výměnu proveď sám. Nikdo na to nemůže přijít, sám to dělám stejně...
Toyota GR Yaris Litchfield @ 230kW - Ravenol DFE 0W20, MTF1, MTF3, DGL
Aprilia SR GT 125 Sport - Ravenol VST 5W40
Lexus NX 450h+ - v záběhu
majklgo

Příspěvek od majklgo »

Takže vlastně ideální řešení je si koupit "co nejlevnější" olej, co dodržuje specifikaci, který mi tam nalijí ve Fordu servisu (naštěstí umožňují vlastní náplně), to použít jako proplach, vylejt to a dát vlastní, co? :).

A tohle opakovat každý rok
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Pokud Ti jde o motor a kvalitní mazání, tak je potřeba spíš než ekoolej olej s normální HTHS viskozitou a přísadami ZDDP....
Máš ST-čko, a pokud ho chceš "prohánět" musíš něco "obětovat"....
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
majklgo

Příspěvek od majklgo »

Jojo, já to myslel tak, že vezmu ten doporučený od vás. Nicméně, stále musím 1x za rok do Fordu kvůli záruce (mám 5 let). Takže ekonomicky ideální řešení je sehnat co nejlevněji jejich náplň, se kterou budou spokojení a dají mi jí tam bez problémů, tu ale hned vylejt a dát tam 5w40 s pořádnou HTHS viskozitou, chápu to správně? :)
Naposledy upravil(a) majklgo dne pon říj 16, 2017 8:25, celkem upraveno 1 x.
Pitris
Site Admin

Příspěvek od Pitris »

Já bych tak udělal. A po záruce bez toho jejich☺.
A jinak ještě - když budeš ty koníky využívat, tak na olej MAX. 10tkm....(spíš i míň).
Honda ACCORD 2.4 i-VTEC Type-S 148kW, sedan, manuál.

Zima: Ravenol SSL 0w40, Bridgestone Blizzak LM-005
Léto: Penrite HPR 5 5w40, Bridgestone Turanza 6

Převodovka: Honda Genuine HG - MTF
lengy60

Příspěvek od lengy60 »

majklgo píše:Jojo, já to myslel tak, že vezmu ten doporučený od vás. Nicméně, stále musím 1x za rok do Fordu kvůli záruce (mám 5 let). Takže ekonomicky ideální řešení je sehnat co nejlevněji jejich náplň, se kterou budou spokojení a dají mi jí tam bez problémů, tu ale hned vylejt a dát tam 5w40 s pořádnou HTHS viskozitou, chápu to správně? :)
Byť nemám ST,tak mám stejný "problém".Naštěstí mi pravidelný servis v autorizáku vychází na říjen(zrovna pozítří tam jedu),takže dám na zimu předepsanou C2 a na jaře dám něco hutnějšího na léto.Jako abych si nechal vyměnit olej za 3 tícky a vzápětí to vyhodil i s filtrem mi přijde už trochu schýza. :mrgreen:
Citroen C1 Feel 1.0 51kW
Nissan Qashqai Czech Line 1.3 103 kW
majklgo

Příspěvek od majklgo »

Díky všem za příspěvky, ještě se vrátím k tomu, co jsem psal o stránku zpět:

"auto má měrku teploty oleje, ta 5w30 se pomaleji zahřívá (předpokládám ale, že čidlo je ve vaně) a dokonce, když jedu v provozu, například 80 - 100 km, tak teplota dokáže klesnout někam těsně pod 80 stupňů. To je dobře? Špatně? Nebo irelevantní?"

Má tohle nějaký vliv na cokoliv? Resp. do víc než 3000 otáček auto stejně nepustím dřív, dokud není olej alespoň na 75 stupních, ale ten rozdíl 5w20 vs 5w30 jsem nečekal, že bude až tak viditelný.

