zakoupil jsem nedávno ST 2.0 EcoBoost r. 2016, najeto 15 tisíc km. Auto je v plné tovární záruce. Mám smíšené pocity z olejové náplně, kterou tam servis lije a podrobné přečtení diskusí na tomto foru mě nahlodaly k zamyšlení, jestli mé auto dostává to nejlepší. Ford samozřejmě při garančních prohlídkách lije olej Formula 5W-30 ve specifikaci Acea A5. Nejsem si jist, že tento olej můj motor dostatečně chrání. Nebudu popírat, že občas si s autem rád zadivočím a využívám velký výkonový potenciál.
Diskuse na facebooku ve Fordí skupině ohledně oleje mě přesvědčily k tomu, abych vždy nápln ze servisu vylil a použil olej svůj.
Rád bych se držel mé roky odzkoušené tradice a chtěl bych zůstat u značky Eneos a u řady Sustina. Ale jsem v rozpacích s viskozity..nevím zda se držet 5W-30, 40 nebo novou Sustinu 0W-50.
Tady jsou všechny pěkně seřazeny
http://www.japaneseoil.eu/kategorie-pro ... rovy-olej/
Jinak abych vás nezdržoval následnými dotazy..jezdím jak krátké trasy po městě, tak i delší výlety..jsem v podstatě spíše klidný řidič, ale po důkladném zahřátí motoru si s autem i rád zablbnu. Olej jsem vždy měnil a budu měnit i zde po max. 12 tisísích km.
Takže poradíte, který olej by byl nejvhodnější? Děkuji moc a přeji pěknou neděli.
Marek