M.
Shi

Příspěvek od Shi »

Nedokáži si nějak představit mechanismus, kterým by se 5w-30 mohl ohřívat výrazně pomaleji, než 0w-20. Jedině snad že by to auto mělo i termostat oleje, pak bych to, že se viskóznější olej ve vaně zahřívá pomaleji, vysvětlit dokázal poměrně snadno.
Není to spíš venkovní teplotou ?
Hombre

Příspěvek od Hombre »

Rozdíl mezi horní a spodní rýskou je jeden litr. A to je ten rozdíl teplot, v aktuálním množství oleje a ne v hustotě. Přes vanu se ochladí rychleji míň, než více oleje.
BMW R 1200 RT - Bělouš
BMW R 1200 RT - Baron
Valvoline All-Climate 20W-50
majklgo

Příspěvek od majklgo »

No jo, ale to by bylo obráceně, ne? Starýho oleje bylo míň, novýho víc, tak se chladí pomaleji. Jenže ono je to opačně :)

Nutno ale podotknout, že původní olej byl nějaký Ford 5W20 (fakt netuším jaký), nový olej je ten Total Quarz 9000 5W30, co zmiňuju výš. Sakra, já měl jít na chemii :D
Shi

Příspěvek od Shi »

majklgo píše: Takže ekonomicky ideální řešení je sehnat co nejlevněji jejich náplň, se kterou budou spokojení a dají mi jí tam bez problémů, tu ale hned vylejt a dát tam 5w40 s pořádnou HTHS viskozitou, chápu to správně? :)
Záleží na tom kolik najedete za rok. Ještě je tu totiž možnost načasovat si servisní prohlídky tak, že na zimu tam bude nějaký velmi slušný olej s fordí normou, který nalijí v servise, a na léto si tam nalijete něco vlastního.

Najít slušný 5w-30 olej s fordí normou lze v tabulkách zde:
http://www.oil-club.ru/forum/topic/2842 ... nyh-anali/

Hledejte olej, který má obsah molybdenu někde mezi kolem 60 až 100 ppm a co nejvyšší obsah boru.

Zajímaví kandidáti jsou tím pádem Ravenol FDS 5w-30 a Pennzoil Ultra Platinum Full Synthetic 5W-30. Penzzoil Ultra je, pokud se nepletu, obvykle identický s některým z Shell Helix Ultra - je potřeba porovnat katalogové listy, v nich uvedené parametry a normy a najít ekvivalentní Shell.
majklgo

Příspěvek od majklgo »

Hmm, je pravda, že roční nájezd mám relativně malý (max 14000) a pravidelné servisní prohlídky vycházejí na polovinu října. Což by vlastně mohlo dávat smysl dělat tak, že by se dávala na zimu Fordí specka 5w30.

Můžu se zeptat, v čem je ten Molybden tak důležitý? Bohužel absolutně nevládnu ruštinou, fórum si přeložím, ale z dokumentu toho moc nepobírám :(

Díky!
Jerry3

Příspěvek od Jerry3 »

Zajišťuje tzv. mezní mazání.
Shi

Příspěvek od Shi »

Když si na uvedeném odkaze kliknete na náhled oněch tabulek, tak tam uvidíte:
V prvním sloupci:
Mo
P
Zn
Ba
B
...
A v řádcích potom obsahy uvedených prvků v ppm pro jednotlivé oleje. Co číslovaný sloupec, to olej, který je popsán latinkou.

Molybden i Bór jsou protiotěrové přísady, které minimalizují opotřebení v případě, že olejový film není dostatečně silný, tedy kompenzují nižší HTHS viskozitu a slouží jako velmi užitečná pojistka.

Pokud je obsah Molybdenu v rozsahu cca 60 až 100 ppm, tak se pravděpodobně jedná o moderní organický molybden, který je mnohem účinnější, než starší verze molybdenových aditiv.

Olej č. 1 vypadá luxusně, ale ten u asi nás neseženete.
Oleje č. 5 (Ford) a č. 10 (Pennzoil Ultra=Shell Helix Ultra) a 20 Ravenol FDS na tom budou zhruba podobně.
V další kategorii jsou oleje, které mají hodně boru a skoro žádný molybden.
Nejnižší kategorie jsou pak ty, které nemají ani molybden, ani bor v zajímavém množství.
Odpovědět